Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Magicnesca
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Urwiskowo
|
Wysłany: Pią 22:27, 27 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
No to i ja wtrącę swoje 2 grosze , bo akurat tak sie składa ,że mam maszynkę z jednym mieszadłem ( obecnie jest u Ani) i maszyne z dwoma mieszadłami i...........stwierdzam jedno wcale nie potrzebna jest z dwoma mieszadłami , bo tak samo jest wyrobione w jednej i drugiej maszynie, Skro mam już tego wielkiego smoka to mam , ale jakos większy sentyment mam do jednomieszadełkowej .Może pierwsza. Ja mam pierwszą kupioną na e[-bay w Anglii, druga za 105,00 na allegro firmy Quigg Obie sprawują się bez zarzutów.W przeciwności do Mulinexa znajomych,który maja chyba juz 3 razy w naprawie bo są problemy z mieszadełkiem
Więc myślę ,że maszynki z Lidla , czy makro spełnią Wam oczekiwania bez przepłacania za firmę . Ale nie ważne jaka cena jaka firma najważniejsza to super przydatność tego gadżetu w kuchni. Ja po 10-ciu miesiącach moge powiedzieć jedno dalej jest tą zabawką zachwycona!!!! i dalej uwielbiam się nią bawic !!!!
Acha a chleby takk bardzo wielkością też sie nie różnią tylko w dwumieszadełkowej są pieczone w poziomie , a jedno mieszadełkowej w pionie , ale w wielkości wypieku wręcz dużej różnicy nie ma!!!!
Ale Wszystkim życzę smacznego nie zależnie od rodzaju maszynki
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Sob 0:22, 28 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Wszystko zależy na co się trafi. Zobaczymy jak będzie z tą obecną.
Ta poprzednia nie była jakiejś znanej firmy. nawet nie pamiętam gdzie była kupiona bo to tyle lat temu i były to jedne z pierwszych maszyn dostępnych w Polsce. Dość szyko padło jedno mieszadełko.
Więc czasem można trafić na bubel jak z jednej i drugiej strony.
(Ja ostatnio kupiłam niezniszczalnego oryginalnego konga extreme, który rozpadł się po trzech dniach w pysku szczeniaka, mimo tego bałabym się zostawić psa z kongiem firmy trixie)... Jak ktoś ma pecha to i tak się zdarza w firmowych rzeczach). Mimo wszystko osobiście wolę inwestować w rzeczy firmowe. Już mam jedno nie firmowe radio w samochodzie i klnę jak głupia... Oczywiście nie uważam, że produkty z Lidla są bee bo sporo rzeczy tam kupuję i się świetnie sprawdzają... Niestety produkty z Lidla są sezonowe i czasem lubią się powtarzać, a czasem nie. Na pewno gdyby taka maszyna obecnie tam była nie omieszkałabym jej oglądnąć tym bardziej,że jest większa niż na 1kg chleba, a takiej szukałam.
Chyba maszynki zadziornego i minio spisuje się dobrze. Nic nie wspominali o psujących się mieszadelkach, więc chyba to nie takie powszechne.
Ostatnio zmieniony przez Hanik dnia Sob 0:32, 28 Sie 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 10:30, 28 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik, a na poprzedniej maszynie pieklas tylko chlebek na drozdzach? Czy na zakwasie tez? Bo jesli tylko na drozdzach, to ewentualnym pierwszymi mniej udanymi probami wypieku chleba zakwasowego sie nie przejmuj. Metoda prob i bledow dochodzi sie do odpowiednich proporcji wody, maki i zakwasu Trzeba tez pamietac, aby zawsze wlaczyc dluzszy program, aby chlebek mial czas na piekne wyrosniecie
I uparcie bede polecac chleb orkiszowy. Ten kupowany w sklepie zazwyczaj nawet nie stal obok prawdziwego chleba orkiszowego
Jak dla mnie orkiszowy-domowy-na-zakwasie-zytnim wspaniale smakuje, nie mowiac juz ze maka orkiszowa zawiera zaskakujaco duzo bialeczka
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Sob 10:40, 28 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Wind, ja jestem najlepszym przykładem na metodę prób i błędów
już chciałam rezygnować, ale jak terier, musiało się udać...
