Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 60, 61, 62 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
asher
Gość





PostWysłany: Pią 21:43, 21 Lis 2008    Temat postu:

equitana napisał:
Przy czym jestem absolutnie pewna,że jesli zrobisz ja z wielokwiatu, przecedzisz przez metalowe sitko a na koniec nie zlejesz znad osadu, i tak będzie pyszna Very Happy Very Happy więc spoko Wink

Equitana, nie mam wątpliwości Very Happy Ja sobie trochę żartowałam, choć nie ukrywam, że ze mnie kuchenny analfabeta jest, więc dzięki za rozwianie wszelkich wątpliwości Wink
Ale nalewki jednak dziś nie zrobię, w Tesco, do którego poszłam po zakupy nie było żadnego wystarczająco dużego naczynia, butli, słoja Evil or Very Mad

Jeszcze jedno, przegryzająca nalewka ma stać w zimnie/lodówce, czy w zwykłej pokojowej temperaturze?
Powrót do góry
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Sob 1:14, 22 Lis 2008    Temat postu:

Asher, wiem,tez sobie żartowałam Very Happy zwłaszcza,że tego napitku naprawde nie sposób sp....jesli uda Ci się ta sztuka, będę pełna podziwu Very Happy Very Happy
Moją nalewkę przelewam do ogromniastej, 2 litrowej flachy po whisky, troszkę jeszcze zostaje. Trzymam w normalnej ,pokojowej temperaturze, tuz pod ręką Twisted Evil

A tak BTW, właśnie jestem po degustacji wielokwiatowej nalewki...pychota jak zwykle, troszke bardziej cytrynowa, bo dałam 5 ogromniastych cytryn. Zima idzie, trzeba się wzmacniać Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alfiki
Weteran


Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Wto 19:15, 09 Gru 2008    Temat postu:

To może coś dla naszych pupilów




Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kira-Mila
Weteran


Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 717
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 10:39, 14 Gru 2008    Temat postu:

Rolada z sera
40 dag sera żółtego (oby nie było dziur) np. morski
ser wkładamy do wrzątku pod przykrywkę -nie gotujemy na 40 minut
[b]Farsz
2 serki topione np. kremowe
1/2 kostki masła- ja daję mniej
20 dag pieczarek podsmażonych
wędlina
zielone natka, przyprawy
tu już własna fantazja , to mieszam w Malakserze
Ser na stół i wałkiem "go" , farsz, zawijam i przenoszę na deskę, tackę i jak ostygnie do lodówki.
Smacznego


Ostatnio zmieniony przez Kira-Mila dnia Nie 10:42, 14 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Nie 11:18, 14 Gru 2008    Temat postu:

Dzięki wielkie :serce: pychota
Powrót do góry
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 9:44, 15 Gru 2008    Temat postu:

Dziękuję Dorotko, że pamiętałaś Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Wto 18:43, 16 Gru 2008    Temat postu:

Pyszna była ta rolada! Teraz czekam na przepis Alfiki na kapitalną sałatkę śledziową Smile
Powrót do góry
Borsaf
Gość





PostWysłany: Wto 19:40, 16 Gru 2008    Temat postu:

Hihihi, ja nawet chyba ja kiedys tu wstawiłam, a napewno mówiłam o niej z Ali Very Happy
Powrót do góry
Zofijówka
Zaangażowany


Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 1125
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 20:14, 16 Gru 2008    Temat postu:

A te ciasteczka, to dla ludzi, czy dla piesków- byłyby wniebowzięte Very Happy hi hi

To ja podzielę się przepisem na napoleonkę- 15 min i gotowa. A jaka pyyszna, mniam Very Happy
1l mleka
1 kostaka masła
1 budyń (śmietankowy albo waniliowy)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki (zwykłej)
aha i 2 paczki słonych krakersów!

Odlewam mniej więcej szklankę mleka i mieszam w niej mąkę i budyń. Resztę mleka podgrzewam z masłem i cukrem, i zalewam ta babrułą. Trzeba szybko mieszać, bo się glut zrobi.
Wylewamy to na sporą blachę wyłożoną krakersikami i układamy je równiez na wierzchu. Chwila na zimowym parapecie i można jeść.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
asher
Gość





PostWysłany: Śro 13:20, 17 Gru 2008    Temat postu:

Zanim Alfiki wrzuci swój przepis na sąłatkę śledziową, ja podzielę się swoim Very Happy Sałatka jest przepyszna i banalnie prosta do przygotowania.

- śledzie pokrojone w kostkę (takie z beczki, solone, ostatecznie mogą byc w oleju)
- cebulka drobno pokrojona
- jabłka słodkie grubo starte
- majonez
- ser żółty grubo starty

Wszystko układa się warstwami w wysokiej misce (w takiej kolejności, jak wyżej), tak, żeby każdego składnika były co najmniej 2 warstwy. Każda warstwa powinna być gruba na ok 5-10 mm.
Najlepsza do tej sałatki jest szklana wysoka salaterka, wtedy ładnie widac warstwy.
Jesli śledzie są z beczki, to przed użyciem trzeba je wymoczyć, jak długo - to juz kwestia gustu. Ponieważ śledzie są z reguły słone, sałatki już się nie soli. Można dać trochę pieprzu do cebulki.
Ilości poszczególnych składników zawsze dobieram "na oko".

Smacznego! Very Happy


Ostatnio zmieniony przez asher dnia Śro 13:21, 17 Gru 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
alfiki
Weteran


Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Czw 0:24, 18 Gru 2008    Temat postu:

Ali napisał:
Pyszna była ta rolada! Teraz czekam na przepis Alfiki na kapitalną sałatkę śledziową Smile


W zmniejszonej wersji wagowej Very Happy

4 śledzie matiasy - pokroić w kawałki ( ja kupuję takie w oleju w paczce i przepłukuje je wodą)
1 cebula
1 puszka czerwonej fasolki ( przepłukać wodą )
3 ogórki konserwowe ( mogą być zamiennie też kiszone)
1 ząbek czosnku
2 krążki ananasa z puszki - pokroić
majonez - ten dekoracyjny
pieprz , smaku


Ostatnio zmieniony przez alfiki dnia Czw 0:27, 18 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alfiki
Weteran


Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Czw 0:31, 18 Gru 2008    Temat postu:

Zofijówka napisał:
A te ciasteczka, to dla ludzi, czy dla piesków- byłyby wniebowzięte Very Happy hi hi



dla
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Czw 10:35, 18 Gru 2008    Temat postu:

Zofijówka jak wejdziesz na pierwsza stronę to tam jest spis wszystkich smakowitości...dla piesków też.Ali sukcesywnie podpina nasze przepisy, żeby nie szukać po stronach Very Happy
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 14:20, 18 Gru 2008    Temat postu:

Alfiki, nie wpisałaś orzechów, a w sałatce były. I mandarynki do dekoracji Smile
Powrót do góry
Zofijówka
Zaangażowany


Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 1125
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 16:51, 18 Gru 2008    Temat postu:

Alfiki, Borsaf, dzięki za instruktaż Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 60, 61, 62 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 61 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island