Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zadziorny
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42061
Przeczytał: 1 temat
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Śro 11:27, 28 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
coztego napisał: | Czy ja już pisałam, że potrzebny mi jest przepis na pyszny barszcz ukraiński? |
Nie przypominam sobie
Ostatnio zmieniony przez zadziorny dnia Śro 11:31, 28 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
alfiki
Weteran
Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Śro 16:14, 28 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Taki jest oryginalny Barszcz Ukraiński ,ja dodaję białą fasolkę i boczek wędzony.
Jest przepyszny
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw 5:59, 29 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Borsaf napisał: | Ali bidulko, przez ten letarg laptosia to w sekcję archeo musiałaś się zamienić |
Nooooo, ale nie tylko przez letarg laptosia - przyznaję się bez bicia, że od wakacji nie śledziłam uważnie tego tematu. Całe szczęście, że niewiele było do nadrabiania
|
|
Powrót do góry |
|
|
herba
Zaangażowany
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 476
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 23:59, 31 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
alfiki napisał: | http://www.eastway.pl/przepis+na+barszcz+ukrainski
Taki jest oryginalny Barszcz Ukraiński ,ja dodaję białą fasolkę i boczek wędzony.
Jest przepyszny |
W barszczu ukraińskim fasolka jest ale nie ma octu. Można ugotować barszcz z dodatkiem kwasu burakowego lub użyć kiszonej kapusty zamiast świeżej. Tylko trzeba ją solidnie wycisnąć.
Barszcz można ugotować na dowolnym mięsie lub bez ( wersja postna) i nie trzeba mięsa wyciągać w trakcie gotowania. Zaczynamy gotować barszcz od mięsa z fasolą(dobrze ją przed tym namoczyć ) a potem dokładamy poszczególne składniki w odpowiednim czasie.
No i wcale to danie nie musi być tłuste i jest bardzo zdrowe.
Nie znam żadnego rodaka który by od barszczu się pochorował
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 23:06, 05 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
alfiki napisał: | Wind napisał: | Dla zwolennikow mak pelnoziarnistych polecam wyprobowanie drozdzowki opartej o make pszenna pelnoziarnista. Drozdzowka wychodzi pieknie wyrosnieta, o apetycznym karmelowym kolorze. Dodaje do niej malo cukru, ale nadrabiam iloscia rodzynek, papaja i smazona skorka z cytryny
Oczywiscie proces mieszania, wyrastania i pieczenia w maszynie |
Ja poproszę przepis na tę drożdżówkę w maszynie |
jakos nie dostawalam powiadomien z tego tematu, wiec przepisu nie zapodalam ... nadrabiam wiec teraz
Do maszyny wrzucamy:
3 jaja
70 ml mleka
170 g miekkiego masla (moze byc rozpuszczone, ale letnie a nie gorace)
3 - 4 lyzki cukru dla wersji dietetycznej i 6 - 8 lyzek dla wersji wypasionej
szczypta soli
1/2 kg maki pszennej pelnoziarnistej typ 2000
15 g drozdzy
maszyne zamykamy i ustawiany na ciasto drozdzowe, duze ze srednim zrumienieniem
Po pierwszym wymieszaniu zagladamy do maszyny i jesli ciasto jest zbyt zbite dolewamy jeszcze 20 - 30 ml mleka. Maka pelnoziarnista moze wchlonac wieksza ilosc mleka i o ile do maki tortowej 70 ml bedzie wystarczajace to do pelnoziarnistej niekoniecznie.
