Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 17:27, 17 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
equitana, dzieki za bombowy tort Rzeczywiscie ma w sobie potencjal
Ale napisz jeszcze, piecze sie go jakos? Czy jest z cyklu "lodowkowych"?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Czarna
Weteran
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 18:01, 17 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | equitana, dzieki za bombowy tort Rzeczywiscie ma w sobie potencjal
Ale napisz jeszcze, piecze sie go jakos? Czy jest z cyklu "lodowkowych"? |
Wydaje mi się, że nic się nie piecze, tylko robi masę ...a gotowy trzyma w lodówce, bo jest na surowych jajach (czy samych żółtkach? tylko skąd takie dobre jajka wziąć???)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 18:06, 17 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
ginger napisał: | Wydaje mi się, że nic się nie piecze, tylko robi masę ...a gotowy trzyma w lodówce, bo jest na surowych jajach (czy samych żółtkach? tylko skąd takie dobre jajka wziąć???) |
sadze, ze od zielononozki
|
|
Powrót do góry |
|
|
equitana
Moderator
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań!
|
Wysłany: Wto 18:55, 17 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Wind, w nim się piecze bezy,ale tym musi sie zając cukiernik najlepiej kupić takie nie marketowe a z dobrej, sprawdzonej cukierni, żeby się w ustach rozpływały
Jaja w ferm wielkotowrowych salmonelli raczej nie miewaja,ale można je,dla pewności, przed wybiciem ze skorupki zanurzyc we wrzatku i potrzymac 30 sek.
|
|
Powrót do góry |
|
|
magnitudo
Moderator
Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Wto 19:06, 17 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
equitana napisał: |
Jaja w ferm wielkotowrowych salmonelli raczej nie miewaja,ale można je,dla pewności, przed wybiciem ze skorupki zanurzyc we wrzatku i potrzymac 30 sek. |
wrzątek salmonelli nie zabija w tak krótkim czasie jaja wkłada się na chwilę do szklanki ze zwykłym octem spirytusowym, tak robią w gastronomii
|
|
Powrót do góry |
|
|
equitana
Moderator
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań!
|
Wysłany: Śro 1:09, 18 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Magnitudo,żeby utłuc pałeczkę salmonelli, wystarczy temperatura 90 stopni i 10 sekund -oczywiście te pałeczki, które na skorupce są a nie siedzą w środku jaja,ale tym i ocet rady nie da. No i wrzątek nie śmierdzi ja zapachu octu nie lubię i jedynie w gruszkach w occie mi nie przeszkadza
Jak ktos ma ochotę, można jaja Virkonem dezynfekować, ale tez tylko z wierzchu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 11:51, 19 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Chleb orkiszowy wyjatkowo prosty, ze slonecznikiem z maszyny:
do maszyny wrzucamy:
- dwie lyzki oleju
- 300ml wody (lub mleka - chleb jest wtedy delikatniejszy)
- lyzeczke cukru
- 2 lyzeczki soli
- 250g maki orkiszowej typ 2000 a jak nie mamy to typ 630
- 250g maki pszennej pelnoziarnistej (a jak nie mamy, to make np 650 + pszenne otreby)
- 250 zakwaszonej maki zytniej (uzywam tez pelnoziarnistej)
- 100 - 150g slonecznika
Program jak na chleb razowy i po 3,40 min mamy pachnacy, wyrosniety bochenek
Ostatnio zmieniony przez Wind dnia Czw 12:23, 19 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Sob 8:57, 21 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Wklejam dwa przepisy Magicnesci, które zamieściła w kawiarence:
Focaccia z mozzarellą i rozmarynem
210 ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek, plus dodatkowa do posmarowania
350 g maki pszennej, plus dodatkowa do posypania
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drożdży w proszku
140 g sera mozarella, startego na tarce
Warstwa wierzchnia:
2 łyżki oliwy z oliwek
świeży rozmaryn
gruboziarnista sól
Wlej wodę do pojemnika, posyp mąką, sól i cukier w 2 rogi. Drożdże do dziurki. Ustaw maszynę na program do ciast lub pizzy. Kiedy cykl się skończy, uformuj 25 cm ciasto, polej oliwą. Posyp starta mozarellą i wymieszaj delikatnie. Ukształtuj kulę, a następnie 25 cm średnicy ciasto, umieść w blaszce, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia. Zrób dziurki z całej powierzchni i pozostaw znowu w ciepłym miejscu na 15 minut. Posmaruj oliwą, posyp rozmarynem i solą. Piecz a rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 20-25 minut.
