Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Wypiekacz do chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 28, 29, 30 ... 43, 44, 45  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
INA
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3855
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Chełmża k/ Torunia

PostWysłany: Czw 14:24, 09 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
[400g maki (i tu nastepuje taka wariacja, ktorej nigdy nie pamietam np. 200 g razowej + 200g orkiszowej, albo 100 razowej + 250 pelnoziarnistej + 50 otrebow orkiszowych, albo cokolwiek innego co wpadnie mi w rece Wink)
220 - 300g zakwasu zytniego
60 - 100g dodatkow wg uznania


A ja się pogubiłam w mąkach i niech mi ktoś wytłumaczy jaka różnica między razową a pełnoziarnistą, zawsze myślalam, że to jest to samo Shocked Rolling Eyes



Ja zrobiłam chlebek z gotowej mieszanki - taką Adam kupił, więc nie chciałam aby się zmarnowało.
Był pyszny - razowiec, nazwy zapomniłam ale chyba chłopski Rolling Eyes
Przyniosłam do pracy, już sa następni amatorzy maszyn Cool Cool Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Czw 14:53, 09 Wrz 2010    Temat postu:

A ja to moje niewyrośnięte ciasto z wczoraj zostawiłam w diabły w końcu w maszynie na noc, włączyłam rano na pieczenie, no bo nie wyrzucę, szkoda mi było, i kurcze, ku mojemu zdziwieniu wyszedł całkiem dobry Shocked
O taki cudak
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Czw 15:47, 09 Wrz 2010    Temat postu:

Wind i Magicnesca, a ja nie znam innego sposobu na wypiek chleba w maszynie, na zakwasie... tego programu do razowych też próbowałam... miałam 5 prób i dopiero kolejna, z podziałem pieczenia, wyszła... najpierw program 6, potem 12 a pomiędzy nimi chwilka przerwy (dosyć długa Wink )...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Czw 16:28, 09 Wrz 2010    Temat postu:

Właśnie wróciłam do domu z Bomi z mąką żytnią. Wykupiłam wszystką, jaka była Very Happy
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 18:03, 09 Wrz 2010    Temat postu:

INA napisał:
Wind napisał:
[400g maki (i tu nastepuje taka wariacja, ktorej nigdy nie pamietam np. 200 g razowej + 200g orkiszowej, albo 100 razowej + 250 pelnoziarnistej + 50 otrebow orkiszowych, albo cokolwiek innego co wpadnie mi w rece Wink)
220 - 300g zakwasu zytniego
60 - 100g dodatkow wg uznania


A ja się pogubiłam w mąkach i niech mi ktoś wytłumaczy jaka różnica między razową a pełnoziarnistą, zawsze myślalam, że to jest to samo Shocked Rolling Eyes




Ineczko dobrze kombinujesz! To jest dokladnie to samo, ale ja juz uleglam swoim skrotom myslowym w ktorych razowa dla mnie to typ 2000, a pelnoziarnista nazywam typ 1850 Very Happy Oczywiscie poprawnie jest ze maka razowa i pelnoziarnista to to samo, czyli typ 2000. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42103
Przeczytał: 2 tematy

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Czw 18:12, 09 Wrz 2010    Temat postu:

madziasto4 napisał:
O taki cudak

Najważniejsze, że smakuje Tonqe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jovanna
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Czw 19:49, 09 Wrz 2010    Temat postu:

Magicnesca napisał:
jovanna napisał:

Chlebek ustawilam na program 6 czyli wyrabianie a potem stal sobie 2 h i rosl i dopiero wtedy wlaczylam program do pieczenia 12...


nie rozumiem dlaczego nie ustawisz na program 1 ( pieczenie chleba ) i nie pieczesz od razu tylko wyłaczasz? !!!!!! po co !!!
Ustaw na pieczenie chleba na 1 i nie wyłaczaj ona sama wszystko robi !!!!!
program 6 to ja np uzywam do wyrabiania ciasta na pizze czy rogaliczki ,ale wtedy pieke potem w piekarniku , a chleb wlaczam na 1 i wyciągam aż sama skończy pieczenie !!!
Mysle ,że po prostu nie ustawiasz odpowiedniego programu .


Pieklam na programie 3 kolejny na programie 1 i za kazdym razem mialam super zakalec chociaz za 2 razem dopiekalam 2 razy i jako tako dalo sie go zjesc ten na programie 6 odczekany 2h az sobie urosnie i dopieczony programiem 12 wyszedl mi najlepszy....
A proporcje maki przynajmniej za pierwszym razem dawalam na chleb na zakwasie z maszyny i mi wyszla karma dla kaczek...
Na razie zawiesilam pieczenie chleba z przyczyn prozaicznych...
Poza tym czy Wam tez w domu czuc ta lidlowska maszyna zamiast chlebkiem ?
Bo mi sie miesza zapach maszyny z zapachem chleba i nie jest to zbyt ciekawa won... Malo apetyczna... Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Czw 20:15, 09 Wrz 2010    Temat postu:

I tak będziesz musiała piec... Im zakwas będzie mocniejszy tym to oczekiwanie będzie krótsze. Jeśli dwie godzinki nie starcza na wyrośnięcie to odczekaj więcej...

Ja ostatnio przy buzującym zakwasie czekalam tylko godzinkę więcej... Pierwszy raz jak jeszcze się nie ocknął z 5 godzin... Po prostu olałam i poszłam spać i rano włączylam wypiekanie.

