Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 86, 87, 88 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 10:32, 10 Lut 2010    Temat postu:

Na imprezie karnawałowej obiecałam wstawić mój przepis na faworki (a Kliwia obiecała wstawić na pączki, które były rewelacyjne!) Dodatkowo obiecałam minio przepis na sałatkę kapuścianą, a zach - na smażony ryż. Więc mam w kuchence spore zaległości, ale jako że tłusty czwartek już jutro, zaczynam od faworków.

Do odmierzania, ja używam amerykańskich miarek objętości, które tam się nazywają "measuring cups" i "measuring spoons". Jeden taki "cup" - szklanka - to dokładnie 236 ml... Jedna "łyżka stołowa" to 15 ml, a jedna łyżeczka od herbaty to 5 ml. coztego śmiała się ze mnie, jak wszystko dokładnie odmierzałam, ale ja tak właśnie gotuję i rezultat jest taki, że zawsze mi wychodzi, nigdy nie mam tak, że muszę użyć mniej czy więcej mąki, nawet różnice w mąkach wydają się nie mieć znaczenia... Więc podaję tak jak robię, a potem kazdy może sobie zmienić na swoje potrzeby Smile.

Do robota wrzucam 2 miarki mąki i szczyptę soli i mieszam. Potem dodaję 5 żółtek (jaja kat. L), łyżkę stołową masła, dwie łyżki stołowe śmietany (18%), i jedną łyżkę stołową spirytusu. Wszystko mieszam robotem aż jest jednolite. Robi się z tego coś, co ma strukturę ugotowanej na sypko kaszy. Wyrzucam to na blat i zgniatam w kulkę (ta "kaszka" jest dosyć lepka, więc taka kulka formuje się bardzo łatwo). Do tego momentu spędziłam na faworkach ok. 3-5 minut.

Aby wyrobić ciasto, używam mojej maszynki do pasty. Dzielę ciasto na porcje, żeby łatwiej sobie było z tym w maszynce dać radę. Potem biorę jedną porcję, przepuszczam przez maszynkę na najgrubszym ustawieniu, składam na pół, przepuszczam raz jeszcze i tak kilka razy. To zamiast bicia wałkiem... Smile (Dobry przepis dla pacyfistów Wink ). Jak już tak przepuszczę jakieś 5 razy na najgrubszym ustawieniu, to zaczynam przestawiać i przepuszczać na coraz to cieńszym, już bez składania na pół. Moja maszynka ma 6 grubości - wałkowanie ciasta na faworki kończę na 5. Dostaję z tego pasek szerokości ok. 15 cm, który kroję w poprzek na faworki, robię nacięcie w środku, przewlekam i smażę na smalcu. Faworki na imprezę smażyłam razem z coztego - ja wyrabiałam ciasto, wałkowałam i kroiłam, a coztego pomagała przewlekac i smażyła. i Idzie to tak szybko, że smaży się cały czas. Z powyższej iloścu mąki miałyśmy zrobione faworki w niecałą godzinę. Smile

Smacznego! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Śro 10:47, 10 Lut 2010    Temat postu:

Flaire napisał:

Do robota wrzucam 2 miarki mąki

Miarki czyli amerykańskie szklanki?
Cytat:
Potem dodaję 5 żółtek

Aż tyle żółtek? No dobrze, niech będzie... Wink
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 10:50, 10 Lut 2010    Temat postu:

coztego napisał:
Flaire napisał:

Do robota wrzucam 2 miarki mąki

Miarki czyli amerykańskie szklanki?
Tak. Smile

coztego napisał:
Cytat:
Potem dodaję 5 żółtek

Aż tyle żółtek? No dobrze, niech będzie... Wink
Tak. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
minio
Gość





PostWysłany: Śro 12:49, 10 Lut 2010    Temat postu:

a gdzie kapusta?
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 12:58, 10 Lut 2010    Temat postu:

minio napisał:
a gdzie kapusta?
[link widoczny dla zalogowanych] masz przepis po angielsku Very Happy - jak będę miała kilka dni bez wyjazdów, to przetłumaczę...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42057
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Śro 13:08, 10 Lut 2010    Temat postu:

coztego napisał:
Flaire napisał:

Do robota wrzucam 2 miarki mąki

Miarki czyli amerykańskie szklanki?

Zdefiniuj pojęcie "amerykańska szklanka" Hmmm Niewiem
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Śro 13:39, 10 Lut 2010    Temat postu:

Flaire napisał:
Jeden taki "cup" - szklanka - to dokładnie 236 ml...
Powrót do góry
Borsaf
Gość





PostWysłany: Śro 19:00, 10 Lut 2010    Temat postu:

minio napisał:
a gdzie kapusta?


Jak to, gdzie?...W faworkach!
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Śro 19:24, 10 Lut 2010    Temat postu:

Borsaf napisał:
minio napisał:
a gdzie kapusta?


Jak to, gdzie?...W faworkach!

Że niby zawijańce? Laughing
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Śro 20:00, 10 Lut 2010    Temat postu:

Muszę kupić maszynkę do makaronu na przyszły rok. Kreska wpadła w panikę na dźwięk walenia wałkiem w ciasto
Powrót do góry
iva



Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 354
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Wto 23:56, 16 Lut 2010    Temat postu:

Tarta szpinakowa

Niestety nie znalazłam idealnego przepisu na ciasto, więc wszelkie propozycje mile widziane Very Happy

Moja wersja ciasta (na forme średnicy 29 cm):

* 0,5 kg mąki
* 5 łyżek oliwy
* niepełna szklanka wody
* 0,5 kostki masła
* 0,5 łyzeczki soli ziołowej

Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść i wyrobione ciasto wyłożyć na wysmarowaną masłem formę - wstawić na 30 min do lodówki. Nastepnie nakłuć widelcem i piec ok 15 min w temp 220 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć farsz i piec jeszcze ok 30 min.

Farsz:

* opakowanie mrożonego szpinaku
* cebula
* ser feta (jedno opakowanie)
* ser żółty (ok 30 dkg)
* 200 ml śmietany 12%
* 2 jajka
* sól, pieprz, czosnek,
* boczek (dla zjadaczy mięsa Wink )


Szpinak i cebule podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy - przestudzić. Wymieszać z jajkami, pokrojoną w kostkę fetą, startym serem, śmietaną - doprawić sola, pieprzem i czosnkiem (ja dodaję jeszcze czerwoną paprykę).
W wersji z mięsem dodać pokrojony boczek.

Smacznego!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alfiki
Weteran


Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Śro 22:07, 17 Lut 2010    Temat postu:

Proszę o przepis na Tartę cytrynową - tę z naszej imprezki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 23:58, 17 Lut 2010    Temat postu:

iva dzięki wielkie, teraz mam powód, że odpowiednią formę zakupić!
Czy sądzisz, że w zwykłej blaszce też wyjdzie??? Very Happy

Hanik je też cytrynową poproszę Very Happy


Ostatnio zmieniony przez Czarna dnia Śro 23:59, 17 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
iva



Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 354
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Czw 20:39, 18 Lut 2010    Temat postu:

ginger nigdy nie robiłam jej w blaszce, ale myślę, że powinno być ok Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Pią 22:52, 19 Lut 2010    Temat postu:

alfiki napisał:
Proszę o przepis na Tartę cytrynową - tę z naszej imprezki


Się dołączam w żądaniu. Bardzo mi smakowała. I właśnie taka skarmelizowana po wierzchu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 86, 87, 88 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 87 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island