Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 84, 85, 86 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Sob 11:44, 26 Gru 2009    Temat postu:

i to całkiem możliwe ,że tak było .
sama maka jest tak bardzo różna , że sama ostatnio miałam problemy czemu ten sam wypiek wychodził mi różnie mimo dodając to samo ,aż na forum wyczytałam ,że w danym dniu ta sama mąka może mieć inna wilgotność i przepis zawsze może wyjść inaczej. Tak nawiasem mąka pszenna w Lidlu nie dość ze najtańsza , to jeszcze jej jakość super!!! Sama jestem w szoku , bo nie przypuszczałam ,ze tak jak w przyprawach firma jest jednak ważna to w mące też potrafi być taka różnica i to przy tym samym gatunku. Kiedyś nie było takiego wyboru i wszystko zawsze wychodziło tak samo , a teraz , prawie na nowo człowiek musi się uczyć Very Happy

Jeszcze a propo tego wypłynięcia i pęknięcia sernika , to może była za wysoka temperatura !!!.Też musiałam się nauczyć zmniejszać temperaturę jak piekę z termoobiegiem Twisted Evil
Może teraz na nowo tak polubiłam gotować , bo praktycznie ciągle nowe przepisy , dania , przyprawy są i trzeba próbować Very Happy nie mówiąc o takich wyzwaniach jak różnica we wszystkich produktach powoduje bardzo zróżnicowanie naszych kulinarnych specjałów.Nie wspomnę o super zawsze wyrobionym cieście i to bez pracy . Lubie tak pracować , abym się nie na pracowała . Bo przecież należę do kategorii zwierząt LENIWIEC ( zwłaszcza w oczach co niektórych osób - ale to już ich spojrzenie i ich problem Twisted Evil )
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Sob 11:47, 26 Gru 2009    Temat postu:

Temperaturę ustawilam tak jak w przepisie... Tylko,że nie mam termoobiegu... Może następnym razem wyjdzie lepiej Cool
Powrót do góry
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Sob 12:11, 26 Gru 2009    Temat postu:

Hanik na pewno następnym razem się uda !!! a taki sernik jest warty wszelkich prób. Razz SMACZNEGO !!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Śro 14:22, 06 Sty 2010    Temat postu:

No dobra teraz znowu wstawię Wam przepis na "leniwca" w tym najbardziej się lubuję .A że ostatnio najczęściej można mnie spotkać w kuchni , to Was teraz katuję " przepisami Twisted Evil

to jest ciasto w smaku ucieranego ciasta , oczywiście z owocami Smile

Składniki:
- 340 g mąki (2 szkl.)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 80 g cukru (dałam 1/2 szkl.)
- 1/2 szkl. oleju
- 300 g jogurtu (u mnie oczywiście naturalny , ale może być i owocowy)
- dowolne owoce (dałam trochę truskawek , wiśni i jednego banana)

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.



Wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy , poukładać owoce (wierzch można posypać kruszonką) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C na około 30 minut.
Ja wykorzystałam resztówkę śliwek , a że trochę ich wyszło mało , to już problem tych co jedzą Very Happy

Powrót do góry
Zobacz profil autora
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Śro 15:19, 06 Sty 2010    Temat postu:

wygląda wyjątkowo apetycznie Razz i jeszcze ta prosta robota Very Happy
ja mam tylko jedną prośbę do wstawiających słodkie przepisy, bardzo proszę podawać rozmiary form Rolling Eyes tak jak konkrety mogę zrobić z foto Wink tak ciasta są dla mnie wieczną tajemnicą Embarassed
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Śro 15:56, 06 Sty 2010    Temat postu:

Embarassed sorry juz sie poprawiam , ja to dałam na blachę 24cm na 40 cm . Ale spokojnie można dać na mniejszą to wtedy wyjdzie wyższe Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
minio
Gość





PostWysłany: Czw 13:56, 14 Sty 2010    Temat postu:

u nas to ciasto próżniak się nazywa - moje ulubione Wink
Powrót do góry
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Pią 1:24, 15 Sty 2010    Temat postu:

Magi, ciasto wygląda super, mam tylko pytanie, czy do środka tez dajesz owoce, tzn, czy mieszasz je z maka itd, a na wierzch dajesz druga częśc owoców ? Bo najpierw napisałaś : " dałam trochę truskawek , wiśni i jednego banana" a potem, pod I zdjeciem napisałas,że zrobiłas na reztówce sliwek. Już nic nie wiem Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Pią 15:40, 15 Sty 2010    Temat postu:

equitana napisał:
Magi, ciasto wygląda super, mam tylko pytanie, czy do środka tez dajesz owoce, tzn, czy mieszasz je z maka itd, a na wierzch dajesz druga częśc owoców ? Bo najpierw napisałaś : " dałam trochę truskawek , wiśni i jednego banana" a potem, pod I zdjeciem napisałas,że zrobiłas na reztówce sliwek. Już nic nie wiem Shocked


bo ja jeszcze dodatkowo dodałam resztkę śliwek .Smile
Ostatnio dałam maliny z nalewki , więc tutaj vena twórcza , kto co lubi i to co ma pod ręką .Można dodać owoce mrożone ale wtedy najpierw je zawsze wymieszam z bułką tartą aby nie były za wodniste , tak wymieszać w misce i wtedy je dodać do ciasta . Miękkie czyli z kompotu , czy nalewki daje na górę , aby były raczej w całości
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Pią 15:44, 15 Sty 2010    Temat postu:

a jak masz ochotę na takie proste ciasteczka owsiane ( takie bez roboty) to proszę

