Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Wypiekacz do chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 43, 44, 45  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 18:47, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Jutro rano nastawię, i zobaczymy co wyjdzie. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 19:49, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik, nie wiem czemu, ale ja na przykład tak naprawdę najbardziej lubię chlebuś z dużymi, nieregularnymi dziurami. Smile Czasami zdarza się jedna wielka dziura - mniam! Laughing No, może to przesada, ale wiele chlebów, które ja kupuję w przekroju mają dziury jeszcze znacznie mniej regularne niż ten Twój. Nie wiem, od czego to zależy...

Ostatnio zmieniony przez Flaire dnia Wto 20:00, 07 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 19:57, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Flaire napisał:
Hani, nie wiem czemu, ale ja na przykład tak naprawdę najbardziej lubię chlebuś z dużymi, nieregularnymi dziurami. Smile Czasami zdarza się jedna wielka dziura - mniam! Laughing No, może to przesada, ale wiele chlebów, które ja kupuję w przekroju mają dziury jeszcze znacznie mniej regularne niż ten Twój. Nie wiem, od czego to zależy...


No to mnie pocieszylaś bo mój jest w smaku naprawdę dobry Laughing Laughing Laughing

Ostatni miał duże dziurki ale regularne, był ciut bardziej kwaśny, ale ja bardzo lubię kwaśne chleby. Ten jest mniej kwaśny i mniej mokry i wyrastał krócej niż tamten... Oba bardzo dobre były ... Wyjelam zakwasiątko i nakarmilam na jutrzejszy dzień. Very Happy


Chodzi mi po głowie chlebek ze śliwkami suszonymi. Bardzo lubię suszone śliwki w chlebie... Gdzieś wynalazlam przepis na chleb z powidłami śliwkowymi... Ale był dość skomplikowany i nie z maszyny... Właśnie się zastanawiam jak obejść te komplikacje i np wymieszać chlebowe ciasto z domowymi powidlami Rolling Eyes
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 21:53, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik, z powidlami nie eksperymentowalam i chyba nawet mnie do takich mieszanek nie ciagnie Wink Robimy natomiast chlebek z suszonymi sliwkami. Wazne aby byly miesiste, aromatyczne i miekkie. Przed wrzuceniem do ciasta kazda przecinam na pol a chlebek wychodzi przepyszny. Oczywiscie razowiec Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 22:01, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
Hanik, z powidlami nie eksperymentowalam i chyba nawet mnie do takich mieszanek nie ciagnie Wink Robimy natomiast chlebek z suszonymi sliwkami. Wazne aby byly miesiste, aromatyczne i miekkie. Przed wrzuceniem do ciasta kazda przecinam na pol a chlebek wychodzi przepyszny. Oczywiscie razowiec Very Happy


Tak tak tylko razowiec biorę pod uwagę....

Zresztą z pszennych mąk mam tylko orkiszową ( bo to chyba pszenna co?), oraz pszenną pełnoziarnistą... Reszta to razowe...
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 22:15, 07 Wrz 2010    Temat postu:

maki razowe moga byc zytnie i pszenne Very Happy Razowa to znaczy, ze powstaje z przemialu calego ziarna. Orkiszowa nalezy rzeczywiscie do mak pszennych, ale tez moze byc razowa, albo innego typu np. 720 czy 650 Very Happy

Dzisiaj od znajomej doswiadczonej w pieczywie kukurydzianym uslyszalam, ze najlepsze pieczywo z tej maki wychodzi tylko gdy zamiast zakawasu czy zdrozdzy stosuje sie proszek do pieczenia ... Nie podoba mi sie to ... Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 22:22, 07 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:

Dzisiaj od znajomej doswiadczonej w pieczywie kukurydzianym uslyszalam, ze najlepsze pieczywo z tej maki wychodzi tylko gdy zamiast zakawasu czy zdrozdzy stosuje sie proszek do pieczenia ... Nie podoba mi sie to ... Rolling Eyes
No więc jak juz pisałam, w USA tylko takie robi się z mąki kukurydzianej. Dokładniej to ja robię na sodzie, ale na jedno wychodzi (na sodzie można robić ciasta, które mają element kwasu - jeżeli tego elementu nie ma, trzeba używać proszku do pieczenia, który ten element zawiera. Ja chleb kukurydziany robię na maślance, więc wystarczy soda).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 8:11, 08 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
maki razowe moga byc zytnie i pszenne Very Happy Razowa to znaczy, ze powstaje z przemialu calego ziarna. Orkiszowa nalezy rzeczywiscie do mak pszennych, ale tez moze byc razowa, albo innego typu np. 720 czy 650 Very Happy

Dzisiaj od znajomej doswiadczonej w pieczywie kukurydzianym uslyszalam, ze najlepsze pieczywo z tej maki wychodzi tylko gdy zamiast zakawasu czy zdrozdzy stosuje sie proszek do pieczenia ... Nie podoba mi sie to ... Rolling Eyes



Oj żle się wyrazilam, już się poprawiam chciałam napisać napisać żytnie razowe... Tę orkiszową co mam nie wygląda na razówkę Laughing , a pszennej razowej nie kupiłam bo jednak wolę żytnią razową... Więc mam tylko pszenną z grubego przemiału... No i zwykłą pszenną do bułeczek i drożdżówki
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 9:42, 08 Wrz 2010    Temat postu:

Czy mogłby ktoś wstawić fotę wprawidłowej konsystencji ciasta podczas wyrabianie?