Po sygnale maszyny dorzucamy rodzynki, papaje, skorke pomaranczowa, moga tez byc daktyle, kandyzowany ananas czy morelke. Ja slodze ciasto tylko 2 lyzeczkami cukru, ale owocowych dodatkow wrzucam ok. 250 g
Po niecalych 3 godzinach mamy cudownie pachnaca, cudownie smakujaca babeczke z ogromna iloscia blonnika i slodycza w sam raz na popoludniowa kawe
Az mi slinka cieknie Jutro tez upieke
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magicnesca
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Urwiskowo
|
Wysłany: Pią 20:55, 13 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
ginger podaję Ci przepis na ciasto z chałwą
Ciasto z chałwą
Najpierw piekę biszkopt z 6 jajek Biszkopt zawsze piekę w ten sposób
tyle samo łyżek cukru i mąki ile jest jajek, czyli 6 łyżek cukru i 6 łyżek mąki ,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka, można dodać też kakao (jak kto lubi)
żółtka miksuję z cukrem , potem dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia ,
a następnie ubitą pianę z białek.Piekę w temperaturze 180 stopni , ale nie pytajcie mnie ile dokładnie , bo nie wiem zazwyczaj ok 30 minut
Tortownica średniej wielkości
Masa chałwowa bez pieczenia
25 dag chałwy ( dobra jest Królewska , bo ma duże kawałki orzechów już sama w sobie )
25 dag masła( lub pół na pół z margaryną )
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki rodzynek
5 łyżek potartych orzechów włoskich
2 łyżki spirytusu lub rumu ( u mnie bardzo lubią w kremach rum )
Na wierzch
Biszkopty moczone w wódce ( rum) i polane polewą czekoladową
Smacznego !!!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Czarna
Weteran
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 20:58, 13 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Mam ślinotok
|
|
Powrót do góry |
|
|
Czarna
Weteran
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 21:09, 13 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Magicnesca czy ten biszkopt nasączamy czymś....np. rumem?!?!?!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magicnesca
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Urwiskowo
|
Wysłany: Pią 21:24, 13 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
ginger napisał: | Magicnesca czy ten biszkopt nasączamy czymś....np. rumem?!?!?! |
możesz jak najbardziej , ale nie wiem czy to nie będzie bardziej alkoholowe ciasto niż chałwowe ( ja nie nasączam do tego ciasta)
oczywiście rodzynki wcześniej moczymy w alkoholu
|
|
Powrót do góry |
|
|
herba
Zaangażowany
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 476
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 20:43, 14 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Po takim ciachu to samochód prowadzić strach. Weź potem policje przekonaj że nie piłaś
Ostatnio zmieniony przez herba dnia Sob 20:46, 14 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 21:15, 14 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Kochani, przychodze po prosbie
Robimy domowke Z uwagi na to, ze hucznie i upojnie swietowac bedziemy rocznice, musi byc tort Oczywiscie tortow nie pieke, bo raczej nie przepadam, ale sceneria uroczystosci wymaga, wiec rady nie ma
Spody kupie gotowe Poszukuje natomiast przepisu na krem, najlepiej "dla doroslych", nie moze byc mdly ... moze z powtykanymi nasaczonymi wisniami, albo rodzynkami ... sama nie wiem ...
Chcialabym aby byl latwy w wykonaniu i zaskakujacy w smaku
Pomozecie?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Czarna
Weteran
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 22:00, 14 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Wind te gotowe spody są niejadalne, no chyba że kupujesz w cukierni a nie w spożywczym... A krem ma być na jajkach, czy raczej niekoniecznie?!?! ja bym poszalała np. z mięskami a tort kupiła np. u Sowy
Mam propozycję, dla dorosłych! ale to będzie na bazie kremówki - więc nie wiem czy Tobie odpowiada, prawdziwe Raffaello, dużo kokosu i mocno nasączone alkoholem - uwierz mi PYCHOTKA!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Czarna
Weteran
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 22:03, 14 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Ps. wygląda pysznie i ZAWSZE wzbudza uznanie i głośne zachwyty u jedzących, no i proste w wykonaniu... (tylko raczej kosztowne)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 22:08, 14 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
ginger Kochana, dawaj! Moze byc kazdy pomysl! Ma robic wrazenie i dawac prawdziwa rozkosz na podniebieniach ... o inne rozkosze zadbamy inaczej
BTW i wytlumacz mi prosze, co nie tak z tymi spodami i gdzie mam takie dobre kupic
|
|
Powrót do góry |
|
|
Czarna
Weteran
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 22:12, 14 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
zaraz Tobie wszystko napiszę na pw
lecę po mój super tajny notes
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|