Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Wypiekacz do chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hanik
Gość





PostWysłany: Pią 10:55, 08 Paź 2010    Temat postu:

jovanna napisał:
Ja sie poddaje, nie bede piec chlebow na zakwasie Sad
Nie wychodza mi. Wcale nie wyrastaja Sad Robie zakalce... grrr
Bede robic na drozdzach przynajmniej stresu nie bede miala.
W kuchni nie mam za cieplo nawet jak jest ogrzewanie wlaczone. Nie wiem gdzie postawic zakwas ( teraz stoi na kuchence w rogu) a potem chleb zeby wyrastal i bylo to widoczne ze w ogole urosl. Moze sobie stac pare godzin i nic Sad...
Zakwas na pewno jest dobry pachnie odpowiednio i pracuje. Coprawda nie wyplywa mi ze sloika ale tez nie plesnieje i nie rozwarstwia sie...
Albo mnie ktos oswieci i mi pomoze albo przechodze na drozdze... RATUNKU !!!!


U mnie w domu też nie jest ciepło... Temperatura to zazwyczaj ok 18-19 stopni, chyba, że jest lato... Ja zakwasu do ciepłego nie wkladam... Stoi w takiej temperaturze... Więc to chyba nie sprawa temperatury... Rolling Eyes

Ja do pierwszego chleba dawalam drożdże... Póżniej już nie. Mój zakwas też do szalonych nie należy... Raczej mi nie ucieka, ale ładnie rośnie w słoiku... Ale w chlebku spisuje się dobrze... Tylko daję mu ok godzinę więcej, wtedy chlebek mam ładniejszy...

Nie wiem co może być nie tak... jeśli chcesz mogę Ci wyslać swój zakwas... Tylko ktoś by musiał mnie oświecić jak to się robi....
Powrót do góry
jovanna
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Pią 12:17, 08 Paź 2010    Temat postu:

nie dawalam drozdzy bo uznalam ze to profanacja zakwasu Very Happy...
No ale chyba w tej desperacji sprobuje mu pomoc drozdzami.
U mnie Haniu jest troche chlodniej no teraz moze nie bo grzejemy od przedwczoraj. Tylko ze dopiero dzisiaj czuc cieplo w mieszkaniu.
Ja tez daje zakwasowi sporo czasu zeby mi chlebek podniosl. Mialam juz niewielkie sukcesy no ale wczoraj to przegial i dzisiaj wcinam zaklaca tez dobry bo sasiadce smakowal hehehe
A w tej chwili prawie wylazi mi z maszyny chlebek na drozdzach z gotowca ten co wczoraj z amarantusem i pestkami dyni ... Tak jeszcze zaden chleb mi nie urosl...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Pią 13:16, 08 Paź 2010    Temat postu:

jovanna napisał:
nie dawalam drozdzy bo uznalam ze to profanacja zakwasu Very Happy...

Zawracanie głowy Wink Drożdży nie wyczuwasz, w smaku jest pyszny zakwasowy chleb, a rośnie jak na drożdżach Very Happy
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Pią 16:31, 08 Paź 2010    Temat postu:

jovanna napisał:
... Tak jeszcze zaden chleb mi nie urosl...


No te z paczki rosnął przepisowo...
Ale tam chemia jest... Są też takie mieszanki co mają i zakwas i drożdże... Cool
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 21:13, 08 Paź 2010    Temat postu:

Podobnie jak Hanik wystrzegam sie tych mieszanek ... bleeeee ... nie ma to jak dobre maki mieszane wlasnorecznie! I na zakwasie Very Happy

BTW u nas wczoraj wypiekl sie pelnoziarnisty chlebus z figami i oregano Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Nie 0:28, 07 Lis 2010    Temat postu:

Cisza tu nastała ogromna Laughing

Ja chciałam się pochwalić, że odkąd maszyna zagościla do nas przestałam kupować chleb... Zakwasik od Wermont spisuje się super...
I co najważniejsze posiadłam wielką umiejętność - pieczenia na oko Laughing Laughing Laughing

Chlebuś wychodzi zawsze i jest pyszny. super sprawa...
Powrót do góry
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42058
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Nie 8:00, 07 Lis 2010    Temat postu:

No, my już też dawno chleba nie kupujemy Cool Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vatanaya
Zaangażowany


Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 1307
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 11:54, 13 Gru 2010    Temat postu:

A JA BYM BARDZO CHCIALA PRZESTAC CHLEB KUPOWAC.... TYLKO ZA TO PIECZENIE NIE MAM KIEDY SIE ZABRAC Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Pon 13:56, 13 Gru 2010    Temat postu:

kasia napisał:
A JA BYM BARDZO CHCIALA PRZESTAC CHLEB KUPOWAC.... TYLKO ZA TO PIECZENIE NIE MAM KIEDY SIE ZABRAC Confused

No co Ty? Wrzucasz wszystko do maszyny i samo się robi Very Happy
Powrót do góry
vatanaya
Zaangażowany


Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 1307
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 14:31, 13 Gru 2010    Temat postu:

najpierw w maszyne trza sie zaopatrzyc a to niemaly wydatek - chlebus chyba do wiosny musi na nas zaczekac Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42058
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pon 20:29, 13 Gru 2010    Temat postu:

Ostatnio pojawiły się maszyny w Lidlu i Biedronce w cenie około 170 zł Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 0:52, 14 Gru 2010    Temat postu:

zadziorny napisał:
Ostatnio pojawiły się maszyny w Lidlu i Biedronce w cenie około 170 zł Cool


W Selgrossie też widzialam w podobnej cenie... I chyba jeszcze w makro są niedrogie i na allegro Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
guzik23



Dołączył: 14 Gru 2010
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 18:05, 14 Gru 2010    Temat postu:

Ja od jakiś 2 miesiecy używam własnie takiego z biedronki za 170zł.
Troche niedopieka większych chlebów, dolna cześć wypieku nie wyrasta i jest klejąca. Dużo lepsze wychodzą z piekarnika dlatego od paru dni w automacie tylko przygotowuje ciasto. No i w automacie nigdy nie uzyska sie takiej skórki jak w piekarniku. Jedyne co mnie martwi to rachunki za prąd, bo jak obliczyłem koszt wypieku w automacie to było ok 25-30gr a prawie godzina piekarnika który bierze 2KW to ponad 80gr. Ale coś za coś.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 18:19, 14 Gru 2010    Temat postu:

guzik23 napisał:
No i w automacie nigdy nie uzyska sie takiej skórki jak w piekarniku.
No właśnie, niestety. Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 0:10, 15 Gru 2010    Temat postu:

Sporo osób kupuje tylko maszyny do wyrabiania a piecze w piekarniku....
Jednak wyrabiać rękami a mieć maszynę to różnica wielka , szczególnie, kiedy często się piecze Laughing Laughing Laughing

My już zupełnie przestaliśmy kupować. A teraz odkąd jestem na diecie bezcukrowej to maszyna dla mnie jak znalazł. bardzo trudno dostać chleb bez cukru lub bez słodu... A tak kupuję sobie mąkę, zamiast cukru sypnę stewii lub ciut fruktozy i chlebek gotowy Razz Razz Razz
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45  Następny
Strona 41 z 45

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island