Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
KRETA
Weteran
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 315
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraków
|
Wysłany: Śro 20:24, 30 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Teraz już wiemy wszystko o częściach kurczaka - można składać cv do masarni --A tę ostatnią częsc nogi kurczaka ( z palcami ) u nas nazywają "pazurkami' ble nazwa nieciekawa , ale krupnik z "pazurków' bardzo smaczny
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
nitencja
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 5596
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Livingston
|
Wysłany: Nie 16:27, 03 Lut 2008 Temat postu: Polędwiczki wieprzowe po duńsku |
|
|
mmmmmmmmmmmm leżę powalona polędwiczkami .... Polecam ten przepis :
Składniki Przepis
4 polędwiczki wieprzowe, 15 dag suszonych śliwek, 40 dag kwaśnych jabłek, 5 dag rodzynków, 200 ml śmietany, 2 łyżki mąki, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry. Każdy plaster lekko rozbić. Posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać oliwę. Smażyć na nim mięso z obu stron do zrumienienia. Wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Śliwki umyć, namoczyć, wydrylować i pokroić w cienkie paseczki. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla w którym smażyło się mięso. Chwilę podsmażyć. Dodać śliwki, rodzynki i mięso. Podlać śmietaną. Dusić do miękkości mięsa. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką.
|
|
Powrót do góry |
|
|
zadziorny
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42060
Przeczytał: 1 temat
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Pią 20:00, 08 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
U mnie przebojem jest ostatnio pieczenie własnego, domowego chleba . Mówię Wam - pyyyyyszności . W dodatku jest równie smaczny na drugi i trzeci dzień .
Potrzebna jest jedynie mąka i drożdże. Najlepsza jest mąka z cebulą lub słonecznikiem. Spotkałem ją dotychczas w hipermarketach Real i Tesco. Torebka wygląda tak:
Dokładny przepis jest na opakowaniu . Mało roboty, a efekt znakomity
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ravena
Weteran
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Pią 20:04, 08 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Daaawno temu domowo wypiekany chlebek był normą...
Chętnie wrócę do takiej tradycji.
|
|
Powrót do góry |
|
|
zadziorny
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42060
Przeczytał: 1 temat
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Pią 20:07, 08 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Polecam gorąco
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kira-Mila
Weteran
Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 717
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Śro 13:55, 05 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Również polecam pyszny , pachnący, smakowity i zanim sie obejrzałam 5 kg w przód
|
|
Powrót do góry |
|
|
KRETA
Weteran
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 315
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pią 23:23, 07 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Ostatnio wyczytałam ( nie pamiętam gdzie) , że to co tuczy w chlebie , to gluten! Dlatego najlepiej jeść kukurydziany i z mąki orkiszowej W
ogóle polecam orkisz- różne formy , a szcegoły można znalesc pod hasłem Hildegarda z Bingen
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Pon 13:31, 10 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Idzie wielkanoc, trzeba pomyśleć o mazurkach... Czy ktoś może mi przypomnieć, jakim urządzeniem rozdrabniałam pomarańcze do mazurka pomarańczowego?
|
|
Powrót do góry |
|
|
zadziorny
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42060
Przeczytał: 1 temat
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Pon 13:55, 10 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Czyżby już ten Niemiec Cię dopadł?
|
|
Powrót do góry |
|
|
magnitudo
Moderator
Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pon 19:49, 10 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
coztego napisał: | Idzie wielkanoc, trzeba pomyśleć o mazurkach... Czy ktoś może mi przypomnieć, jakim urządzeniem rozdrabniałam pomarańcze do mazurka pomarańczowego? |
Może kreska Ci pomagała jeśli tak to w tym roku jeszcze szybciej pójdzie, Maciek zrobi za turbo
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kira-Mila
Weteran
Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 717
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Pon 21:33, 10 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Piekłam wyłącznie z mąki orkiszowej z dodatkami również orkiszowych, ale był tak pyszny i jadłam i jadłam i ....
|
|
Powrót do góry |
|
|
Borsaf
Gość
|
Wysłany: Wto 15:13, 18 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Ja znalazłam na stronce [link widoczny dla zalogowanych] fajny przepis na białą kiełbasę pieczona na piwie!!! W Swieta wypróbuję
|
|
Powrót do góry |
|
|
Biedrona
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 354
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pią 19:46, 21 Mar 2008 PRZENIESIONY Pią 19:50, 21 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Sałatka grecka przeniesiona z Kawiarenki
Składniki:
-Sałata lodowa lub kapusta pekinska( aczkolwiek czesto sobie ją odpuszczam)
-pomidor (ze 2 sztuki)
-ogórek zielony
-kukurydza z puszki
-czerwona papryka
-cebula
-feta
-oliwki (uzywam przewaznie zielonych, czarne sa dla mnie zbyt hmm wytrawne w smaku)
Wszystko kroje i układam w misce warstwowo w wyżej wymienionej kolejności i nie mieszam. Do tego przyrządzam sos czosnkowy, który produkuję i spozywam w hurtowej ilości - na 400 gramowy kubek jogurtu naturalnego daję 3 spore łyżki majonezu, troche oliwy i głowke czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku.
Sosem można polać salatkę lub podac osobno. Jeżeli polewam to posypuję jeszcze prazona cebulką i przystrajam listkiem świeżej bazylii.
Smacznego!!
Ostatnio zmieniony przez Biedrona dnia Pią 19:48, 21 Mar 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ravena
Weteran
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Pią 19:53, 21 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Sałatka grecka - wersja polska / Ina wg życzenia/
Układam warstwami, według smaku lub koloru:
- sałata - sprawdza się lodowa, ale może być kapusta pekińska + trochę sosu
- pomidory + sos
- ogórek + sos
- papryka + sos
- krążki cebuli, może być czerwona albo szczypiorek
- ćwiartki jajek
- ser feta
- oliwki + sos
Wszystko grubo krojone, tylko papryka drobniej.
Nie mieszamy, odstawiamy do lodówki na chwilę, max kilka godzin.
Można posypać oregano.
Sos: domowy, typowy vinegrette lub proszkowy Knorra /śródziemnomorski albo grecki albo jakikolwiek w ilości 2 paczek na duża miskę zrobiony wg przepisu na opakowaniu/.
Wszelkie wariacje są dopuszczalne: bez cebuli, bez jajek - wtedy jest mniej sycąca. Podstawa to pomidor, papryka, feta i oliwki.
Należy ją zrobić w dniu konsumpcji / warzywa się macerują, zwłaszcza te w wersji zimowej/.
Najsmaczniejsza jest w okresie koniec lata- jesień.
Smacznego!
A teraz poproszę O Biedronkową wersję
O zobaczyłam wersję Biedronkową powyżej
Ostatnio zmieniony przez Ravena dnia Pią 19:56, 21 Mar 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Biedrona
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 354
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pią 20:13, 21 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
To prawda - na drugi dzień warzywa robią się "skapcaniałe" i to dotyczy wszystkich sałatek z surowych warzyw.
Generalnie nasze przepisy niewiele sie różnią Kiedys spróbuję wersji jajecznej, ale wtedy to musi byc majonez, bo inaczej to jaja mi nie smakują(chyba,ze w formie jajecznicy)
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|