Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Wypiekacz do chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 31, 32, 33 ... 43, 44, 45  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Nie 15:34, 12 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik napisał:
equitana napisał:
Wiecie, tak czytam o tych "zdechłych" zakwasach i myślę sobie,że za szybko je wyrzucacie. Jeśli zakwasu jest już sporo , to on dość szybko pożera dosypywaną mu mąkę i przestaje pracować.Po prostu przerabia cała i czeka na nową dostawę. Mój , wyciagniety dziś z lodówki i dokarmiony, radosnie sobie bąbelkuje,ale jutro pewnie juz przestanie, dostanie wtedy nowego jedzonka i pójdzie dalej Rolling Eyes


dokładnie tak się stało z tym moim. Stał przy kominku a było tam gorąco. Na dodatek było go dużo... Więc Jadł w szybkim tempie...
Ale mnie martwiło to rozwarstwianie i brak bąbelkowania. Nie szedł radośnie w górę. Dopiero jak go rozdzieliłam to zaczął lepiej pracować


Hanik, wydadaje mi się,że Twoj zakwas zjadł wszystko i z głodu sie rozwarstwił. Mój zakwas tylko w dzień dokarmiania babelkuje, potem jest cisza . No i staram się pamietac,żeby go 2 razy dziennie przemieszac, jak na wierzchu stoi,ale u mnie praktycznie cały czas on jest w temperaturze pokojowej, do lodówki wędruje tylko wtedy, gdy nie zamierzam przez jakis czas piec chleba, np z powodu wyjazdu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Nie 16:37, 12 Wrz 2010    Temat postu:

equitana napisał:
Hanik napisał:
equitana napisał:
Wiecie, tak czytam o tych "zdechłych" zakwasach i myślę sobie,że za szybko je wyrzucacie. Jeśli zakwasu jest już sporo , to on dość szybko pożera dosypywaną mu mąkę i przestaje pracować.Po prostu przerabia cała i czeka na nową dostawę. Mój , wyciagniety dziś z lodówki i dokarmiony, radosnie sobie bąbelkuje,ale jutro pewnie juz przestanie, dostanie wtedy nowego jedzonka i pójdzie dalej Rolling Eyes


dokładnie tak się stało z tym moim. Stał przy kominku a było tam gorąco. Na dodatek było go dużo... Więc Jadł w szybkim tempie...
Ale mnie martwiło to rozwarstwianie i brak bąbelkowania. Nie szedł radośnie w górę. Dopiero jak go rozdzieliłam to zaczął lepiej pracować


Hanik, wydadaje mi się,że Twoj zakwas zjadł wszystko i z głodu sie rozwarstwił. Mój zakwas tylko w dzień dokarmiania babelkuje, potem jest cisza . No i staram się pamietac,żeby go 2 razy dziennie przemieszac, jak na wierzchu stoi,ale u mnie praktycznie cały czas on jest w temperaturze pokojowej, do lodówki wędruje tylko wtedy, gdy nie zamierzam przez jakis czas piec chleba, np z powodu wyjazdu.


Pewnie tak. Bo jak Wind mi powiedziała, że może mieć za dużo wody to poszłam zobaczyć i rzeczywiście był za lużny... Myślę, że kiedy go przygotowywalam to wlalam za dużo wody i stąd się zaczeło. Potem go wyjełam i dodałam mąki a on pewnie głodny jadł lapczywie przez ten czas. Teraz zerknełam do lodówki i stoi tam ładniusi nierozwarstwiony. Very Happy
Powrót do góry
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Nie 18:46, 12 Wrz 2010    Temat postu:

hahaha ,a ja dostałam dzisiaj od B&W zakwasik w postaci proszku Very Happy , więc zaraz idę nastawić jakiś chlebuś .Lubie nowe wyzwania Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 18:50, 12 Wrz 2010    Temat postu:

ojej, a co to za wynalazek???
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Nie 18:51, 12 Wrz 2010    Temat postu:

Magicnesca napisał:
hahaha ,a ja dostałam dzisiaj od B&W zakwasik w postaci proszku Very Happy , więc zaraz idę nastawić jakiś chlebuś .Lubie nowe wyzwania Very Happy


Można taki suszony kupić... Jestem ciekawa jaka jest różnica w wypieku na suszonym a tradycyjnym...

