Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 100, 101, 102 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pią 15:38, 22 Paź 2010    Temat postu:

A bo ja wiem, z pół godziny może przy ok. 200 stopniach.
Wrzuciłam, zajęłam się czym innym i tak tylko doglądałam co jakiś czas.

Upiekła się, ale według mnie smażenie lepiej działa na papier ryżowy, mimo, że w piekarniku niby się upiekł.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 20:37, 22 Paź 2010    Temat postu:

madziasto4 napisał:


Upiekła się, ale według mnie smażenie lepiej działa na papier ryżowy, mimo, że w piekarniku niby się upiekł.


Madzia, dzieki za info dotyczace sajgonek i piekarnika Smile Niczego nigdy nie smazymy w glebokim tluszczu, wiec opcja z piekarnika bedzie dla nas super Smile Generalnie sajgonki sa straszniscie tluste i mam nadzieje, ze te pieczone a nie smazone beda dla watroby ok Smile
Jeszcze raz dzieki!!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Czw 14:29, 25 Lis 2010    Temat postu:

Wrzucam przepis na pizzę na prośbę Mili

Składniki
•pół kilograma maki,
•torebka drożdży instant (7g)
•3 pełne łyżki oliwy ,
•spora łyżeczka soli,
•ciepła woda - około szklanki.

Ja wrzucam składniki do maszyny i nic mnie nie obchodzi, ale oryginalny przepis brzmi tak:

Ciasto zaczynam od wyrobienia mąki z solą, drożdżami i wodą - wody dodaje tyle, by otrzymać ciasto o średniej twardości - tak by plastycznie układało się pod rękoma. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, gładkie dodaję do niego oliwę i znowu wyrabiam, aż wchłonie całą oliwę i będzie błyszczące (ale nie łączące się ze stolnicą). Teraz ciasto ląduje w misce, miska jest nakryta ściereczką i odstawiona w ciepłe miejsce.
Teraz jest czas by przygotować sos i nadzienie.
Kiedy ciasto podrośnie - zwiększy swoją objętość około półtora raza - wyjmuję je z miski, oprószam mąką i formuję placek (albo pieróg , jeśli chce zrobić calzone).
Wysmarowane ciasto oliwą smaruję jeszcze w przypadku niektórych nadzień
sosem pomidorowym. Dopiero na sos pomidorowy układam nadzienie , ale sera nie. Na ser dopiero nadejdzie czas.
Jeśli to zwykła pizza a nie calzone, wkładam ją na kilkanaście
minut do pieca. To, że pizza jest już prawie gotowa, poznaję po brzegach,
które lekko przyrumienione. Teraz wyjmuję na chwilę pizzę z pieca i układam
na niej dosyć grube plastry mozarelli. Pizzę z mozarella wkładam jeszcze do
pieca na około 4 minuty - tak by ser się rozpuścił i zażółcił.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mili
Zaangażowany


Dołączył: 27 Lip 2010
Posty: 962
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Szczecin

PostWysłany: Czw 14:32, 25 Lis 2010    Temat postu:

dziękuje Ci kochana! na pewno wypróbujęSmile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Czw 19:37, 25 Lis 2010    Temat postu:

SmileSmile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 16:02, 12 Gru 2010    Temat postu:

Wrzucam przepis na tatara z pstrąga z wigilijnego trymparty.

Składniki:
- świeże pstrągi
- cebula
- oliwa
- sól, pieprz
- przyprawa do zup


Ryby wyfiletować, wrzucić do solanki 8% (8 dag soli na 1 litr wody) i wstawić na noc do lodówki.
Pokroić cebulę w kostkę (ilość cebuli na oko) i sparzyć.
Odcedzić rybę z solanki, pokroić w paseczki, dodać cebulę, oliwę, sól, pieprz i przyprawę do zup do smaku.
Wszystko włożyć do lodówki na noc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Nie 20:00, 12 Gru 2010    Temat postu:

Mniaaaam.... Pyszny tatarek...

Very Happy Very Happy Very Happy


Wrzucam ten przepis na sosik do rybki mega prosty. Mi bardzo smakowało, fajnie się skomponowalo z pstrążusiem...

Pstrąg w sosie lazurowym
(przepis z opakowania sera z pleśnią niebieską)

 100g sera pleśniowego
 300g ryby
 200ml śmietany 36%, ja robilam z 18 %
 1 łyżeczka startej skórki od cytryny
 sól
 biały pieprz


+Przygotowujemy sos:
- do gorącej śmietany dodać startą skórkę z cytryny, starty ser i dokładnie zamieszać
+ Oczyszczoną rybę lub filet oprószyć solą i pieprzem i zawinąć w folię aluminiową, ( ja dodawalam przyprawkę do ryby kupioną w bomi na regale z rzeczami eko i dietetycznymi, bardzo dobra przyprawa)
+ Wstawić do piekarnika na 15 min w temp. 180 stopni
+ Upieczoną rybę polać sosem


I wsio...
Powrót do góry
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 20:24, 12 Gru 2010    Temat postu:

Dzięki! Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maddy



Dołączył: 21 Kwi 2009
Posty: 650
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 21:52, 14 Gru 2010    Temat postu:

muffinki

Składniki na około 15 sztuk:

-125 g masła
-250 ml mleka
-2 jajka
-400 g mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-przyprawy: sól (około ½ łyżeczki), pieprz i wg upodobań słodka czerwona papryka, bazylia, oregano albo np gałka muszkatołowa

-plus dodatki: np podsmażona papryka, boczek, kabanosy, feta, oliwki, suszone pomidory w oliwie itd itp Wink

Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajka, mleko i ostudzone roztopione masło. Połączyć składniki mokre z suchymi i "dodatkami" (wystarczy wymieszać wszystko drewnianą łychą, mogą zostać grudki) .
Ciasto nakładać do pełna do foremek, mało wyrastają. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Najlepsze są tego samego dnia.