w końcu się udawało, chlebek był pyszny...
mi się w końcu udało, więc jak Hanik przyjedzie po zakwas, to postaram się przekazać wszystkie moje doświadczenia
ale jak już pisałam, nie dla mnie ten chlebek zgodnie z zaleceniami ja muszę białe chlebki zjadać albo przynajmniej na drożdżach a nie zakwasie
dlatego też teraz właśnie wertuję książkę z przepisami w empiku kupiłam taką, w której jest 300 przepisów na wypieki z maszyny
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Sob 11:01, 28 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | Hanik, a na poprzedniej maszynie pieklas tylko chlebek na drozdzach? Czy na zakwasie tez? Bo jesli tylko na drozdzach, to ewentualnym pierwszymi mniej udanymi probami wypieku chleba zakwasowego sie nie przejmuj. Metoda prob i bledow dochodzi sie do odpowiednich proporcji wody, maki i zakwasu Trzeba tez pamietac, aby zawsze wlaczyc dluzszy program, aby chlebek mial czas na piekne wyrosniecie
I uparcie bede polecac chleb orkiszowy. Ten kupowany w sklepie zazwyczaj nawet nie stal obok prawdziwego chleba orkiszowego
Jak dla mnie orkiszowy-domowy-na-zakwasie-zytnim wspaniale smakuje, nie mowiac juz ze maka orkiszowa zawiera zaskakujaco duzo bialeczka |
Nie w maszynie piekłam tylko na drożdżach. Raz pieklam na zakwasie w piekarniku... Ale to było tak dawno, że już nie pamiętam co i jak, na dodatek piekłam wtedy pod nadzorem... Więc na pewno będę pytać.
W starej maszynie piekliśmy z gotowych mieszanek chlebek. Potem na długo poszła w odstawkę z powodu właśnie tego jednego zepsutego mieszadełka. Nie chciało nam się jej włączać na tylko jeden 0,5 kg malusi chlebek.
Byla to maszynka dwukomorowa bez wymiany na jedną misę choć chyba byla wtedy taka możliwość, żeby ją dokupić.
Teraz jest u mojego brata i on chętnie z niej korzysta
A i jeszcze jedno... Gdzie kupujecie mąkę... Chyba już pytałam....
U nas w Realu jest tylko pszenna i czasem można dostać gotowe mieszanki do maszyn...
Ani żytniej ani orkiszowej nie widzialam w moich stronach ... Chciałabym kupić od razu więcej...
Ostatnio zmieniony przez Hanik dnia Sob 11:04, 28 Sie 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Sob 11:12, 28 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik napisał: |
U nas w Realu jest tylko pszenna i czasem można dostać gotowe mieszanki do maszyn...
Ani żytniej ani orkiszowej nie widzialam w moich stronach ... Chciałabym kupić od razu więcej... |
W Realu bez problemu kupuję pszenną zwykłą i razową, i żytnią zwykłą. Żytnią razową kupuję w sklepie z ekologiczną żywością (chociaż ostatnio widziałam i w realu jakąś). Ekologiczne mają ten ból, że 1 kg kosztuje ponad 5 zł, ale żytniej razowej używam tylko do karmienia zakwasu, więc nie schodzi szybko, a myślę, że dla zakwasu to dobrze, jak mu ekologicznej mąki podsypię.
Nigdy nie kupuję gotowych mieszanek - nie wzbudzają mojego zaufania.
Na orkiszowej jeszcze nic nie piekłam, ale też widziałam, że w ekologicznym sklepie jest.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 11:18, 28 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik, z mak polecam Ci tej firmy
Kupisz je w Realu, Auchan Leclercu i to zarowno pszenna razowa jak i zytnia razowa. Orkiszowe sa w Carrefurach, Auchan i sklepach ekologicznych
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Sob 11:18, 28 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
coztego napisał: | Hanik napisał: |
U nas w Realu jest tylko pszenna i czasem można dostać gotowe mieszanki do maszyn...
