Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 44, 45, 46 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
fjolka



Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 363
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 18:08, 06 Gru 2007    Temat postu:

od wtorku pieke bananowca codziennie, tak wszystkim smakuje Tonqe
a musze jeszcze dodac, ze twoje ciasto ma wlasciwosci hipnotyzujace
Very Happy



Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Czw 18:48, 06 Gru 2007    Temat postu:

Jaki mądry, grzeczny i kochany piesek! Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
KRETA
Weteran


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 315
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią 20:37, 07 Gru 2007    Temat postu:

Do świątecznych makowców dorzucę mój Makowiak 30 dag maku ugotować zmielic 2x ,pół kostki masła, 1,5 szkl. cukru,5jajek, 6 łyżek grysiku,40dag jabłek szara reneta, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, bakalie wg uznania Masło roztopic i ostudzić Żółtka utrzeć z cukrem dodać mak masło grysik proszek do pieczenia bakalie jabłka starte na miazgę i ubitą pianę z białekWylac do tortownicy . Piec ok.1,5 godziny udaje się zawsze iniezawodnie. Jeśli sie podwoi składniki wychodzi placek na dużą blachę lub tortownicę. Po upieczeniu polać polewą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 9:03, 10 Gru 2007    Temat postu:

fjolka napisał:
flaire twoj bananowiec przepyszny, prosty w przygotowaniu i bardzo smakowity, zachwycil wszystkich imieninowych gosci mojej mamy,oczywiscie z nia na czele Wink nastepnym razem "ubiore" go w jakas polewe, moze waniliowa, albo czekoladowa
Oh, bardzo mi miło! Smile Zaletą tego przepisu jest jeszcze, że nadają się do niego takie już przedojrzałe banany, których ja już nie chcę jeść... A jeśli mam takie przedojrzałe banany, a nie mam czasu na zrobienie ciasta, to wrzucam te banany do zamrażalnika... po rozmrożeniu naprawdę robią się już niejadalne, ale ciasto wychodzi równie dobre, jak ze świeżych. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Evelina



Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 10:13, 10 Gru 2007    Temat postu:

Hanik napisał:
Taki był ten domek Very Happy
W nocy
[link widoczny dla zalogowanych]

I w dzień
[link widoczny dla zalogowanych]
Witajcie Very Happy
Cos mnie napadlo tutaj zajrzec.
Hanik, bajkowa ta Twoja chatka z piernika
Jejku, nie wytrzymam i w tym roku będziemy sie z rodzinka bawili w budowanie takiego cuda Very Happy
Wielkie dzięki za inspiracje

Bananowe ciacho Flaire tez sprobuje Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kira-Mila
Weteran


Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 717
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 23:28, 16 Gru 2007    Temat postu:

Polecam sprawdzona sałatka ! pierś usmażony w curry, brokuł duży ugotowany, ciemnie winogrona z 3 garście na pół i bez pestek, mała paczka orzechów nerkowca, sól, pieprz, majonez. Pierś w drobne kawałeczki , brokuły w różyczki i winogrona wymieszać z majonezem posypać "potłuczonymi" orzechami.Smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
OMM
Zaangażowany


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1165
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 23:23, 21 Gru 2007    Temat postu:

Kapusta z masłem PYYYYCHA!
(przepis banalnie prosty)

ok.1,5-2 kg kapusty kiszonej
1 kostka masła prawdziwego
przyprawy w/g smaku
marchew i koper opcjonalnie
grzyby suszone

kapustę podgotowujemy w/g uznania, kwaśność jest kwestią gustu i nie ma znaczenia dla smaku potrawy.
Następnie dość dobrze odsączamy kapustę ale nie do sucha.
Dodajemy grzyby uprzednio podgotowane i rozdrobnione.
Ja odlewam trochę wody "spod" kapusty i zostawiam w garnuszku w "razie czego"
Do kapusty dodajemy przyprawy i kostkę masła.
Dusimy ok 1 godziny. Może być dłużej, na bardzo wolnym ogniu.
Aromaty podczas duszenia są bezcenne.

Osobiście używam kopru, soli i pieprzu oraz listka laurowego. Dobrze zrobić tę potrawę dzień wcześniej,

Very Happy

UWAGA!
Żaden inny tłuszcz nie da tego smaku kapuście. Wypróbowałam. Musi być masło prawdziwe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Sob 0:39, 22 Gru 2007    Temat postu:

W wigilie wypróbuję Very Happy
Też dawałam ale margarynę albo oliwę, smakowalo...W tym roku dam maslo...tylko, zebym na dobre trafiła bo knoca to masło niemożebnie.
Powrót do góry
ibolya
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3156
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Pruszków

PostWysłany: Sob 1:19, 22 Gru 2007    Temat postu:

To ja Wam podam oryginalny przepis na węgierską zupę rybną.