Smacznego Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
minio
Gość





PostWysłany: Śro 11:22, 15 Gru 2010    Temat postu:

przepis na tatar na pewno wykorzystam Very Happy
Powrót do góry
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 22:37, 08 Lut 2011    Temat postu:

Na prośbę madziasto zamieszczam przepis na szpinak w cieście.
Potrawa smakuje nawet tym, którzy mają odruch zwrotny na widok szpinaku.
Przepis pochodzi z kuchni greckiej.
Bez mięska.

SZPINAK ZAPIEKANY W CIEŚCIE /proporcje na dużą blachę/
na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wystarczy połowa proporcji

CIASTO FYLLO:
500g mąki
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
szklanka zimnej wody

Mąkę mieszamy z olejem i solą. Dodajemy wodę mieszając ciągle na powierzchni. Zagniatamy ciasto i nie przejmując się grudkami odstawiamy na 30 minut pod przykryciem. Ciasto sobie oddycha, nabiera elastyczności, a my przygotowujemy farsz.

FARSZ:
4 paczki mrożonego szpinaku /np. Hortex/- rozmrozić i odwodnić
600 - 800 g twarogu /im starszy tym lepszy, ale nie zepsuty!/
3-4 cebule - krojone w kostkę
koperek - dowolna ilość
1/2-3/4 szklanki oleju
ok. 750ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
4 jaja - rozbełtane
sól, pieprz,
gałka muszkatałowa
/gałki należy dodać sporo, ale nie przesadzić, bo będzie gorzkie;
na tę ilość farszu śmiało można dodać całą gałkę-startą oczywiście/

Wymieszać składniki farszu starannie, doprawić i posmakować Very Happy
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem dno i ścianki.

Za pomocą dłoni i sporej ilości oleju rozciągnąć ciasto bardzo cienko. Nie przejmować się dziurami, ale lepiej, żeby ich nie było.
Można rozwałkować cieniutko.
Ciasto jest bardzo elastyczne i daje się formować dłońmi dowolnie.
Następnie pomagając sobie wałkiem i rękami przenieść ciasto do formy.
Wylać farsz. Nakryć resztą ciasta - ja zawijam zwisające brzegi, a nadmiar odcinam nożem.
Zrobić kilka nacięć.
Posmarować olejem.

Wstawić do gorącego piekarnika.
Piec w 180 stopniach ok 1 godziny - aż wierzch się zrumieni.

Smacznego!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 22:41, 08 Lut 2011    Temat postu:

Elu dzięki ogromne!! Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pią 22:24, 11 Lut 2011    Temat postu:

CIASTO DLA CZWORONOGÓW

Wrzucam pod nóż maszyny wszystkie składniki jednocześnie - tylko czosnek rozdrabniam osobno.
I tak:
jaja - zwykle 2 sztuki
mąka ryżowa /jeśli mam/ albo kukurydziana, albo jakakolwiek
płatki kukurydziane
otręby
oliwa - kilka łyżek
troszkę majeranku lub oregano
i składnik główny, czyli wątróbka lub kawałki surowej ryby, lub mięso z indyka - ok 700 g na małą blaszkę

Produkty sypię "na oko" i na końcu trochę mąki, aby było średnio gęste, wlewam na blaszkę obsypaną bułką tartą lub otrębami.
Piekę w 180 stopniach 30-40 minut.

Potem dziele na kawałki i zamrażam. Mojemu westikowi wystarcza na 12 porcji szkoleniowych 10x6 cm

Z ciastem tym wiążą się zabawne historyjki.
Np.na treningach wszystkie psy mnie kochają Very Happy
I miałam raz ciasto z indyka na egzaminach Milki. Ciasto siedziało sobie grzecznie w kieszeni i pachniało czosnkiem i majerankiem.
Na egzaminie nie wolno nagradzać psa jedzeniem, więc nanosiłam zapach na rękę gmerając w kieszeni z ciastem.
Za kolejnym okrążeniem egzaminatorka spytała: Wydaje mi się, że czuję białą kiełbasę, kto ma? Musiałam się przyznać Very Happy
Wniosek: Ostrożnie z przyprawami! Teraz daję mniej czosnku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Angii



Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 56
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Zabrze .

PostWysłany: Nie 23:02, 20 Mar 2011    Temat postu:

Jak ktoś miał by chrapkę to mogę wrzucić przepis na ciasteczka kokosowe , ciasto orzechowe , bardzo dobrą pizze , roladę z sera , sałatkę i bitą śmietanę o smaku kawowym Very Happy . Pisać jak ktoś miał by na coś ochotę ,a wrzucę przepis Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Angii



Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 56
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Zabrze .

PostWysłany: Nie 23:03, 20 Mar 2011    Temat postu:

Angii napisał:
Jak ktoś miał by chrapkę to mogę wrzucić przepis na ciasteczka kokosowe , ciasto orzechowe , bardzo dobrą pizze , roladę z sera , sałatkę i bitą śmietanę o smaku kawowym Very Happy . Pisać jak ktoś miał by na coś ochotę ,a wrzucę przepis Smile
smietana o smou kawowym jest najłatwiejsza Very Happy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 100, 101, 102 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 101 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island