Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Wypiekacz do chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 43, 44, 45  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jovanna
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Śro 11:38, 08 Wrz 2010    Temat postu:

hmmm a mi wyszedl zakalec, dopieklam go i byl mniejszy zakalec, ale jaki pyszny Very Happy wrabali go tylko okruszki zostaly Very Happy
A zaraz ide nastawic kolejny chlebek, ale tym razem zrobie inaczej i moze wreszcie mi sie nalezycie upiecze...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 12:14, 08 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
Hanik, nie wiem czemu ale caly czas myslalam, ze przed ta maszyna ktora kupilas pieklas juz chleb Rolling Eyes


Na drożdżach... Wg gotowych mieszanek... Raz w życiu pieklam na zakwasie a raczej asystowalam piekącemu bo bardziej ta osoba mi pomagała niż robilam to samodzielnie i z tego co pamiętam był pieczony w piekarniku a mieszany w maszynie. Było to ze 20 lat temu i z tamtego okresu pamiętam najlepiej słowo zakwas i to, że potem mi umarł...

A chleb pieczony na drożdżach dokladnie wg przepisów zawartych w książeczce wygląda jak ten co wstawiła Ali na forum w filmiku...
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 12:36, 08 Wrz 2010    Temat postu:

Chlebuś póki co się piecze i ładnie rośnie Very Happy

zobaczymy co będzie po upieczeniu. na razie wybywam. Wieczorkiem stuknę jakąś fotkę... Chyba jeszcze jeden nastawię dziś wieczorem bo jutro rano wybywam na grzyby... A w lesie by było przyjemnie posilić się takim chlebkiem Very Happy
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 12:39, 08 Wrz 2010    Temat postu:

Hmmm .. pewnie drozdze maja wiekszego "kopa" i nawet bardzo gesty chleb wyrasta Rolling Eyes Moje pierwsze chleby, ktore robilam na drozdzach byly zdecydowanie luznej konsystencji, wiec moge tylko sobie gdybac.
Ostatno podczas pogawedki z Magi okazalo sie, ze drozdzowki ktore robimy najpyszniejsze wychodza rowniez wtedy, gdy ciasto jest "mokre" Very Happy

Trudno podac idelne proporcje chleba. Lepiej na poczatku robic go "na oko". Kazdy ma inny zakawas (zytni, pszenny, gestosc i "pracowitosc) jak rowniez kazda maka ma inna "chlonnosc" i dlatego tak trudno dobrac "pisana" ilosc plynu Smile

Najlepiej wgapiac sie w maszyne Wink i gdy kula ciasta zbyt mocno oblepia mieszadlo i nie rozchodzi sie po sciankach dodawac po odrobinie wody Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 12:47, 08 Wrz 2010    Temat postu:

No właśnie ja zawsze wierzyłam gotowym przepisom nie sądząc, że samemu można wypracować lepszy chleb niż ten z przepisów... Teraz mniej więcej wiem jak wyglądało ciasto podczas wyrabiania... Nie wykorzystalam całej wagi wypiekacza bo jak pisalam zabrakło zakwasiątka. Ale zrobilam z 400 gr zakwasu. Przez okienko wyrósł pięknie, ale starym zwyczajem zatrzymałam maszynę na godzinkę. Srodek chlebusia jest prawie na wysokości formy Very Happy ... Nie rośnie równomiernie jest wyższy na środku. Piętki są ciut niżej. jak wrócę wieczorem to go przekroje. teraz póki co dałam dyspozycje, żeby go wyjeli z maszyny zaraz po upieczeniu Very Happy

No właśnie dlategom chciałam fotkę albo najlepiej taki filmik dobrze rozrabianego ciasta. Może jak następnym razem będę miała chwilę to nakręce swoje i powiecie czy ok jest
Powrót do góry
jovanna
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Śro 14:01, 08 Wrz 2010    Temat postu:

Moje ciasto rosnie sobie. Maszyne ustawilam na inny tryb pracy. Ciekawa jestem co z tego wyniknie. Zapewne pare zakalcow zrobie zanim dojde do tego jakie proporcje skladnikow dawac zeby upiekl sie dobry chleb.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 17:27, 08 Wrz 2010    Temat postu:

Mój wygląda tak... Dziurki ma mniejsze, ale regularne. I wyrósł wysoko. jeszcze nie próbowałam. Moje chlebosępy już go napoczeły Twisted Evil



Ostatnio zmieniony przez Hanik dnia Śro 17:28, 08 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42161
Przeczytał: 3 tematy

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Śro 18:13, 08 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik, elegancki chlebek
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jovanna
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Śro 18:23, 08 Wrz 2010    Temat postu:

Ja nie mam sie czym pochwalic, nie wiem gdzie robie blad Sad...
Urosl nawet fajnie, moze nie tak wysoko jak Hanik, ale wciaz mimo dopiekania ma w sobie zakalec nie duzy, ale jednak Sad a pieklam w sumie 2 h...
Co jest nie tak ? grrrr

o taki gniot chociaz nie ukrywam ze pyszny
popekal mi na gorze ale ponoc te na zakwasie tak maja


Ostatnio zmieniony przez jovanna dnia Śro 18:32, 08 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Śro 19:15, 08 Wrz 2010    Temat postu:

Według mnie jest za wilgotny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 19:25, 08 Wrz 2010    Temat postu:

Sirion napisał:
Według mnie jest za wilgotny.


dokladnie tak! Za duzo plynow Rolling Eyes

BTW a nie za mlody jest zakwas?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 19:25, 08 Wrz 2010    Temat postu:

jovanna podaj jakie proporcje wrzucilaś jaki program. czy piekłaś jak leci czy dałaś mu czas na wyrastanie.... Napisz wszystko po kolei bo tak to trudno radzić...

Kurcze chcialam zabrać na jutrzejsze grzybobranie chlebek... ten dzisiejszy zostawić żarłokom a zrobić nowy. O 14 dałam ponownie jeść zakwasidłowi, ale nie szaleje chłopak tak jak po nocy, a chcialabym iść w miarę wcześnie spać bo o 3 w nocy pobudka.... I teraz mam, dylemat czy go wrzucać za te półgodziny do maszyny czy nie... Chyba zrobię ryzyk fizyk... Laughing Laughing Laughing

Na dodatek skonczyła mi się mąka orkiszowa... Może zrobię z mąką pszenną z grubego przemiału razem z żytnią zwykłą... Rolling Eyes Zeby nie musiał się męczyć z razowcem... Rolling Eyes
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 19:25, 08 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik napisał:
Mój wygląda tak... Dziurki ma mniejsze, ale regularne. I wyrósł wysoko. jeszcze nie próbowałam. Moje chlebosępy już go napoczeły Twisted Evil



sliczny jak malowanie Very Happy Pszenny tak?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 19:30, 08 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
Hanik napisał:
Mój wygląda tak... Dziurki ma mniejsze, ale regularne. I wyrósł wysoko. jeszcze nie próbowałam. Moje chlebosępy już go napoczeły Twisted Evil



sliczny jak malowanie Very Happy Pszenny tak?


Tak orkiszowa razem z przenną gruboziarnistą oczywiście bez słoneczników i takich tam bo nie lubię chyba, że to będą ziarenka kminku Laughing

Następny nie licząc obecnego , który chcę zrobić na wyjazd i zależy mi na szybszym rośnięciu będzie razowy.... Ale tak czy inaczej muszę zrobić wyprawę po mąkę orkiszową bo się paskuda skończyła
Twisted Evil Laughing
Powrót do góry
Wermont
Weteran


Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Śro 19:34, 08 Wrz 2010    Temat postu:

a ja dzisiaj nastawiłam, żeby zabrać sobie i kolegom na śniadanko do pracy, chlebek z oliwą z oliwek z ziołami Smile na drożdżach oczywiście, bo zakwas nadal nie przyjmuje się w moim organizmie Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 43, 44, 45  Następny
Strona 27 z 45

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island