Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Wypiekacz do chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 24, 25, 26 ... 43, 44, 45  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42089
Przeczytał: 2 tematy

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Wto 15:22, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik napisał:
... Czyli gdzię jutro lub pojutrze, ale raczej jutro bo coś rodzinka wciąga jak odkurzacz te chlebki Laughing Laughing Laughing

I wcale się jej nie dziwię Very Happy Cool Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 16:05, 07 Wrz 2010    Temat postu:

tak sie wlasnie zastanawiam dlaczego jednym chleb na zakwasie wyrasta a innym mniej ... Oczywiscie moze to byc wina zakwasu, ale moze tez maszyny?
Czy Wasze sa cieplutkie przez caly proces wyrabiania? Pytam bo moja jest caly czas ciepla Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 17:22, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Tak jest cały czas ciepła...

A poza tym normalnie jak się robi chleb na zakwasie bez maszyny to wcale się go nie podgrzewa i wyrasta...

W sumie bardzo się nie martwię bo mój obecny chleb nie jest jakoś wiele mniejszy niż te kupne na zakwasie, jednak był już większy i ładniejszy ... Może za sprawą dodatkowych drożdzy, a może większej ilości zakwasu. na pewno tamten był bardziej wilgotny niż ten. Z tego co rozmawiałam z Wermont To też mowiła, że wyłącza maszynę i daje chlebusiowi rosnąć bo inaczej nie wychodzi... Więc może Twoja maszyna jest jakaś wyjątkowa i ma mocnijsze podgrzewanie... Bo ogólnie na forach niezależnie od maszyn nikt raczej nie robi ciągiem.... Tylko to mnie dziwi, skąd maszyna wtedy wie jaki chleb jest akurat w środku jeśli by podgrzewała mocniej to by o wiele mocniej chyba też ciasto drożdżoowe wyrastało, które potrzebuje zdecydowanie mniej czasu do wyrośnięcia niż to na zakwasie... Rolling Eyes
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 17:26, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Wind A jak duża jest Twoja maszyna. na ile chlebka?
na pewno w mniejszej misie ta sama ilość ciasta inaczej się układa niż w większej... Rolling Eyes

Potem może zrobię fotkę przekrojową obecnego chcleba. teraz nie bo jest przekrojony w miejscu gdzie było mieszadło i jest dziura Laughing


Ostatnio zmieniony przez Hanik dnia Wto 17:27, 07 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 17:45, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik, ale przeciez ciasto drozdzowe robi sie na innym, znacznie krotszym programie Rolling Eyes

BTW dawno temu Wink jako poczatkujaca maszynistka za namowa bardziej doswiadczonej wypiekaczki wieczorem dawalam maszynie wyrobic chleb, a nastepnie ustawialam samo pieczenie, ktore mialo sie odbywac przed poranna pobudka. I to byl najwiekszy blad ... zakwasowy chleb byl po prostu paskudnie kwasny i zupelnie niezjadliwy ... I tak wyleczylam sie z dlugiego procesu wyrastania Rolling Eyes


aaaa moja maszyna ma opcje wypiekow 700 i 900g.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 17:50, 07 Wrz 2010    Temat postu:

U mnie siedzi w maszynie drożdżówka, zobaczymy co z niej wyjdzie, niby wygląda nieźle.
Nie wiedziałam na jaki program nastawić, więc ustawiłam najpierw program wyrastania, a potem na program pieczenia.


Miałam jeszcze dziś nastawić chleb na zakwasie, pierwszy raz na tym moim, ale nie wiem czy zdążę.
No i nie wiem czy ten mój zakwas w ogóle dobry jest..Rolling Eyes
Jakoś nie mam zaufania do niego wcale Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 17:58, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
Hanik, ale przeciez ciasto drozdzowe robi sie na innym, znacznie krotszym programie Rolling Eyes



Miałam na myśli chleb na drożdżach... Ma inny czas wyrastania niż na zakwasie w warunkach jak się robi bez maszyny...

Widzisz, więc może nasze ciasta wyrastają podobnie... Ja mam pojemnik na 1500 g więc w takim pojemniku inaczej to się rozklada....

