Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 17:52, 04 Mar 2012    Temat postu:

a moze byc w oryginale? Bo jakos przepisywac mi sie nie chce Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 17:58, 04 Mar 2012    Temat postu:

ja bym sobie pewnie poradziła Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 18:31, 04 Mar 2012    Temat postu:

No to prosze:

Low-calorie brownie

1 1/2 cup unsweetened applesauce
stevia or 1/2 cup raw sugar
3/4 cup wholegrain flour
1 egg
3 teaspoons cocoa powder
2 teaspoon baking soda
1/3 cup walnuts (optional)
1 dash cinnamon (optional)
Preheat oven to 350.
Mix applesauce, egg, stevia/sugar, and in a medium bowl. In another bowl, whisk flour, cocoa, baking soda (and cinnamon if using) together.
Make a well in the center of the dry ingredients and add the applesauce mixture. Mix until just combined. Bake 25-30 min, until center is firm and not sticky. Cool completely before slicing.

Przepis znalazlam na jednym forum sportowym. Troche go zmodyfikowalam: usunelam proszek do pieczenia i zastapilam soda. Nie lubie proszku do pieczenia Rolling Eyes
Te jablka sa wlasciwie jedynym mokrym skladnikiem (oprocz jaja), wiec mozna ich dodac wiecej, aby skladniki dobrze sie polaczyly. I oczywiscie nie kupujemy gotowca z cukrem i konserwantami, tylko sami w 10 minut mozemy je do ciasta przygotowac. Aaaa ... z duza iloscia cynamonu Smile
Brownie, wychodzi jak klasyczny brownie. Nie wyrasta mocno, jest bardzo wilgotny w srodku, aromatyczny i ma lekko chrupiaca skorke Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kj001
Zaangażowany


Dołączył: 20 Wrz 2011
Posty: 734
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 19:07, 04 Mar 2012    Temat postu:

...brzmi tak, że natychmiast prznoszę do swojego tajnego kajecika. Do tego to low calorie - po prostu rozgrzesza Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewaula



Dołączył: 05 Cze 2012
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Czw 12:38, 21 Cze 2012    Temat postu:

Naprawdę jestem pod wrażeniem! Nie myślałam,że znajdę na forum psim- przepisy kulinarne! Super, czytam zatem od początku...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
salux



Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 94
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Sieradz

PostWysłany: Czw 21:32, 21 Cze 2012    Temat postu:

To ja podam przepis na pyszny karczek przy minimum pracy i wkładu Kciuki Karczek kroimy na 1 cm plastry, nie rozbijamy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy min. na 10 godzin do lodówki. Kiedy czas minimalny minie, na patelni rozgrzewamy niewielką ilość smalcu i na ostrym ogniu rumienimy z obu stron mięso. Kiedy wszystko mamy już zrumienione, przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i wrzucamy śliwki suszone i kwaśne jabłko. Dusimy do miękkości mięsa(ok1,5h) na małym ogniu i gotowe
Na ok 1,5 kg mięsa, dajemy 6 suszonych śliwek i jedno kwaśne jabłko bez skórki i ogryzka Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 19:42, 02 Lip 2012    Temat postu:

Magicnesca napisał:

Kochana Wind możesz sama zrobić galaretke bez cukru

Składniki:
3 torebki dobrej jakości herbaty owocowej (np firmy Lipton truskawkowa, ale ponoć nalepsza jest do tego herbata tekane )
1,5 szklanki wrzącej wody
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżka soku z cytryny

lub druga wersja

zaprawa do napojów wiśniowa lub malinowa bez cukru (do nabycia np w tesco) żelatyna woda Dodajemy do ciepłej wody zaprawę, aż do momentu uzyskania intensywnego smaku, następnie rozpuszczamy żelatynę według wytycznych na opakowaniu. Schładzamy i wstawiamy do lodówki.
Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 19:43, 02 Lip 2012    Temat postu:

