Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 106, 107, 108 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gryf80



Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ze wsi:)Puławy

PostWysłany: Czw 13:31, 02 Lut 2012    Temat postu:

dzięki. Kciuki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Sob 23:12, 04 Lut 2012    Temat postu:

z dedykacja dla Wind przepis na swiatecznego indyka Tonqe

1-Nagrzac piekarnik 200 stopni termoobiegiem lub do 250 stopni C
2-natrzec przyprawami,solą i pieprzem.
3-natrzec potem obficie indyka miekkim maslem ,
4-Wsunąc ostroznie palce dloni pod skore przy szyi od strony piersi i wykonujac ruchy jakbysmy wykonywali masaz wsuwac dlon coraz glebiej aby oddzielic skore od miesa i wsuwac miekkie maslo
5-Owinac calego indyka w folie aluminiowa i wstawic do nagrzanego piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni z termoobiegiem na 3 godziny ( 4 kg indyka )
6- po 2,5 godziny rozciac folie i jezeli jest juz ladnie przypieczona skorka to polac go stopinym maslem i zawinac folie z powrotem i piec jeszcze pol godziny , jezeli skorka nie jest przypieczona , to odwinac folie na boki i podpiec przez te pol godziny , oczywiscie tez polewac wczesniej stopionym maslem

Zasada jest przede wszystkim taka ,ze liczy sie - 40min. na każdy kilogram indyka.Czyli 4 kg-ego indyka pieczemy 3 godziny.

Po upieczeniu wyjac z piekarnika,ponownie owinac w folie aluminiowa i odstawic przed podaniem na ok.20-30 min przy w wyłączonym piekarniku.

Nie podalam przepisu na farsz bo mysmy go nadziewlismy dietetycznie czy wsadzilismy do srodka cala cytryne, pomarancze i jablko, ale mozna indyka nadziewac roznymi farszami jakie kto lubi Very Happy

Smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 23:46, 04 Lut 2012    Temat postu:

Magi padam do nozek! Moze w koncu i mnie sie uda calego indora upiec Rolling Eyes Moj mowi, ze bedzie go faszerowac morelami, pomaranczami i szynka parmenska Rolling Eyes No nie wiem .... za tydzien robimy domowke, wiec moze nam sie uda Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Wto 5:10, 07 Lut 2012    Temat postu:

UWAGA!

W związku z tym, że na stronie spisu treści powstał akapit dotyczący zdrowego odżywiania, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, że nowo dodany do kuchni przepis kwalifikuje się do tego działu.

To samo tyczy się dań dla wegan i wegetarian.

W przypadku braku odpowiedniej adnotacji przepis zostanie zamieszczony na głównej liście (z podziałem na KONKRETY i SŁODKOŚCI).
Powrót do góry
KRETA
Weteran


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 315
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie 22:16, 12 Lut 2012    Temat postu:

Chciałbym wywołać temat r o s o ł u ( chyba ,że juz było) . Jak ugotować dobry rosół- znalazłam tyle przepisów , że włos sie na głowie jeży.Z ekstremalnych propozycji1.- dodać mięsa wieprzowego!2.-kurzy kuper! Shocked Gotuję rosół i owszem ,ale za każdy razem wychodzi inny, a jak wyjdzie taki ,że mi smakuje to tak naprawde nie wiem dlaczego Niewiem jest dobry więc nie powtórze dzieła drugi raz Hmmm
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 23:17, 13 Lut 2012    Temat postu:

Dietetyczne
Wind napisał:
Palnoziarniste muffiny z jablkiem i cynamonem, albo z wisniami i dark czekolada Wink

Skladniki suche:

szklanka maki pszennej pelnoziarnistej (ja dodaje 1450)
pol szklanki maki pszennej 650
stevia do smaku
1,5 lyzeczki sody
szczypta soli

Skladniki mokre:

1 szklanka mleka 0% - 0,5%
1/3 szklanki oleju
2 jaja
pol olejku waniliowego, albo prawdziwa wanilia

Mieszamy osobno skladniki suche i mokre, a potem szybko i niedbale ze soba laczymy.
Dzielimy na dwie czesci. Do jednej dodajemy polowke pokrojonego w kosteczke jablka z cynamonem, do drugiej mala garsc mrozonych wisni i odrobine pocietej na kawalki 70 - 80% czekolady.
Ciasto umieszczamy w foremkach na muffiny i pieczemy ok. 25 min (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym na 175 st.
Z powyzszej porcji wychodzi ok. 12 duzych muffinow Smile

Pychota!

