Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 103, 104, 105 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 17:20, 13 Paź 2011    Temat postu:

Loca napisał:

mięsko musi być! oj marzy mi się pasztet z zająca - pyszny jest Mr. Green


hmmm ciekawe czy zajac - kandydat na ten pasztet - podziela Twoje marzenia? Hmmm Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Loca
Zaangażowany


Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 3045
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 22:48, 13 Paź 2011    Temat postu:

Wind napisał:
Loca napisał:

mięsko musi być! oj marzy mi się pasztet z zająca - pyszny jest Mr. Green


hmmm ciekawe czy zajac - kandydat na ten pasztet - podziela Twoje marzenia? Hmmm Laughing Laughing Laughing


akurat ten, z którego ów pasztet jadłam był wdzięczny za dobicie...
ja lubię zwierzęta, ale niektóre są po to aby je zjadać...
zupy z naszych kogutów też gotuję, nawet je wcześniej oskubię, a jak trzeba to oczyszczę z wnętrza...fakt, że nie podniosę na nich ręki, ale ważne, żeby sprawa była załatwiana raz a dobrze, żeby stworek się nie męczył.

Wind - żeby nie było Wink ja się troszku z Tobą przekomarzam, ale wsjo dla żartu - osobiście szanuję wybory innych ludzi Wink ja nie byłabym w stanie nie jeść mięsa, czy jeść "owies" Wink ot po prostu mi nie wchodzi - lubię kotlety sojowe Laughing


Ostatnio zmieniony przez Loca dnia Czw 22:51, 13 Paź 2011, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Talviszon
Administrator


Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 4153
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: spod Wrocławia

PostWysłany: Czw 23:51, 13 Paź 2011    Temat postu:

A ja z mięs jadam tylko ryby i owoce morza. Ale to jest mój wybór i moje własne przekonania, i szanuje też wybory innych Wink Mi akurat taka dieta sprzyja i zdrowotnie, i pod względem treningowym. A innym do talerzy nie zaglądam Wink Jak ktoś lubi twaróg 0% - spoko Wink Podziwiam tylko, bo dla mnie taki jest bez smaku, a najlepiej mi smakuje zrobiony własnoręcznie z mleka z mlekomatu (takiego 4-procentowego Wink). Lubię też prawdziwe masło, "wybiegane" jajka, uwielbiam pić serwatkę, pieczywo jem tylko pełnoziarniste, dostaję ślinotoku na widok kaszy z przysmażoną na maśle cebulą oraz śledzi w oleju... Oraz jak wchodzę do warzywniaka na naszym osiedlu Wink

I do tego uwielbiam dobre piwo Wink I marzy mi się piwo, które ma silny aromat chmielu, głęboki smak, a alkoholu poniżej 2% Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Loca
Zaangażowany


Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 3045
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 8:54, 14 Paź 2011    Temat postu:

ser biały, ser żółty, masło, śmietana - w lecie mamy robione to własnoręcznie z krowiego mleka Wink jajka - nie pamiętam, kiedy kupowaliśmy po raz ostatni (możliwe, że w zimie kury nas do tego zmuszą) Razz

na swoją obronę - bardzo lubię sałatki różnego rodzaju Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 10:11, 14 Paź 2011    Temat postu:

Loca napisał:
ja nie byłabym w stanie nie jeść mięsa,


ja tez nie Mr. Green Miesko uwielbiam, ale przyznaje z wieprza to tylko szynka z pewnego zrodla i poledwiczki, bo z ziolami i karmelizowanym miodem sa pyszne Smile A jesienia to obowiazkowo z musem z borowikow Smile Natomiast miesa tluste i tlusciutkie potrawy to juz nie bardzo. Rolling Eyes
Tak to juz mam z tym fat-em Laughing
Loca, wlasnorecznych wyrobow zazdraszczam! Nie ma to jak wiedziec co sie je Tonqe No niestety, w miescie to ja co najwyzej wlasnorecznie moge upiec sobie chleb, drozdzowke i wyhodowac zdrowe kielki Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ola



Dołączył: 12 Wrz 2011
Posty: 132
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią 14:10, 14 Paź 2011    Temat postu:

Zair Ugru-nad napisał:
A ja z mięs jadam tylko ryby i owoce morza. Ale to jest mój wybór i moje własne przekonania, i szanuje też wybory innych Wink A innym do talerzy nie zaglądam Wink


Dokładnie tak samo jak ja!

