Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gryf80
Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ze wsi:)Puławy
|
Wysłany: Czw 13:31, 02 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
dzięki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Magicnesca
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Urwiskowo
|
Wysłany: Sob 23:12, 04 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
z dedykacja dla Wind przepis na swiatecznego indyka
1-Nagrzac piekarnik 200 stopni termoobiegiem lub do 250 stopni C
2-natrzec przyprawami,solą i pieprzem.
3-natrzec potem obficie indyka miekkim maslem ,
4-Wsunąc ostroznie palce dloni pod skore przy szyi od strony piersi i wykonujac ruchy jakbysmy wykonywali masaz wsuwac dlon coraz glebiej aby oddzielic skore od miesa i wsuwac miekkie maslo
5-Owinac calego indyka w folie aluminiowa i wstawic do nagrzanego piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni z termoobiegiem na 3 godziny ( 4 kg indyka )
6- po 2,5 godziny rozciac folie i jezeli jest juz ladnie przypieczona skorka to polac go stopinym maslem i zawinac folie z powrotem i piec jeszcze pol godziny , jezeli skorka nie jest przypieczona , to odwinac folie na boki i podpiec przez te pol godziny , oczywiscie tez polewac wczesniej stopionym maslem
Zasada jest przede wszystkim taka ,ze liczy sie - 40min. na każdy kilogram indyka.Czyli 4 kg-ego indyka pieczemy 3 godziny.
Po upieczeniu wyjac z piekarnika,ponownie owinac w folie aluminiowa i odstawic przed podaniem na ok.20-30 min przy w wyłączonym piekarniku.
Nie podalam przepisu na farsz bo mysmy go nadziewlismy dietetycznie czy wsadzilismy do srodka cala cytryne, pomarancze i jablko, ale mozna indyka nadziewac roznymi farszami jakie kto lubi
Smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 23:46, 04 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Magi padam do nozek! Moze w koncu i mnie sie uda calego indora upiec Moj mowi, ze bedzie go faszerowac morelami, pomaranczami i szynka parmenska No nie wiem .... za tydzien robimy domowke, wiec moze nam sie uda
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Wto 5:10, 07 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
UWAGA!
W związku z tym, że na stronie spisu treści powstał akapit dotyczący zdrowego odżywiania, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, że nowo dodany do kuchni przepis kwalifikuje się do tego działu.
To samo tyczy się dań dla wegan i wegetarian.
W przypadku braku odpowiedniej adnotacji przepis zostanie zamieszczony na głównej liście (z podziałem na KONKRETY i SŁODKOŚCI).
|
|
Powrót do góry |
|
|
KRETA
Weteran
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 315
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraków
|
Wysłany: Nie 22:16, 12 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Chciałbym wywołać temat r o s o ł u ( chyba ,że juz było) . Jak ugotować dobry rosół- znalazłam tyle przepisów , że włos sie na głowie jeży.Z ekstremalnych propozycji1.- dodać mięsa wieprzowego!2.-kurzy kuper! Gotuję rosół i owszem ,ale za każdy razem wychodzi inny, a jak wyjdzie taki ,że mi smakuje to tak naprawde nie wiem dlaczego jest dobry więc nie powtórze dzieła drugi raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Terriermania
Administrator
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 23:17, 13 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Dietetyczne Wind napisał: | Palnoziarniste muffiny z jablkiem i cynamonem, albo z wisniami i dark czekolada
Skladniki suche:
szklanka maki pszennej pelnoziarnistej (ja dodaje 1450)
pol szklanki maki pszennej 650
stevia do smaku
1,5 lyzeczki sody
szczypta soli
Skladniki mokre:
1 szklanka mleka 0% - 0,5%
1/3 szklanki oleju
2 jaja
pol olejku waniliowego, albo prawdziwa wanilia
Mieszamy osobno skladniki suche i mokre, a potem szybko i niedbale ze soba laczymy.
Dzielimy na dwie czesci. Do jednej dodajemy polowke pokrojonego w kosteczke jablka z cynamonem, do drugiej mala garsc mrozonych wisni i odrobine pocietej na kawalki 70 - 80% czekolady.
Ciasto umieszczamy w foremkach na muffiny i pieczemy ok. 25 min (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym na 175 st.
Z powyzszej porcji wychodzi ok. 12 duzych muffinow
Pychota!
