Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 65, 66, 67 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Śro 1:40, 14 Sty 2009    Temat postu:

No to zrobimy tak:

UWAGA, UWAGA!

Powstał nowy dział w kuchni - dania dla wegan i wegetarian. Przy zamieszczaniu przepisu bardzo proszę o informację, żeby dany przepis umieścić w tej grupie!
Powrót do góry
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 1:45, 14 Sty 2009    Temat postu:

Ali
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hana
Gość





PostWysłany: Nie 14:05, 18 Sty 2009    Temat postu:

Smile zrobiłam sałatkę makaronową Sirion w wersji bez mięska-gościom b. smakowało( wegetariance teżSmile) do tego "faworki" drobiowe-tzn. pierś kurczaka pokrojona w cienke plasterki, przyprawione, po jakimś czasie pobytu w lodówce poprzecinałam i wywróciłam jak normalne fawoki, jajko bułka i na patelnię Very Happy
Powrót do góry
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Nie 14:22, 18 Sty 2009    Temat postu:

Ja nigdy nie podawałam przepisu na sałatke makaronową, bo nie robię .....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hana
Gość





PostWysłany: Nie 16:30, 18 Sty 2009    Temat postu:

Embarassed Embarassed Embarassed
baardzo przepraszam, to Halcia211 podała ten przepis
Powrót do góry
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Nie 18:44, 18 Sty 2009    Temat postu:

Nie przepraszaj ... Chodzi o to, aby innych w błąd nie wprowadzić Twisted Evil
Powrót do góry
Zobacz profil autora
asher
Gość





PostWysłany: Nie 18:53, 18 Sty 2009    Temat postu:

A ja zrobilam halcine "gołąbki dla leniwych". Pyszne!!!! Very Happy I banalne do zrobienia, nawet dla takiego tłuczka, jak ja Wink
Tylko... wyszło mi ich jak dla pułku wojska! Shocked Gołąbki robiłam w czwartek, a dopiero dzisiaj daliśmy im radę. Następnym razem zrobię z połowy składników Laughing I ciut zmienię proporcje, mniej mięska, więcej kapusty i ryżu (mnie jednak bardziej smakuje wersja z ryżem, teraz zrobiłam pół na pół).
Mniam mniam!!!! Dzięki za przepis Smile
Powrót do góry
bodzia78



Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: WARSZAWA

PostWysłany: Pon 1:31, 26 Sty 2009    Temat postu:

TORT Rafaello

Składniki:

* 0,5 l. śmietanki do deserów i tortów 30% (1 op. np Łaciatej)

* 1 biała czekolada (np. Milka) w wersji "lekkiej", lub 2 w oryginalnym "cięższym" przepisie (bardziej słodki i bardziej zwarty krem)

* blaty do tortu - trzy warstwowy biszkopt (ja preferuje kakaowe Wink )

* dwie "Śnieżki" lub "Bite Wink śmietany"

* wiórki kokosowe ew, orzechy - kto co woli- do przybrania

Nasączenie blatów:

- trzy łyżeczki kawy rozpuszczalnej

- łyżeczka cukru

- alkohol do smaku - ja daję Bacardi - do nasączenia, można dodać zapach





Wykonanie

- W połowie śmietanki rozpuszczamy (w kąpieli wodnej lub normalnie na gazie lekko podgrzewając) czekoladę.

- schładzamy i dodajemy do reszty śmietanki

- dosypujemy śnieżki i ubijamy na najwyższych obrotach aż masa zrobi się jednolita, sztywna i gładka - ok 5-7 min.

- do 3/4 szklanki wody wsypujemy kawę , cukier, schładzamy i dodajemy alkohol lub aromat.

- nasączamy podkłady biszkoptowe i wykładamy na przemian z kremem w tortownicy o średnicy ok 24 cm - ja daję średnią tortownice bo lubię grube warstwy kremu- (jeżeli wersja "lekka "polecam tortownicę, jeżeli "ciężka" można bez).

- wierzch posypujemy wiórkami.

Zazwyczaj zostaje tyle kremu że po wyjęciu z tortownicy można boki ozdobić (albo od razu) ale przyznaję się - zjadłam to co zostało i mój tort urodzinowy dla męża niestety był ... łysy z boków Razz

Zostawić NA KILKA GODZIN 4-6 w lodówce aby się "związał".

(ja zostawiam na noc - wersję "lekką")

Tak to wygląda :

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

czekolada wiąże pięknie śmietanę.

PYCHA Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
asher
Gość





PostWysłany: Pon 13:07, 26 Sty 2009    Temat postu:

Pyyycha!
A ja znam jeszcze prostszą wersję, używa się smietany 36 proc. i nie podgrzewa się jej wcale, tylko ubija ze "Śnieżką", startą czekoladą, pokruszonymi biszkoptami, wiórkami kokosowymi i alkoholem. I voila Wink
Powrót do góry
bodzia78



Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: WARSZAWA

PostWysłany: Pon 13:43, 26 Sty 2009    Temat postu:

A może ta łaciata ma 36 % Confused: Nie pamiętam Smile - w jakim ja stresie żyję że mi się % mylą Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 22:11, 08 Lut 2009    Temat postu:

Szukam sprawdzonych przepisow na wszelakie sosy/dipy do warzyw. Wazne aby nie opieraly sie na majonezie czy tlustej smietanie, bo my ani jednego ani drugiego nie uzywamy. Czesto robimy pyszny sos czosnkowy, ktorego baza jest np. beztluszczowy jogurt.
Podobnie robimy sos tzatziki. No ale np. sos tysiaca wysp czy inny tez zrobilabym lekki ale jak? Macie cos sprawdzonego, czy mam poeksperymentowac? Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alfiki
Weteran


Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 23:37, 08 Lut 2009    Temat postu:

Ja cuduję różne sosy z jagurtem bałkańskim.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 0:10, 09 Lut 2009    Temat postu:

alfiki, przyznam ze nigdy go nie kupowalam ... moze dlatego, ze jest dosyc tlusty Cool Ale gdzies w opiniach przeczytalam, ze bardzo gesty i doskonale zastepuje smietane Rolling Eyes Chyba sie skusze Very Happy Dzieki za podpowiedz Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
iva



Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 354
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pon 18:23, 09 Lut 2009    Temat postu:

alfiki napisał:
Ja cuduję różne sosy z jagurtem bałkańskim.


Jogurt bałkański jest super Kciuki Ostatnio do grilowanego mięsa zrobiłam bardzo prosty sos: jogurt bałkański + chrzan z żurawiną - fajnie smakuje i ma różowy kolor Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 21:38, 09 Lut 2009    Temat postu:

Potwierdzam Smile Jogurt balkanski do sosow/dipow nadaje sie wysmienicie. Szkoda, ze ma az 9% fat'u, no ale nie ma nic za darmo Wink
Dzisiejszy sos czosnkowy i tysica wysp wyszedl super Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 65, 66, 67 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 66 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island