Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Hanik
Gość
|
Wysłany: Pon 22:57, 21 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Flaire napisał: | Ja mam dwa pytania odnośnie przepisu na sernik piernikowy:
1. śmietana ma być słodka czy kwaśna?
2. co to jest golden syrop i gdzie to znaleźć?
Dzięki... |
Ja jeszcze dodaję swoje... czy te ciastka trzeba pokruszyć i wymieszać tak z tym maslem, źeby była jednolita masa???? Właśnie jutro wybieram się po sernikowe `zakupy... O tym syrupie też nie słyszalam...
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Pon 23:05, 21 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Flaire napisał: |
2. co to jest golden syrop i gdzie to znaleźć?
|
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Wto 7:30, 22 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Ale w wykipedii nie pszą gdzie to można kupić... Muszę się rozejrzeć w hipermarkecie... A może w Bomi???? jeszcze o te ciastka zapytowywuję
|
|
Powrót do góry |
|
|
teodor
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 242
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Wto 7:34, 22 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Flaire napisał: | Ja mam dwa pytania odnośnie przepisu na sernik piernikowy:
1. śmietana ma być słodka czy kwaśna?
2. co to jest golden syrop i gdzie to znaleźć?
Dzięki... |
kremówki, czyli słodkiej 30-36 % myślę, golden syropu nigdzie kupić nie mogłam, będzie więc miód.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 9:26, 22 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Hanik napisał: |
Ja jeszcze dodaję swoje... czy te ciastka trzeba pokruszyć i wymieszać tak z tym maslem, źeby była jednolita masa???? | To ja odpowiem, bo takie spody na sernik są popularne w kuchni amerykańskiej, więc mam z nimi doświadczenie.
Robi się tak, jak piszesz, czyli kruszy się ciastka na drobniutkie okruszki i miesza z rozpuszczonym masłem i wszelkimi innymi składnikami na jednolitą masę. Tym wykłada się torownicę, i do tego wlewa się masę serową i piecze. Po tym, jak sernika wystygnie, w tym spodzie to masło (a w tym wypadku również nieco czekolady) zastyga i robi się jednolity spód.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Wto 9:38, 22 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Dzięki wielkie... Wyruszam zaraz na hipermarketowy podbój
|
|
Powrót do góry |
|
|
Czarna
Weteran
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 9:53, 22 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
To jeszcze ja, ile dać pysznego rzepakowe Inusiowego miodku, zamiast tego syropu??? Lecę do pracy, przeczytam po południu
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Wto 11:10, 22 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
ginger napisał: | To jeszcze ja, ile dać pysznego rzepakowe Inusiowego miodku, zamiast tego syropu??? |
Ja nie wiem czy rzepakowy miodek się nada, z przepisu wynika, że powinien być płynny
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 11:25, 22 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Ja myślę, że ten golden syrop można również zastąpić syropem klonowym, który jest w Polsce dostępny. To droga opcja, ale myślę, że smaczna. W ostateczności można sporządzić gęsty syrop z cukru. A najbliższy smakiem byłby gęsty syrop z cukru brązowego.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Wto 15:39, 22 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Klonowy mam i nie wiem za bardzo do czego go wykorzystać... tato kiedyś z Kanady przywiózł i tak stoi... Kupiłam w międzyczasie płynny miód... Ciasteczek z gorzką czekoladą też nie było... Kupiłam z mleczną czekoladą... Może dosypię tam kakao, żeby było bardziej gorzko... Kurcze wkurzają mnie te m&m - sy, brakuje mi tamtych ikonek pod ręką... Nie lubię ich
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 17:04, 22 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
melduję z frontu: ciasteczka z gorzką czekoladą nie do osiągnięcia u nas - kupiłam bez czekolady i dodam trochę smielonej gorzkiej czekolady. W Bomi mają "Dark treacle", czyli po amerykańsku "dark molases", a po polsku ciemną melasę (chyba), ale golden syropu niet. Mają też ze trzy rodzaje klonowych... Ja chyba dodam miodu albo klonowego syropu, plus małą ilość ciemnej melasy, którą mam w domu.
Hanik, spróbuj ten syrop klonowy na racuszkach z jabłkami... Mniam! (Właściwie na każdych racuszkach na słodko).
|
|
Powrót do góry |
|
|
minio
Gość
|
Wysłany: Wto 17:19, 22 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
a dzieś kupiła ciemną melasę ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 20:20, 22 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
minio napisał: | a dzieś kupiła ciemną melasę ? | Przywiozłam ze Stanów... Ale w Bomi jest "Dark Treacle", a to chyba brytyjska wersja tego samego...
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Wto 21:02, 22 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Pomyśleć, że ja nigdy nie jadłam syropu klonowego
Flaire chyba wpadnę do Ciebie na racuszki
Ostatnio zmieniony przez coztego dnia Wto 21:02, 22 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
iva
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 354
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Wto 23:22, 22 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Hanik napisał: | Flaire napisał: | Ja mam dwa pytania odnośnie przepisu na sernik piernikowy:
1. śmietana ma być słodka czy kwaśna?
2. co to jest golden syrop i gdzie to znaleźć?
Dzięki... |
Ja jeszcze dodaję swoje... czy te ciastka trzeba pokruszyć i wymieszać tak z tym maslem, źeby była jednolita masa???? Właśnie jutro wybieram się po sernikowe `zakupy... O tym syrupie też nie słyszalam... |
Przepraszam, ale byłam kilka dni bez komputera i juz odpisuję
- śmietana oczywiścia ma być słodka -kremówka
- niestety nie dostałam nigdzie golden syropu, nawet w Bomi (osoba od której zapożyczyłam ten przepis korzysta z produktów dostępnych w Anglii) i zastapiłam go miodem kwiatowym.
Robiąc ten sernik na święta użyję miodu od INY i najwyżej go lekko podgrzeję by był plynny - powinno wyjść dobrze
Jeśli chodzi o ciastka, to używam ciastek ze zwykła czekoladą (LU digestive) i kruszę je by z masłem utworzyły jednolitą masę. Oczywiście masa nie jest idealnie gładka i po wyłożeniu jej do tortonicy, władam ją do lodówki na czas zrobienia sera.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|