Chleb z oliwkami i fetą
210 ml letniej wody
375 g maki pszennej, plus dodatkowa do posypania
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka drożdży
55 g sera feta, pokruszonego
55 g czarnych oliwek, pokrojonych
olej z oliwek do posmarowania
mieszanka ziołowa do posypania
Wlej wodę do pojemnika, posyp mąką i mlekiem w proszku. Cukier i sól w 2 rogi. Drożdże w dziurkę. Ustaw maszynę na program dla ciast. Kiedy maszyna zapiszczy lub na 5 minut przed końcem mieszania, dodaj oliwki i ser. Kiedy program się skończy, ukształtuj ciasto o średnicy około 20 cm, delikatnie posmaruj oliwą i posyp mąką. Umieść ciasto w blaszce, zakryj folia do pieczenia i pozostaw w ciepłym miejscu na 40-45 minut.
Następnie posmaruj znowu oliwką i posyp ziołami. Piecz w podgrzanym wcześniej piekarniku w temp. 200 stopni C przez 35- 40 minut aż do zezłocenia ciasta.
|
|
Powrót do góry |
|
|
alfiki
Weteran
Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Nie 20:31, 29 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
WindPrzepis na drożdżówkę w maszynie już sprawdzony. Pycha
Jak się czyta te wszystkie bombowe przepisy to od razu chce się je robić.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Czarna
Weteran
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 21:41, 29 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
alfiki napisał: |
Jak się czyta te wszystkie bombowe przepisy to od razu chce się je robić. |
mnie się wcale nie chce robić - tylko jeść
|
|
Powrót do góry |
|
|
alfiki
Weteran
Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Wto 0:43, 01 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
ginger napisał: | alfiki napisał: |
Jak się czyta te wszystkie bombowe przepisy to od razu chce się je robić. |
mnie się wcale nie chce robić - tylko jeść |
Ale ktoś je musi zrobić... u nas wiadomo to ja
|
|
Powrót do góry |
|
|
vigor
Weteran
Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 1147
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Nozdrzec
|
Wysłany: Czw 22:45, 03 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
asher napisał: | A jaką maszynę do chleba polecacie? |
Proszę o cenne wskazówki w tym temacie.
Na jakie parametry zwrócić uwagę ?
Najlepiej proszę podać markę maszyny.
Wiem, że były pisane posty na ten temat, ale nie mogę je odnaleźć.
a sprawa jest okropaśnie pilna.
Liczę na Was
|
|
Powrót do góry |
|
|
zadziorny
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42063
Przeczytał: 1 temat
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Pią 0:09, 04 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Nasza maszyna to Moulinex OW 5003
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Pią 6:28, 04 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
moja maszyna to Bifinett.. czy jakoś tak, kupowana w Lidlu (to ich marka na AGD)... jestem bardzo zadowolona...
a dzięki przepisom tu zamieszczanym, jest często używana
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 9:53, 04 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
vigor, wybierajac maszyne wez pod uwage jej pojemnosc. Te standardowe daja mozliwosc wypieku chlebow o wielkosci 700 - 900g. Tylko nieliczne moga nas zadowolic bochenkiem 1,5 kg - 1,6 kg. Jesli z maszyny ma korzystac liczna rodzina, to pewnie lepiej kupic wieksza. My wypiekamy male chleby, bo malo chleba jemy a dodatkowo chcemy aby byl zawsze swiezutki
Najwazniejsza sprawa jest moc maszyny. Na to glowienie powinienes zwroc uwage.
Kolejna sprawa to ilosc mieszadel. Mowili mi wczesniej, ze te z dwoma lepiej wyrabiaja ciasto. Ja mam w maszynie jedno mieszadlo i ciasto zawsze jest dobrze wyrobione, a tym samym wyrosniete
Powodzenia w wyborze
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|