Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
madziasto4
Weteran
Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Pią 15:38, 22 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
A bo ja wiem, z pół godziny może przy ok. 200 stopniach.
Wrzuciłam, zajęłam się czym innym i tak tylko doglądałam co jakiś czas.
Upiekła się, ale według mnie smażenie lepiej działa na papier ryżowy, mimo, że w piekarniku niby się upiekł.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 20:37, 22 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
madziasto4 napisał: |
Upiekła się, ale według mnie smażenie lepiej działa na papier ryżowy, mimo, że w piekarniku niby się upiekł. |
Madzia, dzieki za info dotyczace sajgonek i piekarnika Niczego nigdy nie smazymy w glebokim tluszczu, wiec opcja z piekarnika bedzie dla nas super Generalnie sajgonki sa straszniscie tluste i mam nadzieje, ze te pieczone a nie smazone beda dla watroby ok
Jeszcze raz dzieki!!!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
madziasto4
Weteran
Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Czw 14:29, 25 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
Wrzucam przepis na pizzę na prośbę Mili
Składniki
•pół kilograma maki,
•torebka drożdży instant (7g)
•3 pełne łyżki oliwy ,
•spora łyżeczka soli,
•ciepła woda - około szklanki.
Ja wrzucam składniki do maszyny i nic mnie nie obchodzi, ale oryginalny przepis brzmi tak:
Ciasto zaczynam od wyrobienia mąki z solą, drożdżami i wodą - wody dodaje tyle, by otrzymać ciasto o średniej twardości - tak by plastycznie układało się pod rękoma. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, gładkie dodaję do niego oliwę i znowu wyrabiam, aż wchłonie całą oliwę i będzie błyszczące (ale nie łączące się ze stolnicą). Teraz ciasto ląduje w misce, miska jest nakryta ściereczką i odstawiona w ciepłe miejsce.
Teraz jest czas by przygotować sos i nadzienie.
Kiedy ciasto podrośnie - zwiększy swoją objętość około półtora raza - wyjmuję je z miski, oprószam mąką i formuję placek (albo pieróg , jeśli chce zrobić calzone).
Wysmarowane ciasto oliwą smaruję jeszcze w przypadku niektórych nadzień
sosem pomidorowym. Dopiero na sos pomidorowy układam nadzienie , ale sera nie. Na ser dopiero nadejdzie czas.
Jeśli to zwykła pizza a nie calzone, wkładam ją na kilkanaście
minut do pieca. To, że pizza jest już prawie gotowa, poznaję po brzegach,
które lekko przyrumienione. Teraz wyjmuję na chwilę pizzę z pieca i układam
na niej dosyć grube plastry mozarelli. Pizzę z mozarella wkładam jeszcze do
pieca na około 4 minuty - tak by ser się rozpuścił i zażółcił.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mili
Zaangażowany
Dołączył: 27 Lip 2010
Posty: 962
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Czw 14:32, 25 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
dziękuje Ci kochana! na pewno wypróbuję
|
|
Powrót do góry |
|
|
madziasto4
Weteran
Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Czw 19:37, 25 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
madziasto4
Weteran
Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Nie 16:02, 12 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Wrzucam przepis na tatara z pstrąga z wigilijnego trymparty.
Składniki:
- świeże pstrągi
- cebula
- oliwa
- sól, pieprz
- przyprawa do zup
Ryby wyfiletować, wrzucić do solanki 8% (8 dag soli na 1 litr wody) i wstawić na noc do lodówki.
Pokroić cebulę w kostkę (ilość cebuli na oko) i sparzyć.
Odcedzić rybę z solanki, pokroić w paseczki, dodać cebulę, oliwę, sól, pieprz i przyprawę do zup do smaku.
Wszystko włożyć do lodówki na noc.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Nie 20:00, 12 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Mniaaaam.... Pyszny tatarek...
Wrzucam ten przepis na sosik do rybki mega prosty. Mi bardzo smakowało, fajnie się skomponowalo z pstrążusiem...
Pstrąg w sosie lazurowym
(przepis z opakowania sera z pleśnią niebieską)
100g sera pleśniowego
300g ryby
200ml śmietany 36%, ja robilam z 18 %
1 łyżeczka startej skórki od cytryny
sól
biały pieprz
+Przygotowujemy sos:
- do gorącej śmietany dodać startą skórkę z cytryny, starty ser i dokładnie zamieszać
+ Oczyszczoną rybę lub filet oprószyć solą i pieprzem i zawinąć w folię aluminiową, ( ja dodawalam przyprawkę do ryby kupioną w bomi na regale z rzeczami eko i dietetycznymi, bardzo dobra przyprawa)
+ Wstawić do piekarnika na 15 min w temp. 180 stopni
+ Upieczoną rybę polać sosem
I wsio...
|
|
Powrót do góry |
|
|
madziasto4
Weteran
Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Nie 20:24, 12 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Dzięki!
|
|
Powrót do góry |
|
|
maddy
Dołączył: 21 Kwi 2009
Posty: 650
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Wto 21:52, 14 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
muffinki
Składniki na około 15 sztuk:
-125 g masła
-250 ml mleka
-2 jajka
-400 g mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-przyprawy: sól (około ½ łyżeczki), pieprz i wg upodobań słodka czerwona papryka, bazylia, oregano albo np gałka muszkatołowa
-plus dodatki: np podsmażona papryka, boczek, kabanosy, feta, oliwki, suszone pomidory w oliwie itd itp
Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajka, mleko i ostudzone roztopione masło. Połączyć składniki mokre z suchymi i "dodatkami" (wystarczy wymieszać wszystko drewnianą łychą, mogą zostać grudki) .