Niestety wczoraj dłużej musiałam czekać na zakwas i nie chciało mi się już robić z przerwami bo zależało mi na śnie i zrobilam jednym ciągiem...
I mam piękny wzorcowy zakalec ... A ile się namęczylam, żeby mieszadla wyjąć... Laughing Laughing Laughing

Co do zapachu maszyny to niedługo zniknie....
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 21:36, 09 Wrz 2010    Temat postu:

Kurcze, miałam zamiar dzisiaj upiec pierwszy żytni na zakwasie, ale widzę, że to nie taka prosta sprawa Sad

Chciałabym, aby Gosia na drogę mogła sobie zrobić kanapki z dobrego chlebka, ale jeśli mam ryzykować zakalec, to może pierwszą próbę na zakwasie odłożę sobie troszkę w czasie? Hmmm
Powrót do góry
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Czw 22:29, 09 Wrz 2010    Temat postu:

Jeśli używam zakwasu regularnie, to chleb mi wyrasta elegancko czy żytni czy pszenny czy mieszany. Raz żytni chleb chciał mi nawet z maszyny wyleźć. Jeśli natomiast zostawiam zakwas na dłużęj (jakiś wyjazd czy coś), to pierwszy wypiek jest zwykle średnio udany. Oczywiście zawsze przed użyciem po wyciągnęciu z lodówki ożywiam go przez dodanie wody i mąki.
Piekę używając programu na zwykły chleb ( u mnie 3,5 godziny) lub z pełnego przemiału (róznica jest taka, że dodatkowo przez kwadrans składniki są wygrzewane przed mieszaniem).
A i maszynę mam Zelmera.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 22:33, 09 Wrz 2010    Temat postu:

Ali, chleb na zakwasie to doprawdy prosta sprawa Smile Musisz miec tylko pracowity zakwas, dobre proporcje maki i plynow, oraz odpowiedni program wyrabiania i wypieku. Wtedy nie ma prawa sie nie udac! Very Happy

Chleb na zakwasie z dobrych, pelnoziarnistych albo razowych mak nigdy nie bedzie lekkim papmpuchem Wink. To chleb "ciezki" z drobnymi ale gestymi dziurkami, syty, aromatyczny, wilgotny i dlugo zachowujacy swiezosc Very Happy

Kupujac maki pelnoziarniste warto zastanowic sie jaki chleb lubimy. Czy taki "szorstki" i tresciwy, wtedy mozemy wybierac maki grubo mielone, czy chleby delikatniesze i wtedy wybierajmy maki pelnoziarniste ale o przemiale srednim lub mialkim. W pierwszym przypadku ciasto wymaga mniejszej ilosci plynow (maka jest mniej chlonna), a w drugim wiekszej Very Happy Ot ... proste Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
INA
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3855
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Chełmża k/ Torunia

PostWysłany: Pią 8:30, 10 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
INA napisał:
Wind napisał:
[400g maki (i tu nastepuje taka wariacja, ktorej nigdy nie pamietam np. 200 g razowej + 200g orkiszowej, albo 100 razowej + 250 pelnoziarnistej + 50 otrebow orkiszowych, albo cokolwiek innego co wpadnie mi w rece Wink)
220 - 300g zakwasu zytniego
60 - 100g dodatkow wg uznania


A ja się pogubiłam w mąkach i niech mi ktoś wytłumaczy jaka różnica między razową a pełnoziarnistą, zawsze myślalam, że to jest to samo Shocked Rolling Eyes




Ineczko dobrze kombinujesz! To jest dokladnie to samo, ale ja juz uleglam swoim skrotom myslowym w ktorych razowa dla mnie to typ 2000, a pelnoziarnista nazywam typ 1850 Very Happy Oczywiscie poprawnie jest ze maka razowa i pelnoziarnista to to samo, czyli typ 2000. Very Happy


acha Laughing
no a typ 1850 to nie graham Hmmm
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Pią 8:33, 10 Wrz 2010    Temat postu:

No aktywny zakwas to podstawa. Ja przedwczoraj pieklam 2 chleby dziennie...

Pierwszy ładny ale z godzinnym rośnięciem na zakwasie silnym i bardzo aktywnym z godzinną przerwą. Pez przerwy też by wyszedł wtedy pewnie ale nie był tak ladnie wyrośnięty jak po przerwie.

Drugi na zakwasie na oko mniej aktywnym niż ten pierwszy i pieczony jak leci.. Zakalec jak talala...
Nie ma bata zakwas musi być silny. Pierwszy chleb jak piekłam to widać było, że zakwas jeszcze dobrze się nie czuje w nowym domku... I wyrósł na piękny bochenek dopiero po wielu godzinach
Powrót do góry
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Pią 8:47, 10 Wrz 2010    Temat postu:

Jeżeli piekę na zakwasie i mam mokre produkty ( oliwki....itd) , albo zakwas mniej "buzuje" tp dodaję odrobine drodży i po kłopocie i bez czekania czy wyjdzie zakalec czy nie Very Happy
Ale każdy piecze jak mu wygodnie i jak lubi Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Pią 8:59, 10 Wrz 2010    Temat postu:

No ja żałowałam, że nie dodałam drożdży.... Chyba liczyłam na cud...
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 28, 29, 30 ... 43, 44, 45  Następny
Strona 29 z 45

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island