Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Wto 14:15, 25 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
ja mam pytanie, pewnie głównie do Wind...
mąka 650, wiem, że są różne typy itd., ale czy znacie jakiś przepis na chleb z tą mąką przede wszystkim???
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 23:00, 25 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Wermont, chleba z maki 650 nie robie, bo u nas pojawia sie tylko pieczywo pelnoziarniste, orkiszowe, razowe. Nie mniej uwazam, ze spokojnie mozesz zrobic taki chlebek z 0,5 kg maki 650, oraz 0,3 kg zakwasu. Dodajesz do tego ok 250 ml wody, sol, cukier i ewentualnie slonecznik, dynie, czy jakies ziola, albo podsmazona cebulke i wyjdzie Ci pyszny chlebek
|
|
Powrót do góry |
|
|
jborowy
Weteran
Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 452
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Jedlicze/Krosno
|
Wysłany: Pią 7:45, 28 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Słyszałem, że liście funkii (hosta) są jadalne i to nie tylko raz, jak sromotnik. Nic nie mogę znaleźć w necie na ten temat. Czy ktoś coś wie o tym? Może jakieś przepisy?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Wto 5:26, 01 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Wklejam przepis Magnitudo na jajecznicę wegetariańską bez jajek
Przepis zamieszczony w kawiarence:
"...bardzo lubię jajecznicę wegetariańską
podaję przepis: starkować marchew i trochę selera na średnich oczkach, podsmażyć na oleju (takim jak kto lubi), dodać pokruszony biały ser (może być chudy) i dużo curry, sól, pieprz do smaku i razem podsmażyć by smaki się połączyły
polecam bo bardzo smaczne "
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Sob 10:06, 05 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Wind i inni maszynowcy, znacie jakiś przepis na CIEMNY chleb na zakwasie z np. mąką z amarantusa??? mam ochotę na coś takiego, mam kilka mąk w domu i chciałabym coś z tego wykombinować
mąki posiadane: 1850, 2000, 720, 650, 550, z amarantusa, poza tym zakwas i siemię lniane słonecznika zdążyłam wyjeść
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sirion
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ŁÓDŹ
|
Wysłany: Sob 20:19, 05 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Mam sklerozę, ale już nadrabiam. Obiecałam przepis na imbirówkę, którą częstowałam w Czplinku. Oto on :
Nalewka imbirowo cytrynowa.
Na 1 litr spirytusu wziąć 4 cytryny i ćwierć kilo świeżego imbiru (można trochę więcej, jeśli chce się by była ostrzejsza).
Imbir obrać pokrajać w cienkie plasterki. Cytryny umyć gorącą wodą, pokrajać na osiem części. Wszystko włożyć do dużego słoja – co najmniej dwulitrowego. Dodać trzy łyżki miodu. Wlać spirytus, dolać pół litra wody (używać wody np. Żywiec dla niemowląt, jeśli z kranu to przegotowana i ostudzona). Zamknąć słoik, wymieszać zawartość i zostawić na około miesiąc. Po tym czasie zlać płyn znad cytryn do drugiego słoja. Cytryny z imbirem przesypać cukrem – od pół szklanki do półtorej, w zależności czy lubi się nalewkę słodką czy bardziej kwaskowatą. Zostawić na jakieś dwa tygodnie, aż cukier się rozpuści.
Po tym czasie zlać powstały syrop znad cytryn, wymieszać z nalewem, dolać wody, aby całkowita objętość wynosiła troszkę mniej niż dwa i pół litra. Całość zostawić w słoju na co najmniej miesiąc, aby się sklarowała. Po tym czasie ostrożnie rozlać do butelek.
Smacznego !
