Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Śro 1:40, 14 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
No to zrobimy tak:
UWAGA, UWAGA!
Powstał nowy dział w kuchni - dania dla wegan i wegetarian. Przy zamieszczaniu przepisu bardzo proszę o informację, żeby dany przepis umieścić w tej grupie!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Czarna
Weteran
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 1:45, 14 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Ali
|
|
Powrót do góry |
|
|
hana
Gość
|
Wysłany: Nie 14:05, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
zrobiłam sałatkę makaronową Sirion w wersji bez mięska-gościom b. smakowało( wegetariance też) do tego "faworki" drobiowe-tzn. pierś kurczaka pokrojona w cienke plasterki, przyprawione, po jakimś czasie pobytu w lodówce poprzecinałam i wywróciłam jak normalne fawoki, jajko bułka i na patelnię
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sirion
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ŁÓDŹ
|
Wysłany: Nie 14:22, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Ja nigdy nie podawałam przepisu na sałatke makaronową, bo nie robię .....
|
|
Powrót do góry |
|
|
hana
Gość
|
Wysłany: Nie 16:30, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
baardzo przepraszam, to Halcia211 podała ten przepis
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sirion
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ŁÓDŹ
|
Wysłany: Nie 18:44, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Nie przepraszaj ... Chodzi o to, aby innych w błąd nie wprowadzić
|
|
Powrót do góry |
|
|
asher
Gość
|
Wysłany: Nie 18:53, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
A ja zrobilam halcine "gołąbki dla leniwych". Pyszne!!!! I banalne do zrobienia, nawet dla takiego tłuczka, jak ja
Tylko... wyszło mi ich jak dla pułku wojska! Gołąbki robiłam w czwartek, a dopiero dzisiaj daliśmy im radę. Następnym razem zrobię z połowy składników I ciut zmienię proporcje, mniej mięska, więcej kapusty i ryżu (mnie jednak bardziej smakuje wersja z ryżem, teraz zrobiłam pół na pół).
Mniam mniam!!!! Dzięki za przepis
|
|
Powrót do góry |
|
|
bodzia78
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: WARSZAWA
|
Wysłany: Pon 1:31, 26 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
TORT Rafaello
Składniki:
* 0,5 l. śmietanki do deserów i tortów 30% (1 op. np Łaciatej)
* 1 biała czekolada (np. Milka) w wersji "lekkiej", lub 2 w oryginalnym "cięższym" przepisie (bardziej słodki i bardziej zwarty krem)
* blaty do tortu - trzy warstwowy biszkopt (ja preferuje kakaowe )
* dwie "Śnieżki" lub "Bite śmietany"
* wiórki kokosowe ew, orzechy - kto co woli- do przybrania
Nasączenie blatów:
- trzy łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka cukru
- alkohol do smaku - ja daję Bacardi - do nasączenia, można dodać zapach
Wykonanie
- W połowie śmietanki rozpuszczamy (w kąpieli wodnej lub normalnie na gazie lekko podgrzewając) czekoladę.
- schładzamy i dodajemy do reszty śmietanki
- dosypujemy śnieżki i ubijamy na najwyższych obrotach aż masa zrobi się jednolita, sztywna i gładka - ok 5-7 min.
- do 3/4 szklanki wody wsypujemy kawę , cukier, schładzamy i dodajemy alkohol lub aromat.
- nasączamy podkłady biszkoptowe i wykładamy na przemian z kremem w tortownicy o średnicy ok 24 cm - ja daję średnią tortownice bo lubię grube warstwy kremu- (jeżeli wersja "lekka "polecam tortownicę, jeżeli "ciężka" można bez).
- wierzch posypujemy wiórkami.
Zazwyczaj zostaje tyle kremu że po wyjęciu z tortownicy można boki ozdobić (albo od razu) ale przyznaję się - zjadłam to co zostało i mój tort urodzinowy dla męża niestety był ... łysy z boków
Zostawić NA KILKA GODZIN 4-6 w lodówce aby się "związał".
(ja zostawiam na noc - wersję "lekką")
Tak to wygląda :
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
czekolada wiąże pięknie śmietanę.
PYCHA
|
|
Powrót do góry |
|
|
asher
Gość
|
Wysłany: Pon 13:07, 26 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Pyyycha!
A ja znam jeszcze prostszą wersję, używa się smietany 36 proc. i nie podgrzewa się jej wcale, tylko ubija ze "Śnieżką", startą czekoladą, pokruszonymi biszkoptami, wiórkami kokosowymi i alkoholem. I voila
|
|
Powrót do góry |
|
|
bodzia78
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: WARSZAWA
|
Wysłany: Pon 13:43, 26 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
A może ta łaciata ma 36 % : Nie pamiętam - w jakim ja stresie żyję że mi się % mylą
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 22:11, 08 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Szukam sprawdzonych przepisow na wszelakie sosy/dipy do warzyw. Wazne aby nie opieraly sie na majonezie czy tlustej smietanie, bo my ani jednego ani drugiego nie uzywamy. Czesto robimy pyszny sos czosnkowy, ktorego baza jest np. beztluszczowy jogurt.
Podobnie robimy sos tzatziki. No ale np. sos tysiaca wysp czy inny tez zrobilabym lekki ale jak? Macie cos sprawdzonego, czy mam poeksperymentowac?
|
|
Powrót do góry |
|
|
alfiki
Weteran
Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Nie 23:37, 08 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Ja cuduję różne sosy z jagurtem bałkańskim.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 0:10, 09 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
alfiki, przyznam ze nigdy go nie kupowalam ... moze dlatego, ze jest dosyc tlusty Ale gdzies w opiniach przeczytalam, ze bardzo gesty i doskonale zastepuje smietane Chyba sie skusze Dzieki za podpowiedz
|
|
Powrót do góry |
|
|
iva
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 354
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Pon 18:23, 09 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
alfiki napisał: | Ja cuduję różne sosy z jagurtem bałkańskim. |
Jogurt bałkański jest super Ostatnio do grilowanego mięsa zrobiłam bardzo prosty sos: jogurt bałkański + chrzan z żurawiną - fajnie smakuje i ma różowy kolor
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 21:38, 09 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Potwierdzam Jogurt balkanski do sosow/dipow nadaje sie wysmienicie. Szkoda, ze ma az 9% fat'u, no ale nie ma nic za darmo
Dzisiejszy sos czosnkowy i tysica wysp wyszedl super
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|