Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Wypiekacz do chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 35, 36, 37 ... 43, 44, 45  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hanik
Gość





PostWysłany: Pon 21:42, 20 Wrz 2010    Temat postu:

jovanna napisał:
Dziewczyny jaki powinien byc zapach zakwasu ?
Bo moj zakwas wyglada ze sobie rosnie nie widze na nim plesni, ale dzisiaj mi sie spienil na gorze (sa babelki) i ma dosc intensywny ostry zapach. Czy mam sie martwic ?


No zapach jest taki kwaśnawo-ostry i chyba dobrze, że się spienia bo mój też się spienia...
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pon 22:06, 20 Wrz 2010    Temat postu:

W czwartek, 23 września w Biedronce będą maszyny do pieczenia chleba po 149 zł.
Białe, na 2 mieszadła, waga chleba 900 - 1350 g.

Jov, możesz kupić mamie Smile
Powrót do góry
jovanna
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Pon 22:34, 20 Wrz 2010    Temat postu:

Jak bede miec kase to na pewno kupie, po rencie zostalo wspomnienie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Czw 2:41, 23 Wrz 2010    Temat postu:

Mam za sobą kolejne dwa chleby, z czego jeden kompletnie nieudany, a drugi pyyyyszny. Ten pierwszy nie udał się, ponieważ dałam zimny zakwas, który jeszcze nie ruszył po dokarmieniu. Przy ostatnim pieczeniu nie zrobiłam już tego błędu i wszystko wyszło cacy Smile
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 7:58, 23 Wrz 2010    Temat postu:

Ali, ten topik już jest pase, teraz się prawdziwego chleba już nie piecze, tylko zbiera wirutalne plony na wirtualnej farmie. Sad

A mnie się jakoś lepiej czytało o tym, że Wasze (prawdziwe) zakwasy są głodne, niż o tym, że wirtualne konie nie chcą jeść wirtualnego siana. Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 8:23, 23 Wrz 2010    Temat postu:

no to uprzejmie donosze, ze wlasnie nasz chleb siedzi w swym lamusie i dochodzi Very Happy Po zapachu, ktory rozchodzi sie po calym domku wnioskuje, ze jeszcze chwilunia i calkiem realnie stanie sie naszym sniadankiem Very Happy Chociaz, nie wiem czy nie noszac tabliczki "glodna za godzine" mam prawo do sniadania, czy jeszcze nie Laughing No ale, ze mam paru sasiadow, pol baku paliwa, dwa calkiem najedzone psy, ale i tak w 100% gotowosci do kolejnej miski Laughing , pokazna uprawe kielkow, wszak bez owsa i bez konia, to jednak mysle, ze ten chleb jednak mi sie nalezy Very Happy

Bedzie klasycznie Smile Z miesiasta, suszona sliwka i platkami owsianymi
Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 8:31, 23 Wrz 2010    Temat postu:

O, już mi lepiej... Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Czw 9:10, 23 Wrz 2010    Temat postu:

A ja dzisiaj jadłam na śniadanie chlebuś z żurawina i kminkiem , chlebek ma już 3 dni i bez mrożenia jest nadal pyszny, wilgotny i nie kruszący się Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 9:15, 23 Wrz 2010    Temat postu:

Oj, jeśli ja się w końcu załamię i kupię tę maszynę, to będzie to dla drożdżówki i kombinacji żurawina-kminek! Smile Bo w żadnej polskiej piekarni takiego połączenia nie spotkałam, a bardzo je lubię! (Znam je z Kaliforniii Smile ).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Czw 9:34, 23 Wrz 2010    Temat postu:

Flaire najwyższy czas Very Happy , bo wiesz super skórkę na chlebie masz tylko przez parę godzin , a potem ani skórki , ani chleba dobrego nie masz Very Happy
A tak może ta skórka jest chrupiącą "inaczej", ale masz fajna zabawę kombinując coraz to nowe wyroby i wypieki Very Happy . Nie mówiąc o kilkudniowy smakującym chlebku Very Happy
Smacznego !!!! Wszystkim maszynistom Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 10:57, 23 Wrz 2010    Temat postu:

Magicnesca napisał:
Flaire najwyższy czas Very Happy , bo wiesz super skórkę na chlebie masz tylko przez parę godzin , a potem ani skórki , ani chleba dobrego nie masz Very Happy
Magicnesca, dlatego ja kupuję pieczywo po jednej bułeczce i natychmiast ją zjadam. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Czw 11:17, 23 Wrz 2010    Temat postu:

a ja myślałam ,że do tej pory dyskusja dotyczyła chleba nie bułki Very Happy
znowu czegoś nie doczytałam ? Niewiem Embarassed
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 11:35, 23 Wrz 2010    Temat postu:

Magicnesca napisał:
a ja myślałam ,że do tej pory dyskusja dotyczyła chleba nie bułki Very Happy
znowu czegoś nie doczytałam ? Niewiem Embarassed
A ja myślałam, że pieczywa i innych produktów z wypiekacza Wink. W końcu było już o drożdżówkach i o tym, jak używać wypiekacza tylko do wyrabiania ciasta, które potem formuje się w bułki czy rogaliki czy bagietki i piecze w piekarniku. Smile

Jeśli dyskusja jest tylko o chlebie, to ja chleba, jako takiego, nie jem prawie wcale, bo ma za małą proporcję chrupiącej skórki Smile , a poza tym, nawet najlepsze pieczywo preferuję świeżutkie. Smile Więc zazwyczaj kupuję bułeczkę lub dwie rano, a czasem dokupuję drugą po południowej dostawie. Smile Przy czym nie chodzi mi o bułki typu kajzerek czy innych z wacianym środkiem, tylko o ciemne bułki z ziarnem rozmaitym (u nas jest ich bardzo duży wybór). Przyznam jednak, że lubię również bułki, które u nas nazywają się słowiańskie, i które nie sa ciemne, ale też nie białe - za to mają najlepszą skórkę Smile .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 12:19, 23 Wrz 2010    Temat postu:

Flaire napisał:
Przy czym nie chodzi mi o bułki typu kajzerek czy innych z wacianym środkiem,


kajzerki, to rzeczywiscie jedno z najwiekszych bulkowych swinstw Sad I pomyslec, ze zdarza nam sie to w kraju w ktorym potrafi sie robic pyszne pieczywo Rolling Eyes
W ubieglym roku pojechalismy w Bieszczady, robiac rezerwacje w polecanym gospodarstwie agro. Gospodyni wreczajac nam klucze zapodala tez karteczke z menu i lista specjalow, ktore mozna u niej nabyc. Czytam, czytam a tu sniadanie: "kajzerki" Rolling Eyes Twisted Evil Rolling Eyes Mysle, oj ... nie pojemy tymi waciakami NieOK Czekamy sniadanka, a tu na pieknie udekorowany stol wjezdza koszyczek z jeszcze cieplutkimi malutki buleczkami, pelnymi ziarenek, jak przystalo na zywienie agro zrobionymi na zakwasie, pysznie wyrosnietymi i chrupiacymi Very Happy Kamien z serca i dwie Shocked kajzerki do brzuszka Very Happy

BTW jakby ktos poszukiwal bardzo dobrej miejscowki w Wetlinie, to walcie z pytaniem do mnie smialo Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Pią 8:00, 24 Wrz 2010    Temat postu:

Kolejny pyszny chlebuś na MOIM zakwasie się studzi... Smile
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 35, 36, 37 ... 43, 44, 45  Następny
Strona 36 z 45

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island