Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Wypiekacz do chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 22, 23, 24 ... 43, 44, 45  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 16:51, 06 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik napisał:
Ale wątek się rozruszał Twisted Evil Laughing
Mnie się ten wątek straszniście podoba i zaraz Wam powiem, dlaczego. Very Happy Na innym forum mamy wątek, który brzmi podobnie - też ludzie cosik hodują, wymieniają się przez siebie wyhodowanymi rzeczami, chwalą się nimi, udzielają porad. Tyle że tamten wątek jest o rzeczach wymyślonych, wirtualnych - to facebookowi farmerzy. A tutaj mamy wątek, który czyta się podobnie, ale dotyczy rzeczy w realu! Super! Aż się chce maszynę kupić, żeby zostać pełnoprawnym członkiem tej społeczności! Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Pon 16:55, 06 Wrz 2010    Temat postu:

Flaire napisał:
Hanik napisał:
Ale wątek się rozruszał Twisted Evil Laughing
Mnie się ten wątek straszniście podoba i zaraz Wam powiem, dlaczego. Very Happy Na innym forum mamy wątek, który brzmi podobnie - też ludzie cosik hodują, wymieniają się przez siebie wyhodowanymi rzeczami, chwalą się nimi, udzielają porad. Tyle że tamten wątek jest o rzeczach wymyślonych, wirtualnych - to facebookowi farmerzy. A tutaj mamy wątek, który czyta się podobnie, ale dotyczy rzeczy w realu! Super! Aż się chce maszynę kupić, żeby zostać pełnoprawnym członkiem tej społeczności! Wink



NO TO JUŻ BIEGUŚKIEM PO MASZYNĘ.... Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
INA
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3855
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Chełmża k/ Torunia

PostWysłany: Pon 17:38, 06 Wrz 2010    Temat postu:

Czas na mycie nowego nabytku,no i z Jasiem Cool przewertujemy wątek, i poszukamy info o mąkach ( gdzieś to tu było ale nieco zawiłe, muszę jeszcze raz przeczytać)
Ta maszyna to także z myślą o Jasiu, on uwielbia chleb i bułeczki.
Mam mąkę orkiszową, będę ją więc częściej wykorzystywać niż dawniej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Pon 18:07, 06 Wrz 2010    Temat postu:

A ja właśnie piekę drożdzówkę Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 18:45, 06 Wrz 2010    Temat postu:

Magicnesca napisał:
A ja właśnie piekę drożdzówkę Very Happy


mniaaammmmm Very Happy Pychota!!! Very Happy Taka wilgotna, prawda? Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Pon 18:52, 06 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
Magicnesca napisał:
A ja właśnie piekę drożdzówkę Very Happy


mniaaammmmm Very Happy Pychota!!! Very Happy Taka wilgotna, prawda? Very Happy


dokładnie taka o jakiej dzisiaj rozmawialyśmy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Pon 19:04, 06 Wrz 2010    Temat postu:

Myślę, że nowy alfabetyczny podrozdział w kuchni pt przepisy z maszyny bardzo by się przydał... Niedługo będziemy mieć tutaj zatrzęsienie maszynowych przepisów Very Happy
Powrót do góry
jovanna
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Pon 20:12, 06 Wrz 2010    Temat postu:

Wlasnie, bo ja szukam przepisu na maszyne dla chleba tylko i wylacznie z maki zytniej. A ze dopiero raczkuje to nie wiem na czym sie oprzec. Pomoze mi ktos ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Pon 20:32, 06 Wrz 2010    Temat postu:

ja nie pomogę, ale dziewczyny na pewno w temacie... Ja też mam pytanie do Wind odnośnie chlebka z żurawiną i kminkiem...
W jakich proporcjach go robilaś? I Ile kminku a ile żurawiny w stosunku do tych proporcji?
No i proporcje mąki do zakwasu...

Zakwasiński dostał papu... I czeka w gotowości na jutrzejsze pieczenie.


Ostatnio zmieniony przez Hanik dnia Pon 20:34, 06 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Pon 20:41, 06 Wrz 2010    Temat postu:

jovanna A może zrobisz wg proporcji Sirion?

400 gramów mąki (rozmaita), 200 ml wody i 300 gram zakwasu o konsystencji bardzo gęstej smietany + 2 łyzeczki soli i 2 łyzeczki cukru. Jeśli mam mąkę pszenną lub orkiszową rośnie na te prawie 15 cm. Przy użyciu żytniej mniej.

Rozumiem, że chcesz na zakwasie... Jeśłi na drożdżach to w mojej książeczce z maszyną jest przepis na jakiś razowiec, ale nie wiem czy żytni...
Powrót do góry
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Pon 20:43, 06 Wrz 2010    Temat postu:

jovanna , bo bez dodania zytniej mąki tylko na pszennej wyjdzie Ci typowo tostowy chlebek

a tu moja dzisiejsza drożdżówka czeka na gości Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 20:46, 06 Wrz 2010    Temat postu:

Muszę się skusić na drożdżówkę z maszyny, bo jeszcze nie próbowałam.
Wygląda smakowicie Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Pon 20:49, 06 Wrz 2010    Temat postu:

Magicnesca napisał:


a tu moja dzisiejsza drożdżówka czeka na gości Very Happy


No to ja już się pakuję... Laughing
Powrót do góry
jovanna
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Pon 20:54, 06 Wrz 2010    Temat postu:

A tam w koncu sie zdecydowalam na razowy zytni i juz sie robi. Trzymajcie kciuki. A co z tego wyjdzie dowiem sie za 3h Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 21:35, 06 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik, nie wazylam zurawiny, ani kminku. Tak mysle, ze zurawiny moglo byc ok. 50 - 60g, a kminek to sypnelam na oko Wink Tak aby za duzo nie bylo, tylko do smaczku Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 22, 23, 24 ... 43, 44, 45  Następny
Strona 23 z 45

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island