Gotowe mieszanki mają w środku ten suszony... Very Happy

Myślę, że w piekarniach używają ten suszony właśnie...


Ostatnio zmieniony przez Hanik dnia Nie 18:51, 12 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Nie 19:03, 12 Wrz 2010    Temat postu:

a to B&W dostała Ani Olesiak ( właścicielki westie) ,która pracuje w firmie która korzysta z tego na codzien .
Mamy też obiecane sprawdzone przepisy opracowane na wypieki z maszyny , ale jak tylko wróci z POLAGRY Very Happy
Jak tylko będziemy mały te przepisy ,to natychmiast z Wami sie podzielimy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 19:27, 12 Wrz 2010    Temat postu:

ale skąd suchy zakwas wziąć??? spytała blondynka, która nie może jeść chleba na zakwasie Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jaśka
Zaangażowany


Dołączył: 09 Wrz 2008
Posty: 2119
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kołobrzeg

PostWysłany: Nie 20:02, 12 Wrz 2010    Temat postu:

Jeżeli chcesz przechować zakwas dłużej, sprawdza się metoda zacierkowa -dodanie do zakwasu tylko dużej ilości mąki bez wody.Powstałą "kruszonkę" można przechować w zimnie nawet do pól roku.
tutaj jest coś na ten temat:
[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 20:07, 12 Wrz 2010    Temat postu:

Wermont napisał:
ale skąd suchy zakwas wziąć??? spytała blondynka, która nie może jeść chleba na zakwasie Wink

Ja kiedyś piekłam parę razy na tym suchym zakwasie, nawet mam jeszcze go trochę chyba.
Ja kupowałam chyba gdzieś w internecie albo w jakiejś zdrowej żywności Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Nie 21:32, 12 Wrz 2010    Temat postu:

Np na allegro można kupić  Laughing
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 21:33, 12 Wrz 2010    Temat postu:

lepiej mokry wyhodowac Laughing No to co jutro wypiekamy???
Rolling Eyes Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Nie 22:09, 12 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
lepiej mokry wyhodowac Laughing No to co jutro wypiekamy???
Rolling Eyes Very Happy


Taaa
Misio Pysio już wyjęty z lodówki i nakarmiony Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 22:12, 12 Wrz 2010    Temat postu:

ekhmmm ... nie bedzie zadnych wypiekow??? Shocked Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Nie 22:16, 12 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
ekhmmm ... nie bedzie zadnych wypiekow??? Shocked Very Happy


Jak to nie będzie... Do jutra chyba napuchnie co? Very Happy
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 22:17, 12 Wrz 2010    Temat postu:

Suchy można samemu zrobić z mokrego. [link widoczny dla zalogowanych] jest przepis:

Najlepsza i najpraktyczniejsza metoda przechowania zakwasu na dluzej poza lodówka jest jego calkowite wysuszenie . W tym celu nalezy rozsmarowac aktywny zakwas cienka warstwa na papierze do pieczenia i wysuszyc w temperaturze 25⁰-30⁰C. Tak wysuszony zakwas daje sie utrzec na make i przechowywac szczelnie zamkniety w pojemniku przez czas nieograniczony. Taka forma nadaje sie równiez najlepiej do transportu.

Tej samej autorki w innym miejscu:

Wysuszenie zakwasu można wykonać za pomocą rozsmarowania go cienką warstwą np. na blasze pokrytej papierem do pieczenia i pozostawienie do wyschnięcia w temperaturze pokojowej. Nie należy go w tym celu suszyć w piekarniku, bo to doprowadzi do zniszczenia kultur kwasowych. Po 1-2 dniach zakwas zaczyna się rozwarstwiać, zeskrobujemy go i tak wyschnięty zakwas nadaje się już do przechowywania.

W każdej chwili wyschnięty zakwas może być w prosty sposób ożywiony, przez dodanie ciepłej wody, a po 2 godzinach przez dodanie świeżej mąki i wody. Nawet, jeśli okruchy nie całkiem dały się rozmieszać jest on gotowy do użytku.


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Pon 5:19, 13 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 31, 32, 33 ... 43, 44, 45  Następny
Strona 32 z 45

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island