Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Hanik
Gość
|
Wysłany: Czw 17:39, 26 Sie 2010 Temat postu: Wypiekacz do chleba |
|
|
Jak już pisalam w kawiarence, popsuł nam się stary zabytkowy wypiekacz do chleba i pora na nowy. Ma ktoś może doświadczenie jaki wypiekacz warto kupić
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Czw 17:47, 26 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
ja posiadam Bifinett, markę Lidla i jestem baaaardzo zadowolona, ma wszystkie porzebne funkcje, wybór wielkości chleba, dwa mieszadła i była w bardzo przyzwoitej cenie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Czw 17:54, 26 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Wermont napisał: | ja posiadam Bifinett, markę Lidla i jestem baaaardzo zadowolona, ma wszystkie porzebne funkcje, wybór wielkości chleba, dwa mieszadła i była w bardzo przyzwoitej cenie |
No tak, ale Lidl wypuszcza co jakiś czas swoje produkty więc go nie dostanę...
A do ilu kg możesz upiec?
Chciałabym taki większy np na 1,5 kg. chlebka
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Czw 18:03, 26 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
mój jest od 750 g do 1250 g...
dawno tych automatów nie było, więc podejrzewam, że niedługo się pojawią...
|
|
Powrót do góry |
|
|
madziasto4
Weteran
Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Czw 18:33, 26 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Wiem, że w makro bywa tania i ponoć dobra maszyna Alaska.
No ale szczegółowych danych nie znam, musiałabyś skoczyć do makro i się zorientować.
Ja mam Moulinex OW2000 i nie mam powodów do narzekań.
No tylko moja jest na max. 1000g i ma jedno mieszadło.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Czw 18:45, 26 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
teź sie zastanawiałiśmy nad tym moulinexem...
na początku myśleliśmy nad tym z funkcją wypiekania bagietek i rogalikow...
Ale chyba nam przeszlo bo jak znam życie to nie będziemy z tego korzystać...
A jaka jest różnica w pieczeniu chleba na drożdżach a chleba na zakwasie?
Czy to jest ten sam czas wypiekania?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Czw 19:06, 26 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Zastanawiamy się nad MOULINEX OW 5000
I chyba na ten wybór padnie
Urządzenie do pieczenia chleba, ciast i bułek oraz wyrobu dżemu
Wyjątkowo duża pojemność maksymalna 1,5 kg
14 programów, w tym specjalne programy do pieczywa dietetycznego
3 ustawienia wagi 750 g, 1000 g, 1500 g
3 poziomy opiekania skórki
Opóźniony Start
Wyjmowana misa
Okienko
Moc 800 W
Wybór stopnia zrumienienia: tak
Wybór wielkości bochenka: tak
Rodzaj przygotowywanego pieczywa: Białe
Ciasto
Bułki
Wyrób dżemu
Inne: 14 programów
Parametry:
Model na rok: 2007
Kolor: Biały
Gwarancja: 24 miesiące
Waga [kg]: 8
|
|
Powrót do góry |
|
|
zadziorny
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42054
Przeczytał: 1 temat
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Czw 19:24, 26 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik napisał: | teź sie zastanawiałiśmy nad tym moulinexem...
na początku myśleliśmy nad tym z funkcją wypiekania bagietek i rogalikow...
Ale chyba nam przeszlo bo jak znam życie to nie będziemy z tego korzystać... |
Mamy dokładnie ten model . Piecze fajnie, ale przez ponad rok użytkowania bagietek nie zrobiliśmy ani razu
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Czw 19:33, 26 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
zadziorny napisał: | Hanik napisał: | teź sie zastanawiałiśmy nad tym moulinexem...
na początku myśleliśmy nad tym z funkcją wypiekania bagietek i rogalikow...
Ale chyba nam przeszlo bo jak znam życie to nie będziemy z tego korzystać... |
Mamy dokładnie ten model . Piecze fajnie, ale przez ponad rok użytkowania bagietek nie zrobiliśmy ani razu |
No właśnie obawiam się, że u nas też tak by było
Dlatego weżmiemy chyba ten model bez bagietek... ma mniej programow i takich tam, ale też mniej mocy ciągnie
Ogólnie to moulinex dobrą firmą jest i chyba nie powinno być problemów..
Mamy mikrofalę tej firmy ponad 20 lat i jeszcze chodzi staruszka, choć coś jej się czasem płącze przy rozmrażaniu i zaczyna gotować
Też już by trzeba było zacząć się rozglądać za czymś nowszym
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 22:14, 26 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Ale o co chodzi z tymi bagietkami? Na czym polega ta funkcja? (bo ja uwielbiam bagietki...)
|
|
Powrót do góry |
|
|
zadziorny
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42054
Przeczytał: 1 temat
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Czw 22:43, 26 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Ta maszynka ma specjalny stelaż do wypieku bagietek
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Pią 0:09, 27 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Flaire napisał: | Ale o co chodzi z tymi bagietkami? Na czym polega ta funkcja? (bo ja uwielbiam bagietki...) |
Tylko, że wchodzą tam tylko cztery krótkie bagietki... Dla jednej osoby super...
U mnie by musiała z osiem dziennie wypiekać
Faire np. tutaj
[link widoczny dla zalogowanych]
Lub tutaj nowszy model
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 6:37, 27 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik napisał: |
Faire np. tutaj
[link widoczny dla zalogowanych]
Lub tutaj nowszy model
[link widoczny dla zalogowanych] | Aaa, rozumiem...Czyli i tak musisz wyjąć ciasto, uformować i dopiero włożyć do pieca, tyle że tu możesz włożyć do "pieca" w maszynie...
A w takim razie może mi ktoś jeszcze powiedzieć, dlaczego chleb bez soli potrzebuje oddzielnego programu?
|
|
Powrót do góry |
|
|
minio
Gość
|
Wysłany: Pią 8:35, 27 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
My mamy takie cudo ale moje doświadczenie z maszynką jest niewielkie bo moja druga połowa piecze
Głownie chlebek , cisto drożdżowe , czasami również inne ciasta.
Ogólnie maszyna prosta w obsłudze .
Mnie się podoba funkcja programowania maszyny tak , że skladniki wrzucasz wieczorem , idziesz spać a rano budzi Cię zapach pieczonego chleba.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Pią 9:50, 27 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Flaire napisał: | Hanik napisał: |
Faire np. tutaj
[link widoczny dla zalogowanych]
Lub tutaj nowszy model
[link widoczny dla zalogowanych] | Aaa, rozumiem...Czyli i tak musisz wyjąć ciasto, uformować i dopiero włożyć do pieca, tyle że tu możesz włożyć do "pieca" w maszynie...
A w takim razie może mi ktoś jeszcze powiedzieć, dlaczego chleb bez soli potrzebuje oddzielnego programu? |
Myślę, że to tak jak mówisz...
A z tą solą nie mam pojęcia o co chodzi...
No i zastanawiam się wlaśnie czy osobny program pieczenia jest na ciasto na zakwasie i na ciasto z drożdżami? Czy to jest jeden program..
|
|
Powrót do góry |
|
|
|