Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 96, 97, 98 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 12:45, 06 Cze 2010    Temat postu:

Zakładam oczywiście, że wiesz, że na zakwasie chlebuś generalnie wychodzi nieco bardziej gumowaty niż na drożdżach i za to go kochamy Wink. Ale na pewno nie powinien być totalnie jak guma. Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 13:04, 06 Cze 2010    Temat postu:

Flaire napisał:
Zakładam oczywiście, że wiesz, że na zakwasie chlebuś generalnie wychodzi nieco bardziej gumowaty niż na drożdżach i za to go kochamy Wink. Ale na pewno nie powinien być totalnie jak guma. Sad


a niestety jest... ma wysokość ok. 5 cm, a inne, które piekłam miały ok. 15 cm...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Nie 13:42, 06 Cze 2010    Temat postu:

A ile dajesz zakwasu ?

Ja się dopracowałam sama proporcji : 400 gramów mąki (rozmaita), 200 ml wody i 300 gram zakwasu o konsystencji bardzo gęstej smietany + 2 łyzeczki soli i 2 łyzeczki cukru. Jeśli mam mąkę pszenną lub orkiszową rośnie na te prawie 15 cm. Przy użyciu żytniej mniej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 13:58, 06 Cze 2010    Temat postu:

hihihi, Sirion, do tego przepisu dotarłam, ale chyba nie tutaj... ale też Twojego autorstwa Wink
tego jeszcze nie próbowałam...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 15:42, 06 Cze 2010    Temat postu:

Wermont, albo cos jest nie tak z zakwasem, albo dajesz go za malo, albo nastawiasz za krotki program. Chleb na zakwasie musi miec czas na wyrosniecie, wiec powinnas wybrac program grubo powyzej 3h.
Kolejna sprawa, to im maka jest bardziej "tresciwa" np. 1100, 1800, 2000 tym zakwasu uzywasz wiecej.
I jeszcze jedno. To ze zakwas rosnie w pojemniku, wcale nie oznacza ze "urosnie" w chlebie. Kiedys tak wlasnie stracilam zakwas. Nie wiem z jakiego powodu, ale zaczal sie "rozwarstwiac". U gory byla cieniutka warstwa wody, na dole zakwas. Po wymieszaniu niby wszystko bylo ok, zapach tez w miare normalny i pojawialy sie pecherzyki. Jednak po dodaniu do maki, chleb nie wyrastal Sad Zrobilam jeszczez dwie nieudane proby i zakwas wyladowal w toalecie Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 15:48, 06 Cze 2010    Temat postu:

z tymi ciemnymi mąkami nastawiałam na chleb razowy, to jest conajmniej 40 minut więcej...
nic, próbować będę dalej...
najwyżej poproszę koleżankę o nową dostawę zakwasu, a tego się podbędę...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 20:09, 06 Cze 2010    Temat postu:

wermont, jak bedziesz w wielkiej desperacji to chetnie podziele sie moim aktywnym zakwasem Smile Chleb - nawet razowy - wyrasta po okienko Smile Nie wypiekam zadnego chleba z mak ponizej 1800 Smile Na zakwas tez uzywam tylko zytniej 1800 albo 2000 Smile

coztego, a Ty swoj zakwas juz wyhodowalas czy dalej profanujesz drozdzami? Wink Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 20:20, 06 Cze 2010    Temat postu:

no właśnie najbardziej mi na tych razowcach zależy, bo takie najbardziej lubię... a jednak z maszyny wychodzi smaczniej, niż z najlepszej nawet piekarni Embarassed
zakwas dokarmiam typem 2000...
klucha była na tym zakwasie i mąkach 1850 i 2000 po 200 dkg, i do tego w przepisie 200 dkg zakwasu... może jednak zakwasu było za mało... ale odmierzyłam dokładnie Embarassed
jak zrobiłam część pszennej i część żytniej doszło do jakiś 8 cm wysokości...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Nie 20:23, 06 Cze 2010    Temat postu:

Mnie chyba przez pierwsze dwa miesiące rósł kiepsko. Ale się nie poddawałam i jakoś się "rozpracował". A w lodówce zawsze mi sie troszkę rozwarstwaia, tak jak to Wind opisałaś. Bo piekę w sumie raz w tygodniu, bo TZ nie bardzo chce się moich wypieków tykać ....

Zakwas regularnie dokarmiam, gdy trzeba mąką firmy Lubella. Oni robią bardzo fajną mąkę pszeniczną z pełnego przemiału. Nie jest tak grubo mielona jak razowa, ale naprawdę idealnie się sprawdza. Chodzę po nią do Kauflandu.


Ostatnio zmieniony przez Sirion dnia Nie 20:25, 06 Cze 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 20:29, 06 Cze 2010    Temat postu:

Sirion, my pieczmy chleb co 3 - 4 dni. Malo jemy chleba, ja tylko kawalek tuz po upieczeniu, reszte TZ. Zakwas przechowuje w lodowce, ale sie nie rozwarstwia Rolling Eyes

Wermont, sprobuj do maki pszennej pelnoziarnistej w ilosci 400g dodac 350g zakwasu i ok. 200 ml wody, oraz jakies ulubione dodatki (slonecznik, dynie). Powinno wyjsc ok Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Nie 20:44, 06 Cze 2010    Temat postu:

Co się ze mną porobiło Rolling Eyes Rano bułeczki, teraz chlebek się wypieka... koniec świata Laughing
Powrót do góry
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 22:16, 06 Cze 2010    Temat postu:

Sirion napisał:
Mam sklerozę, ale już nadrabiam. Obiecałam przepis na imbirówkę, którą częstowałam w Czplinku.

Sirion - wielkie dzięki!
Doczekałam się ... Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Śro 10:14, 09 Cze 2010    Temat postu:

Ravena napisał:
Sirion napisał:
Mam sklerozę, ale już nadrabiam. Obiecałam przepis na imbirówkę, którą częstowałam w Czplinku.

Sirion - wielkie dzięki!
Doczekałam się ... Very Happy


Trzeba było mnie wirtualnie kopnąć !
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Śro 13:50, 09 Cze 2010    Temat postu:

Nastawiam nalewkę.
Mam pytanie do Ciebie Sirion:
Czy dobrze rozumiem, że cytryny idą w całości, ze skórką?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Śro 17:10, 09 Cze 2010    Temat postu:

Zgadza się, dlatego się je myje goracą wodą albo i oparza delikatnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 96, 97, 98 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 97 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island