Ani żytniej ani orkiszowej nie widzialam w moich stronach ... Chciałabym kupić od razu więcej... |
W Realu bez problemu kupuję pszenną zwykłą i razową, i żytnią zwykłą. Żytnią razową kupuję w sklepie z ekologiczną żywością (chociaż ostatnio widziałam i w realu jakąś). Ekologiczne mają ten ból, że 1 kg kosztuje ponad 5 zł, ale żytniej razowej używam tylko do karmienia zakwasu, więc nie schodzi szybko, a myślę, że dla zakwasu to dobrze, jak mu ekologicznej mąki podsypię.
Nigdy nie kupuję gotowych mieszanek - nie wzbudzają mojego zaufania.
Na orkiszowej jeszcze nic nie piekłam, ale też widziałam, że w ekologicznym sklepie jest. |
To jeszcze raz muszę się rozejrzeć po Realu... może nie zauważyłam bo dotąd nie potrzebowalam... I mój wzrok był wyostrzony na te pszenne tylko. Poszukam...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Sob 11:21, 28 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | Hanik, z mak polecam Ci tej firmy
Kupisz je w Realu, Auchan Leclercu i to zarowno pszenna razowa jak i zytnia razowa. Orkiszowe sa w Carrefurach, Auchan i sklepach ekologicznych |
Dzięki
Carrefour-a mam dosyć daleko... Ale odległość do Auchan da się przeżyć, żeby podjechać i zrobić zapas.
Jeszcze zerknę co mają w Selgrossie bo to mój osiedlowy sklep
W dalszej części dzielnicy jest jeszcze Bomi...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Sob 11:22, 28 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik, w tych dużych sklepach pojawiły się specjalne, ekologiczne półki, może tam???
no i jeszcze Bomi mamy sporo w Gdańsku, ja tam dużo mąk kupuję...
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Sob 11:23, 28 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Właśnie te co Wind wstawiła są u nas, i w Kauflandzie też, ale razowej żytniej jeszcze nie trafiłam. A z pszennych razowych wolę Lubelli, bo jest jakoś drobniej mielona, nie ma w niej takich grubszych śmieci
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 11:26, 28 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
coztego napisał: | Właśnie te co Wind wstawiła są u nas, i w Kauflandzie też, ale razowej żytniej jeszcze nie trafiłam. A z pszennych razowych wolę Lubelli, bo jest jakoś drobniej mielona, nie ma w niej takich grubszych śmieci |
wlasnie te grubsze smieci sa najfajniejsze
Co do Lubelli, to ta pelnoziarnista jest jakas oszukana ... Jasna, mialka i w ogole
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Pon 14:59, 30 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Wypiekacz jeszcze nie przyszedł. Powinien pojawić się jutro. Dziś poszukalam w Realu tej mąki i znalazlam. Jest pszenna Melvit-a i Lubelli też jest...
Kupiłam żytnią zwykłą i żytnią razową bo akurat była. No i jedną pszenną. Orkiszowej nie było.Pewnie pierwszy chlebek zrobimy na drożdżach, a jak tylko wybiorę się po zakwasik to spróbuję już na zakwasie.
Ostatnio zmieniony przez Hanik dnia Pon 14:59, 30 Sie 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Pon 16:16, 30 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
dla zainteresowanych zakupem... w przyszłym tygodniu, od 6 wrześnie, w Lidlu będą automaty do pieczenia
takie jak mój, z podziałem na wagę itd...
[link widoczny dla zalogowanych]
ja osobiście polecam mi się bardzo dobrze sprawdza
|
|
Powrót do góry |
|
|
qlpiak
Dołączył: 26 Sty 2010
Posty: 114
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 17:35, 30 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
To ja dolaczam do grona zainteresowanych. Najbardziej neci mnie perspektywa domu pachnacego chlebem
Wermont, ze ten Lidlowski wypiekacz da rade wypiekom z maki razowej? Bo nie ma w opisie tego.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|