Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
domi_nique
Dołączył: 14 Mar 2007
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Świętochłowice/Wrocław
|
Wysłany: Wto 23:26, 03 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
a moglby mi ktos podsunac przepisy na jakies lekkie, wiosenne salatki? ostatnio odkrylam, ze nie mieszcze sie do letnich ciuchow
moja ulubiona salatka to:
2 pomidory pokroic w kostke
1 ogorek zielony pokroc w kostke
7 zodkiewek pokroic w plasterki
salate lodowa porwac na male kawalki
salate zwykla porwac na male kawalki
garsc siekanego szczypiorku
sos wloski knorr (zrobic wg przepisu na opakowaniu ) lub oliwa z oliwek+ocet winny+suszone ziola prowansalskie
wszystko wymieszac.
pycha.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nikita
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 454
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawy
|
Wysłany: Śro 11:34, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Wczoraj miałam bardzo pracowite popołudnie
Tak właśnie wyglądaja moje ciasteczka migdałowe
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Anisha
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Śro 12:16, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Ależ pyszniaście wyglądają, mniam!
A jak Ci wyszedł ambasador?
|
|
Powrót do góry |
|
|
wix
Dołączył: 11 Mar 2007
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: gdańsk/warszawa
|
Wysłany: Śro 12:42, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
o mniam
ale ja i tak jestem bezgraniczna fanka francuskich ciasteczek by Hanik..
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nikita
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 454
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawy
|
Wysłany: Śro 14:09, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Anisha napisał: | Ależ pyszniaście wyglądają, mniam!
A jak Ci wyszedł ambasador? |
Ambasadora robię dziś bo się nie wyrobiłam
Wczoraj zrobiłam ciasteczka migdałowe, lasagne, tort dla Rollka i wątrówka dla Pszym
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nikita
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 454
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawy
|
Wysłany: Śro 14:25, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
wix napisał: | o mniam
ale ja i tak jestem bezgraniczna fanka francuskich ciasteczek by Hanik.. |
a gdzie je znajdę?
|
|
Powrót do góry |
|
|
vigor
Weteran
Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 1147
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Nozdrzec
|
Wysłany: Śro 19:19, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
O qrde jaki pyszny ten KEKS z przepisu Made in Borsaf - chyba nie pomyliłem autora przepisu . Od wczoraj ok. 19-tej (jeszcze był lekko cieplutki) kończę go wtryniać - mniaaaam. I jak tu zgubić trochę zbędnych dekagramów???, jak Vigorowa robi taśmowo inne pampuchy z Waszych wspaniałych przepisów. Dzięęęki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
OMM
Zaangażowany
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1165
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 17:02, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Buuu a obiecanych mazurków nie ma
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sirion
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ŁÓDŹ
|
Wysłany: Czw 19:05, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
No właśnie, ja bym była bardzo tym pomarańczowym, o którym Flaire wspominała zainteresowana.
|
|
Powrót do góry |
|
|
magnitudo
Moderator
Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Czw 20:08, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Mazurek kokosowy
Upiec kruchy spód,po ostygnięciu posmarować masą kokosową i pamiętać, że mazurek to ciasta na palec, a masy na dwa palce.
masa kokosowa
Z szklanki mleka i szklanki cukru ugotować syrop na nitkę lub puszkę skondensowanego słodkiego mleka gotować na wolnym ogniu około 2 godzin.
Do tego ciepłego mlecznego syropu dodać szklankę wiórek kokosowych i do smaku kakao jak kto lubi, podgrzać mieszając, powinna być bardzo gęsta masa. Kostkę masła utrzeć do białości i stopniowo ucierając dodawać ostudzoną masę kokosową.Gotową masę rozsmarować na kruchym spodzie i oczywiście ubrać
Smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
magnitudo
Moderator
Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Czw 20:33, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Mazurek figowy
Na upieczonym kruchym spodzie rozsmarować masę figową.
masa figowa 25 dkg fig i dwie obrane cytryny przepuścić przez maszynkę. Z 1/8 l wody,1/2 łyżki octu 6% i 25 dkg cukru ugotować syrop do nitki. Do syropu włożyć przepuszczone przez maszynkę figi i wedle upodobania dodatkowo orzechy, skórkę pomarańczową migdały, ale może być bez i chwilę smażyć ciągle mieszając.Masa powinna być gęsta. Schłodzić i jeszcze ciepłą rozsmarować na kruchym spodzie. Udekorować
Mazurek kajmakowy
ina tylko masa
masa kajmakowa
Puszkę słodkiego, zagęszczonego mleka gotować przez 3 godziny. Szklankę rodzynek namoczyć w alkoholu do wyboru rum, koniak itp. kostkę masła utrzeć do białości i pomału dodać ostudzony lukier z mleka. Na koniec w odrobinie gorącej wody rozpuścić kawę i wg upodobania wkręcić zimną do masy. Dodać rodzynki odsączone i rozsmarować na spodzie Przyozdobić.
Smacznego
Jutro sama będę te 3 mazurki robić bo rodzina je uwielbia
te mleko w puszce to gotować w opakowaniu w garze z wodą
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 21:35, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
OK, to ja po pierwsze dam przepis na kruchy spód - w końcu obiecałam, że będzie dla blondynek .
