Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 76, 77, 78 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 17:27, 17 Lis 2009    Temat postu:

equitana, dzieki za bombowy tort Very Happy Rzeczywiscie ma w sobie potencjal Very Happy
Ale napisz jeszcze, piecze sie go jakos? Rolling Eyes Cool Czy jest z cyklu "lodowkowych"? Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 18:01, 17 Lis 2009    Temat postu:

Wind napisał:
equitana, dzieki za bombowy tort Very Happy Rzeczywiscie ma w sobie potencjal Very Happy
Ale napisz jeszcze, piecze sie go jakos? Rolling Eyes Cool Czy jest z cyklu "lodowkowych"? Rolling Eyes

Wydaje mi się, że nic się nie piecze, tylko robi masę ...a gotowy trzyma w lodówce, bo jest na surowych jajach (czy samych żółtkach? tylko skąd takie dobre jajka wziąć???)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 18:06, 17 Lis 2009    Temat postu:

ginger napisał:
Wydaje mi się, że nic się nie piecze, tylko robi masę ...a gotowy trzyma w lodówce, bo jest na surowych jajach (czy samych żółtkach? tylko skąd takie dobre jajka wziąć???)


sadze, ze od zielononozki Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Wto 18:55, 17 Lis 2009    Temat postu:

Wind, w nim się piecze bezy,ale tym musi sie zając cukiernik Wink najlepiej kupić takie nie marketowe a z dobrej, sprawdzonej cukierni, żeby się w ustach rozpływały Very Happy
Jaja w ferm wielkotowrowych salmonelli raczej nie miewaja,ale można je,dla pewności, przed wybiciem ze skorupki zanurzyc we wrzatku i potrzymac 30 sek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Wto 19:06, 17 Lis 2009    Temat postu:

equitana napisał:

Jaja w ferm wielkotowrowych salmonelli raczej nie miewaja,ale można je,dla pewności, przed wybiciem ze skorupki zanurzyc we wrzatku i potrzymac 30 sek.

wrzątek salmonelli nie zabija w tak krótkim czasie Rolling Eyes jaja wkłada się na chwilę do szklanki ze zwykłym octem spirytusowym, tak robią w gastronomii Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Śro 1:09, 18 Lis 2009    Temat postu:

Magnitudo,żeby utłuc pałeczkę salmonelli, wystarczy temperatura 90 stopni i 10 sekund Cool -oczywiście te pałeczki, które na skorupce są a nie siedzą w środku jaja,ale tym i ocet rady nie da. No i wrzątek nie śmierdzi Wink ja zapachu octu nie lubię i jedynie w gruszkach w occie mi nie przeszkadza Cool
Jak ktos ma ochotę, można jaja Virkonem dezynfekować, ale tez tylko z wierzchu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 11:51, 19 Lis 2009    Temat postu:

Chleb orkiszowy wyjatkowo prosty, ze slonecznikiem z maszyny:

do maszyny wrzucamy:

- dwie lyzki oleju
- 300ml wody (lub mleka - chleb jest wtedy delikatniejszy)
- lyzeczke cukru
- 2 lyzeczki soli
- 250g maki orkiszowej typ 2000 a jak nie mamy to typ 630
- 250g maki pszennej pelnoziarnistej (a jak nie mamy, to make np 650 + pszenne otreby)
- 250 zakwaszonej maki zytniej (uzywam tez pelnoziarnistej)
- 100 - 150g slonecznika

Program jak na chleb razowy i po 3,40 min mamy pachnacy, wyrosniety bochenek Very Happy


Ostatnio zmieniony przez Wind dnia Czw 12:23, 19 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Sob 8:57, 21 Lis 2009    Temat postu:

Wklejam dwa przepisy Magicnesci, które zamieściła w kawiarence:

Focaccia z mozzarellą i rozmarynem

210 ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek, plus dodatkowa do posmarowania
350 g maki pszennej, plus dodatkowa do posypania
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drożdży w proszku
140 g sera mozarella, startego na tarce

Warstwa wierzchnia:
2 łyżki oliwy z oliwek
świeży rozmaryn
gruboziarnista sól

Wlej wodę do pojemnika, posyp mąką, sól i cukier w 2 rogi. Drożdże do dziurki. Ustaw maszynę na program do ciast lub pizzy. Kiedy cykl się skończy, uformuj 25 cm ciasto, polej oliwą. Posyp starta mozarellą i wymieszaj delikatnie. Ukształtuj kulę, a następnie 25 cm średnicy ciasto, umieść w blaszce, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia. Zrób dziurki z całej powierzchni i pozostaw znowu w ciepłym miejscu na 15 minut. Posmaruj oliwą, posyp rozmarynem i solą. Piecz a rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 20-25 minut.



