Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
O'Livkofan
Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Śro 22:08, 11 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
Tak myślałem ,że coś "namieszam" dosł i w przenośni hi hi. Po jednej filiżance z kazdego składnika dodać. Postaram się na przyszłość jaśniej mieszać !!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
O'Livkofan
Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Śro 23:34, 11 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
Oj ! Dostanie mi się tłuczkiem po głowie ,albo mnie stąd wykopią ----Do CRISP APLE jeszcze cynamon i gałka muszkatołowa ,ale nie umiem sie dopytać ile i jak , bo mój informator jest baaardzo zapracowany .
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ewooosiek
Zaangażowany
Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 3216
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Lublin
|
Wysłany: Czw 11:19, 12 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
O'Livkofan napisał: | .Zmniejszyłem porcję z "1,5 filiżanki |
Skarb w domu, mężczyzna w kuchni
|
|
Powrót do góry |
|
|
O'Livkofan
Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Czw 11:33, 12 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
Tak więc łyżeczka gałki muszkatołowej i z pół łyżeczki cynamonu. Teraz popracuję nad wysyłaniem fotek na terierkowo
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Ostatnio zmieniony przez O'Livkofan dnia Czw 13:53, 12 Sty 2012, w całości zmieniany 6 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
zadziorny
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42057
Przeczytał: 1 temat
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Czw 20:09, 12 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
To są znaczki a nie fotki
|
|
Powrót do góry |
|
|
O'Livkofan
Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Czw 20:41, 12 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
Hmmm nie opanowałem tego jeszcze ,ale jak kliknąć na "znaczek" to wyświetla więcej...(o dużo za dużo ). Pozdrawiam łasuchów
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 21:33, 12 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
O'Livkofan napisał: | Podobno nazywa się to Aple Crisp ( czyli jabłko na chrupko, czy jakoś tak ). wysmarowana forma,jabłka w płatki -taka warstwa ze 2-3 cm i na to "posypka czyli 3/4 kostki masła, filiżanka cukru brązowego(trzcinowego).filiżanka płatków owsianych i mąki - wymieszane tworzy takie grudki,bryłki. To na jabłka i do rozgrzanego na MAXA piekarnika . Podobno nasze i tak za mało grzeją -ja mam 250' i zobaczę co wyjdzie. |
hmmm ... ale przyznaj sie, ze z temp. pieczenia to pojechales po calosci
We wszystkich przepisach na Apple Crisp na ktore sie natknelam tem. wypieku to 375 st. F czyli 190 st. C. Wypiekac ok. 35 - 40 minut az do "bake until the crisp is bubbling and the apples are tender". Podawac cieple
|
|
Powrót do góry |
|
|
O'Livkofan
Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Pią 14:24, 13 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
"bake until the crisp is bubbling and the apples are tender". Czyli "Piecz aż posypka będzie lekko bulgotać, a jabłka będą miękkie " . Faktycznie przez to masło takie bąbelki . Pozdrawiam ciepło na te białe... z nieba
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 14:19, 15 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
Zrobiłam te chrupkie jabłka i nie powiem, albo powiem - DOBRE!
|
|
Powrót do góry |
|
|
bogula
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 8631
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: Wto 20:17, 17 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
Po 30 latach a jednak! znowu upiekłam sernik ten z grysikiem, udał się
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lost
Zaangażowany
Dołączył: 06 Paź 2011
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 12:34, 22 Sty 2012 Temat postu: FAWORKI-Z KURCZAKA(INDYKA) |
|
|
pierś z kurczaka-indyka pokroić w paski grubosci ok 1 cm; zamarynować w czym kto lubi; paski przeciąć i przewinąć jak tradycyjne faworki, panierować(lub nie) -jak kto lubi i w czym;można do panierki dodać sezam lub kokos; smażyć na zloto ; ot i cała "tajemnica"
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Wto 8:19, 31 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
Zrobiłam. Zmodyfikowałam przepis o tyle, że rozbiłam te cyce.
Polecam
|
|
Powrót do góry |
|
|
gryf80
Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ze wsi:)Puławy
|
Wysłany: Śro 16:52, 01 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
poniewaz jestem fanką polskiego ziemniaka zaproponuje 2 "potrawy"dosć kaloryczne,ale na zimowe,mrożne dni idealne:pierwsze to kluski darte(łyszczane) z kartoflami i skwarkami z boczku a drugie to lemieszka (najlepsza gdy kuchnia kaflowa jak ktoś ma):
to pierwsze: makę wg.uznania z woda połączyć na gładką dość gestą masę,można dodać jajko,nastepnie obrać wg.uznania kartofelki ,pokroić w kostkę i wrzucić na osolona wodę,gotować ziemniaki 15 min,po tym czasie łyżką wydzierać kluski niewielkie do wrzacej wody z ziemniakami.gotować tyle aż wyplyna na powierzchnię i jeszcze dodatkowo2-3 min.odcedzić polać skwarami.pycha.najlepsze dnia drugiego smażone na patelni.
to drugie:kartofle jak do puree,tyle że do utartuch kartofli dosypujemy trochę mąki zwykłej,przykrywamy i odstawiamy(najlepiej)na kuchnię kaflową -lub na b.małym ogieńku i takiej płytce azbestowej.i czekamy ok.10 min,pilnując żeby się nie przypaliło.polać skwarkiem.niebo w gebie-fajne bo się przykleja do podniebienia.
Dla potrzeb spisu treści wyodrębniłam przepisy i zamieściłam je w dwóch kolejnych, osobnych postach, zachowując post oryginalny. Ali
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw 4:12, 02 Lut 2012 Temat postu: gryf80 - Kluski darte (łyszczane) |
|
|
Kluski darte (łyszczane) z kartoflami i skwarkami
Makę wg. uznania połączyć z wodą na gładką, dość gęstą masę, można dodać jajko, następnie obrać wg. uznania kartofelki, pokroić w kostkę i wrzucić na osolona wodę. Gotować ziemniaki 15 min, po tym czasie łyżką wydzierać niewielkie kluski i wkładać do wrzącej wody z ziemniakami. Gotować aż wypłyną na powierzchnię i jeszcze dodatkowo 2-3 min. Odcedzić, polać skwarami. Pycha. Najlepsze drugiego dnia, odsmażone na patelni.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw 4:13, 02 Lut 2012 Temat postu: gryf80 - Lemieszka |
|
|
Lemieszka
Kartofle jak do puree, tyle że do utartych kartofli dosypujemy trochę mąki zwykłej, przykrywamy i odstawiamy (najlepiej na kuchnię kaflową) lub na bardzo małym ogieńku i takiej płytce azbestowej. Czekamy ok.10 min, pilnując, żeby się nie przypaliło. Polewamy skwarkiem. Niebo w gebie - fajne, bo się przykleja do podniebienia.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|