Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Wypiekacz do chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 33, 34, 35 ... 43, 44, 45  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
INA
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3855
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Chełmża k/ Torunia

PostWysłany: Śro 10:47, 15 Wrz 2010    Temat postu:

INA napisał:
Ja zrobiłam 2 razowe gotowce, więc nie mam się czym chwalić.. Rolling Eyes

Mam 2 podstawowe, głupie pytania...

1. Jak intensywnie zmieszać zakwas ( zrobiłam z mąki żytniej razowej z super paprochami) ale nic się nie dzieje...czy czasem nie trzeba na początek zmieszać tego mikserem Rolling Eyes Ja zamieszałam ręcznie...nie za długo..

2. Jak podajecie te proporcje to na chlebki o jakiej wadze???? Surprised Hmmm

proszę o podpowiedz, bo z moim zakwasem nic się nie dzieje, nawet zaczął dziwnie pachnieć... pewnie ma za zimno, bo mnie ma 3/4 dnia w domu i jest wtedy w domu chłodniej,...

no, i ta waga chleba - na chlebuś proponowany przez Sirion- jaką waga przyjąć, 750 g, 1000g, czy inną Niewiem
Ali - cudownie ten chlebuś wygląda, tak apetycznie, że zaraz poszlam zrobić sobie śniadanko Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jovanna
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Śro 16:19, 15 Wrz 2010    Temat postu:

Jutro mam zamiar upiec chlebek bo mnie mama ma odwiedzic i chce sie pochwalic.
Tylko zeby mi znowu nie wyszedl zakalec..
Ali jak upieklas ten swoj pszenny, ze ci tak ladnie wyrosl na zakwasie?
Moze mi sie wreszcie uda zrobic porzadny chlebek....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Śro 19:22, 15 Wrz 2010    Temat postu:

Jov, proporcje z grubsza wzięłam z TEGO przepisu Sirion, który jest w kuchni.
Wcześniej wyjęłam zakwas z lodówki, postał troszkę, aby zrównała się jego temperatura z temperaturą otoczenia, po czym go nakarmiłam i odczekałam tak 4 godzinki.
Do maszyny wlałam wodę, zakwas, wsypałam mąkę pszenną luksusową typ 550, dodałam sól i cukier. Maszynę nastawiłam na program 6 - Ciasto zagniatane. Tu nie dało się ustawić wagi. Sprawdzałam konsystencję ciasta i dosypałam trochę mąki, bo wg mnie było za rzadkie. Ciasto w maszynie mieszało się w dwóch osobnych kulach na mieszadłach co jakiś czas łącząc się na chwilę, by znów się rozdzielić.
Tak ostatnio robił się mój chlebuś z gotowca, który też pięknie wyrósł, więc do takiej konsystencji ciasta dążyłam i okazało się, że słusznie.
Zanim uruchomiłam program 12 - pieczenie, zostawiłam chlebuś w maszynie na ponad 2 godziny i nie otwierałam pokrywy. Widać było, że zakwas dźwiga ciasto do góry. Tuż przed samym pieczeniem otworzyłam i popsikałam chleb wodą ze spryskiwacza.
Po zakończeniu programu pieczenia (wagę ustawiłam na 1000 g) uruchomiłam go jeszcze raz, na 10 minut, aby zbrązowić skórkę. Miałam ustawioną średnią.

Chlebuś jest pyszny, skórka chrupiąca. Bardzo, bardzo mi smakuje Smile
A tak wygląda w środku:

Powrót do góry
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42064
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Śro 19:54, 15 Wrz 2010    Temat postu:

Ali, boski chlebuś upiekłaś Tonqe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 19:57, 15 Wrz 2010    Temat postu:

Ali, wspanialy wypiek!!!! Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jovanna
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Śro 20:04, 15 Wrz 2010    Temat postu:

No to jutro zrobie wg twoich wskazowek Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Czw 3:12, 16 Wrz 2010    Temat postu:

zadziorny napisał:
Ali, boski chlebuś upiekłaś Tonqe


Wind napisał:
Ali, wspanialy wypiek!!!! Very Happy


Dziękuję Embarassed

Wind chlebuś jest dokładnie taki jak wcześniej napisałaś - aromatyczny, wilgotny, mięciutki, z nadal chrupiącą skórką.
Kolejny upiekę wg tego samego przepisu i mam nadzieję, że będzie równie pyszny.
Przyznam się, że po poprzednich, nieudanych próbach wypieków na zakwasie, miałam duszę na ramieniu i podeszłam do tego chleba jak do jeża. Łamałam się, czy nie dołożyć drożdży, jednak zdecydowałam, że ryzyk-fizyk, co ma być to się upiecze Very Happy

