Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 16:51, 06 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik napisał: | Ale wątek się rozruszał | Mnie się ten wątek straszniście podoba i zaraz Wam powiem, dlaczego. Na innym forum mamy wątek, który brzmi podobnie - też ludzie cosik hodują, wymieniają się przez siebie wyhodowanymi rzeczami, chwalą się nimi, udzielają porad. Tyle że tamten wątek jest o rzeczach wymyślonych, wirtualnych - to facebookowi farmerzy. A tutaj mamy wątek, który czyta się podobnie, ale dotyczy rzeczy w realu! Super! Aż się chce maszynę kupić, żeby zostać pełnoprawnym członkiem tej społeczności!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Pon 16:55, 06 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Flaire napisał: | Hanik napisał: | Ale wątek się rozruszał | Mnie się ten wątek straszniście podoba i zaraz Wam powiem, dlaczego. Na innym forum mamy wątek, który brzmi podobnie - też ludzie cosik hodują, wymieniają się przez siebie wyhodowanymi rzeczami, chwalą się nimi, udzielają porad. Tyle że tamten wątek jest o rzeczach wymyślonych, wirtualnych - to facebookowi farmerzy. A tutaj mamy wątek, który czyta się podobnie, ale dotyczy rzeczy w realu! Super! Aż się chce maszynę kupić, żeby zostać pełnoprawnym członkiem tej społeczności! |
NO TO JUŻ BIEGUŚKIEM PO MASZYNĘ....
|
|
Powrót do góry |
|
|
INA
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3855
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Chełmża k/ Torunia
|
Wysłany: Pon 17:38, 06 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Czas na mycie nowego nabytku,no i z Jasiem przewertujemy wątek, i poszukamy info o mąkach ( gdzieś to tu było ale nieco zawiłe, muszę jeszcze raz przeczytać)
Ta maszyna to także z myślą o Jasiu, on uwielbia chleb i bułeczki.
Mam mąkę orkiszową, będę ją więc częściej wykorzystywać niż dawniej.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magicnesca
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Urwiskowo
|
Wysłany: Pon 18:07, 06 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
A ja właśnie piekę drożdzówkę
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 18:45, 06 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Magicnesca napisał: | A ja właśnie piekę drożdzówkę |
mniaaammmmm Pychota!!! Taka wilgotna, prawda?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magicnesca
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Urwiskowo
|
Wysłany: Pon 18:52, 06 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | Magicnesca napisał: | A ja właśnie piekę drożdzówkę |
mniaaammmmm Pychota!!! Taka wilgotna, prawda? |
dokładnie taka o jakiej dzisiaj rozmawialyśmy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Pon 19:04, 06 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Myślę, że nowy alfabetyczny podrozdział w kuchni pt przepisy z maszyny bardzo by się przydał... Niedługo będziemy mieć tutaj zatrzęsienie maszynowych przepisów
|
|
Powrót do góry |
|
|
jovanna
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Pon 20:12, 06 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Wlasnie, bo ja szukam przepisu na maszyne dla chleba tylko i wylacznie z maki zytniej. A ze dopiero raczkuje to nie wiem na czym sie oprzec. Pomoze mi ktos ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Pon 20:32, 06 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
ja nie pomogę, ale dziewczyny na pewno w temacie... Ja też mam pytanie do Wind odnośnie chlebka z żurawiną i kminkiem...
W jakich proporcjach go robilaś? I Ile kminku a ile żurawiny w stosunku do tych proporcji?
No i proporcje mąki do zakwasu...
Zakwasiński dostał papu... I czeka w gotowości na jutrzejsze pieczenie.
Ostatnio zmieniony przez Hanik dnia Pon 20:34, 06 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Pon 20:41, 06 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
jovanna A może zrobisz wg proporcji Sirion?
400 gramów mąki (rozmaita), 200 ml wody i 300 gram zakwasu o konsystencji bardzo gęstej smietany + 2 łyzeczki soli i 2 łyzeczki cukru. Jeśli mam mąkę pszenną lub orkiszową rośnie na te prawie 15 cm. Przy użyciu żytniej mniej.
Rozumiem, że chcesz na zakwasie... Jeśłi na drożdżach to w mojej książeczce z maszyną jest przepis na jakiś razowiec, ale nie wiem czy żytni...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magicnesca
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Urwiskowo
|
Wysłany: Pon 20:43, 06 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
jovanna , bo bez dodania zytniej mąki tylko na pszennej wyjdzie Ci typowo tostowy chlebek
a tu moja dzisiejsza drożdżówka czeka na gości
|
|
Powrót do góry |
|
|
madziasto4
Weteran
Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Pon 20:46, 06 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Muszę się skusić na drożdżówkę z maszyny, bo jeszcze nie próbowałam.
Wygląda smakowicie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Pon 20:49, 06 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Magicnesca napisał: |
a tu moja dzisiejsza drożdżówka czeka na gości
|
No to ja już się pakuję...
|
|
Powrót do góry |
|
|
jovanna
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Pon 20:54, 06 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
A tam w koncu sie zdecydowalam na razowy zytni i juz sie robi. Trzymajcie kciuki. A co z tego wyjdzie dowiem sie za 3h
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 21:35, 06 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik, nie wazylam zurawiny, ani kminku. Tak mysle, ze zurawiny moglo byc ok. 50 - 60g, a kminek to sypnelam na oko Tak aby za duzo nie bylo, tylko do smaczku
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|