Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 98, 99, 100 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 10:04, 20 Lip 2010    Temat postu:

coztego napisał:
Po prostu muszę, inaczej się uduszę Wink

mniam, mniam, mniam Tonqe Tonqe Tonqe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Wto 12:21, 20 Lip 2010    Temat postu:

Ali napisał:
Chyba sobie nastawię zakwas...

Koniecznie Very Happy
Powrót do góry
Talviszon
Administrator


Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 4153
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: spod Wrocławia

PostWysłany: Pią 18:23, 30 Lip 2010    Temat postu:

A oto bardzo stary przepis na zupę rybną o nazwie "ucha":

Składniki: tłusta ryba (węgorz, boleń,większy karp), może być też mieszanka ryb słodkowodnych i morskich, ale dobrze, aby wśród nich były ryby tłuste Smile

- sól, pieprz, czosnek, cebula, pietruszka - korzeń, seler - korzeń, marchewka, koperek i cząber - wszystkie większe warzywa kroimy wedle uznania, czosnek można wrzucić całymi ząbkami Wink

Rybę patroszymy (jeśli jest to potrzebna) i kroimy na dzwonki.

Do wody wrzucamy warzywa i przyprawy z wyjątkiem pieprzu. Po podgotowaniu warzyw około 20 min dodajemy dzwonki ryby i pieprzymy. Zwiększamy ogień i gotujemy następne 20 min. Wody musi być tyle żeby tylko "przykrywała" zawartość - czyli rybkę i warzywa Wink

I gotowe Wink Spożywa się całość, z warzywami i rybą, nic się nie odsącza Wink

Nie mam pojęcia, jakie mają być proporcje poszczególnych składników - sądzę, że przedział ich jest bardzo szeroki, w zależności od ilości posiadanych składników oraz od objętości zupy Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
falka
Zaangażowany


Dołączył: 21 Kwi 2009
Posty: 817
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 8:57, 02 Sie 2010    Temat postu:

Zair... dobrze wiesz, że na razie nie mam kuchni... nie pisz takich rzeczy, bo się wprosimy!! Guy with axe Wink
...z uchem. Dla Bestii. Jak ostatnio Wink


Ostatnio zmieniony przez falka dnia Pon 8:57, 02 Sie 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Talviszon
Administrator


Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 4153
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: spod Wrocławia

PostWysłany: Pon 10:51, 02 Sie 2010    Temat postu:

falka Ty doskonale wiesz, że się nie musisz wpraszać Razz Bo masz stałe zaproszenie Wink Jak zrobię tą zupę (jak się zrobi chłodniej), to przecież trzeba będzie ją zjeść Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Talviszon
Administrator


Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 4153
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: spod Wrocławia

PostWysłany: Śro 23:09, 04 Sie 2010    Temat postu:

Substytut kawy z cykorii - jeszcze niewypróbowany, ale przepis z rodzaju trochę surviwalowych Wink

Wykopujemy z położonych w oddali od dróg samochodowych i zakładów przemysłowych roślinę o nazwie "Cykoria podróżnik" - to pospolita roślina kwitnąca na jasno-fioletowo, porastająca ugory, łąki i tym podobne na terenie praktycznie całej Europy Środkowej. Ważne jest, aby właśnie wykopać, bo ciężko jest rzeczoną roślinę wyrwać z korzeniami Wink Tak więc warto przy okazji psiaceru za miasto zabrać łopatkę Razz

Bierzemy do dalszej obróbki bulwowate korzenie (i z tego względu lepiej wykopać). Obieramy ze skórki jak ziemniaki, kroimy w plasterki i prażymy (do zbrązowienia) - można na patelni, w piekarniku, nad ogniskiem... co mamy pod ręką Wink - chodzi o to, aby usunąć maksymalną ilość wody.

Tak otrzymane sucharki mielimy w jakikolwiek dostępny sposób, a uzyskany proszek parzymy w tyglu bądź innym naczyniu jak kawę po turecku. Warto dodać cynamon, kardamon i inne przyprawy, jakie się dodaje do kawy Wink Myślę, że można też spokojnie dodać mleko Smile

Podobno fajnie pobudza i dobrze smakuje Smile

Czytałam rózne opinie odnośnie czasu, kiedy warto korzenie cykorii wykopywać - jedni piszą, że w czasie kwitnięcia, czyli w okresie lipiec-wrzesień, inni, że dopiero po zakończeniu kwitnięcia. Nie wiem... zamierzam przetestować - w najbliższych dniach i jesienią.

A wiosną młode liście cykorii świetne są do sałatek - też nie próbowałam, ale pora nadrobić te zaległości Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
falka
Zaangażowany


Dołączył: 21 Kwi 2009
Posty: 817
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw 8:15, 05 Sie 2010    Temat postu:

Uwaga będzie niezdrowo - cholesterolowo (ale ponieważ odpowiednia dawka ruchu niweluje związane z tym niebezpieczeństwo, to należy zjeść i iść na długi spacer z psiem - i juz.)

Masło czosnkowe.