Magicnesca napisał:
TARTA Z BOTWINKĄ
Ciasto :
1,5 - 2 szklanki mąki
1 jajko
20 dag masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Nadzienie: 8-10 sztuk botwinki ( 2 pęczki )
25 dag fety
25 dag twarogu
20 dag szynki
3 jajka
3 ząbki czosnku ( można dać więcej )
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
Masło posiekać razem z mąką, dodać sól i pieprz, wbić jajko, wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Botwinke oczyścić, wymyć , odsączyć zblanszować ( zagotować ) przez 5 minut , dokładnie odsączyć i pokroić i małe buraczki i liście z łodygami. Fete i twaróg utrzeć na gładką masęz jajkami , dodać botwinkę ,pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany koperek. Doprawic solą, pieprzem i czosnkiem
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i brzegi tortownicy lub formy do tarty. Na ciasto wyłożyć nadzienie , na górę z reszty ciasta dać paseczki i piec w temp. 180- 200 stopni przez 45 minut
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 20:02, 02 Lip 2012    Temat postu:

Terriermania proszę wstaw jeszcze tego... mannowca, czy jakoś tak
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 23:17, 02 Lip 2012    Temat postu:

Zaraz poszukam, nie zwróciłam uwagi Embarassed
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 23:21, 02 Lip 2012    Temat postu:

Magicnesca napisał:

no chyba ,że sernik na zimno

Składniki :
1 kg sera zmielonego
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
100 g cukru (1/2szklanki )
2 czubate łyżki żelatyny
2 galaretki
Sposób wykonania
Twaróg zmiksować z cukrem, jogurtem, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę ,może być ciepła,Wlac na herbatniki , wstawic do lodówki . W tym czasie zrobic 2 galaretki w mniejszej ilości wody niż na przepisie o 1/3 i po ostudzeniu wlac na sernik. Dobrze by było wczesniej na sernik dać owoce, truskawki, jagody, brzoskwinie.



ewentualnie ciasto na zimno z kaszą manna ( ulubione mojej Dagmary )

Mannowiec
masa:
1/2 szklanki cukru ( można trochę mniej dac , lub Inuś daj cukier -puder , bo jest słodkie )
cukier waniliowy
2 szklanki mleka
1/2 kostki masła
80 g kaszy manny

Przygotowanie masy :
Masa: mleko, margarynę i cukier zagotować. Po zagotowaniu wsypać kaszę mannę. Gotować około 10 minut mieszając.Na spód wyłożony herbatnikami wlać gorącą masę . Potem zalać galaratkę ale jak już masa wystygnie


Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 8:33, 03 Lip 2012    Temat postu:

ROZPUSTA Twisted Evil Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ela
Weteran


Dołączył: 16 Lut 2007
Posty: 8577
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kłodzko

PostWysłany: Wto 9:59, 03 Lip 2012    Temat postu:

ide sobie walne jajko na bekonie !!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Victorka
Weteran


Dołączył: 13 Lip 2011
Posty: 9329
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Chorzów

PostWysłany: Wto 14:00, 03 Lip 2012    Temat postu:

ela napisał:
ide sobie walne jajko na bekonie !!!!

Świetne... Laughing Znam więcej takich osób, co jak się napatrzą na słodkości to muszą zjeść szybko coś konkretnego... Mr. Green Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 22:38, 07 Lip 2012    Temat postu:

Przepis ukradziony z FB Magicneski
Tarta pieczarkowo-brokułowa Wink

Ciasto:
20 dag mąki
10 dag masła
1 jajko
3 łyżki bardzo zimnej wody
szczypta soli

Nadzienie , najpierw 25 dag biały sera wymieszny z
60 g kefiry doprawionego pieprzem i solą , warto też dodać 2-3 ząbki czosnku, na to dodane podsmażone pieczarki 50 dag i1/2 brokuła ugotowanego ok 10 minut w wrzącej wodzie. Można dodać kawaki sera Camembert. Piec przez 40 minut w temp. 200 stopni. 10 minut przed końcem pieczena posypać starty serem żółtym lub parmezanem
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112  Następny
Strona 108 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island