Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 82, 83, 84 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
iva



Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 354
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Wto 23:40, 22 Gru 2009    Temat postu:

Hanik napisał:
Ciasteczek z gorzką czekoladą też nie było... Kupiłam z mleczną czekoladą... Może dosypię tam kakao, żeby było bardziej gorzko...


Hanik ja też używałam takich ciastek Very Happy Sama przyprawa piernikowa powinna wystarczyć :>

Ponieważ masa serowa jest dość płynna, sernik piekę przykryty folia aluminiową , by nie spiec góry... trzeba tylko uważać, bo sernik trochę urośnie.

Mam nadzieję, że sernik Wam się uda Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 0:00, 23 Gru 2009    Temat postu:

iva napisał:

Mam nadzieję, że sernik Wam się uda Very Happy
Wygląda na to, że mamy tu terierkowy hit sezonu! Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hana
Gość





PostWysłany: Śro 0:53, 23 Gru 2009    Temat postu:

Very Happy mój hit sezonu właśnie zakończył pobyt w piekarniku Kciuki
faktycznie b. urósł,; dodałam miodu płynnego, ale zamiast przyprawy do pierników(nie kupiłam bo byłam pewna że jest w domu) dodałam przyprawę do grzańca, i zamiast olejku rumowego-korzenny; ciasteczka też z mleczną czekoladą +kakao
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 0:59, 23 Gru 2009    Temat postu:

Dobra, mój sernik w piekarniku. Smile Zrobiłam go metodą uproszczoną, która sprawdziła się świetnie, ale z jakichś dziwnych składników, więc co do smaku to nie jestem pewna.

Metoda wymaga robota kuchennego. Do robota najpierw wrzuca się ciastka LU Digestive, nieco gorzkiej czekolady, orzechy i przyprawę do piernika po czym włącza się robota.... Wrrrrrrrr i wszystko jest pokruszone/posiekane/rozdrobnione. Nic nie trzeba z góry kruszyć ani siekać. Smile Potem wywala to się prosto do tortownicy (ja papieru nie użyłam - zobaczymy, co wyjdzie...), dolewa się stopione masło, miesza dokładnie i ubija palcami na dnie i ściankach tortownicy.

Robota lekko przeciera się ściereczką, po czym dodaje się do niego wszystkie składniki na masę - przy czym sera nie trzeba mielić. Włącza się robota - wrrrrrrr, trochę dłużej - i mamy masę gotową do wylania na spód.

Moje składniki były dziwne, bo nie miałam zwykłej gorzkiej czekolady, więc użyłam to, co miałam, czyli czekoladę o smaku amaretto, a na dodatek z kawałkami moreli... A do masy, mascarpone był jakiś bardzo dziwaczny w smaku, cukier trzcinowy był skawalony na mur-beton (robot go rozdrobnił), zamiast golden syropu użyłam resztki antycznego syropu klonowego plus jakiegoś bardzo dziwnego miodu, a aromat rumowy tez był dziwaczny i chyba za dużo go dałam (bo w tym momencie mieszanka smakowała już tak dziwnie, że trudno było ocenić, ile trzeba "do smaku"). Zobaczymy, co z tego wyjdzie.... Myślę, że będzie super! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Śro 1:00, 23 Gru 2009    Temat postu:

Hana, będziesz miała sernik do piwa Partyman

Ja upiekłam tradycyjny ale na Nowy Rok pokuszę sie na ten przepis Very Happy
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 1:02, 23 Gru 2009    Temat postu:

Uuu, hana, korzenny olejek to jest chyba to! Gdybym takowy zauważyła w sklepie, to też bym go dodała, ale u nas nie było.

Mój sernisio na razie jest w piecu 15 minut i już urósł... Najgorsze, że ja nie mogę iść spać dopóki go nie wyciągnę, chociaż pewnie i tak bym dobrze nie spała na moim połamanym łóziu... Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 1:09, 23 Gru 2009    Temat postu:

Mmmmm... Pachnie to-to bosko! Smile bardzo dziwacznie, ale bosko!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hana
Gość





PostWysłany: Śro 2:06, 23 Gru 2009    Temat postu:

Shocked Borsafciu Shocked skąd wiesz, że właśnie piwko dokańczam? Very Happy ; należy się po ciężkiej pracy w kuchni, prawda? Very Happy
rodzinka oceni czy hicior pozostanie u nas dłużej- tradycji świątecznej rzecz jasna-
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Śro 10:33, 23 Gru 2009    Temat postu:

Już żałuję, że nie zdecydowałam się na ten sernik... Zrobię tradycyjnie, wiedeński... Ten piernikowy może sobie na urodziny zafunduję Hmmm

Jeszcze nic a nic nie upiekłam... A jutro Wigilia Shocked
Powrót do góry
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42061
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Śro 10:51, 23 Gru 2009    Temat postu:

To do roboty Guy with axe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 11:08, 23 Gru 2009    Temat postu:

No wieć mój sernik smakowo wyszedł dziwnie... (konsystencja jest SUPER!). Chyba to połączenie bardzo dziwacznego miodu z nadmiarem dziwacznego olejku rumowego (niby Dr Oetker Niewiem) mi nie pasi. Następnym razem będę inaczej z tym smakiem kombinowała, bo ten smakuje jak lekarstwo na kaszel, i to takie niezbyt smaczne... Sad Ale zobaczymy jeszcze, co rodzina powie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Śro 12:04, 23 Gru 2009    Temat postu:

Niektórzy lubią syrop na kaszel Wink

Ja unikam wszelkich sztucznych olejków smakowych, odkąd moja mama swego czasu postanowiła sama zrobić sernik, z olejkiem migdałowym... Zjedliśmy może ćwiartkę, reszta poszła do śmieci... Twisted Evil
Ma być pomarańcza - ucieram skórkę z pomarańczy, ma być cytryna - skórka z cytryny, ma być wanilia - daję cukier waniliowy. Te aromaty w płynie są obrzydliwe Cool
Powrót do góry
INA
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3855
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Chełmża k/ Torunia

PostWysłany: Śro 12:21, 23 Gru 2009    Temat postu:

Sernik dziś robi moja mama Smile zobaczymy jak jej wyjdzie.
Ja z braku czasu i słabych umiejetnosci kulinarnych Embarassed pozostane przy keksie Cool
Muszę powiedzieć, że przepis na sernik dałam naszej gosposi z Zalesia i bardzo zachwalała - wyrósł bardzo wysoki i był smaczny Laughing ( a ona kucharnaka z zawodu i zamiłowania Cool )
Powrót do góry
Zobacz profil autora
minio
Gość





PostWysłany: Śro 12:50, 23 Gru 2009    Temat postu:

coztego napisał:
Niektórzy lubią syrop na kaszel Wink

Ja unikam wszelkich sztucznych olejków smakowych, odkąd moja mama swego czasu postanowiła sama zrobić sernik, z olejkiem migdałowym... Zjedliśmy może ćwiartkę, reszta poszła do śmieci... Twisted Evil
Ma być pomarańcza - ucieram skórkę z pomarańczy, ma być cytryna - skórka z cytryny, ma być wanilia - daję cukier waniliowy. Te aromaty w płynie są obrzydliwe Cool

więc Flaire powinna dodać rumu Very Happy
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Śro 13:10, 23 Gru 2009    Temat postu:

minio napisał:

więc Flaire powinna dodać rumu Very Happy

Oczywiście, na pewno nie smakowałby syropem na kaszel Laughing
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 82, 83, 84 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 83 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island