Ostatnio zmieniony przez Sirion dnia Sob 20:20, 05 Cze 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 23:07, 05 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Wermont napisał: | Wind i inni maszynowcy, znacie jakiś przepis na CIEMNY chleb na zakwasie z np. mąką z amarantusa??? mam ochotę na coś takiego, mam kilka mąk w domu i chciałabym coś z tego wykombinować
mąki posiadane: 1850, 2000, 720, 650, 550, z amarantusa, poza tym zakwas i siemię lniane słonecznika zdążyłam wyjeść |
Wermont, nie musisz sztywno trzymac sie zadnego przepisu. Jesli masz zakwas, to niech bedzie baza do roznych wypiekow, w ktorych rodzaje mak mozesz dowolnie mieszac
W naszych sprawdzonych przepisach zakwas stanowi ok. 350g, a reszta pochodzi z roznych mak typu 1800 - 2000, oraz dodatkow czyli slonecznika, dyni, orzechow, suszonych sliwek, a nawet moreli, suszonych pomidorow, cebuli, ziol, sezamu, platkow owsianych itp. Dlatego tez swobodnie mieszaj i komponuj ze soba rozne maki i rozne dodatki. Na aktywnym zakwasie kazdy chleb ladnie Ci wyrosnie (no moze oprocz chleba z mak bezglutenowych) a rozne dodatki nadadza mu niepowtarzalny smaczek
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Nie 9:51, 06 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Wind, właśnie chodzi o to, że to była kolejna próba i nie wyszła stąd mój "apel o pomoc"...
nie wiem, co robię źle, ale wychodzi mi guma totalna...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 11:56, 06 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Wermont napisał: |
nie wiem, co robię źle, ale wychodzi mi guma totalna... | A jakich mąk używasz i w jakich proporcjach? Nie znam mąki amarantusowej (a może znam - jak to jest po angielsku? ), ale wiele innych dziwacznych mąk wymaga dodatku jakiejś zwykłej mąki... Więc ja bym radziła zacząć od mąk pszennych z dodatkiem tej z amarantusa, a potem przy kolejnych próbach zwiększała zawartość amarantusowej. Jak dojdziesz do gluta, to wrócić do poprzednich proporcji.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Nie 12:01, 06 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Flaire, nawet jak używam tzw. zwykłych mąk, to też wychodzi guma... bez tego amarantusa...
teraz się zaparłam, piekę według jednego z przepisów Magicnesci, ale już widzę przez okienko, że znowu klops będzie...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 12:29, 06 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Wermont napisał: | Flaire, nawet jak używam tzw. zwykłych mąk, to też wychodzi guma... bez tego amarantusa... | Wermont, zwykłych, tzn. jakich? Bo przecież kiedyś pisałaś, że chlebuś wychodzi super... więc co nie wychodzi? CIEMNY chlebuś?
Bo jeśli niw wychodzi CIEMNY, to ja bym radziła dodać zwykłej, białej pszennej mąki i powoli zaczynać zmieniać część białej pszennej na inną.
A jeśli coś innego spowodowało, że teraz nie wychodzi, gdy wcześniej wychodził, to napisz co się zmieniło...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Nie 12:33, 06 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
wcześniej robiłam na drożdżach, zakwasem dysponuję dopiero od jakiegoś czasu...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 12:39, 06 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Wermont napisał: |
teraz się zaparłam, piekę według jednego z przepisów Magicnesci, ale już widzę przez okienko, że znowu klops będzie... | Ouu, to może coś z maszyną nie tak??? Ja bym pewnie spróbowała zrobić chlebuś z tego przepisu Maginesci metodą "tradycyjną" i jeśli tak wyjdzie lepiej, to może maszyna źle działa...?
Ostatnio zmieniony przez Flaire dnia Nie 12:41, 06 Cze 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 12:41, 06 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Wermont napisał: | wcześniej robiłam na drożdżach, zakwasem dysponuję dopiero od jakiegoś czasu... | Rozumiem, czyli na zakwasie nigdy Ci jeszcze nie wyszedł i zawszy wychodzi ciężki i gumowaty? W takim razie ja bym zgadywała, że dodajesz za mało za kwasu, albo że Twój zakwas jeszcze nie jest dostatecznie "żywy".
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Nie 12:44, 06 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
no dokładnie, jak na razie zawsze wychodził gumowaty...
a zakwas mam od HaniZ... jej chleb na tym zakwasie wychodzi, ale nie w maszynie tylko normalnie...
mój grzecznie dokarmiam, rośnie sobie w słoiczku pięknie... ale już w maszynie nie...
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|