Dodatkami moga byc rowniez:

1. maslo orzechowe SANTE (ponad 90% orzeszkow arachidowych)
2. Pol banana
3. Zurawina suszona
4. Roztopiona 1/2 tabliczki 70-80% czekolady
5. Prazone platki migdalow
6. Twarozek
7. Migdaly + orzechy
8. Niskoslodzone powidla
9. Sezonowe owoce Smile

Muffiny na bazie stevii nie sa wysokokaloryczne. Stanowia swietna przekaske do kawy i super dodatek jako potreningowy posilek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Wto 0:05, 14 Lut 2012    Temat postu:

KRETA napisał:
Chciałbym wywołać temat r o s o ł u ( chyba ,że juz było) . Jak ugotować dobry rosół- znalazłam tyle przepisów , że włos sie na głowie jeży.Z ekstremalnych propozycji1.- dodać mięsa wieprzowego!2.-kurzy kuper! Shocked Gotuję rosół i owszem ,ale za każdy razem wychodzi inny, a jak wyjdzie taki ,że mi smakuje to tak naprawde nie wiem dlaczego Niewiem jest dobry więc nie powtórze dzieła drugi raz Hmmm


O rany, mi zawsze wychodzi taki sam, żebym nie iwem co do gara włożyła Shocked a wkładam kolejno:
1. Woda zimna ,osolona
2. Drób, tzn kurczak rosolowy albo kura,
3. kawałek wołowiny w kością ( żeberko wołowe, kawałek giczy) lub zamiennie skrzydło indycze w il.1 duże lub 2 małe
4. 4-5 kapeluszy suszonych grzybów
5. 10-15 ziaren pieprzu
6. Zagotowuje toto wszystko i gotuje na najmniejszym możliwym ogniu 1-2 h
7. Dodaję włoszczyznę, tzn marchew, seler, pietruszke, por( zielona część, biała do sałatki idzie)
8. Po kolejnej 1h-2h próbuje, ew, dodaje troszke soli i gotowe.na talerzu marchewka z rosołu, pietruszka, makaron i gotowe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Talviszon
Administrator


Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 4153
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: spod Wrocławia

PostWysłany: Wto 0:24, 14 Lut 2012    Temat postu:

Dobrze jest dodać trochę liści lubczyka - fajny aromat daje Wink
I czosnek, jeśli ktoś lubi Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Wto 0:54, 14 Lut 2012    Temat postu:

Zair Ugru-nad napisał:
Dobrze jest dodać trochę liści lubczyka - fajny aromat daje Wink
I czosnek, jeśli ktoś lubi Wink


Lubczyk dla mnie troszkę za mocny aromat, mam z własnego ogródka zamrozony,ale rzadko wrzucam do rosołu Cool ale pieprz zawsze Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gryf80



Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ze wsi:)Puławy

PostWysłany: Wto 12:51, 14 Lut 2012    Temat postu:

o cebuli przekrojonej na pół i podpieczonej nad ogniem(w piecu lub nad palnikiem)zapomnieliście napisać Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 22:30, 19 Lut 2012    Temat postu:

Przyniosłam, żeby się nie zgubiło...

Szpinakowe nadzienie do naleśników, pierożków, tarty...
Wind napisał:
...
Bierzesz szpinak mrozony (najlepiej liscie) lub swiezy,
podgrzewasz,
odparowujesz,
doprawiasz duza iloscia czosnku,
troche soli, pieprzu.
W wersji mniej light mozesz dodac odrobine smietany, ja do zageszczenia dodaje czasami jedno zoltko.
Kawalek fety kroisz na male kosteczki, dodajesz do szpiankowej masy i delikatnie mieszasz.
Nadziewasz nalesniki i podgrzewasz 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170st.
My takie nalesniki robimy tez w wersji bez fety, ale z wedzonym lososiem Smile
I gotowe Kciuki


Może to ktoś podlinkuje i wstawi do spisu, please Cool albo odwrotnie, znaczy link wstawi do spisu Hmmm
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gryf80



Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ze wsi:)Puławy

PostWysłany: Pon 11:13, 20 Lut 2012    Temat postu:

pojawily sie w sprzedazy babeczki firmy delecta-wcześniej robiłam z dr oetkera,moge powiedziec że moga być-kupiłam w celach testowych z nadzieniem czekoladowym.wyszły ok.nadzienie smaczne
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 15:49, 20 Lut 2012    Temat postu:

Czarna napisał:
Przyniosłam, żeby się nie zgubiło...

Szpinakowe nadzienie do naleśników, pierożków, tarty...

Może to ktoś podlinkuje i wstawi do spisu, please Cool albo odwrotnie, znaczy link wstawi do spisu Hmmm


Pewnie, że wstawi, tylko do dietetycznych chyba Hmmm
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 16:09, 04 Mar 2012    Temat postu:

Eksperymentowalam dzisiaj z przepisem na bardzo, bardzo Wink dietetyczne brownie sciagnietym z amerykanskiego forum sportowego Smile

Przyznam, ze po malej modyfikacji wyszlo super. Wilgotne, czekoladowe, aromatyczne, bez tluszczu i na mace z pelnego przemialu Smile



jeden kawalek brownie ma tylko 55 kcal Brawo
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 16:19, 04 Mar 2012    Temat postu:

Wind, a przepis wrzucisz? bo na zdjęciu super wygląda Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 106, 107, 108 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 107 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island