Kurcze moja rodzina zaczyna mnie wkurzać, że wyjada tak szybko mój pyszny chlebek. Chcialam sobie poeksperymentować i nie mogę bo ciągle muszę robić chleb bazowy dla żarłoków...

Na dodatek dzisejszy chleb się nie uda prawdopodobnie. Najpierw nie wsadzilam jednego mieszadla Twisted Evil . Byłam mocno przekonana, że są oba. Dobrze, że zaglądnelam do maszyny i coś mi mieszanie nie pasowało. Po drugie obliczyłam pracowicie proporcje na większy chleb bo ten za mały jest i okazało się, że mam za mało zakwasu a wydawało mi się, że starczy więc na szybkiego zmienialam proporcje i chyba coś nie tak...
bo chleb wydawał się za twardy. Zbiły się dwie kule. Więc chlupnelam trochę wody ale chyba za dużo bo się zrobila ciapa... Wrrrr więc wkurzyłam się i wyłączylam maszynę odczekalam aż minie zapamiętanie programu i dodalam ze dwie łyżki zakwasu i mąki... I znów zrobiły się kule
Laughing Laughing Laughing Więc chlupnełam wody i znowu zrobila się pacia Laughing Laughing Laughing

Teraz wyrabia się od nowa a to nie za dobrze dla chleba jak jest za długo wyrabiany... Kurde kurde... Będzie wielki gniot nad gniotami...


Nie mam pojęcia na ile ma być to lużniejsze ciasto. czy może ktoś sfilmować albo wrzucić fotę? Najlepiej gdyby to było w dwumieszadłowej to bym widziala jak się układa ciasto wokół mieszadeł... Confused
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 9:50, 08 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik, ale przeciez Ty wypiekalas juz chleb, prawda? Jesli wczesniej Ci wychodzil to konsystencja chleba w maszynie ma byc taka sama i wszystko bedzie ok Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 10:13, 08 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
Hanik, ale przeciez Ty wypiekalas juz chleb, prawda? Jesli wczesniej Ci wychodzil to konsystencja chleba w maszynie ma byc taka sama i wszystko bedzie ok Smile


No ale ja mu się tak bacznie nie przyglądalam Laughing Tamten co wyszedł mieszał się w nocy i nie widzialam jak się układa.... Na ten ostatni co się nie udał też nie patrzyłam i jak powiedziałaś o większej ilości wody to teraz już zgłupiałam... jedynie na co patrzyłam to na bułeczki...


Mój zakwasik dostał nowe większe mieszkanie bo w nocy postanowił sobie pozwiedzać dom. Całe szczęście jego poznanie ograniczyło się do miski podstawionej pod słoik. Czyli wszystko gra. Zakwasiński im częściej go używam tym pewniej sobie poczyna Laughing
No i większy słój pozwoli na większą ilość zakwasu na większy chleb...
Szkoda, że nie ma takich maszyn na 2 kg... Laughing
Akurat w sam raz na zapchanie brzuchów moich głodomorskich Laughing Laughing Laughing

Czekam aż się przejedzą i będę miała czas na kombinowanie bo teraz muszę piec sprawdzone rzeczy, żeby mieli co jeść Laughing
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 10:20, 08 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik napisał:

Czekam aż się przejedzą i będę miała czas na kombinowanie bo teraz muszę piec sprawdzone rzeczy, żeby mieli co jeść Laughing
Hanik, moim zdaniem teraz, jak mają zapał do chleba, to najlepszy czas na eksperymenty... Głodni są, to wszystko zjedzą! Laughing

Przeczytałam na jakimś forum, że luźniejsze ciasto daje wieksze dziury. Mniam! I to ma dla mnie sens, bo luźniejsze ciasto powinno łatwiej wyrastać. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 10:22, 08 Wrz 2010    Temat postu:

Flaire napisał:
Hanik napisał:

Czekam aż się przejedzą i będę miała czas na kombinowanie bo teraz muszę piec sprawdzone rzeczy, żeby mieli co jeść Laughing
Hanik, moim zdaniem teraz, jak mają zapał do chleba, to najlepszy czas na eksperymenty... Głodni są, to wszystko zjedzą! Laughing

Przeczytałam na jakimś forum, że luźniejsze ciasto daje wieksze dziury. Mniam! I to ma dla mnie sens, bo luźniejsze ciasto powinno łatwiej wyrastać. Smile


Tak tylko ja znow poszłam i dosypałam mąki więc już po lużniejszym cieście jest Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 10:39, 08 Wrz 2010    Temat postu:

Flaire napisał:
, moim zdaniem teraz, jak mają zapał do chleba, to najlepszy czas na eksperymenty... Głodni są, to wszystko zjedzą! Laughing



W sumie to jest myśl... Laughing Laughing Laughing

ja wczoraj upiekłam chlebek na kolację i dziś rano w chlebaku widniała już piętka...

W nocy słyszalam chodzącą maszynę do chleba Laughing Laughing Laughing

Mój brat został dłużej w biurze i pewnie się zakradł do kuchni Razz Razz Razz
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 11:31, 08 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik, nie wiem czemu ale caly czas myslalam, ze przed ta maszyna ktora kupilas pieklas juz chleb Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 43, 44, 45  Następny
Strona 26 z 45

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island