Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 95, 96, 97 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Wto 14:15, 25 Maj 2010    Temat postu:

ja mam pytanie, pewnie głównie do Wind...
mąka 650, wiem, że są różne typy itd., ale czy znacie jakiś przepis na chleb z tą mąką przede wszystkim???
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 23:00, 25 Maj 2010    Temat postu:

Wermont, chleba z maki 650 nie robie, bo u nas pojawia sie tylko pieczywo pelnoziarniste, orkiszowe, razowe. Nie mniej uwazam, ze spokojnie mozesz zrobic taki chlebek z 0,5 kg maki 650, oraz 0,3 kg zakwasu. Dodajesz do tego ok 250 ml wody, sol, cukier i ewentualnie slonecznik, dynie, czy jakies ziola, albo podsmazona cebulke i wyjdzie Ci pyszny chlebek Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jborowy
Weteran


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 452
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Jedlicze/Krosno

PostWysłany: Pią 7:45, 28 Maj 2010    Temat postu:

Słyszałem, że liście funkii (hosta) są jadalne i to nie tylko raz, jak sromotnik. Nic nie mogę znaleźć w necie na ten temat. Czy ktoś coś wie o tym? Może jakieś przepisy?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Wto 5:26, 01 Cze 2010    Temat postu:

Wklejam przepis Magnitudo na jajecznicę wegetariańską bez jajek Very Happy
Przepis zamieszczony w kawiarence:

"...bardzo lubię jajecznicę wegetariańską
podaję przepis: starkować marchew i trochę selera na średnich oczkach, podsmażyć na oleju (takim jak kto lubi), dodać pokruszony biały ser (może być chudy) i dużo curry, sól, pieprz do smaku i razem podsmażyć by smaki się połączyły Tonqe
polecam bo bardzo smaczne Cool "
Powrót do góry
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Sob 10:06, 05 Cze 2010    Temat postu:

Wind i inni maszynowcy, znacie jakiś przepis na CIEMNY chleb na zakwasie z np. mąką z amarantusa??? mam ochotę na coś takiego, mam kilka mąk w domu i chciałabym coś z tego wykombinować Wink
mąki posiadane: 1850, 2000, 720, 650, 550, z amarantusa, poza tym zakwas i siemię lniane Wink słonecznika zdążyłam wyjeść Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Sob 20:19, 05 Cze 2010    Temat postu:

Mam sklerozę, ale już nadrabiam. Obiecałam przepis na imbirówkę, którą częstowałam w Czplinku. Oto on :

Nalewka imbirowo cytrynowa.
Na 1 litr spirytusu wziąć 4 cytryny i ćwierć kilo świeżego imbiru (można trochę więcej, jeśli chce się by była ostrzejsza).
Imbir obrać pokrajać w cienkie plasterki. Cytryny umyć gorącą wodą, pokrajać na osiem części. Wszystko włożyć do dużego słoja – co najmniej dwulitrowego. Dodać trzy łyżki miodu. Wlać spirytus, dolać pół litra wody (używać wody np. Żywiec dla niemowląt, jeśli z kranu to przegotowana i ostudzona). Zamknąć słoik, wymieszać zawartość i zostawić na około miesiąc. Po tym czasie zlać płyn znad cytryn do drugiego słoja. Cytryny z imbirem przesypać cukrem – od pół szklanki do półtorej, w zależności czy lubi się nalewkę słodką czy bardziej kwaskowatą. Zostawić na jakieś dwa tygodnie, aż cukier się rozpuści.
Po tym czasie zlać powstały syrop znad cytryn, wymieszać z nalewem, dolać wody, aby całkowita objętość wynosiła troszkę mniej niż dwa i pół litra. Całość zostawić w słoju na co najmniej miesiąc, aby się sklarowała. Po tym czasie ostrożnie rozlać do butelek.
Smacznego !