Ciasto nakładać do pełna do foremek, mało wyrastają. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Najlepsze są tego samego dnia.
Smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
minio
Gość
|
Wysłany: Śro 11:22, 15 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
przepis na tatar na pewno wykorzystam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ravena
Weteran
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Wto 22:37, 08 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Na prośbę madziasto zamieszczam przepis na szpinak w cieście.
Potrawa smakuje nawet tym, którzy mają odruch zwrotny na widok szpinaku.
Przepis pochodzi z kuchni greckiej.
Bez mięska.
SZPINAK ZAPIEKANY W CIEŚCIE /proporcje na dużą blachę/
na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wystarczy połowa proporcji
CIASTO FYLLO:
500g mąki
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
szklanka zimnej wody
Mąkę mieszamy z olejem i solą. Dodajemy wodę mieszając ciągle na powierzchni. Zagniatamy ciasto i nie przejmując się grudkami odstawiamy na 30 minut pod przykryciem. Ciasto sobie oddycha, nabiera elastyczności, a my przygotowujemy farsz.
FARSZ:
4 paczki mrożonego szpinaku /np. Hortex/- rozmrozić i odwodnić
600 - 800 g twarogu /im starszy tym lepszy, ale nie zepsuty!/
3-4 cebule - krojone w kostkę
koperek - dowolna ilość
1/2-3/4 szklanki oleju
ok. 750ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
4 jaja - rozbełtane
sól, pieprz,
gałka muszkatałowa
/gałki należy dodać sporo, ale nie przesadzić, bo będzie gorzkie;
na tę ilość farszu śmiało można dodać całą gałkę-startą oczywiście/
Wymieszać składniki farszu starannie, doprawić i posmakować
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem dno i ścianki.
Za pomocą dłoni i sporej ilości oleju rozciągnąć ciasto bardzo cienko. Nie przejmować się dziurami, ale lepiej, żeby ich nie było.
Można rozwałkować cieniutko.
Ciasto jest bardzo elastyczne i daje się formować dłońmi dowolnie.
Następnie pomagając sobie wałkiem i rękami przenieść ciasto do formy.
Wylać farsz. Nakryć resztą ciasta - ja zawijam zwisające brzegi, a nadmiar odcinam nożem.
Zrobić kilka nacięć.
Posmarować olejem.
Wstawić do gorącego piekarnika.
Piec w 180 stopniach ok 1 godziny - aż wierzch się zrumieni.
Smacznego!
|
|
Powrót do góry |
|
|
madziasto4
Weteran
Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Wto 22:41, 08 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Elu dzięki ogromne!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ravena
Weteran
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Pią 22:24, 11 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
CIASTO DLA CZWORONOGÓW
Wrzucam pod nóż maszyny wszystkie składniki jednocześnie - tylko czosnek rozdrabniam osobno.
I tak:
jaja - zwykle 2 sztuki
mąka ryżowa /jeśli mam/ albo kukurydziana, albo jakakolwiek
płatki kukurydziane
otręby
oliwa - kilka łyżek
troszkę majeranku lub oregano
i składnik główny, czyli wątróbka lub kawałki surowej ryby, lub mięso z indyka - ok 700 g na małą blaszkę
Produkty sypię "na oko" i na końcu trochę mąki, aby było średnio gęste, wlewam na blaszkę obsypaną bułką tartą lub otrębami.
Piekę w 180 stopniach 30-40 minut.
Potem dziele na kawałki i zamrażam. Mojemu westikowi wystarcza na 12 porcji szkoleniowych 10x6 cm
Z ciastem tym wiążą się zabawne historyjki.
Np.na treningach wszystkie psy mnie kochają
I miałam raz ciasto z indyka na egzaminach Milki. Ciasto siedziało sobie grzecznie w kieszeni i pachniało czosnkiem i majerankiem.
Na egzaminie nie wolno nagradzać psa jedzeniem, więc nanosiłam zapach na rękę gmerając w kieszeni z ciastem.
Za kolejnym okrążeniem egzaminatorka spytała: Wydaje mi się, że czuję białą kiełbasę, kto ma? Musiałam się przyznać
Wniosek: Ostrożnie z przyprawami! Teraz daję mniej czosnku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Angii
Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 56
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Zabrze .
|
Wysłany: Nie 23:02, 20 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Jak ktoś miał by chrapkę to mogę wrzucić przepis na ciasteczka kokosowe , ciasto orzechowe , bardzo dobrą pizze , roladę z sera , sałatkę i bitą śmietanę o smaku kawowym . Pisać jak ktoś miał by na coś ochotę ,a wrzucę przepis
|
|
Powrót do góry |
|
|
Angii
Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 56
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Zabrze .
|
Wysłany: Nie 23:03, 20 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Angii napisał: | Jak ktoś miał by chrapkę to mogę wrzucić przepis na ciasteczka kokosowe , ciasto orzechowe , bardzo dobrą pizze , roladę z sera , sałatkę i bitą śmietanę o smaku kawowym . Pisać jak ktoś miał by na coś ochotę ,a wrzucę przepis | smietana o smou kawowym jest najłatwiejsza .
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|