Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 71, 72, 73 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Pią 6:25, 31 Lip 2009    Temat postu:

A ja obcinałam końcówki i blanszowałam fasolkę, po czym ją mroziłam w woreczkach. Polecam Smile
Powrót do góry
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią 11:19, 31 Lip 2009    Temat postu:

ta fasolka w wekach to chyba strasznie drogo wychodzi Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Pią 11:32, 31 Lip 2009    Temat postu:

Niio, drożej niz kupna tylko, że kupna jest zawsze pocięta Evil or Very Mad
Ja lubie taka długa i do tego żółtą. Napewno nie będe robić specjalnie tzn kupować na targu i wekować ale miałam swojej ciut za dużo więc ją zrobiłam...wyszlo 4 słoiki litrowe. Pewnie dam Adze bo Ulenka bardzo fasolke lubi,
Zrobiłam ten przepis z octem...mam nadzieje, ze sie nie wyczuje tego w fasolce. Nie lubie za bardzo octu.

Kiedyś słyszałam, ze babki zaprawiają innym sposobem.
Najpierw gotują normalnie fasolke w garze, a potem kłada do słoików i zamykają. Coś mi sie o uszy obiło, że trzeba wtedy zamykać fasolke w tej samej wodie, w której sie gotowała, wtedy sie trzyma?
Czy ktoś tak robił zaprawy?
Powrót do góry
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42060
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pią 19:12, 31 Lip 2009    Temat postu:

Borsaf napisał:
Nie lubie za bardzo octu.

To masz tak samo jak ja Cool Very Happy Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 13:34, 03 Sie 2009    Temat postu:

Mam apetyt na jakiś wiśniowy wypiek/deser.

Ma ktoś pomysły? Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 13:37, 03 Sie 2009    Temat postu:

Znalazłam [link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez Flaire dnia Pon 13:41, 03 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 16:12, 03 Sie 2009    Temat postu:

Ja uwielbiam czekoladowy tort z bitą śmietaną i wiśniami!
Ale od kilku tygodni zajadam się hiperszybkim deserem wiśniowym.

Wisienki zamrażam bez pestek i okładam gęstym jogurtem naturalnym / np. Bałkański Light/. Wiśnie mrożone mają pochamowaną nieco kwaśność i smakują mi bardzo. Bez cukru...
Taki "deser" wymaga czas - je się go czasami 30 minut.

/proszę o wybaczenie, ale od marca nie jem słodyczy i niedługo zacznę traktować sałatę jako słodkie "conieco"/
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Pon 16:32, 03 Sie 2009    Temat postu:

Wiśnie najlepsze są na cieście drożdżowym z kruszonką Smile
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 16:36, 03 Sie 2009    Temat postu:

coztego napisał:
Wiśnie najlepsze są na cieście drożdżowym z kruszonką Smile
Masz jakiś konkretny przepis, czy mam szukać w necie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Pon 18:09, 03 Sie 2009    Temat postu:

Flaire napisał:
coztego napisał:
Wiśnie najlepsze są na cieście drożdżowym z kruszonką Smile
Masz jakiś konkretny przepis, czy mam szukać w necie?

Ja robię topielca pod postacią placka z owocami. A kruszonka to już pikuś: 60g masła, 60g cukru, 120g mąki i zagnieść.
Powrót do góry
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pon 18:45, 03 Sie 2009    Temat postu:

ja najbardziej lubię same wiśnie z dużą ilością kruszonki Very Happy naczynie żaroodporne, najlepiej kilka 1 porcjowych, nałożyć wiśni, doprawić do smaku (cukier, orzechy, rodzynki - co kto lubi) na to kruszonka, zapiec i wcinać Very Happy polecam też śliwki, morele itp.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 23:22, 03 Sie 2009    Temat postu:

No to i ja zapodam jakiś przepis na ciasto z owocami sezonowymi, w moim zeszycie z przepisami widnieje pod takim skrótem Wink

"Goście za drzwiami"

2jaja,
1szkl. cukru,
2szkl. mąki + 2łyżeczki proszku do pieczenia
0,5szkl.mleka
0,5szkl.oleju
0,5kg owoców (rabarbar, jabłka, śliwki, wiśnie, jagody...)

Wszystko do miski (naraz albo po kolei) dobrze(!) wymieszać mikserem, wylać na blachę, wyłożyć owoce i do gorącego piekarnika na ok. 30min.
Uwaga: jeśli owoce są b. soczyste to więcej mąki o ok. pół szkl.
Można popudrować...
Smacznego Tonqe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
szila
Weteran


Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 859
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 23:37, 03 Sie 2009    Temat postu:

ginger napisał:
No to i ja zapodam jakiś przepis na ciasto z owocami sezonowymi, w moim zeszycie z przepisami widnieje pod takim skrótem Wink

"Goście za drzwiami"




Czy to to samo ciacho, które przywieźliście na trymowanie???
Było przepyszne..... Laughing Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 23:44, 03 Sie 2009    Temat postu:

szila napisał:

Czy to to samo ciacho, które przywieźliście na trymowanie???
Było przepyszne..... Laughing Laughing

Dokładnie to było to ciasto Dzięki Embarassed
Powrót do góry
Zobacz profil autora
minio
Gość





PostWysłany: Pią 15:32, 04 Wrz 2009    Temat postu:

U mnie to ciasto próżniak się nazywa Wink
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 71, 72, 73 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 72 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island