Dodatkami moga byc rowniez:
1. maslo orzechowe SANTE (ponad 90% orzeszkow arachidowych)
2. Pol banana
3. Zurawina suszona
4. Roztopiona 1/2 tabliczki 70-80% czekolady
5. Prazone platki migdalow
6. Twarozek
7. Migdaly + orzechy
8. Niskoslodzone powidla
9. Sezonowe owoce
Muffiny na bazie stevii nie sa wysokokaloryczne. Stanowia swietna przekaske do kawy i super dodatek jako potreningowy posilek. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
equitana
Moderator
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań!
|
Wysłany: Wto 0:05, 14 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
KRETA napisał: | Chciałbym wywołać temat r o s o ł u ( chyba ,że juz było) . Jak ugotować dobry rosół- znalazłam tyle przepisów , że włos sie na głowie jeży.Z ekstremalnych propozycji1.- dodać mięsa wieprzowego!2.-kurzy kuper! Gotuję rosół i owszem ,ale za każdy razem wychodzi inny, a jak wyjdzie taki ,że mi smakuje to tak naprawde nie wiem dlaczego jest dobry więc nie powtórze dzieła drugi raz |
O rany, mi zawsze wychodzi taki sam, żebym nie iwem co do gara włożyła a wkładam kolejno:
1. Woda zimna ,osolona
2. Drób, tzn kurczak rosolowy albo kura,
3. kawałek wołowiny w kością ( żeberko wołowe, kawałek giczy) lub zamiennie skrzydło indycze w il.1 duże lub 2 małe
4. 4-5 kapeluszy suszonych grzybów
5. 10-15 ziaren pieprzu
6. Zagotowuje toto wszystko i gotuje na najmniejszym możliwym ogniu 1-2 h
7. Dodaję włoszczyznę, tzn marchew, seler, pietruszke, por( zielona część, biała do sałatki idzie)
8. Po kolejnej 1h-2h próbuje, ew, dodaje troszke soli i gotowe.na talerzu marchewka z rosołu, pietruszka, makaron i gotowe.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Talviszon
Administrator
Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 4153
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: spod Wrocławia
|
Wysłany: Wto 0:24, 14 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Dobrze jest dodać trochę liści lubczyka - fajny aromat daje
I czosnek, jeśli ktoś lubi
|
|
Powrót do góry |
|
|
equitana
Moderator
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań!
|
Wysłany: Wto 0:54, 14 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Zair Ugru-nad napisał: | Dobrze jest dodać trochę liści lubczyka - fajny aromat daje
I czosnek, jeśli ktoś lubi |
Lubczyk dla mnie troszkę za mocny aromat, mam z własnego ogródka zamrozony,ale rzadko wrzucam do rosołu ale pieprz zawsze
|
|
Powrót do góry |
|
|
gryf80
Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ze wsi:)Puławy
|
Wysłany: Wto 12:51, 14 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
o cebuli przekrojonej na pół i podpieczonej nad ogniem(w piecu lub nad palnikiem)zapomnieliście napisać
|
|
Powrót do góry |
|
|
Czarna
Weteran
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 22:30, 19 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Przyniosłam, żeby się nie zgubiło...
Szpinakowe nadzienie do naleśników, pierożków, tarty...
Wind napisał: | ...
Bierzesz szpinak mrozony (najlepiej liscie) lub swiezy,
podgrzewasz,
odparowujesz,
doprawiasz duza iloscia czosnku,
troche soli, pieprzu.
W wersji mniej light mozesz dodac odrobine smietany, ja do zageszczenia dodaje czasami jedno zoltko.
Kawalek fety kroisz na male kosteczki, dodajesz do szpiankowej masy i delikatnie mieszasz.
Nadziewasz nalesniki i podgrzewasz 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170st.
My takie nalesniki robimy tez w wersji bez fety, ale z wedzonym lososiem
I gotowe |
Może to ktoś podlinkuje i wstawi do spisu, please albo odwrotnie, znaczy link wstawi do spisu
|
|
Powrót do góry |
|
|
gryf80
Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ze wsi:)Puławy
|
Wysłany: Pon 11:13, 20 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
pojawily sie w sprzedazy babeczki firmy delecta-wcześniej robiłam z dr oetkera,moge powiedziec że moga być-kupiłam w celach testowych z nadzieniem czekoladowym.wyszły ok.nadzienie smaczne
|
|
Powrót do góry |
|
|
Terriermania
Administrator
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 15:49, 20 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Czarna napisał: | Przyniosłam, żeby się nie zgubiło...
Szpinakowe nadzienie do naleśników, pierożków, tarty...
Może to ktoś podlinkuje i wstawi do spisu, please albo odwrotnie, znaczy link wstawi do spisu |
Pewnie, że wstawi, tylko do dietetycznych chyba
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 16:09, 04 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
Eksperymentowalam dzisiaj z przepisem na bardzo, bardzo dietetyczne brownie sciagnietym z amerykanskiego forum sportowego
Przyznam, ze po malej modyfikacji wyszlo super. Wilgotne, czekoladowe, aromatyczne, bez tluszczu i na mace z pelnego przemialu
jeden kawalek brownie ma tylko 55 kcal
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Nie 16:19, 04 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
Wind, a przepis wrzucisz? bo na zdjęciu super wygląda
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|