Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Magicnesca
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Urwiskowo
|
Wysłany: Pon 22:19, 03 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
ja olałam i to super skutkiem
mleko płynne dodaje do rogaliczków , czy strucli
Ostatnio zmieniony przez Magicnesca dnia Pon 22:20, 03 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Pon 22:20, 03 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Przepis na Bardzo Puszyste Bułeczki
Składniki na 12 - 16 bułek:
* 1 szklanka letniego mleka
* 110 g miękkiego masła
* 1/4 szklanki cukru (tu według mnie zdecydowanie za dużo, zmniejszyłam do 2 łyżek)
* 2 jajka, roztrzepane
* 3/4 łyżeczki soli
* 4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mąką razową lub żytnią)
* 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
Ponadto: jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania.
Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 - 16 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki; ja podzieliłam na 16 części). Bułeczki wyłożyć na blaszke, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.
Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.
Dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie uformować bułeczki i dalej postępować wg przepisu.
Przepis znalazłam [link widoczny dla zalogowanych]. Zrobiłam 12 bułeczek, wyszły dość spore
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Pon 22:25, 03 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Jeszcze jedno mi nie daje spokoju, pisałaś, że u Ciebie program Normal to 3,5h, u mnie 3 h więc robiłam wczoraj chleb na programie razowym, na wszelki wypadek.
Na pewno masz tam 3,5h?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 23:26, 03 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
coztego napisał: | i wcale się nie kruszy. |
w sumie to dziwilabym sie, gdyby niedlugo po upieczeniu sie kruszyl
A co do programu Normal, to u mnie trwa on 3,00h, program na chleb razowy 3,40h.
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Wto 8:37, 04 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: |
w sumie to dziwilabym sie, gdyby niedlugo po upieczeniu sie kruszyl
|
Dzisiaj też się nie kruszy, wciąż jest pyszny
Dzisiaj wieczorem nowy chlebek upiekę, doczekać się nie mogę
Cytat: | A co do programu Normal, to u mnie trwa on 3,00h, program na chleb razowy 3,40h. |
Więc coś jest na rzeczy
|
|
Powrót do góry |
|
|
zadziorny
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42057
Przeczytał: 1 temat
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Wto 10:18, 04 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
My niezjedzony chlebek kroimy i mrozimy . Po rozmrożeniu jest tak samo pyszny jak świeży
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 10:21, 04 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Magicnesca napisał: | Wind napisał: | [ale Markus nastawil sobie zytniego cebularza z ziolami Wlasnie konczy sie wypiekac a jak pachnieeeeeee |
to ja poproszę o przepis ,aż mi ślinka pociekła.
|
Magi, do ulubionego razowca, lub zytniego po sygnale dodajesz dwie podsmazone na zloto cebulki (cebulki musza byc dobrze podsmazone, bo wtedy sa w chlebie cudownie aromatyczne). Z uwagi na to, ze podsmazasz je na odrobinie oleju, to juz tego oleju nie dodajesz jako skladnik chleba. My jeszcze dodajemy lyzke stolowa ziol prowansalskich dla tego wspanialego posmaku
Natomiast u nas ostatnio najwiekszym powodzeniem cieszy sie razowiec orkiszowy z duza iloscia niedzwiedziego czosnku i z dynia Dzisiaj rano tez wyskoczyl z maszyny, bo po wczorajszym nalocie znajomych w chlebaku byly absolutne pustki
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Wto 11:08, 04 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
zadziorny napisał: | My niezjedzony chlebek kroimy i mrozimy . Po rozmrożeniu jest tak samo pyszny jak świeży |
My niezjedzony chlebek kroimy i suszymy, pieseczki są zachwycone
Ale u nas malutko chleba zostaje, strasznie żarłoczni jesteśmy
Kurka, ja bym chciała taki z ziołami sobie upiec, albo jakimiś ziarnami czy owocami, ale z moją rodziną to nie przejdzie poczekam aż pojadą na wakacje
I koniecznie muszę zrobić calzone Magicnesci, może nawet rodzina zje
|
|
Powrót do góry |
|
|
maddy
Dołączył: 21 Kwi 2009
Posty: 650
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Wto 11:31, 04 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
coztego napisał: | Kurka, ja bym chciała taki z ziołami sobie upiec, albo jakimiś ziarnami |
polecam z bazylią, czochem i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami
a co do ziaren - im więcej, tym lepiej i jeszcze dodatkowo płatki owsiane - mniam
u mnie ziołowych chlebów też jeść nie chcą za bardzo, więc dzielę ciasto i większą część robię zwykłą do reszty sypię moje dodatki
Ostatnio zmieniony przez maddy dnia Wto 11:37, 04 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
magnitudo
Moderator
Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Wto 12:37, 04 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
coztego napisał: |
I koniecznie muszę zrobić calzone Magicnesci, może nawet rodzina zje |
a gdzie jest przepis
|
|
Powrót do góry |
|
|
zadziorny
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42057
Przeczytał: 1 temat
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Wto 15:56, 04 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
coztego napisał: | Kurka, ja bym chciała taki z ziołami sobie upiec, albo jakimiś ziarnami czy owocami, ale z moją rodziną to nie przejdzie poczekam aż pojadą na wakacje |
Zrób z suszonymi śliwkami . Pyszny jest
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Wto 16:32, 04 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Magnitudo napisał: |
a gdzie jest przepis |
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Wto 20:29, 04 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Chleb na jutro się piecze.
Naczytałam się o zakwasie i jednak mam trochę stracha
Jeszcze pytanie do tych, którzy dużo wypiekają, odczuliście to w rachunkach za prąd?
Ostatnio zmieniony przez coztego dnia Wto 22:21, 04 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 9:19, 05 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
No dobra ... jako ze wlasciwie sobie przypisuje "zarazenie" domowym chlebem i maszynami w tym dziale, to teraz kolej na kolejny domowy przedmiot "ku zdrowotnosci".
Kto ma kielkownice? No przyznac sie kto hoduje wlasne, domowe kielki i codziennie zjada z nimi pachnacy twarozek, jajeczna czy rybna paste, salatke, posypuje nimi ziemniaczki, makarony, dodaje do pierogow, mies, do dan kuchni chinskiej, a nawet wloskiej czy francuskiej? No przyznac sie, bo chyba sama nie jestem
A tu troche cennych wiadomosci o [link widoczny dla zalogowanych] kielkow i pare [link widoczny dla zalogowanych]
Polecam!
|
|
Powrót do góry |
|
|
magnitudo
Moderator
Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Śro 11:16, 05 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
coztego napisał: | Magnitudo napisał: |
a gdzie jest przepis |
[link widoczny dla zalogowanych] |
moim zdaniem książka kucharska Magicnesci powinna być też ujęta w spisie treści na pierwszej stronie bo jak się domyślam będzie pęcznieć od przepisów
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|