Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 80, 81, 82 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
yoko
Zaangażowany


Dołączył: 02 Sty 2009
Posty: 205
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: pawłowice

PostWysłany: Pon 9:27, 14 Gru 2009    Temat postu:

A żałuj bo efekt jest wspaniały
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Pon 9:29, 14 Gru 2009    Temat postu:

yoko napisał:
A ja spróbuję Was pogodzić
Oto przepis w którym jest i ciasto drożdzowe z maszyny i ...... a potem wychodzi cudowne francuskie.


yoko ale nam nie chodzi o drożdżowe o smaku francuskiego tylko o takie typowe francuskie na maśle , wałkowane parę razy ...........itd, bez dodatku drożdży. A po za tym my się z Flaire nie sprzeczamy , tylko udowadniamy sobie co jest wygodniejsze , bo obie lubimy zjeść coś dobrego , ale nie wysilać się przy pracy Smile
A tak nawiasem do ostatnich pasztecików zamiast masła do przepisu dałam olej i wyszły jak z francuskiego ciasta takie kruche , a ja chciałam "typisz" drożdżowe Very Happy

Flaire ale Ty może msz sklepy pod nosem , a ja za czym pojechałabym do miasta , zrobiła zakupy itd , to już mam w maszynie wyrobione cieplutkie ciasto Smile i chyba ta maszyna cudowna dla mnie przewagę nad wszystkimi sklepami ,że nie ruszając "tyłka" z miejsca wpadam w kuchnię i....mam co chcę , a czekając ,aż maszyna zrobi swoje , mogę posiedzieć tu przed terierkowem lub szukać jeszcze inne przepisy do wypróbowania .Świetna zabawa ,a jak w domu są z tej zabawy zdowoleni Twisted Evil


Ostatnio zmieniony przez Magicnesca dnia Pon 9:45, 14 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
yoko
Zaangażowany


Dołączył: 02 Sty 2009
Posty: 205
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: pawłowice

PostWysłany: Pon 9:44, 14 Gru 2009    Temat postu:

Magicnesca wiem ale spróbuj. A ja tak jak ty do sklepu mam daleko a maszynę pod ręką
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Pon 9:54, 14 Gru 2009    Temat postu:

yoko myślę ,że przyjdzie i na to czas i z miłą chęcią wypróbuję, bo lubię się po prostu bawić swoja zabawką , siedząc w domu Very Happy
i myślę ,że każdy tu podany przepis komuś się kiedyś przyda. Dlatego ja np: podaje już przeze mnie przepisy wypróbowane , aby nie było np. wpadki jak u mnie z chlebem z oliwkami ,gdzie w pierwszej wersji część chlebka mi wypłynęła z kubełka i mimo że chlebek wyszedł pyszny , to miałam sporo pracy NieOK z wyczyszczeniem maszyny Twisted Evil .Dlatego teraz już podałam wersje ,która mi super wyszła i nie wypłynęła Very Happy

a na croissanty przyjdzie czas , na razie lecę jakieś maślane bułeczki zrobić Very Happy , albo rogaliki.

Jak masz jakieś ciekawe przepisy na maszynę to zaserwuj nam tu w kuchni Very Happy .Będę Ci wdzięczna .
A tak przy okazji , a może zrobimy tu pod temat wypieki z maszyny? Co Wy na to?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Pon 9:55, 14 Gru 2009    Temat postu:

yoko napisał:
A ja tak jak ty do sklepu mam daleko a maszynę pod ręką


Very Happy to sama wiesz jak wdzięczna potrafi być taka maszyna
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 10:10, 14 Gru 2009    Temat postu:

No więc właśnie - gdy ja mieszkałam na odludziu, to też więcej piekłam własnego (croissanty również, choć nie często Wink ). Ale teraz, w Warszawie, mam łatwy dostęp do naprawdę dobrych wypieków, a i czasu z wiekiem jakoś coraz mniej się robi Wink Niewiem ... Więc i gotuję, piekę znacznie mniej. Sad Dlatego szczególnie cenię sobie takie przepisy jak to ciasto kruche z owocami Magicnesci, trywialnie proste i przede wszystkim szybkie, które ostatnio powtarzam ciągle, w rozmaitych wersjach. Ostatnio było w wersji grubej z jabłkami i wiśniami (miałam zamrożone) - pycha! Smile Uwielbiam takie przepisy, sama mam kilka i jak się sprężę, to trochę powstawiam. zach prosiła mnie o wstawienie przepisu na chiński smażony ryż w moim wydaniu, ale jakoś nie mogę zebrać się do kupy żeby wstawić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Pon 10:41, 14 Gru 2009    Temat postu:

Raz w życiu próbowałam zrobić sama francuskie ciastow wedłu zasad sztuki kulinarnej. Zajęło mi to cały dzień, a efekt był mocno watpliwy. Przez lata więc ograniczałam się do tzw ciasta półfrancuskiego (kiedyś tu wrzuciłam przepis na nie). Obecnie używam z zapałem gotowców. Ale trzeba uważać, jakiej firmy. Nie wszystkie są tak samo dobre. Mrożone - najlepsze Bliklego. Kiedyś przemknęło niemieckiej firmy Koppenrad und Wiesen, było fantastyczne, ale się zmyło. Obecnie sa tej firmy w sklepach tylko gotowe strucle. Paskudne jest Frosty. Raz kupiłam i było w środku z pleśnią NieOK Schłodzone jest bardzo dobre firmy Hengelein. Ta firma zresztą robi dobre inne gotowce typu czeski knedlik, kluski na parze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
yoko
Zaangażowany


Dołączył: 02 Sty 2009
Posty: 205
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: pawłowice

PostWysłany: Pon 12:54, 14 Gru 2009    Temat postu:

Dla Flair mam specjalny przepi na ciasto drożdżowe bez gniecenia i wałkowania- oczywiście inni też mogą spróbować.