2 szklanki mąki
kostka zimnego masła (200 g)
1/2 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
dwa żółtka (XL)
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Mąkę przesiać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wkroić masło dwoma nożami i kroić, aż wszystko będzie miało konsystencję kaszy gryczanej. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny. 2/3 ciasta rozwałkować na grubość ok. 3/4 cm. Z pozostałej 1/3 uformować wałek, z którego zbudować boczne "ścianki", które należy dokleić do spodu (chodzi o to, żeby ze spodu zrobiło się "pudełeczko", które wypełnimy masą). Podziurkować spód widelcem tu i ówdzie. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.
Z tego przepisu wychodzi mi mazurek ok. 22 na 22 cm (taką mam blaszkę) i o głębokości ok. 3 cm. NB, ja robię wszystko w robocie kuchennym - wrzucam mąkę i cukry, mieszam, potem wrzucam zmrożone masło w kawałkach i mieszam aż wszystko zmieni się w drobne granulki i wtedy dodaję żółtka i mieszam dalej przez moment, aż wszystko się zespoli, po czym odkładam do lodówki na pół godziny. Dalej jak wyżej.
Ostatnio zmieniony przez Flaire dnia Pią 22:51, 06 Kwi 2007, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 21:50, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Mazurek pomarańczowy
2 duże pomarańcze
1 cytryna
1 1/2 szklanki cukru
czekolada (ok. 2 tabliczki)
kruchy spód jak wyżej
Czekoladę zetrzeć na tarce na wiórki (albo zmiksować w robocie na drobno). Gorący spód wyjąć z pieca i natychmiast pokryć startą czekoladą - chodzi o to, żeby gorący spód rozpuścił czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę rozsmarować równomiernie po spodzie i całość nieco ostudzić.
Gdy spód stygnie, zrobić masę: pomarańcze i cytrynę wyszorować w gorącej wodzie, pokroić (razem ze skórką) na kawałki i zmielić w maszynce lub robocie kuchennym. Dodać cukier i smażyć na małym ogniu. Masa zeszkli się (roztopiony w niej cukier stanie się przezroczysty) - sprawdzamy, czy jest gotowa kapiąc nią na talerzyk - jeśli taka kapnięta masa pozostaje w kupie, a nie rozlewa się w kałużę, to masa jest gotowa. Masę trochę ostudzić i wyłożyć na "zaczekoladowiony" spód.
Mniam.
Jutro podam przes na hamerykański "mazurek" orzechowy.
Ostatnio zmieniony przez Flaire dnia Wto 17:07, 30 Mar 2010, w całości zmieniany 5 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Czw 23:21, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
To ja też czym prędzej zapodaję przepis na
Mazurek kruchy z pianką i orzechami
Ciasto:
25 dkg mąki
20 dkg masła
5 dkg cukru pudru
żółtka z 3 ugotowanych na twardo jaj
20 dkg powideł śliwkowych do przełożenia
Masa:
5 białek
20 dkg cukru pudru
cukier waniliowy
około 10 dkg orzechów włoskich łuskanych
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder i przetarte przez sitko żółtka, zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i przełożyć na posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką blachę średniej wielkości, podnosząc brzegi na wysokość 2-3 cm. Wstawić do gorącego piekarnika (ok. 200 stopni) i upiec na złoty kolor. Jeszcze ciepły spód posmarować powidłami.
Przygotować masę: z białek ubić sztywną pianę, dodając cukier i cukier waniliowy, wyłożyć ją na posmarowany powidłami (przestygnięty) spód i posypać posiekanymi orzechami włoskimi (część orzechów można wymieszać z masą). Mazurek wstawić do letniego piekarnika (ok. 100 stopni) i piec, aż piana się zrumieni. (w przepisie zalecane jest pieczenie piany z uchylonymi drzwiczkami piekarnika, ale ja drzwiczki zamykam i też się elegancko wypieka ).
Efekt jest olśniewający
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 9:17, 06 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Hamerykański "mazurek" orzechowy
Ciasto:
2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 kostka masła
Nadzienie:
1 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego (* patrz niżej)
4 jajka (L)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże szczypty soli
2 olejki waniliowe
1 1/2 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
Rozgrzać pierkarnik do 180 stopni C.
Na ciasto, do mąki wkroić masło, dodać cukier. Całość powinna mieć konsystencję kaszy gryczanej. Nie zagniatać ciasta, tylko wyłożyć na blachę (ja używam dwóch małych blaszek, 12x22 cm) i palcami docisnąć, kształtując spód i boczki o wysokości 2-3 cm. Podziurkować spód widelcem i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut (spód nie powinien się prawie wcale zrumienić).
Jajka lekko ubić widelcem, dodać pozostałe składniki, wymieszać i wyłożyć na podpieczone spody. Piec w rozgrznym piekarniku jeszcze ok. 25 minut. Uważać, by zbytnio nie zrumienić. Ostudzić, delikatnie wyjąć z blaszki, udekorować i JEŚĆ!
* Tutaj chodzi o taki mocno brązowy, lepki (nie sypki) cukier trzcinowy. Gdy przyjechałam do Polski, nie mogłam go tutaj znaleźć, ale teraz już jest. Jeśli nie znajdziecie tego lepkiego cukru trzcinowego, to z sypkiego brązowego trzcinowego cukru tez wyjdzie; w ostateczności można użyć zwykłego cukru, ale wtedy potrzeba trochę mniej, no i smak nie będzie niestety ten sam.
Ostatnio zmieniony przez Flaire dnia Pią 21:05, 06 Kwi 2007, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|