Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zadziorny
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42086
Przeczytał: 2 tematy
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Pon 19:14, 30 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
qlpiak napisał: | To ja dolaczam do grona zainteresowanych. Najbardziej neci mnie perspektywa domu pachnacego chlebem |
Cudny zapach
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 19:24, 30 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Wermont napisał: | dla zainteresowanych zakupem... w przyszłym tygodniu, od 6 wrześnie, w Lidlu będą automaty do pieczenia
takie jak mój, z podziałem na wagę itd...
[link widoczny dla zalogowanych]
ja osobiście polecam mi się bardzo dobrze sprawdza |
fajny i w super cenie! Mozna sie juz teraz zaopatrzyc z mysla o gwiazdkowym prezencie dla kogos lubiacego domowe specjaly
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Pon 20:57, 30 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
qlpiak napisał: | To ja dolaczam do grona zainteresowanych. Najbardziej neci mnie perspektywa domu pachnacego chlebem
Wermont, ze ten Lidlowski wypiekacz da rade wypiekom z maki razowej? Bo nie ma w opisie tego. |
daje radę... na zakwasie też w nim chlebki robiłam wszystkiemu daje radę, jak normalne wypiekacze bo on jest całkiem normalny...
|
|
Powrót do góry |
|
|
qlpiak
Dołączył: 26 Sty 2010
Posty: 114
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 21:01, 30 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Wermont napisał: | wszystkiemu daje radę, jak normalne wypiekacze bo on jest całkiem normalny... |
Cieszy mnie to, bo wiekszosc widocznego AGH mam czarnego i wpadl mi ten w oko. A bardzo jest glosny?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Pon 21:07, 30 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
nie, raczej jak wszystkie, chociaż słyszałam tylko kenwooda mojej mamy nie zauważyłam różnicy, a słuch mam raczej dobyr
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Pon 21:17, 30 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Podobno zelmer jest bardzo głośną maszyną. chodzi jak kombajn
Mieliśmy już go kupić, tym bardziej że kosztował tylko 60 zł w ramach punktów payback. Potem przeczytalam w opiniach,że jest głośna.
jestem ciekawa jak z głośnoscią moulinexa.
Ehhh. Już nie mogę się doczekać maszynki...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Wto 0:37, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Spróbuję się zaczaić na tę maszynę z Lidla. Mam nadzieję, że w poniedziałek rano Andrzej będzie miał czas i pojedzie po nią. To Wasza wina, bo tyle pytlujecie na ten temat, że i mnie się udzieliło
|
|
Powrót do góry |
|
|
zadziorny
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42086
Przeczytał: 2 tematy
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Wto 8:22, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Ali kupuj natentychmiast
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Wto 8:32, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Czaj się czaj... Ale pamiętaj... Ja byłam pierwsza po zakwasik do Wermont
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Wto 8:48, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Ahhh
Jeszcze jedno. Odkryłam na jakimś forum jaka jest różńica między opiekaczem moulinexa tym co ja kupuje a tym co np. ma zadziorny. Różnica między nimi jest zasadnicza dla tych co lubią bardzo chrupiącą skórkę.
Te opiekacze z przystawkami do bagietek mają dwie grzałki górną i dolną, dlatego pobierają wiecej prądu, ale jednocześnie wypieczony chleb jest lepszy niż z wypiekaczy jednogrzałkowych tych które są powszechnie.
Tak więc Flaire jak będziesz robić test na opiekaczu minio to może Ci podpasować, jeśli to prawda co napisali użytkownicy tych maszyn i maszyn jednogrzałkowych.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Wto 12:16, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
maszyna przyszla. dziś będzie próba generalna. na razie na drożdżach...
Mam jeszcze pytanie... Poszperalam po necie odnośnie pieczenia na zkwasie chlebów w maszynie... Trafilam na opinie, że w maszyny są do niczego jeśłi chodzi o pieczenie na zakwasie i najlepiej w piekarniuku... Potem dotarlam do informacji, że jest to możliwe, ale nie z calkowitego automatu. Ze trzeba nastawić na jakiś program, jeszcze nie sprawdzalam na jaki - chyba do wyrastania i natępnie wyłączyć maszynę i pozwolić ciastu rosnąć, ponieważ ciasto na zakwasie wyrasta wolniej niż na drożdżach. Dopiero potem należy zacząć właściwe wypiekanie... Czy tak to jest? Bo ja na początku myślałam, że dodaję wszystkie skladniki łącznie z zakwasem włączam jakiś tam program i sobie idę i już niczym się nie przejmuję... Wygląda na to,że jednak nie ma tak dobrze...
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Wto 12:24, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik napisał: | Trafilam na opinie, że w maszyny są do niczego jeśłi chodzi o pieczenie na zakwasie i najlepiej w piekarniuku... |
No właśnie, ja dotychczas wyrabiałam i wyrastałam ciasto w maszynie, a piekłam w piekarniku.
Ale sirion i Wind pisały w wątku kulinarnym, że pieką w maszynie od początku do końca... Jako, że piekarnik mam zepsuty, to postanowiłam jutro spróbować z maszyną - zobaczymy... raz się żyje
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Wto 12:43, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
No właśnie... czytałam, że się da... Ale czy się da w ten sposób, że wrzucam wszystko do maszyny włączam program np do razowca i sobie idę?
Wszędzie piszą, że chleb na zakwasie czasem potrzebuje rosnąć 3-4 godziny...
A te przepisy które widziałam z użyciem maszyny w większości mówią już o gotowym cieście zakwaszonym dodawanym w składnikach a nie osobnym zakwasie, który wrzucasz tak jak drożdże do reszty skladników.
W przypadku wypiekacza tej firmy co mam, ktoś tam piecze w ten sposób, że wrzuca wszystkie składniki do pojemnika, używając i zakwasu ale i drożdży w podanej przez siebie kolejności, zostawia to na 1-2 godziny, potem dodaje drugą część mąki .
Następnie włącza podstawowy program do chleba, potem w odpowiednim czasie wyłącza wypiekacz dopóki ciasto nie wyrośnie, następnie jak wyrośnie odpala program do pieczenia chleba
Nie wiem czy mam ochotę, żeby każdego dnia lub co drugi dzień bawić się w coś takiego...
edit. Tutaj znalazlam ciekawy blog z chlebusiowymi przepisami [link widoczny dla zalogowanych]
Ostatnio zmieniony przez Hanik dnia Wto 12:51, 31 Sie 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Wto 13:53, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik napisał: | No właśnie... czytałam, że się da... Ale czy się da w ten sposób, że wrzucam wszystko do maszyny włączam program np do razowca i sobie idę?
|
No właśnie tak dziewczyny robią, trzeba mieć mocny zakwas do tego pewnie. Można tez dodać do maszyny trochę drożdży, żeby wspomogły zakwas, smak zakwasowy zostanie, a chlebek będzie miał łatwiej w rośnięciu - tak planuję zrobić.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Wto 14:09, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
czyli to musi być zakwas, który mega szybko rośnie?
Jestem ciekawa jaki czas daje moja maszyna na rośniecie chleba w programie do wypieków pełnoziarnistych i jak to się ma do wzrostu chleba na zakwasie...
Może dziewczyny tutaj zaglądną i zdradzą tajemnicę jak to robią bez żadnych przerw w pieczeniu...
Ostatnio zmieniony przez Hanik dnia Wto 14:09, 31 Sie 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|