Należy zakupić masło prawdziwe, co najmniej 70% tłuszczu (tia wiem Guy with axe ). Należy posiadać czosnek świeży, soczysty i aromatyczny Super
Z przypraw warto mieć: sól, pieprz, paprykę mieloną, curry (!!), koperek (najfajniej świeży posiekany) i/lub pietruszkę (również jak się da, to świeżą siekaną) i/lub szczypior.
Wszystko się bierze i miesza. W proporcjach ulubionych, przyznaję, że u mnie potrafi pójść pół główki czosnku... Masełko dobrze się gniecie widelcem...

Wersja hard-core: posiekać drobniutko cebulę i na części tego masełka wyzłocić. Wtedy łatwiej wszystko zmieszać, bo część masełka jest ciepła siłą rzeczy. Hard-core, bo to już szczyt niezdrowia zapewne Wink

Wersja wypróbwana-niespodziewana: razem lub zamiast cebulki podsmażyć (ale delikatnie, żeby się nie "zpapciało") drobniutko pokrojone jabłko. Naprawdę smak potem nieziemski Shocked

Zastosowanie:
- do kanapek. Jeśli ktoś nie stroni od czosnku, to uprzedzam, że pół chlebka może pójść na raz...
- do młodych ziemniaczków - odlotowe są!
- do gotowanego kalafiora - nawet biedny nie wie jaki wtedy dobry.
- na... przeziębienie :-]

Powrót między ludzi:
- naprawdę dobrze działa wypicie po wszystkim gorącej kawki z mlekiem.

O rany chyba sobie zrobię znów w weekend...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Czw 11:43, 05 Sie 2010    Temat postu:

falka napisał:

Należy zakupić masło prawdziwe, co najmniej 70% tłuszczu

70% tłuszczu to jakieś badziewie, prawdziwe masło ma co najmniej 80% tłuszczu Wink

Ja nie jadam czosnku, więc mnie to nie cieszy, ale koleżanka robi podobno przepyszne masło czosnkowe, miksując masło pół na pół z fetą i oczywiście czosnkiem itd... Wink
Powrót do góry
falka
Zaangażowany


Dołączył: 21 Kwi 2009
Posty: 817
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw 12:22, 05 Sie 2010    Temat postu:

coztego napisał:
falka napisał:

Należy zakupić masło prawdziwe, co najmniej 70% tłuszczu

70% tłuszczu to jakieś badziewie, prawdziwe masło ma co najmniej 80% tłuszczu Wink

Ja nie jadam czosnku, więc mnie to nie cieszy, ale koleżanka robi podobno przepyszne masło czosnkowe, miksując masło pół na pół z fetą i oczywiście czosnkiem itd... Wink


Takie 72% dokładnie to najlepsze co znalazłam w najblizszym sklepie Wink i rzeczywiście już zachowywało się jak masło na patelni. Pozostałe wydzielają z siebie dziwne coś :O...
O fecie kiedyś myślałam, ale... mimo zamiłowania do "niezdrowości" - jest dla mnie za słona. Musiałabym chyba miksować 1:9 Razz A właśnie... mikser trzeba w końcu kupić Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 11:10, 08 Sie 2010    Temat postu:

zrobiłam właśnie pierwszy swój makaron!!! ale jestem z siebie zadowolona Wink
i mam prośbę o przepisy na ciasto do makaronu, najbardziej zależy mi na takich ze szpinakiem albo pomidorami, żeby były kolorowe, do sałatek Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Nie 12:34, 08 Sie 2010    Temat postu:

Takie kajzerki dzisiaj upiekłam Very Happy Przepyszne były Very Happy

Powrót do góry
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 12:56, 08 Sie 2010    Temat postu:

a ja mam zdjęcia mojego makaronu, ale tak smacznie to on nie wygląda Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42088
Przeczytał: 2 tematy

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pon 19:52, 09 Sie 2010    Temat postu:

coztego napisał:
Takie kajzerki dzisiaj upiekłam Very Happy Przepyszne były Very Happy


Kusicielka Guy with axe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ela_h
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 1400
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Piła

PostWysłany: Pon 11:10, 13 Wrz 2010    Temat postu:

Wczoraj upiekłam pierwszy raz chleb bardzo prosto i szybko bez
czekania na wyrosniecie i przyznam że był bardzo smaczny polecam

10 dkg drożdzy
1 litr ciepłej wody
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki soli
2 płaski łyżki maki żytniej
1 kg mąki pszennej
1 szklanka otrębów
4 łyżki oleju

dodatki 3 łyzki słonecznika łuskanego
sezam
siemie lniane
pestki dyni
soja uprzednio namoczona przez 12 godzin w zimnej wodzie

Pokruszć drożdże zalać ciepla wodą, dodać sól i cukier wymieszać.
Dodać mąkę i olej wymieszać.
Dodać otręby i resztę dodatków wymieszć.
Przełozyć ciasto do trzech foremek keksowych wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami lub bułką tartą.

Piec około 1 godziny w 200 o stopniach.
Całaść przygotowania zajęła mi około 30 minut Very Happy

A oto efekt zaraz po wyciągnięciu z piecyka














Ostatnio zmieniony przez ela_h dnia Pon 11:12, 13 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
justek
Zaangażowany


Dołączył: 11 Lut 2010
Posty: 1581
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 11:17, 13 Wrz 2010    Temat postu:

Elu super!!! Też muszę koniecznie spróbować!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 98, 99, 100 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 99 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island