Jov powodzenia, mam nadzieję, że i Tobie wyjdzie pyszota i mama będzie zachwycona Smile

INUŚ, zakwas mieszam trzonkiem drewnianej łyżki, staram się go napowietrzyć przy okazji. Zakwas, nie trzonek Very Happy
Nie używam miksera.
Zakwas zrobiłam z białej, żytniej mąki typ 720, na start dołożyłam troszeczkę cukru, chociaż nie jest to konieczne.
A wagę w maszynie, jeśli nie jest podana w przepisie, obliczam dodając do siebie wagę poszczególnych składników i zawyżam, jeśli przekroczy wartość 750 czy 1000 g.
Ostatniego gotowca również zawyżyłam do 1000 g, pomimo, iż na opakowaniu jest podana waga - 750 g. Opłaciło się Wink
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 8:08, 16 Wrz 2010    Temat postu:

Przeglądając ten topik, wpadłam na tę wymianę:

Hanik napisał:
Wind napisał:
zawsze robie z mak "ciezkich". Wlasciwie zupelnie nie jadamy wegli prostych Rolling Eyes


No dobrze. już to pisałaś kilka razy... Mąk ciężkich też masz różne rodzaje. Chciałam się zapytać o konkretne mąki jakie użyjesz do tego orzechowca...
A może inaczej jakie węgle złożone użyjesz do wypieku swojego orzechowca jutro Laughing Wink

Jako że moja Mama była biochemikiem, uwielbiała swój zawód i za życia propagowała gdzie się dało znajomość chemii, pozwolę sobie wyjaśnić. Wink Każda mąka, nawet ta najbielsza pszenna, jest węglowodanem złożonym. Węglowodany proste to generalnie cukry (to jest oczywiście dużym uproszczeniem, ale tak z grubsza skrobie=złożone, cukry=proste).

Sorry za offa. Wink


Ostatnio zmieniony przez Flaire dnia Czw 8:40, 16 Wrz 2010, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Czw 8:34, 16 Wrz 2010    Temat postu:

Ali gratulacje pięknego samodzielnego wypieku Klacz Klacz Klacz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 15:47, 16 Wrz 2010    Temat postu:

Ali pieknie Ci wyszlo z tym chlebusiem!!! Doskonale znam to uczucie niepewnosci, gdy po jedenej czy dwoch zmarnowanych probach mamy ochote na dodanie "usprawniaczy", albo na zarzucenie calej tej "niewdziecznej" roboty Wink Na szczescie Twoj chlebek jest wzorcowy!!! Jak juz okrzepniesz w wypiekach pszennych, pewnie zaczniesz eksperymentowac tez z innymi makami Smile Powodzenia!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jovanna
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Czw 16:09, 16 Wrz 2010    Temat postu:

Wlaczylam pieczenie. Za godzine zobacze co mi z tego wyszlo. Tez dodawalam maki ....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Czw 17:39, 16 Wrz 2010    Temat postu:

Dawaj foty!
Powrót do góry
jovanna
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Czw 17:45, 16 Wrz 2010    Temat postu:

Podejscie czwarte
Jednak jeszcze troche musze sie uczyc. Juz wiem ze ciut wiecej maki powinnam dodac. Chociaz dodawalam, ale jednak to bylo za malo.
Chlebek jest dobry lecz przy krojeniu ciasto zostaje na nozu Sad...
Zobaczymy jak bedzie kiedy ostygnie. Na pewno jest duzo lepszy od poprzednich wypiekow.
Za to ciasto pieknie roslo Wink Zakwasik 6-dniowy niczego sobie Wink





Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Czw 17:59, 16 Wrz 2010    Temat postu:

Noooo, wygląda całkiem fajnie! Mój się do noża nie przylepiał. Może faktycznie ciut za mało mąki dosypałaś i dlatego jest bardziej wilgotny.
No nic, zobaczysz jak ostygnie. Bo że w smaku będzie dobry, to nie mam wątpliwości Smile
Powrót do góry
jovanna
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Czw 19:18, 16 Wrz 2010    Temat postu:

w smaku jest bardzo dobry Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 33, 34, 35 ... 43, 44, 45  Następny
Strona 34 z 45

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island