Chleb z oliwkami i fetą

210 ml letniej wody
375 g maki pszennej, plus dodatkowa do posypania
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka drożdży
55 g sera feta, pokruszonego
55 g czarnych oliwek, pokrojonych
olej z oliwek do posmarowania
mieszanka ziołowa do posypania

Wlej wodę do pojemnika, posyp mąką i mlekiem w proszku. Cukier i sól w 2 rogi. Drożdże w dziurkę. Ustaw maszynę na program dla ciast. Kiedy maszyna zapiszczy lub na 5 minut przed końcem mieszania, dodaj oliwki i ser. Kiedy program się skończy, ukształtuj ciasto o średnicy około 20 cm, delikatnie posmaruj oliwą i posyp mąką. Umieść ciasto w blaszce, zakryj folia do pieczenia i pozostaw w ciepłym miejscu na 40-45 minut.
Następnie posmaruj znowu oliwką i posyp ziołami. Piecz w podgrzanym wcześniej piekarniku w temp. 200 stopni C przez 35- 40 minut aż do zezłocenia ciasta.
Powrót do góry
alfiki
Weteran


Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 20:31, 29 Lis 2009    Temat postu:

WindPrzepis na drożdżówkę w maszynie już sprawdzony. Pycha Very Happy

Jak się czyta te wszystkie bombowe przepisy to od razu chce się je robić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 21:41, 29 Lis 2009    Temat postu:

alfiki napisał:

Jak się czyta te wszystkie bombowe przepisy to od razu chce się je robić.


mnie się wcale nie chce robić - tylko jeść Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alfiki
Weteran


Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Wto 0:43, 01 Gru 2009    Temat postu:

ginger napisał:
alfiki napisał:

Jak się czyta te wszystkie bombowe przepisy to od razu chce się je robić.


mnie się wcale nie chce robić - tylko jeść Very Happy


Ale ktoś je musi zrobić... Very Happy Very Happy u nas wiadomo to ja Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vigor
Weteran


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 1147
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Nozdrzec

PostWysłany: Czw 22:45, 03 Gru 2009    Temat postu:

asher napisał:
A jaką maszynę do chleba polecacie?

Proszę o cenne wskazówki w tym temacie.
Na jakie parametry zwrócić uwagę ?
Najlepiej proszę podać markę maszyny.
Wiem, że były pisane posty na ten temat, ale nie mogę je odnaleźć. Sad Embarassed
a sprawa jest okropaśnie pilna.
Liczę na Was
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42063
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pią 0:09, 04 Gru 2009    Temat postu:

Nasza maszyna to Moulinex OW 5003 Cool Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pią 6:28, 04 Gru 2009    Temat postu:

moja maszyna to Bifinett.. czy jakoś tak, kupowana w Lidlu (to ich marka na AGD)... jestem bardzo zadowolona...
a dzięki przepisom tu zamieszczanym, jest często używana Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 9:53, 04 Gru 2009    Temat postu:

vigor, wybierajac maszyne wez pod uwage jej pojemnosc. Te standardowe daja mozliwosc wypieku chlebow o wielkosci 700 - 900g. Tylko nieliczne moga nas zadowolic bochenkiem 1,5 kg - 1,6 kg. Jesli z maszyny ma korzystac liczna rodzina, to pewnie lepiej kupic wieksza. My wypiekamy male chleby, bo malo chleba jemy a dodatkowo chcemy aby byl zawsze swiezutki Very Happy

Najwazniejsza sprawa jest moc maszyny. Na to glowienie powinienes zwroc uwage.

Kolejna sprawa to ilosc mieszadel. Mowili mi wczesniej, ze te z dwoma lepiej wyrabiaja ciasto. Ja mam w maszynie jedno mieszadlo i ciasto zawsze jest dobrze wyrobione, a tym samym wyrosniete Smile

Powodzenia w wyborze Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 76, 77, 78 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 77 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island