ZUPA RYBNA Z BAJA

Składniki:
Weź 3 kila ryb, 75% niech będzie karpia (jak Ci się zachce pić, to wypij do nich wytrawnego czerwonego winka). Na każdy kilogram dolicz po jednej dużej główce cebuli, 1 czubatej łyżce czerwonej, słodkiej papryki mielonej, soli do smaku, 4-5 papryczek czereśniowych ostrych albo dodaj pasty Univer "erős pista" (jak masz), do zupy rybnej podajemy makaron Gyermelyi "zapałki" (jak Ci się zachce pić, to napij się wytrawnego czerwonego winka).
Przygotowanie zupy rybnej:
Oczyszczone ryby nacinamy, kroimy, solimy.
Odstawiamy na co najmniej godzinę. Ikrę, mlecz odkładamy oddzielnie, nie solimy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę (jak Ci się zachce pić, to napij się wytrawnego czerwonego winka).
Gotowanie:
Wkładamy do garnka (bogracs) dzwonka ryby, pokrojoną cebulę, zalewamy wodą (po 1.1 lub 1.2 litra na kilogram ryby, w zależności od wielkości garnka). Rozpalamy ogień i gotujemy na dużym ogniu, niech pyrkoce mocno. Zostawmy, niech się gotuje, a jak się wygotuje cała piana, to wsypmy mieloną paprykę. Wnętrzności niech trafią do garnka po 15-20 minutach, razem z papryczkami czereśniowymi. Następnie doprawiamy smaki. Po pół godzinie, licząc od zagotowania się rybek, zupa jest gotowa.
Równocześnie z gotowaniem zupy, w dużej ilości poosolonej wody gotujemy makaron "zapałki"; Gyermelyi. (Wypić resztę winka!).
Podawanie:
Dzwonka ryby kładziemy na półmisek, po wyjęciu rybek zupkę odcedzamy, żeby była klarowna i zalewamy nią makaron na talerzach, lub podajemy ją oddzielnie.

SMACZNEGO

Jak kto woli lekcję poglądową, to proszę klikać w pomidora [link widoczny dla zalogowanych] - (najpierw w napis "Bajai halászlé" po lewej stronie).


Ostatnio zmieniony przez ibolya dnia Sob 1:56, 22 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vigor
Weteran


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 1147
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Nozdrzec

PostWysłany: Sob 20:19, 22 Gru 2007    Temat postu:

Proszę o propozycje jak ciekawie i smacznie przyrządzić 1,5 kg kaczkę.
Z kaczym - tfuuu - pozdrowieniem!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Sob 20:32, 22 Gru 2007    Temat postu:

Też mamy kaczkę...
Członkom /?!/ naszej rodziny smakuje prosty przepis.
Kaczkę natrzeć solą i majerankiem - odstawić na 1-2 godziny, wypchać jabłkami, związać Very Happy i piec na tłuszczu /olej, tłuszcz z kaczki lub inny/.
Jak już kaczor jest miękki obłożyć go jabłkami - ja kładę duuużo wydrążonych połówek ze skórką. Z jabłkami piec 20-30 minut.
Taka sztuka 1,5 kg piecze się 1,5 -2 godziny /chyba że źle pamiętam/.

Można w połowie pieczenia dołożyć kaczorowi Very Happy Laughing Very Happy gotowane na półmiękko ziemniaki, które pięknie się rumienią polewane tłuszczykiem z kaczora. Mamy wtedy wersję pełnodaniową: Kaczor + ziemniaki pieczone + jabłka też pieczone.
Smacznego! Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Sob 21:17, 22 Gru 2007    Temat postu:

Problem tylko w tym, że kaczka 1,5 kg to na 3-4 osoby wystarczy. Gdy będzie więcej to będą sobie na zęby patrzec krwiożerczo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sir Terri



Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 672
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 21:37, 22 Gru 2007    Temat postu:

vigor napisał:
Proszę o propozycje jak ciekawie i smacznie przyrządzić 1,5 kg kaczkę.
Z kaczym - tfuuu - pozdrowieniem!


Przepis na kaczkę od Anrzeja z rejsu po ?

Kaczkę namoczyć na noc w wodzie. Wyjąć, osuszyć, nadziać jabłkami, śliwkami suszonymi lub mrożonymi i rodzynkami wg uznania, ale bez przesady. Kaczkę zaszyć lub zapiąć. Natrzeć solą i majerankiem. Do brytfanki lekko podlać wodą ażeby nie była sucha. Piec pod przykryciem około 1,5 godziny na małym ogniu. Smacznego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vigor
Weteran


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 1147
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Nozdrzec

PostWysłany: Nie 11:36, 23 Gru 2007    Temat postu:

Dzięki za podanie przepisów przyrządzenia kaczuszki Laughing . Przepisy podaję mojemu szwagrowi, który przyrządzi kaczkę na drugi dzień Świąt z okazji przyjazdu szwagra z Vigorlandu Laughing Laughing Laughing - mniaaaaam.
Ahoj!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Nie 12:01, 23 Gru 2007    Temat postu:

Evelina napisał:
Cos mnie napadlo tutaj zajrzec.
Hanik, bajkowa ta Twoja chatka z piernika
Jejku, nie wytrzymam i w tym roku będziemy sie z rodzinka bawili w budowanie takiego cuda Very Happy
Wielkie dzięki za inspiracje

Bananowe ciacho Flaire tez sprobuje Very Happy


Nie zapomnij wstawić fot jak skończycie Very Happy

Ja dziś w nocy prawie skończyłam moją piernikową szopkę. Jeszcze zostało ogólne lukrowanie dachu i okolic. Jak skończę wstawię fotę
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 44, 45, 46 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 45 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island