Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 66, 67, 68 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
alfiki
Weteran


Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Wto 12:14, 10 Lut 2009    Temat postu:

Wind napisał:
alfiki, przyznam ze nigdy go nie kupowalam ... moze dlatego, ze jest dosyc tlusty Cool Ale gdzies w opiniach przeczytalam, ze bardzo gesty i doskonale zastepuje smietane Rolling Eyes Chyba sie skusze Very Happy Dzieki za podpowiedz Very Happy


Jest tez w wersji LIGHT
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 18:02, 10 Lut 2009    Temat postu:

Zrobiłam Kardusiną kapustkę z kluseczkami - i moja rodzina oszalała z rozkoszy!
Oczywiście trochę przesadzam. Początkowo, po przeczytaniu przepisu pomyślałam: To takie łazanki - dodam jeszcze pieczarek.
Ale nieee! Zrobiłam zgodnie z przepisem i jest pycha Very Happy
Aby usprawnić prace kuchenne zastosowałam makaron.
potrawa kaloryczna z pewnością, ale przecież można zjeść mniejszą porcję Laughing

Polecam!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 22:47, 13 Lut 2009    Temat postu:

alfiki napisał:
Wind napisał:
alfiki, przyznam ze nigdy go nie kupowalam ... moze dlatego, ze jest dosyc tlusty Cool Ale gdzies w opiniach przeczytalam, ze bardzo gesty i doskonale zastepuje smietane Rolling Eyes Chyba sie skusze Very Happy Dzieki za podpowiedz Very Happy


Jest tez w wersji LIGHT


Qrcze, dopiero teraz doczytalam Shocked Rolling Eyes Jutro poszukam Smile

BTW a jest tak samo apetycznie gesty?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Sob 19:07, 14 Lut 2009    Temat postu:

Wind napisał:
BTW a jest tak samo apetycznie gesty?

Gęściuteńki! Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 0:38, 15 Lut 2009    Temat postu:

Dzisiaj jakos nie udalo mi sie nabyc tej wersji LIGHT Sad Moze wykupili ... tak samo jak mleko krowie bez laktozy Evil or Very Mad W weekend w warszawskich sklepach czesto polki swieca pustkami NieOK
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 1:02, 15 Lut 2009    Temat postu:

Mam jeszcze pytanie. Czy macie moze sprawdzone przepisy na tortille? Tylko taka, ktora nie jest tak krucha, ze przy zawijaniu farszu strasznie peka Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 4:35, 15 Lut 2009    Temat postu:

Wind napisał:
Mam jeszcze pytanie. Czy macie moze sprawdzone przepisy na tortille? Tylko taka, ktora nie jest tak krucha, ze przy zawijaniu farszu strasznie peka Rolling Eyes
Of course, ale mam dla Ciebie złą wiadomość: tortilla składa się z dwóch podstawowych składników: mąki i... smalcu. Razz

Potrzebujesz z [link widoczny dla zalogowanych], czy [link widoczny dla zalogowanych]?

Kiedyś robiłam je często, ale teraz przynajmniej te z mąki pszennej są już w każdym markecie.

Ale specjalnie dla Ciebie, znalazłam [link widoczny dla zalogowanych]. Z góry zaznaczam, że przepis nie wypróbowany, bo to już nie jest tortilla... Wink


Ostatnio zmieniony przez Flaire dnia Nie 4:35, 15 Lut 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 10:53, 15 Lut 2009    Temat postu:

Flaire napisał:
Of course, ale mam dla Ciebie złą wiadomość: tortilla składa się z dwóch podstawowych składników: mąki i... smalcu. Razz



ano wlasnie Cool Te bez smalcu, ktore robie pekaja NieOK Neutral Robie je inaczej, niz w tym podanym przez Ciebie przepisie ... Wyprobuje kazdy, bez smalcu Very Happy Moze ktorys bedzie "prawie tortilla", o smaku i strukturze tortilli Wink, bez pekniec Very Happy
Lubie na mace kukurydzianej i tego bede sie trzymac ...

BTW sprawy nie rozwiazuja gotowce tortilli ze sklepu ... oczywiscie sa na smaluszku Guy with axe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
KRETA
Weteran


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 315
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto 14:40, 24 Lut 2009    Temat postu:

2łyżki smalcu na 12 tortili to nie tak żle Smile A jak się nie dostarczy trochę cholesterolu to organizm sam sobie wyprodukuje - , ale wtedy ten złyyyyyy Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Śro 11:20, 25 Lut 2009    Temat postu:

Zakwas.
Wbrew moim wcześniejszym wyobrażeniom zrobienie zakwasu okazało się banalnie proste.
W nauce pieczenia pieczywa polecam stronkę
[link widoczny dla zalogowanych]
Pomiędzy przepisem 91 a 92 jest podany dokładny sposób na zrobienie zakwasu i sposób jego przechowywania.
Zrobiłam go w misce - takiej wysokiej od starego miksera, przykryłam telerzem i postawiłam obok kuchenki. Nie dogrzewałam pomieszczenia a w mieszkaniu mam ok 19 stopni. Wiem, że niektórzy stawiają na kaloryferze, gdzie panuje 35 stopni - i też dobrze.
Na zakwas trochę się czeka, ale potem tylko odkręca słoik
Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 11:32, 25 Lut 2009    Temat postu:

Ravena, dzieki! Przeczytalam i wydaje sie banalnie proste Smile Jak juz dokonam tej czynnosci to zaraz sie pochwale
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Śro 11:36, 25 Lut 2009    Temat postu:

Czekam za kilka dni na relację Very Happy
Dodam tylko, że mój zakwas robiłam na mące żytniej 2000 i bąbelkował ze średnią aktywnością. Może faktycznie miał za chłodno?
Ale - dla kiszonki w misce nie chciałam podkręcać ogrzewania Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 11:48, 25 Lut 2009    Temat postu:

Ravena, ja tez bede na zytniej 2000, ale temperature w domu to mam tak 24 st Smile Licze wiec, ze zdrowo wybabelkuje Laughing
Tylko sloika mi brak, wiec musze nabyc Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 11:53, 25 Lut 2009    Temat postu:

Pochwalę... ale ze zdjęciem prosimy Wink Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 21:31, 25 Lut 2009    Temat postu:

Ravena, hodowla zakwasu wlasnie sie zaczela Cool Nie wiem tylko, czy nie jest za gesty Rolling Eyes Wszak gesta smietana dla kazdego moze znaczyc zupelnie cos innego Laughing Zobaczymy co wyhoduje Smile
A jutro maszyna upiecze drozdzowke ... z rodzynkami i skorka z ekologicznej pomaranczy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 66, 67, 68 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 67 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island