Ostatnio zmieniony przez Sirion dnia Sob 20:20, 05 Cze 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 23:07, 05 Cze 2010    Temat postu:

Wermont napisał:
Wind i inni maszynowcy, znacie jakiś przepis na CIEMNY chleb na zakwasie z np. mąką z amarantusa??? mam ochotę na coś takiego, mam kilka mąk w domu i chciałabym coś z tego wykombinować Wink
mąki posiadane: 1850, 2000, 720, 650, 550, z amarantusa, poza tym zakwas i siemię lniane Wink słonecznika zdążyłam wyjeść Wink


Wermont, nie musisz sztywno trzymac sie zadnego przepisu. Jesli masz zakwas, to niech bedzie baza do roznych wypiekow, w ktorych rodzaje mak mozesz dowolnie mieszac Smile

W naszych sprawdzonych przepisach zakwas stanowi ok. 350g, a reszta pochodzi z roznych mak typu 1800 - 2000, oraz dodatkow czyli slonecznika, dyni, orzechow, suszonych sliwek, a nawet moreli, suszonych pomidorow, cebuli, ziol, sezamu, platkow owsianych itp. Dlatego tez swobodnie mieszaj i komponuj ze soba rozne maki i rozne dodatki. Na aktywnym zakwasie kazdy chleb ladnie Ci wyrosnie (no moze oprocz chleba z mak bezglutenowych) a rozne dodatki nadadza mu niepowtarzalny smaczek Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 9:51, 06 Cze 2010    Temat postu:

Wind, właśnie chodzi o to, że to była kolejna próba i nie wyszła Sad stąd mój "apel o pomoc"...
nie wiem, co robię źle, ale wychodzi mi guma totalna...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 11:56, 06 Cze 2010    Temat postu:

Wermont napisał:

nie wiem, co robię źle, ale wychodzi mi guma totalna...
A jakich mąk używasz i w jakich proporcjach? Nie znam mąki amarantusowej (a może znam - jak to jest po angielsku? Smile ), ale wiele innych dziwacznych mąk wymaga dodatku jakiejś zwykłej mąki... Więc ja bym radziła zacząć od mąk pszennych z dodatkiem tej z amarantusa, a potem przy kolejnych próbach zwiększała zawartość amarantusowej. Jak dojdziesz do gluta, to wrócić do poprzednich proporcji. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 12:01, 06 Cze 2010    Temat postu:

Flaire, nawet jak używam tzw. zwykłych mąk, to też wychodzi guma... bez tego amarantusa...
teraz się zaparłam, piekę według jednego z przepisów Magicnesci, ale już widzę przez okienko, że znowu klops będzie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 12:29, 06 Cze 2010    Temat postu:

Wermont napisał:
Flaire, nawet jak używam tzw. zwykłych mąk, to też wychodzi guma... bez tego amarantusa...
Wermont, zwykłych, tzn. jakich? Bo przecież kiedyś pisałaś, że chlebuś wychodzi super... więc co nie wychodzi? CIEMNY chlebuś?

Bo jeśli niw wychodzi CIEMNY, to ja bym radziła dodać zwykłej, białej pszennej mąki i powoli zaczynać zmieniać część białej pszennej na inną.

A jeśli coś innego spowodowało, że teraz nie wychodzi, gdy wcześniej wychodził, to napisz co się zmieniło...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 12:33, 06 Cze 2010    Temat postu:

wcześniej robiłam na drożdżach, zakwasem dysponuję dopiero od jakiegoś czasu...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 12:39, 06 Cze 2010    Temat postu:

Wermont napisał:

teraz się zaparłam, piekę według jednego z przepisów Magicnesci, ale już widzę przez okienko, że znowu klops będzie...
Ouu, to może coś z maszyną nie tak??? Niewiem Ja bym pewnie spróbowała zrobić chlebuś z tego przepisu Maginesci metodą "tradycyjną" i jeśli tak wyjdzie lepiej, to może maszyna źle działa...? Niewiem

Ostatnio zmieniony przez Flaire dnia Nie 12:41, 06 Cze 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 12:41, 06 Cze 2010    Temat postu:

Wermont napisał:
wcześniej robiłam na drożdżach, zakwasem dysponuję dopiero od jakiegoś czasu...
Rozumiem, czyli na zakwasie nigdy Ci jeszcze nie wyszedł i zawszy wychodzi ciężki i gumowaty? W takim razie ja bym zgadywała, że dodajesz za mało za kwasu, albo że Twój zakwas jeszcze nie jest dostatecznie "żywy".
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 12:44, 06 Cze 2010    Temat postu:

no dokładnie, jak na razie zawsze wychodził gumowaty...
a zakwas mam od HaniZ... jej chleb na tym zakwasie wychodzi, ale nie w maszynie Rolling Eyes tylko normalnie...
mój grzecznie dokarmiam, rośnie sobie w słoiczku pięknie... ale już w maszynie nie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 95, 96, 97 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 96 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island