Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 105, 106, 107 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
O'Livkofan



Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Śląsk

PostWysłany: Śro 22:08, 11 Sty 2012    Temat postu:

Tak myślałem ,że coś "namieszam" dosł i w przenośni hi hi. Po jednej filiżance z kazdego składnika dodać. Postaram się na przyszłość jaśniej mieszać Very Happy !!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
O'Livkofan



Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Śląsk

PostWysłany: Śro 23:34, 11 Sty 2012    Temat postu:

Oj ! Dostanie mi się tłuczkiem po głowie ,albo mnie stąd wykopią ----Do CRISP APLE jeszcze cynamon i gałka muszkatołowa ,ale nie umiem sie dopytać ile i jak , bo mój informator jest baaardzo zapracowany . Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewooosiek
Zaangażowany


Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 3216
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Lublin

PostWysłany: Czw 11:19, 12 Sty 2012    Temat postu:

O'Livkofan napisał:
.Zmniejszyłem porcję z "1,5 filiżanki



Shocked
Skarb w domu, mężczyzna w kuchni Brawo Brawo Brawo Mr. Green Mr. Green Mr. Green Cool Cool Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
O'Livkofan



Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Śląsk

PostWysłany: Czw 11:33, 12 Sty 2012    Temat postu:

Tak więc łyżeczka gałki muszkatołowej i z pół łyżeczki cynamonu. Teraz popracuję nad wysyłaniem fotek na terierkowo Smile

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez O'Livkofan dnia Czw 13:53, 12 Sty 2012, w całości zmieniany 6 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42057
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Czw 20:09, 12 Sty 2012    Temat postu:

To są znaczki a nie fotki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
O'Livkofan



Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Śląsk

PostWysłany: Czw 20:41, 12 Sty 2012    Temat postu:

Hmmm nie opanowałem tego jeszcze ,ale jak kliknąć na "znaczek" to wyświetla więcej...(o dużo za dużo Very Happy ). Pozdrawiam łasuchów Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 21:33, 12 Sty 2012    Temat postu:

O'Livkofan napisał:
Podobno nazywa się to Aple Crisp ( czyli jabłko na chrupko, czy jakoś tak Wink ). wysmarowana forma,jabłka w płatki -taka warstwa ze 2-3 cm i na to "posypka czyli 3/4 kostki masła, filiżanka cukru brązowego(trzcinowego).filiżanka płatków owsianych i mąki - wymieszane tworzy takie grudki,bryłki. To na jabłka i do rozgrzanego na MAXA piekarnika . Podobno nasze i tak za mało grzeją -ja mam 250' i zobaczę co wyjdzie.



hmmm ... ale przyznaj sie, ze z temp. pieczenia to pojechales po calosci Wink
We wszystkich przepisach na Apple Crisp na ktore sie natknelam tem. wypieku to 375 st. F czyli 190 st. C. Wypiekac ok. 35 - 40 minut az do "bake until the crisp is bubbling and the apples are tender". Podawac cieple Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
O'Livkofan



Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Śląsk

PostWysłany: Pią 14:24, 13 Sty 2012    Temat postu:

"bake until the crisp is bubbling and the apples are tender". Czyli "Piecz aż posypka będzie lekko bulgotać, a jabłka będą miękkie " Smile. Faktycznie przez to masło takie bąbelki Smile. Pozdrawiam ciepło na te białe... z nieba Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Nie 14:19, 15 Sty 2012    Temat postu:

Zrobiłam te chrupkie jabłka i nie powiem, albo powiem - DOBRE! Mr. Green
Powrót do góry
bogula
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 8631
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tarnowskie Góry

PostWysłany: Wto 20:17, 17 Sty 2012    Temat postu:

Po 30 latach Shocked Mr. Green a jednak! znowu upiekłam sernik ten z grysikiem, udał się Brawo
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lost
Zaangażowany


Dołączył: 06 Paź 2011
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 12:34, 22 Sty 2012    Temat postu: FAWORKI-Z KURCZAKA(INDYKA)

pierś z kurczaka-indyka pokroić w paski grubosci ok 1 cm; zamarynować w czym kto lubi; paski przeciąć i przewinąć jak tradycyjne faworki, panierować(lub nie) -jak kto lubi i w czym;można do panierki dodać sezam lub kokos; smażyć na zloto ; ot i cała "tajemnica" Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Wto 8:19, 31 Sty 2012    Temat postu:

Zrobiłam. Zmodyfikowałam przepis o tyle, że rozbiłam te cyce.

Polecam Smile
Powrót do góry
gryf80



Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ze wsi:)Puławy

PostWysłany: Śro 16:52, 01 Lut 2012    Temat postu:

poniewaz jestem fanką polskiego ziemniaka zaproponuje 2 "potrawy"dosć kaloryczne,ale na zimowe,mrożne dni idealne:pierwsze to kluski darte(łyszczane) z kartoflami i skwarkami z boczku a drugie to lemieszka (najlepsza gdy kuchnia kaflowa jak ktoś ma):
to pierwsze: makę wg.uznania z woda połączyć na gładką dość gestą masę,można dodać jajko,nastepnie obrać wg.uznania kartofelki ,pokroić w kostkę i wrzucić na osolona wodę,gotować ziemniaki 15 min,po tym czasie łyżką wydzierać kluski niewielkie do wrzacej wody z ziemniakami.gotować tyle aż wyplyna na powierzchnię i jeszcze dodatkowo2-3 min.odcedzić polać skwarami.pycha.najlepsze dnia drugiego smażone na patelni.
to drugie:kartofle jak do puree,tyle że do utartuch kartofli dosypujemy trochę mąki zwykłej,przykrywamy i odstawiamy(najlepiej)na kuchnię kaflową -lub na b.małym ogieńku i takiej płytce azbestowej.i czekamy ok.10 min,pilnując żeby się nie przypaliło.polać skwarkiem.niebo w gebie-fajne bo się przykleja do podniebienia.


Dla potrzeb spisu treści wyodrębniłam przepisy i zamieściłam je w dwóch kolejnych, osobnych postach, zachowując post oryginalny. Ali
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Czw 4:12, 02 Lut 2012    Temat postu: gryf80 - Kluski darte (łyszczane)

Kluski darte (łyszczane) z kartoflami i skwarkami

Makę wg. uznania połączyć z wodą na gładką, dość gęstą masę, można dodać jajko, następnie obrać wg. uznania kartofelki, pokroić w kostkę i wrzucić na osolona wodę. Gotować ziemniaki 15 min, po tym czasie łyżką wydzierać niewielkie kluski i wkładać do wrzącej wody z ziemniakami. Gotować aż wypłyną na powierzchnię i jeszcze dodatkowo 2-3 min. Odcedzić, polać skwarami. Pycha. Najlepsze drugiego dnia, odsmażone na patelni.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 4:13, 02 Lut 2012    Temat postu: gryf80 - Lemieszka

Lemieszka

Kartofle jak do puree, tyle że do utartych kartofli dosypujemy trochę mąki zwykłej, przykrywamy i odstawiamy (najlepiej na kuchnię kaflową) lub na bardzo małym ogieńku i takiej płytce azbestowej. Czekamy ok.10 min, pilnując, żeby się nie przypaliło. Polewamy skwarkiem. Niebo w gebie - fajne, bo się przykleja do podniebienia.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 105, 106, 107 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 106 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island