Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Hanik
Gość
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 17:39, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik, to jest wlasnie ZAKWAS
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Wto 17:52, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | Hanik, to jest wlasnie ZAKWAS |
No to teraz rozumiem - chyba [/b]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Wto 18:41, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Czy jak kupię maszynę to też będę miała takie problemy? Może lepiej zrezygnować...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Anisha
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Wto 18:46, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Całe szczęście, że moja kuchnia ma za mało miejsca na maszynę, bo reklamę taką robicie, że nic tylko kupować wypiekacze . Ale będę twarda i nie kupię!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 18:53, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Ali napisał: | Czy jak kupię maszynę to też będę miała takie problemy? Może lepiej zrezygnować... |
Ali, jak tuz po zakupie maszyny przeczytalam blog jednej wypiekaczki chleba, to stwierdzilam ze nigdy nie uda mi sie zrobic chlebka na zakwasie, a o samodzielnym wyhodowaniu zakwasu, to juz calkiem nawet nie marzylam
Gdy jakos podnioslam sie po trudach przyswojenia chlebowej wiedzy, zaczelam oswajac temat i jak sie pozniej okazalo taki wypiek jest prosty niczym budowa cepa
Zalecam wiec mniej czytac zaawansowane blogi o chlebie i skupic sie na nadchodzacej przyjemnosci z posiadania maszyny i pachnacego, wlasnomaszynowego chlebka
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Wto 18:59, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Póki co siedzę i wcinam ciepłą pajdę z roztapiającym się masełkiem . Zrobiliśmy maksymalne opiekanie skórki... Wyszła mega chrupka... Aż za chrupka I troszkę krzywo urósł. Nie wiem dlaczego.
A tak poza tym to niebo w gębie... nawet gdybym miała małą kuchnię to bym kupiła i piekła choćby w pokoju, albo na klatce schodowej
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 19:04, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik, trzeba tylko pamietac, ze taka pajda i maslo sa strasznie kaloryczne, wiec jakos trzeba sie ograniczac Pewnie dla tych, ktorzy lubia chlebek nie bedzie to proste
Nie mniej nawet dla jednej kromeczki dziennie warto miec maszynerie w domu
BTW chleb na drozdzach ZAWSZE sie zapada. Chleb na zakwasie, zawsze bedzie troszeczke popekany od gory.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Wto 19:11, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | Hanik, trzeba tylko pamietac, ze taka pajda i maslo sa strasznie kaloryczne, wiec jakos trzeba sie ograniczac Pewnie dla tych, ktorzy lubia chlebek nie bedzie to proste
Nie mniej nawet dla jednej kromeczki dziennie warto miec maszynerie w domu
BTW chleb na drozdzach ZAWSZE sie zapada. Chleb na zakwasie, zawsze bedzie troszeczke popekany od gory. |
Tak samo jak każda zwyczajna pajda i masło. Czy się ją je z maszyny czy ze sklepu... Tutaj chyba nie ma żadnej różnicy...
Ja zawsze jem chleb z cienko posmarowanym masłem. nie znoszę margaryny. Moja rodzinka z ausralii w ramach zdrowego żywienia używa avocado
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 19:19, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik napisał: |
Tak samo jak każda zwyczajna pajda i masło. Czy się ją je z maszyny czy ze sklepu... Tutaj chyba nie ma żadnej różnicy...
|
niestety tak wlasnie jest ...
Dodajac make orkiszowa zmnienia sie troche proporcje zawartosci wegli w chlebie. Uzyskuje sie wtedy pieczywko z wieksza zawartosci bialka, ale wysoka kalorycznosc niestety i tak pozostaje ...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Wto 19:24, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | Hanik napisał: |
Tak samo jak każda zwyczajna pajda i masło. Czy się ją je z maszyny czy ze sklepu... Tutaj chyba nie ma żadnej różnicy...
|
niestety tak wlasnie jest ...
Dodajac make orkiszowa zmnienia sie troche proporcje zawartosci wegli w chlebie. Uzyskuje sie wtedy pieczywko z wieksza zawartosci bialka, ale wysoka kalorycznosc niestety i tak pozostaje ... |
Ale ten mój obecny nie jest z orkiszowej tylko pszennej...
Nie wiem jak z orkiszowym... Ale na pewno dość kaloryczne są chleby z ziarnami ... Orkiszowa mąka sobie leży i czeka w kolejce....
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 19:36, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Ziarenka sa super. Slonecznik czy dynia to bogactwo witamin, NNKT, bialka, zelaza, cynku i fosforu. W umiarkowanych ilosciach na pewno warto. Jak dla mnie takie dodatki do chleba bardzo podwyzszaja jego smakowitosc
Generalnie dosc duza uwage przywiazujemy do eliminacji wegli prostych i stad to umilowanie do chlebow razowych i jesli juz konsumowanych, to tylko rano lub przed treningiem
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Wto 19:54, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
No ja osobiscie nie przepadam za całymi ziarnami w chlebie... Za to sam żytni czy razowy czy z otrębami bardzo lubię
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 20:50, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik, w moim Bomi jest cała masa różnych egzotycznych mąk, więc może w Twoim również...
A avocado, chociaż pyszne, niekoniecznie jest zdorwym zamiennikiem masła,,,
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Wto 20:56, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
[quote="Flaire"]Hanik, w moim Bomi jest cała masa różnych egzotycznych mąk, więc może w Twoim również...
A avocado, chociaż pyszne, niekoniecznie jest zdorwym zamiennikiem masła.
Wg moich kangurów jest. Mnie to nie przekonuje bo ja wolę masło i już. Nawet jeśli niezdrowe jest
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|