Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
asher
Gość
|
Wysłany: Pią 21:43, 21 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
equitana napisał: | Przy czym jestem absolutnie pewna,że jesli zrobisz ja z wielokwiatu, przecedzisz przez metalowe sitko a na koniec nie zlejesz znad osadu, i tak będzie pyszna więc spoko |
Equitana, nie mam wątpliwości Ja sobie trochę żartowałam, choć nie ukrywam, że ze mnie kuchenny analfabeta jest, więc dzięki za rozwianie wszelkich wątpliwości
Ale nalewki jednak dziś nie zrobię, w Tesco, do którego poszłam po zakupy nie było żadnego wystarczająco dużego naczynia, butli, słoja
Jeszcze jedno, przegryzająca nalewka ma stać w zimnie/lodówce, czy w zwykłej pokojowej temperaturze?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
equitana
Moderator
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań!
|
Wysłany: Sob 1:14, 22 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Asher, wiem,tez sobie żartowałam zwłaszcza,że tego napitku naprawde nie sposób sp....jesli uda Ci się ta sztuka, będę pełna podziwu
Moją nalewkę przelewam do ogromniastej, 2 litrowej flachy po whisky, troszkę jeszcze zostaje. Trzymam w normalnej ,pokojowej temperaturze, tuz pod ręką
A tak BTW, właśnie jestem po degustacji wielokwiatowej nalewki...pychota jak zwykle, troszke bardziej cytrynowa, bo dałam 5 ogromniastych cytryn. Zima idzie, trzeba się wzmacniać
|
|
Powrót do góry |
|
|
alfiki
Weteran
Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Wto 19:15, 09 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
To może coś dla naszych pupilów
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kira-Mila
Weteran
Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 717
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Nie 10:39, 14 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Rolada z sera
40 dag sera żółtego (oby nie było dziur) np. morski
ser wkładamy do wrzątku pod przykrywkę -nie gotujemy na 40 minut
[b]Farsz
2 serki topione np. kremowe
1/2 kostki masła- ja daję mniej
20 dag pieczarek podsmażonych
wędlina
zielone natka, przyprawy
tu już własna fantazja , to mieszam w Malakserze
Ser na stół i wałkiem "go" , farsz, zawijam i przenoszę na deskę, tackę i jak ostygnie do lodówki.
Smacznego
Ostatnio zmieniony przez Kira-Mila dnia Nie 10:42, 14 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Nie 11:18, 14 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Dzięki wielkie :serce: pychota
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ravena
Weteran
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Pon 9:44, 15 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Dziękuję Dorotko, że pamiętałaś
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Wto 18:43, 16 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Pyszna była ta rolada! Teraz czekam na przepis Alfiki na kapitalną sałatkę śledziową
|
|
Powrót do góry |
|
|
Borsaf
Gość
|
Wysłany: Wto 19:40, 16 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Hihihi, ja nawet chyba ja kiedys tu wstawiłam, a napewno mówiłam o niej z Ali
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zofijówka
Zaangażowany
Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 1125
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 20:14, 16 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
A te ciasteczka, to dla ludzi, czy dla piesków- byłyby wniebowzięte hi hi
To ja podzielę się przepisem na napoleonkę- 15 min i gotowa. A jaka pyyszna, mniam
1l mleka
1 kostaka masła
1 budyń (śmietankowy albo waniliowy)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki (zwykłej)
aha i 2 paczki słonych krakersów!
Odlewam mniej więcej szklankę mleka i mieszam w niej mąkę i budyń. Resztę mleka podgrzewam z masłem i cukrem, i zalewam ta babrułą. Trzeba szybko mieszać, bo się glut zrobi.
Wylewamy to na sporą blachę wyłożoną krakersikami i układamy je równiez na wierzchu. Chwila na zimowym parapecie i można jeść.
|
|
Powrót do góry |
|
|
asher
Gość
|
Wysłany: Śro 13:20, 17 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Zanim Alfiki wrzuci swój przepis na sąłatkę śledziową, ja podzielę się swoim Sałatka jest przepyszna i banalnie prosta do przygotowania.
- śledzie pokrojone w kostkę (takie z beczki, solone, ostatecznie mogą byc w oleju)
- cebulka drobno pokrojona
- jabłka słodkie grubo starte
- majonez
- ser żółty grubo starty
Wszystko układa się warstwami w wysokiej misce (w takiej kolejności, jak wyżej), tak, żeby każdego składnika były co najmniej 2 warstwy. Każda warstwa powinna być gruba na ok 5-10 mm.
Najlepsza do tej sałatki jest szklana wysoka salaterka, wtedy ładnie widac warstwy.
Jesli śledzie są z beczki, to przed użyciem trzeba je wymoczyć, jak długo - to juz kwestia gustu. Ponieważ śledzie są z reguły słone, sałatki już się nie soli. Można dać trochę pieprzu do cebulki.
Ilości poszczególnych składników zawsze dobieram "na oko".
Smacznego!
Ostatnio zmieniony przez asher dnia Śro 13:21, 17 Gru 2008, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
alfiki
Weteran
Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Czw 0:24, 18 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Ali napisał: | Pyszna była ta rolada! Teraz czekam na przepis Alfiki na kapitalną sałatkę śledziową |
W zmniejszonej wersji wagowej
4 śledzie matiasy - pokroić w kawałki ( ja kupuję takie w oleju w paczce i przepłukuje je wodą)
1 cebula
1 puszka czerwonej fasolki ( przepłukać wodą )
3 ogórki konserwowe ( mogą być zamiennie też kiszone)
1 ząbek czosnku
2 krążki ananasa z puszki - pokroić
majonez - ten dekoracyjny
pieprz , smaku
Ostatnio zmieniony przez alfiki dnia Czw 0:27, 18 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
alfiki
Weteran
Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Czw 0:31, 18 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Zofijówka napisał: | A te ciasteczka, to dla ludzi, czy dla piesków- byłyby wniebowzięte hi hi
|
dla
|
|
Powrót do góry |
|
|
Borsaf
Gość
|
Wysłany: Czw 10:35, 18 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Zofijówka jak wejdziesz na pierwsza stronę to tam jest spis wszystkich smakowitości...dla piesków też.Ali sukcesywnie podpina nasze przepisy, żeby nie szukać po stronach
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw 14:20, 18 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Alfiki, nie wpisałaś orzechów, a w sałatce były. I mandarynki do dekoracji
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zofijówka
Zaangażowany
Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 1125
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 16:51, 18 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Alfiki, Borsaf, dzięki za instruktaż
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|