Ciasteczka owsiane


4 szklanki płatków owsianych
5 łyżek miodu
3/4 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanki orzechów włoskich posiekanych
1/3 szklanki żurawiny
3 jajka
1, 1/2 szklanki maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przyrządzania
Wszystkie składniki wymieszać i kłaść łyżeczką na posmarowaną olejem blachę .Piec 15-20 minut w temperaturze 175 stopni

oczywiście żurawina , orzechy , czy rodzynki to po prostu od upodobań Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Wto 22:53, 19 Sty 2010    Temat postu:

Kruche babeczki z kremem

Najpierw trzeba sie zaopatrzyć w sprzęt podstawowy czyli małe metalowe foremki do babeczek. Ja mam 30. Taka ilość miesci się na standardowej blasze z piekarnika.

CIASTO

3 duże jajka (gdy ma się akurat małe to 4)
5 dekagramów masła
5 dekagramów cukru pudru (moze być trochę mniej lub więcej) w zalezności od upodobań co do słodkosci
około 30 dekagramów maki

Mąke wysypać na blat, na to cukier, zrobic dołek wbić jaja, dodać masło. Wyrobić. Ciasto powinno mieć konsystencje nieco podobną do ciasta na pierogi to znaczy powinno być elastyczne. Dlatego w składzie jest stosunkowo mało masła jak na kruche ciasto. Wałkujemy cienko. Wyklejamy ciastem foremki. Brzegi takich metalowych są na tyle ostre, że nadmiar ciasta po bokach zostaje odciety, gdy dociśniemy palcem. Nowe foremki (pierwszy raz używane) trzeba przed tym bardzo delikatnie natłuscić. W przypadku uzywanych nie trzeba tego robić. Z tym, że ja swoich nie myje po użyciu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 160 stopni, aż nabiorą ciemnozłotego koloru. Trwa to gdzieś 15 minut, ale trzeba zaglądać, co tam się dzieje. Po upieczeniu wyjąć, poczekać, aż trochę przestygną, odwracać do góry nogami. Babeczki powinny same wypaść z foremek.

KREM

2 żółtka
1/4 kg masła (musi być to masło klasy extra, o zawartości tłuszczu 82 %, bez dodatku oleju, trzeba przy kupnie dokładnie sprawdzić teks napisany małymi literkami na opakowaniu)
20 dekakramów cukru pudru
dobry kieliszek pachnącego alkoholu (brandy lub rum lub prawdziwy koniak, jak kogo stać) około 50 mililitrów

Masło trzeba wyjąć z lodówki kilka godzin przed produkcją kremu, aby było miękkie.
W misce utrzeć zółtka z częścią cukru pudru. Dodawać po trochu masło i cukier i alkohol. Po dodaniu ucierać aż połączą się składniki. Powtarzać, aż do wyczerpania się składników. Można ucierać tradycyjnie pałką albo mikserem. Po utarciu kremu dodajemy dodatki smakowe. Ja najczęściej dodaję kawę instant (tylko trzeba kupić taką w proszku nie granulowaną, bo bardzo ciężko rozprowadza się w masie). Ilość - kilka łyżeczek, według gustu. Można robić krem waniliowy dodając aromat. Można dodać soku z cytryny (nie za dużo), kakao. Można użyć zamiast rumu czy brandy pachnącego likieru np Cointrenau (pomarańczowy).

Taki krem mozna uzyć też do przekładania tortu. Taka ilość powinna wystarczyć na przełozenie i posmarowanie z wierzchu małego tortu.

Krem wyciskamy do babeczek szprycą w ozdobny sposób i dekorujemy czym nam w duszy gra i co mamy pod ręką. Do kremu kawowego doskonale pasują orzechy włoskie czy pekany, migdałki, rodzynki. Do kremu o smaku waniliowym czy cytrynowym kawałeczki świeżych owoców (np czastka mandarynki). A latem można zrobić najlepszą chyba wersję tych babeczek - krem o smaku waniliowym + świeże poziomki (najlepsze prawdziwe leśne o niezrównanym aromacie).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 0:21, 20 Sty 2010    Temat postu:

Ja kręcę krem w nieco innej kolejnosci, ale jedna rzecz, która może ułatwić nieco również wersję Sirion to rozpuszczenie kawy w alkoholu. Smile Wypróbowane, dobrze się sprawdza, wtedy rozpuszczalna kawa może być nawet w większych granulkach. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 0:37, 20 Sty 2010    Temat postu:

a ja kawę do kremów rozpuszczam w odrobinie(!) wrzątku Tonqe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 0:40, 20 Sty 2010    Temat postu:

ginger napisał:
a ja kawę do kremów rozpuszczam w odrobinie(!) wrzątku Tonqe
Można, ale jak się i tak dodaje alkohol, to nie trzeba. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Śro 10:51, 20 Sty 2010    Temat postu:

Ja podałam kawę na końcu, bo czasem dzielę gotowy krem na części i każdą przyprawiam inaczej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 84, 85, 86 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 85 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island