Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Magicnesca
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Urwiskowo
|
Wysłany: Pon 9:57, 03 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Wermont napisał: | tak, ale uważaj z drożdzówką z bloga Magicnesci, bo ona się przykleja do okienka, tak wyrasta |
oj tak ale wiem gdzie jest ważny element aby było wszystko bez nadmiernego rośnięcia , gatunek mąki jak daję 450m -czyli tortowa to nie mam takich numerów , no i uzywam tylko świeżych drożdży ( tak na oko ,bo juz teraz tylko tak robię ) 1/8 kostki drożdży .
Cosiu napisz jaki był smak Twojego pierwszego chlebka!!!
Ja też zaczynałam na drożdżach , a teraz dzięki Wind robię na zakwasie .A przyznam się że na początku wychodziły mi gnioty, ale teraz już wiem ,że jak robie z ciężkimi dodatkami np : oliwki lub bardziej żytni to wspomagam odrobiną w kruszonych drożdży i też juz jest ok.
Właśnie najlepsza zabawa jest jak rozpracowuje się nowe kompozycje., czasami ten sam chleb , ale inna proporcja mąki żytniej do pszennej i juz cos nowego wychodzi
Moja Ania też jest zachwycona maszynka ,a pod czas uroczystości pogrzebowych w Krakowie to uratowała siebie i koleżanki od braku chleba ,a przy okazji radość
Wiecie ,że ja od powrotu z Anglii, czyli od października nie kupowałam chleba!!!!!!!!!!!!
Cosiua wypróbuj ja na ciasta drożdżowe i zobacz jak super wyrabia i nie ma z tym żadnej pracy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 9:58, 03 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
no dobra, dobra ... ale czemu wciaz nie wiemy jak to male, pachnace cudo smakuje???
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magicnesca
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Urwiskowo
|
Wysłany: Pon 10:00, 03 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
ooo widzę ,że z Wind czekamy na to samo , czyli opis pierwszego razu
|
|
Powrót do góry |
|
|
zadziorny
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42057
Przeczytał: 1 temat
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Pon 10:04, 03 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Dokładnie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 10:10, 03 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Magicnesca napisał: | ooo widzę ,że z Wind czekamy na to samo , czyli opis pierwszego razu |
jakby nie pisac, to pierwsze wrazenie bywa najwazniejsze Trzeba miec tylko nadzieje, ze coztego nie uraczyla Rodzinki sniadaniem z wzorcowego ... gnieciucha
Ja dzisiaj celebruje na sniadanko tylko ciacha owsiane i sernik bialkowy , ale Markus nastawil sobie zytniego cebularza z ziolami Wlasnie konczy sie wypiekac a jak pachnieeeeeee
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magicnesca
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Urwiskowo
|
Wysłany: Pon 10:14, 03 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | [ale Markus nastawil sobie zytniego cebularza z ziolami Wlasnie konczy sie wypiekac a jak pachnieeeeeee |
to ja poproszę o przepis ,aż mi ślinka pociekła.
A ja akurat wczoraj zrobiłam drożdżówkę ,bo były u nas dzieci od znajomej mojej córki. Krojona była jeszcze na ciepło
Ale teraz już rzadko robię drożdżówkę , bo moi wolą rogaliczki , a ja wróciłam do owsianki
Ostatnio zmieniony przez Magicnesca dnia Pon 10:15, 03 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Pon 10:26, 03 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Magicnesca napisał: | oj tak ale wiem gdzie jest ważny element aby było wszystko bez nadmiernego rośnięcia , gatunek mąki jak daję 450m -czyli tortowa to nie mam takich numerów , no i uzywam tylko świeżych drożdży ( tak na oko ,bo juz teraz tylko tak robię ) 1/8 kostki drożdży .
|
ja też używam tylko tej mąki z Twojego przepisu... jednak drożdże z reguły w proszku na razie...
no i koleżanka powiedziała, że podrzuci mi zakwas, to zacznę według Waszych przepisów
chociaż nadal mam wrażenie, że opieka nad zakwasem to czarna magia no ale ja blondynka jestem
chciałam zaznaczyć, że też z niecierpliwością czekam na wrażenia z pierwszgo chlebka
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 10:47, 03 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | no dobra, dobra ... ale czemu wciaz nie wiemy jak to male, pachnace cudo smakuje??? |
Może dlatego :
coztego napisał: | Kocham go, nie wiem czy będę umiała go zjeść |
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Pon 11:49, 03 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Widzę, że mój wypiek wzbudził nie lada sensację
Oto mój cudzik:
I w przekroju
Jest przepyszny, ma chrupiącą skórkę, pachnie chlebem, jest wilgotny i wcale się nie kruszy. Po prostu pyszności
Został nam jeszcze na jutro, bo dzisiaj na śniadanie mieliśmy jeszcze przepyszne bułeczki maślane
Rzeczywiście, ciasto drożdżowe wyrabia się świetnie
KUPUJCIE MASZYNY DO PIECZENIA CHLEBA!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pon 13:19, 03 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Proszę o przejęcie odpowiedzialności za kuchenny temat ze względu na moją spodziewaną dość długą nieobecność na forum.
|
|
Powrót do góry |
|
|
zadziorny
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42057
Przeczytał: 1 temat
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Pon 15:30, 03 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
coztego napisał: | KUPUJCIE MASZYNY DO PIECZENIA CHLEBA!!! |
A ty już swoją zamówiłaś?
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Pon 15:32, 03 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
zadziorny napisał: | coztego napisał: | KUPUJCIE MASZYNY DO PIECZENIA CHLEBA!!! |
A ty już swoją zamówiłaś? |
Ja podejrzewam, że ta zostanie u mnie na dłużej
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Pon 22:06, 03 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Do tej maszyny mam książeczkę z prostymi przepisami chlebowymi, w kilku z nich jest mleko w proszku. Mogę dodać zamiast tego płynne? Jeśli tak to jak to przeliczać? Po prostu zastąpić część wody mlekiem?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magicnesca
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Urwiskowo
|
Wysłany: Pon 22:17, 03 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
spokonie zamiast mleka w proszku możesz dać płynne , ale w proporcjach wody i mleka ,aby było tak samo jak wody . W angielskiej wersji było mleko w proszku, ale ja nie daje żadnego mleka , tylko wodę i olej to z płynnych, chyba ze jogurt lub piwo jest w przepisie
Bardzo się cieszę ,że Ci sie spodobała ta zabawką
a przepis na bułeczki to gdzie ?! Dawaj tu na terierkowo
Ostatnio zmieniony przez Magicnesca dnia Pon 22:18, 03 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Pon 22:18, 03 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Magicnesca napisał: | spokonie zamiast mleka w proszku możesz dać płynne , ale w proporcjach wody i mleka ,aby było tak samo jak wody . W angielskiej wersji było mleko w proszku, ale ja nie daje żadnego mleka , tylko wodę i olej to z płynnych, chyba ze jogurt lub piwo jest w przepisie |
Czyli mogę po prostu olać to mleko, cieszę się bardzo
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|