Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
equitana
Moderator
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań!
|
Wysłany: Wto 22:26, 02 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Zajrzałam zapodac zupe dyniowa i trafiłam na przepis na mięso kanapkowe pewnie wypróbuję wkrótce .
Zupa dyniowa ( dla sporej rodziny albo kompanii wojska)
Oryginalny przepis pochodzi z kuchni chińskiej 5 przemian i wymaga dodawania wszystkich składnikow w określonej kolejności, kiedys nawet tak robiłam,ale ostatnio mam lenia i robie zwyczajnie, czyli :
1. Gotuję wywar z ok 1 kg miesa drobiowego ( 1/2 kurczaka, szyje indycze+żoładki itd) , 2-3 sporych marchwi, 2 pietruszek, połowy selera, 4 duzych cebul . Wody nie daję za dużo, bo dodawana potem dynia tez ma sporo wody w sobie.. Wywar solimy do smaku.
2. W trakcie gotowanie wywaru dodaje do niego po łyżeczce tymianku i imbiru, 6 ząbków czosnku, 1/2 łyżeczki chili, 1.4 łyzeczki kurkumy
3.Gdy mięso i włoszczyzna są miekkie, wyjmuję je a do gorącego wywaru dodaję ponad 3 kg dyni ( bez skórki i bez miązszu z pestkami) pokrojonej w dużą kostkę. Wywar kiepsko przykrywa taka ilość dyni,ale to w niczym nie szkodzi, i tak sie ugotuje.Gotuję dynię aż jest zupełnie miekka, pewnie z 1/2 h od zagotowania, wtedy wrzucam z powrotem do gara wszystkie warzywa i blenderem robię zupę -krem. Kolejny raz doprawiam- czarnym, mielonym pieprzem i ew. solą. Można dodac 1 łyżeczkę soku z cytryny.
4. Na talerzu można doadć jeszcze po łyzce jogyrtu greckiego albo kwaśnej smietany, natke pietruszki, wkroic gotowane mięso-to juz dowolnie. Zupa ma byc gęsta, pikantna i...pyszna
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nika
Zaangażowany
Dołączył: 10 Sty 2012
Posty: 1238
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: okolice Tarnowa
|
Wysłany: Wto 22:46, 02 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Uwielbiam zupę dyniową .
Ja nie robię na wywarze z mięsa tylko na wodzie-lekko na oleju podsmażam czosnek i cebulę a do garnka gdzie gotuje się dynia dodaję marchewkę i cukinię a jak nie mam to ziemniaka i imbir daję świeży tylko nie dużo bo łatwo przesadzić-jest bardzo mocny
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Wto 23:18, 02 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
a ja do tej zupy dodaję curry i mleczko kokosowe, do takiego kremu to rewelacja... mniej przypraw, które tu wymienione, ale właśnie curry i mleczko...
wstyd się przyznać, przez ostatnie 2 tygodnie "przerobiłam" jakieś 25 kg dyni... marynowana, purre, zupy, kostka do zamrażarki...
i robiłam jeszcze potrawkę z kurczaka takiego gotowanego z dynią... i do tego makaron ryżowy...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Victorka
Weteran
Dołączył: 13 Lip 2011
Posty: 9331
Przeczytał: 3 tematy
Skąd: Chorzów
|
Wysłany: Czw 21:37, 04 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Wermont, a musiałaś czy chciałaś?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Czw 21:48, 04 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Victorka napisał: | Wermont, a musiałaś czy chciałaś? |
Chciałam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Victorka
Weteran
Dołączył: 13 Lip 2011
Posty: 9331
Przeczytał: 3 tematy
Skąd: Chorzów
|
Wysłany: Czw 22:13, 04 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Dynia bardzo zdrowa. Dobrze przyrządzona - bardzo smaczna. I jesienią tania. A zaprawami można się potem cieszyć cały rok
|
|
Powrót do góry |
|
|
Czarna
Weteran
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 22:20, 04 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Aleksandra Bobrowska napisał: | ...W lodówce trzyma się tak zrobione mięsko ponad tydzień i jest pyszne do kanapek. | Ale że tyle jeszcze trzeba czekać?
Equitana dzięki za przepis, może wypróbuję, tylko taka ilość dla wojska, ale spoko dam radę
|
|
Powrót do góry |
|
|
equitana
Moderator
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań!
|
Wysłany: Pią 0:16, 17 Kwi 2015 Temat postu: |
|
|
Ciasto marchewkowe Niki :
Nika napisał: | Proszę bardzo:
5 dużych marchewek utartych na średniej tarce
5 jajek
1,5 szkl.cukru
1 szkl. oleju
2,5 szkl. mąki
1,5 łyżeczki proszku do piecz.
1 łyżeczka sody oczyszcz.
1,5 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
można dać dla koloru pół łyżeczki kakao(ja daję)
Całe jajka zmiksować z cukrem,dodać mąkę pomieszaną z wszystkimi sypkimi składnikami,potem olej i na koniec domiksować startą marchewkę.Piec ok 1 h w ok 180 st.Z tej porcji wychodzą 2 wąskie,długie keksówki.Można dodać też rodzynki,orzechy,żurawinę,migdały-co kto chce,kombinacja może być dowolna.Nie zdarzyło mi się żeby się nie udał a piekę go często i znika jeszcze gorący.Smacznego! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|