Loca napisał:
ser biały, ser żółty, masło, śmietana - w lecie mamy robione to własnoręcznie z krowiego mleka


Ach, jak zazdroszczę! Marzy mi się wyrabianie własnego masła, sera, pieczenie własnego chleba. Robienie nalewek, i sosów z jarzębiny, czarnego bzu, konfitury z dzikiej róży. Na razie zbieram dzielnie przepisy! Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Loca
Zaangażowany


Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 3045
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 16:33, 14 Paź 2011    Temat postu:

nalewki ofkors też mamy swoje Laughing

mnie kusi piwo własnoręcznie robione z forumowego przepisu, ale to jak będę miała wolną kasę na potrzebne do tego rzeczy - wtedy się zorganizuję, przestudiuję co trzeba i będę eksperymentować Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Talviszon
Administrator


Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 4153
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: spod Wrocławia

PostWysłany: Pią 20:06, 14 Paź 2011    Temat postu:

No niestety, aby warzyć piwo, trzeba na początku troszkę wydać kasy na sprzęt, ale to jednorazowa inwestycja, potem już tylko się kupuje surowce, które zresztą wychodzą taniej niż porównywalnej jakości piwo w sklepie Smile

A biały ser się bardzo łatwo robi Wink Trzeba mieć tylko mleko co najmniej 3,2% i niesterylizowane (to z kartoników odpada, najlepsze jest z mlekomatu, ale z tego w butelkach lub woreczkach też wychodzi Smile)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Evelynka
Zaangażowany


Dołączył: 06 Kwi 2010
Posty: 2460
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Pią 21:46, 14 Paź 2011    Temat postu:

Naleweczkę tegoroczną z wiśni tez mam Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 21:56, 26 Paź 2011    Temat postu:

Jako, ze mamy jesien i czas na jesienne warzywa zapodam przepis na:

Placuszki z cukinii, fety z niebianskimi dodatkami Smile

sklad:

cukinia
ok 70 g fety (nie tej slonej)
2 jaja
czosnek (ja daje 3 duze zeby Wink)
mala cebulka
2 - 3 lyzki maki do zageszczenia (u mnie tylko orkiszowa lub inna pelnoziarnista) )
oregano, sol, pieprz

Cukinie scieramy na grubych oczkach, solimy i wrzucamy do sitka na odsaczenie na kilkanascie minut. Scieramy lub mocno rozdrabniamy fete. Wyciskamy reka wode z cukinii energicznie nia mietolac Wink, dodajemy fete, jaja, wycisniety czosnek, drobniutko pokrojona cebulke, przyprawy i zageszczamy maka, tak aby mozna bylo swobodnie zrobic placuszki.
Rozgrzewamy piekarnik do 200st, a w tym czasie na blasze wylozonej pergaminem ukladamy ksztaltne placuszki. Pieczemy 15 minut, a nastepnie na kolejne 5 wlaczamy - jak mamy Wink - opcje grill, aby ladnie zrumienic je od gory.
Wyciagamy i dekorujemy wg uznania np. kawalkami wedzonego lososia, kawiorem, albo cienkim plastrem koziego sera i konfitura z zurawiny, albo kleksem gestej smietany i szczypiorkiem Czym tam chcemy, moze byc nawet szynka parmenska Smile

I tak z prostego, jesiennego dania robi sie wyszukana przystawka na przyjecie. U nas sprawdza sie znakomicie Smile

Smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 23:50, 26 Paź 2011    Temat postu:

Sadystka Guy with axe
postanowiłam już nie jeść(znaczy dzisiaj)...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Evelynka
Zaangażowany


Dołączył: 06 Kwi 2010
Posty: 2460
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Czw 0:19, 27 Paź 2011    Temat postu:

To ja jeszcze Wind poproszę przepis na tą poranną owsiankę którą tak wcinasz co dzień Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 16:29, 27 Paź 2011    Temat postu:

Evelynka napisał:
To ja jeszcze Wind poproszę przepis na tą poranną owsiankę którą tak wcinasz co dzień Very Happy


oj tam, oj tam jaki przepis Mr. Green Baza jest owsianka, a wrzucasz do niej takie dodatki jakie Ci sie podobaja Mr. Green U mnie ostatnio grany jest zestaw jablka+cynamon+kardamon albo banan i szczypta prawdziwej wanilii Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Loca
Zaangażowany


Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 3045
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 0:08, 28 Paź 2011    Temat postu:

cukinie kocham Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 21:19, 29 Paź 2011    Temat postu:

Domowa czekolada z czasów PRL-u

zagotować:
1 kostkę tłuszczu (ja dałam masło)
1/2 szkl. wody
2,5 szkl. cukru

wymieszać na sucho w drugim garnku:
1 paczkę zwykłego mleka w proszku (500g)
4-5 łyżek kakao

wlać zagotowane do suchego i porządnie wymieszać, po czym wylać na jakąś blaszkę wysmarowaną masełkiem (ja wylałam do dużego półmiska żaroodpornego i na talerz, bo papier do pieczenia nie jest tu najlepszym pomysłem, a prosto z blachy jest bleee...)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 103, 104, 105 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 104 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island