CIASTO DROŻDŻOWE BEZ PRACY (DUZA PORCJA)



Do wyższego naczynia dajemy
drożdże 5 dag
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1
jajka 4 szt rozbełtane
mleko ciepłe 3/4 szklanki
soli szczypta
olej 1 szklanka (można trochę mniej)

to wszystko mieszamy łyżka, na to wysypujemy
mąkę pszenną 4 szklanki ( nie mieszamy)

odstawimy w ciepłe miejsce na 1-2 godz.

Mieszamy łyżką i albo wylewamy na blachę i na wierzch dajemy owoce i np. kruszonkę, albo owoce rozdrodnione albo bakalie mieszamy do środka i to wylewamy na blachę, do keksówki -jak kto woli.
Zostawiamy do wyrośnięcia 20-30 min i do pieca.

Ja robiłam z jabłkami . brzoskwiniami , masą makową na wierzchu, z jabłkami.ananasem , bakaliami w środku i wszystkie były wspaniałe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 13:11, 14 Gru 2009    Temat postu:

yoko, super! Na pewno wypróbuję! Smile Żeby tylko nie stało to się kolejnym nałogiem, tak jak ciasto Magicnesci... Twisted Evil
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 15:06, 14 Gru 2009    Temat postu:

No to trzeba wypróbować, tylko jak zrobić kruszonkę, wiem, że zostawia się odrobinę tego ciasta i dosypuje tam....Cukru? mąki? a może jakoś inaczej???
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 15:25, 14 Gru 2009    Temat postu:

Kruszonka to masło, cukier i mąka, z naciskiem na masło Wink. Ale ja na początek będę robić to ciasto bez kruszonki, bo prościej i zdrowiej. Smile A jak mi się zachce kruszonki, to zrobię kruchę Magicnesci. Tak myślę; życie zweryfikuje. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Pon 18:14, 14 Gru 2009    Temat postu:

no dobra a teraz sprawdzony przepis na

Bułeczki na miodzie z dedykacją dla Roberta Smile

Składniki (na 9 bułeczek):
• 300 g mąki pszennej
• 2/3 łyżeczki soli
• 4 g (1 łyżeczka) suchych drożdży lub 8 g świeżych
• 1 jajko rozbite i tyle mleka, by razem z jajkiem stanowiło 200 ml
• 50 g miodu
• 30 g masła, roztopionego (dałam olej zamiast topionego masła)
Dodatkowo:
• 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
• nasiona do posypania , ja dałam mak , a do środka dosypałam rodzynki


Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), wmieszać sól. Mleko i jajko wymieszać z miodem i masłem, dodać do mąki, wyrobić. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (1,5 h lub nawet wiecej, jeśli potrzeba).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 9 części, z nich uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, przykryć, pozostawić w cieple do napuszenia i podwojenia objętości (około 45 - 60 minut).
Przed pieczeniem bułeczki posmarować 1 jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać nasionami.
Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC, aż będą rumiane i wyrośnięte. Studzić na kratce.
Dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough', po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, uformować bułeczki. Dalej postępować wg powyższego przepisu.
Smacznego Smile



Ostatnio zmieniony przez Magicnesca dnia Pon 18:17, 14 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 19:13, 14 Gru 2009    Temat postu:

Magicnesca napisał:
Dla maszynistów:



Sklepy też mam pod nosem, ale chyba zakupię taką maszynę dla zapachów!!!!! no i oczywiście żeby się nie marnowało, to jeszcze będziemy "produkcję" z apetytem zjadać Tonqe Tonqe Tonqe Super
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 2:23, 15 Gru 2009    Temat postu:

Jak już jesteśmy przy bułeczkach Wink:
To jeden z moich ulubionych przepisow

Bułki drożdżowe z jagodami

500g mąki
100g masła/margaryny
150g cukru
3-4 jaja (pół jajka-białko- do smarowania)
250ml mleka
10dag drożdży
1 cukier wanilinowy

Do połowy ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, posypać troche mąką (łyżką mąki mniej więcej), cukrem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jaja z cukrem ubić mikserem, a masło rozpuścić w reszcie ciepłego mleka.
Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, ubite jajka, mleko z masłem, cukier wanilinowy i wszystko wyrobić mikserem aż do uzyskania pęcherzyków powietrza. Następnie dodać trochę mąki (3 garstki) i wyrobić ciasto ręką (aż ciasto będzie odchodziło od dłoni). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Posypać na stolnicę mąkę, rozwałkować ręką trochę ciasta na kształt wałka, pokroić na ukośne kawałki, zrobić dołek, nałożyć jagody, zlepić i posmarować bułkę roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką.
Piec 20-22 min na posmarowanej blaszce.

KRUSZONKA
5dag mąki
3dag masła
3-5dag cukru

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać stopiony tłuszcz i szybko zagnieść. Zrobić zacierki.

Na zdjeciu wersja z cukrem grubym kryształem na wierzchu


Ostatnio zmieniony przez madziasto4 dnia Wto 2:25, 15 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 21:15, 21 Gru 2009    Temat postu:

Ja mam dwa pytania odnośnie przepisu na sernik piernikowy:

1. śmietana ma być słodka czy kwaśna?

2. co to jest golden syrop i gdzie to znaleźć?

Dzięki...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 80, 81, 82 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 81 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island