Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Wypiekacz do chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 23, 24, 25 ... 43, 44, 45  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 21:35, 06 Wrz 2010    Temat postu:

jovanna napisał:
A tam w koncu sie zdecydowalam na razowy zytni i juz sie robi. Trzymajcie kciuki. A co z tego wyjdzie dowiem sie za 3h Wink


ale dodalas tez choc troche maki pszennej?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 11:16, 07 Wrz 2010    Temat postu:

no i jak???? Nikt niczego dzisiaj nie wypieka??? Nawet malusiej drozdzoweczki? Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Wto 11:32, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Ja zrobiłam coś z mąki żytniej razowej na zakwasie. Coś, co się nie upiekło, ale wrzuciłam na dopieczenie i wyjęłam coś takiego:





A wczorajszy chlebuś od środka wyglądał tak:



Smile
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 11:34, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
no i jak???? Nikt niczego dzisiaj nie wypieka??? Nawet malusiej drozdzoweczki? Very Happy
Ciągle jeszcze jedzą wczorajcze... Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 11:41, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Ali, piekne te Twoje wypieki Smile Tylko brakuje mi w srodku "paproszkow" Laughing

No taaak ... spozycie chleba na Terierkowie ewidentnie wzroslo Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 13:47, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Mój zakwasik siedzi w maszynie Razz Razz Razz
Powrót do góry
INA
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3855
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Chełmża k/ Torunia

PostWysłany: Wto 14:13, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Chciałam kupić mąki ale w mojej okolicy nie było, takich jak chciałam... były zwykłe, zwyklutkie żytnie i pszenne... ( a ja chciałąm razowe)maszynkę wypróbuję dziś bo wczoraj już nie dałam rady... Cool

Ja także jestem za tym, aby przepisy które tu się przewijają 9 i podejrzewam, że będą się coraz częściej i więcej pojawiać Cool były na oddzielnym wątku - łatwiej wtedy coś znaleźć...

Czy przepisy dotyczące wypieku chleba, ale nie w maszynie też można wykorzystać, gdzieś się natchnęłam na chleb z szynką Cool jeśli można tak przemyciłabym szyneczkę w pieczonym chlebku Jasiowi.

No i chyba mnie jeszcze jeden zakup czeka - nie mam wagi kuchennej Shocked Twisted Evil
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 14:31, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Jak najbardziej można przemycić Very Happy

Dziś bylam przejazdem i wdepnelam do Lidla. maszyny jeszcze są Very Happy , więc kto nie zakupił ma jeszcze szanse Very Happy

Wind a jaki ten chlebek robilaś z żurawiną i kminkiem? Jakiej mąki użyłaś i w jakich proporcjach?
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 14:54, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Ja bym proponowała, żebyście namówili Ali, która jest moderatorem w tym dziale, żeby zrobiła Wam w pierwszym poscie tego wątku indeks (czyli listę linków) do przepisów, tak jak jest w wątku kuchennym... Nie będzie trzeba niczego przenosić ani kopiować, a jednocześnie wszystko będzie łatwe do znalezienia.

Ewentualnie można również dodać taki sam indeks do pierwszego postu wątku kuchennego (linki odnosiłyby się do przepisów w tym watku).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Wto 14:55, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
Ali, piekne te Twoje wypieki Smile Tylko brakuje mi w srodku "paproszkow" Laughing

A dziękuję, dziękuję Smile

W moim chlebku są paproszki - na tym zdjęciu lepiej widać pestki dyni i słonecznika Smile

Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Wto 14:58, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Flaire napisał:
Ja bym proponowała, żebyście namówili Ali, która jest moderatorem w tym dziale, żeby zrobiła Wam w pierwszym poscie tego wątku indeks (czyli listę linków) do przepisów, tak jak jest w wątku kuchennym... Nie będzie trzeba niczego przenosić ani kopiować, a jednocześnie wszystko będzie łatwe do znalezienia.

Ewentualnie można również dodać taki sam indeks do pierwszego postu wątku kuchennego (linki odnosiłyby się do przepisów w tym watku).

Zrobię coś takiego, ale w miarę możliwości czasowych. Ten i przyszły tydzień będę miała zajęty dość intensywnie, chyba, że nocami coś tam spróbuję podłubać. Proszę o cierpliwość Smile
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 15:04, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik, my zawsze robimy razowce/pelnoziarniste. Dokladnej receptury nie pamietam, bo mieszam maki wg tego co z szafki wypadnie Wink

Generalnie trzymam sie zasady dodawania:

200 - 220ml wody/piwa/mleka
lyzka stolowa oleju
1 1/2 - 2 lyzeczek soli
1 lyzeczka cukru
400g maki (i tu nastepuje taka wariacja, ktorej nigdy nie pamietam np. 200 g razowej + 200g orkiszowej, albo 100 razowej + 250 pelnoziarnistej + 50 otrebow orkiszowych, albo cokolwiek innego co wpadnie mi w rece Wink)
220 - 300g zakwasu zytniego
60 - 100g dodatkow wg uznania

Kiedys dawalam mniej zakwasu, ale gdy daje go wiecej chleb jest jeszcze pyszniejszy, bardziej wigotny i baaardzo wyrosniety Very Happy

BTW dzisiaj u nas dochodzi w maszynie chlebek cebulowy Very Happy Aby byl aromatyczny cebulka musi byc przesmazona na mocno zloty kolor. Smazymy ja na lyzce oleju i juz oleju nie dodajemy osobno do chlebka, poniewaz jest zapodawny razem z cebulka Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 15:06, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Tak sie zakrecilam w tym mysleniu o zlotej cebulce i zlotym chlebie, ze zdjecia ktore wlasnie obrabiam solidnie "podsmazylam" na zloty kolor Laughing Normalnie skora poludniowcow mi wyszla Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 15:08, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Następny robię z kminkiem i żurawiną... Czyli gdzię jutro lub pojutrze, ale raczej jutro bo coś rodzinka wciąga jak odkurzacz te chlebki Laughing Laughing Laughing

Ali Dzięki dobra kobieto Very Happy
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 15:15, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Wyjelam chlebek. Robiony bez wspomagania drożdżami. Wyrósł znacznie mniej niż ten z drożdżami i jest bardziej gnieciowaty, ale dobry. Mieści się w granicach normy, choć tamten ladniejszy był... Tamten miał więcej zakwasu ... Ten dokladnie robilam wg proporcji na orkiszowo-pszenny, tamten przegiełam z zakwasem no i miał troszkę drożdży....
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 23, 24, 25 ... 43, 44, 45  Następny
Strona 24 z 45

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island