Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
yoko
Zaangażowany
Dołączył: 02 Sty 2009
Posty: 205
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: pawłowice
|
Wysłany: Pon 9:27, 14 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
A żałuj bo efekt jest wspaniały
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Magicnesca
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Urwiskowo
|
Wysłany: Pon 9:29, 14 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
yoko napisał: | A ja spróbuję Was pogodzić
Oto przepis w którym jest i ciasto drożdzowe z maszyny i ...... a potem wychodzi cudowne francuskie. |
yoko ale nam nie chodzi o drożdżowe o smaku francuskiego tylko o takie typowe francuskie na maśle , wałkowane parę razy ...........itd, bez dodatku drożdży. A po za tym my się z Flaire nie sprzeczamy , tylko udowadniamy sobie co jest wygodniejsze , bo obie lubimy zjeść coś dobrego , ale nie wysilać się przy pracy
A tak nawiasem do ostatnich pasztecików zamiast masła do przepisu dałam olej i wyszły jak z francuskiego ciasta takie kruche , a ja chciałam "typisz" drożdżowe
Flaire ale Ty może msz sklepy pod nosem , a ja za czym pojechałabym do miasta , zrobiła zakupy itd , to już mam w maszynie wyrobione cieplutkie ciasto i chyba ta maszyna cudowna dla mnie przewagę nad wszystkimi sklepami ,że nie ruszając "tyłka" z miejsca wpadam w kuchnię i....mam co chcę , a czekając ,aż maszyna zrobi swoje , mogę posiedzieć tu przed terierkowem lub szukać jeszcze inne przepisy do wypróbowania .Świetna zabawa ,a jak w domu są z tej zabawy zdowoleni
Ostatnio zmieniony przez Magicnesca dnia Pon 9:45, 14 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
yoko
Zaangażowany
Dołączył: 02 Sty 2009
Posty: 205
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: pawłowice
|
Wysłany: Pon 9:44, 14 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Magicnesca wiem ale spróbuj. A ja tak jak ty do sklepu mam daleko a maszynę pod ręką
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magicnesca
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Urwiskowo
|
Wysłany: Pon 9:54, 14 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
yoko myślę ,że przyjdzie i na to czas i z miłą chęcią wypróbuję, bo lubię się po prostu bawić swoja zabawką , siedząc w domu
i myślę ,że każdy tu podany przepis komuś się kiedyś przyda. Dlatego ja np: podaje już przeze mnie przepisy wypróbowane , aby nie było np. wpadki jak u mnie z chlebem z oliwkami ,gdzie w pierwszej wersji część chlebka mi wypłynęła z kubełka i mimo że chlebek wyszedł pyszny , to miałam sporo pracy z wyczyszczeniem maszyny .Dlatego teraz już podałam wersje ,która mi super wyszła i nie wypłynęła
a na croissanty przyjdzie czas , na razie lecę jakieś maślane bułeczki zrobić , albo rogaliki.
Jak masz jakieś ciekawe przepisy na maszynę to zaserwuj nam tu w kuchni .Będę Ci wdzięczna .
A tak przy okazji , a może zrobimy tu pod temat wypieki z maszyny? Co Wy na to?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magicnesca
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Urwiskowo
|
Wysłany: Pon 9:55, 14 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
yoko napisał: | A ja tak jak ty do sklepu mam daleko a maszynę pod ręką |
to sama wiesz jak wdzięczna potrafi być taka maszyna
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 10:10, 14 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
No więc właśnie - gdy ja mieszkałam na odludziu, to też więcej piekłam własnego (croissanty również, choć nie często ). Ale teraz, w Warszawie, mam łatwy dostęp do naprawdę dobrych wypieków, a i czasu z wiekiem jakoś coraz mniej się robi ... Więc i gotuję, piekę znacznie mniej. Dlatego szczególnie cenię sobie takie przepisy jak to ciasto kruche z owocami Magicnesci, trywialnie proste i przede wszystkim szybkie, które ostatnio powtarzam ciągle, w rozmaitych wersjach. Ostatnio było w wersji grubej z jabłkami i wiśniami (miałam zamrożone) - pycha! Uwielbiam takie przepisy, sama mam kilka i jak się sprężę, to trochę powstawiam. zach prosiła mnie o wstawienie przepisu na chiński smażony ryż w moim wydaniu, ale jakoś nie mogę zebrać się do kupy żeby wstawić.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sirion
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ŁÓDŹ
|
Wysłany: Pon 10:41, 14 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Raz w życiu próbowałam zrobić sama francuskie ciastow wedłu zasad sztuki kulinarnej. Zajęło mi to cały dzień, a efekt był mocno watpliwy. Przez lata więc ograniczałam się do tzw ciasta półfrancuskiego (kiedyś tu wrzuciłam przepis na nie). Obecnie używam z zapałem gotowców. Ale trzeba uważać, jakiej firmy. Nie wszystkie są tak samo dobre. Mrożone - najlepsze Bliklego. Kiedyś przemknęło niemieckiej firmy Koppenrad und Wiesen, było fantastyczne, ale się zmyło. Obecnie sa tej firmy w sklepach tylko gotowe strucle. Paskudne jest Frosty. Raz kupiłam i było w środku z pleśnią Schłodzone jest bardzo dobre firmy Hengelein. Ta firma zresztą robi dobre inne gotowce typu czeski knedlik, kluski na parze.
|
|
Powrót do góry |
|
|
yoko
Zaangażowany
Dołączył: 02 Sty 2009
Posty: 205
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: pawłowice
|
Wysłany: Pon 12:54, 14 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Dla Flair mam specjalny przepi na ciasto drożdżowe bez gniecenia i wałkowania- oczywiście inni też mogą spróbować.