Np kupowalam w naszym sklepie chleb razowy z formy, na zakwasie z ziarnami i był taki szeroki i bardzo niski. Niższy niż mój, ale i szerszy. No nic jak będę kroić na kolację i minę dziurę to zrobię fotkę. Tylko, że mój chleb wyrastał godzinę dłużej. Któregoś dnia zrobię tak jak leci i też zmierzę dla ciekawości o ile wyrośnie.
Powrót do góry
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 18:30, 07 Wrz 2010    Temat postu:

No, drożdżówka wyszła pycha Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 18:32, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik jesli do duzej pojemnosci wrzucasz mala ilosc skladnikow, to sensowne jest ze otzrymujesz mniejszy chlebek Smile Wazne aby po upieczeniu mial ladne dziurki i nie byl kluchowaty. Skladniki ktore wczesniej podalam pozwalaja na wyrosniecie w mojej maszynie niemal do brzegu formy. Gdybym dala wiecej, to pewnie chleb wyruszylby z formy i przypalil grzalke Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 18:49, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
Hanik jesli do duzej pojemnosci wrzucasz mala ilosc skladnikow, to sensowne jest ze otzrymujesz mniejszy chlebek Smile Wazne aby po upieczeniu mial ladne dziurki i nie byl kluchowaty. Skladniki ktore wczesniej podalam pozwalaja na wyrosniecie w mojej maszynie niemal do brzegu formy. Gdybym dala wiecej, to pewnie chleb wyruszylby z formy i przypalil grzalke Rolling Eyes


No właśnie dziurki ma nieregularne. ten ostatni miał ladniutkie regularne dziureczki. kurcze szkoda, że go nie ufocilam. Powinno się focić pierwsze wypieki Laughing

A ten wygląda tak. jakiś taki dziwak troszkę, ale zakalca nie ma na szczęście




Zapomniałam dodać, że w smaku jest prze-py-szny Very Happy


Ostatnio zmieniony przez Hanik dnia Wto 18:55, 07 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 19:12, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik, najwazniejsze ze chlebek smakuje! Takie nieregularne dziurki moga swiadczyc o tym, ze chleb byl za gesty. Za bardzo zwarta struktura ciasta uniemozliwia mu rownomierne rosniecie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 19:15, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
Hanik, najwazniejsze ze chlebek smakuje! Takie nieregularne dziurki moga swiadczyc o tym, ze chleb byl za gesty. Za bardzo zwarta struktura ciasta uniemozliwia mu rownomierne rosniecie.


Myślisz, że więcej wody? Może tamten miał lepsze dziurki bo dałam o 50ml zakwasu więcej więc był bardziej mokry no i silniejszy przez ilość zakwasu.
Właśnie próbuję opracować proporcje na większą ilość chleba... Laughing
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 19:29, 07 Wrz 2010    Temat postu:

mysle, ze mozesz dac mu troche wiecej wody Rolling Eyes A najlepiej zerknij jaka jest konsystencja ciasta podczas wyrabiania. Nie moze to byc taka zwarta kula wokol mieszadla Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 19:36, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
mysle, ze mozesz dac mu troche wiecej wody Rolling Eyes A najlepiej zerknij jaka jest konsystencja ciasta podczas wyrabiania. Nie moze to byc taka zwarta kula wokol mieszadla Rolling Eyes


Okej..Dziś nie miałam czasu bo nastawiłam chlebek na wyrabianie i szybko wybyłam z domu. Jutro zerknę co tam się wyrabia w maszynie...
Dziś miał dokładnie takie proporcje jak podałaś w kuchni czyli 300ml wody i 500 g mąki, orkiszowej i pszennej pełnoziarnistej, oraz 250ml zakwasu no i reszta przydasi...
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 19:38, 07 Wrz 2010    Temat postu:

madziasto4 napisał:

No i nie wiem czy ten mój zakwas w ogóle dobry jest..Rolling Eyes
Jakoś nie mam zaufania do niego wcale Laughing


Jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedziala. Jakby co mogę użyczyć mojego zakwasiątka od Wermont. Moje raczej za młode nie jest...
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 24, 25, 26 ... 43, 44, 45  Następny
Strona 25 z 45

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island