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ PRACY (DUZA PORCJA)
Do wyższego naczynia dajemy
drożdże 5 dag
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1
jajka 4 szt rozbełtane
mleko ciepłe 3/4 szklanki
soli szczypta
olej 1 szklanka (można trochę mniej)
to wszystko mieszamy łyżka, na to wysypujemy
mąkę pszenną 4 szklanki ( nie mieszamy)
odstawimy w ciepłe miejsce na 1-2 godz.
Mieszamy łyżką i albo wylewamy na blachę i na wierzch dajemy owoce i np. kruszonkę, albo owoce rozdrodnione albo bakalie mieszamy do środka i to wylewamy na blachę, do keksówki -jak kto woli.
Zostawiamy do wyrośnięcia 20-30 min i do pieca.
Ja robiłam z jabłkami . brzoskwiniami , masą makową na wierzchu, z jabłkami.ananasem , bakaliami w środku i wszystkie były wspaniałe
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 13:11, 14 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
yoko, super! Na pewno wypróbuję! Żeby tylko nie stało to się kolejnym nałogiem, tak jak ciasto Magicnesci...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Czarna
Weteran
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 15:06, 14 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
No to trzeba wypróbować, tylko jak zrobić kruszonkę, wiem, że zostawia się odrobinę tego ciasta i dosypuje tam....Cukru? mąki? a może jakoś inaczej???
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 15:25, 14 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Kruszonka to masło, cukier i mąka, z naciskiem na masło . Ale ja na początek będę robić to ciasto bez kruszonki, bo prościej i zdrowiej. A jak mi się zachce kruszonki, to zrobię kruchę Magicnesci. Tak myślę; życie zweryfikuje.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magicnesca
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Urwiskowo
|
Wysłany: Pon 18:14, 14 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
no dobra a teraz sprawdzony przepis na
Bułeczki na miodzie z dedykacją dla Roberta
Składniki (na 9 bułeczek):
• 300 g mąki pszennej
• 2/3 łyżeczki soli
• 4 g (1 łyżeczka) suchych drożdży lub 8 g świeżych
• 1 jajko rozbite i tyle mleka, by razem z jajkiem stanowiło 200 ml
• 50 g miodu
• 30 g masła, roztopionego (dałam olej zamiast topionego masła)
Dodatkowo:
• 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
• nasiona do posypania , ja dałam mak , a do środka dosypałam rodzynki
Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), wmieszać sól. Mleko i jajko wymieszać z miodem i masłem, dodać do mąki, wyrobić. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (1,5 h lub nawet wiecej, jeśli potrzeba).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 9 części, z nich uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, przykryć, pozostawić w cieple do napuszenia i podwojenia objętości (około 45 - 60 minut).
Przed pieczeniem bułeczki posmarować 1 jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać nasionami.
Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC, aż będą rumiane i wyrośnięte. Studzić na kratce.
Dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough', po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, uformować bułeczki. Dalej postępować wg powyższego przepisu.
Smacznego
Ostatnio zmieniony przez Magicnesca dnia Pon 18:17, 14 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Czarna
Weteran
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 19:13, 14 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Magicnesca napisał: | Dla maszynistów: |
Sklepy też mam pod nosem, ale chyba zakupię taką maszynę dla zapachów!!!!! no i oczywiście żeby się nie marnowało, to jeszcze będziemy "produkcję" z apetytem zjadać
|
|
Powrót do góry |
|
|
madziasto4
Weteran
Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Wto 2:23, 15 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Jak już jesteśmy przy bułeczkach :
To jeden z moich ulubionych przepisow
Bułki drożdżowe z jagodami
500g mąki
100g masła/margaryny
150g cukru
3-4 jaja (pół jajka-białko- do smarowania)
250ml mleka
10dag drożdży
1 cukier wanilinowy
Do połowy ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, posypać troche mąką (łyżką mąki mniej więcej), cukrem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jaja z cukrem ubić mikserem, a masło rozpuścić w reszcie ciepłego mleka.
Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, ubite jajka, mleko z masłem, cukier wanilinowy i wszystko wyrobić mikserem aż do uzyskania pęcherzyków powietrza. Następnie dodać trochę mąki (3 garstki) i wyrobić ciasto ręką (aż ciasto będzie odchodziło od dłoni). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Posypać na stolnicę mąkę, rozwałkować ręką trochę ciasta na kształt wałka, pokroić na ukośne kawałki, zrobić dołek, nałożyć jagody, zlepić i posmarować bułkę roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką.
Piec 20-22 min na posmarowanej blaszce.
KRUSZONKA
5dag mąki
3dag masła
3-5dag cukru
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać stopiony tłuszcz i szybko zagnieść. Zrobić zacierki.
Na zdjeciu wersja z cukrem grubym kryształem na wierzchu
Ostatnio zmieniony przez madziasto4 dnia Wto 2:25, 15 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 21:15, 21 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Ja mam dwa pytania odnośnie przepisu na sernik piernikowy:
1. śmietana ma być słodka czy kwaśna?
2. co to jest golden syrop i gdzie to znaleźć?
Dzięki...
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|