Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jura
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 2136
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 23:03, 13 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Anisha napisał: | Ja się stanowczo domagam przepisu Jury na ciasteczka serowe z poznańskiej klubówki, doskonałe do pifka! |
Czuję się wielce zaszczycona i już podaję przepis.
1/2 kg żółtego sera (ementaler lub coś w podobie),
20 dag mąki (tak było w przepisie, a ja dałam nie wiem, ile, chyba trochę mniej),
2 żółtka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
sól.
Ser zetrzeć na tarce, a potem wymieszać z całą resztą, aby wyszło takie ciasto, które dałoby się rozwałkować (ja dodawałam trochę wody). To ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1-2 cm. i wykrawamy ciasteczka, które wstawiamy do piekarnika (w przepisie 180 stopni) mniej więcej (w moim nie wycechowanym piekarniku ciutelkę więcej) na 15 minut.
I to by było na tyle. Po wyjęciu ciastek byłam pewna, że są z zakalcem, ale jak ostygły okazały się OK.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Anisha
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Wto 23:08, 13 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Jura, dzięki! Przepis prosty jak konstrukcja cepa - powinno się udać!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Wto 23:15, 13 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Jura napisał: | ...
łyżeczka proszku do pieczenia ...
|
Nie proszku do pieczenia, a proszku do prania
Taki składnik podał mi mój osobisty mąż na wystawie, bo już na wystawie pytał Jurę o ten przepis...
A mnie się właśnie przypomniało, że jedno ciasteczko zakamuflowałam i przywiozłam w kuferku do domu. Idę pożreć
|
|
Powrót do góry |
|
|
magnitudo
Moderator
Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Wto 23:35, 13 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Jura, ciasteczka były pychota też takie upiekę. Dzięki za przepis
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Nie 13:11, 18 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Wyjęłam dzisiaj z zamrażalnika ciasto francuskie, bo już się mrozi od kilku tygodni , przejrzałam francuskie przepisy i zwycięzcą na najłatwiejsze ciasteczka francuskie został przepis Hanik, tylko powidła śliwkowe będą kupne
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 13:18, 18 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Mam nadzieję, że jak zrobisz to wszystkich nas poczęstujesz - chociaż fotografią
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Nie 16:31, 18 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
No nie wiem... Z pieca wyjęte, nie wyglądają najlepiej. To nie znaczy, że nie zjemy
Hanik, w czym rzecz, gdzie popełniłam błąd? Przypaliły mi się powidła z góry
|
|
Powrót do góry |
|
|
ela
Weteran
Dołączył: 16 Lut 2007
Posty: 8577
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kłodzko
|
Wysłany: Nie 17:21, 18 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Muszelkowa sałatka Karoliny
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka groszku konserwowego
- kilka ogórków konserwowych
- po jednej średniej papryce czerwonej, żółtej i zielonej
- 2 duże udka wędzonego kurczaka
- makaron Lubella muszelki nr 26, conchigliette piccole
- majonez (2, 3 łyżki stołowe)
- przyprawy: zioła prowansalskie, świeżo mielony pieprz kolorowy
Sposób przyrządzenia:
W osolonej wodzie ugotować makaron z ziołami i warzywnymi ziarenkami smaku.
Warzywa pokroić w kostkę, odsączyć groszek i kukurydzę.
Mięso z udka z kurczaka pokroić w kosteczkę.
Wszystko włożyć do jednej miski, przyprawić, wymieszać z majonezem.
Sałatkę odstawić do lodówki na godzinę.
Znakomicie smakuje z ciepłymi bułeczkami francuskimi
zapiekanymi z serem camembert lub brie posypanym bazylią
lub ziołami prowansalskimi.
Smacznego!
|
|
Powrót do góry |
|
|
nitencja
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 5596
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Livingston
|
Wysłany: Nie 17:40, 18 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
mmmmmmm mniam mniam .................. Alez byla pyszna !
|
|
Powrót do góry |
|
|
alfiki
Weteran
Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Śro 11:20, 21 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Ja serowe robię jeszcze takie :
PALUSZKI SEROWE
Ciasto francuskie - 45 dag lub 10 płatów
1 żółtko
5 dag utartego sera "żółtego "
1 łyżka mleka
1 - 2 łyżeczek słodkiej papryki
5 dag posiekanych migdałów
Ciasto rozmrozić. Mikserem rozetrzeć żółtko z mlekiem - POSMAROWAĆ 5 płatów ciasta.
5 pozostałych POSYPAĆ serem, papryką i migdałami - PRZYKRYĆ je płatami posmarowanymi mlekiem z żółtkiem.
POKROIĆ na wąskie paski i ZWINĄĆ w sznurek / poskręcać /
PIEC 10 - 15 min w 225 st.
[b]II Wariant - " świńskie uszka"
PLATY ZWINĄĆ do środka - zaczynając od najdłuższego boku / jak chustę / Takie rolady wstawić na krótko do zamrażalnika. Po wyjęciu POKROIĆ ostrym nożem na cienkie plastry. PIEC 15 - 20 min 200st.
Świetne na zagryzkę i nie tylko
|
|
Powrót do góry |
|
|
alfiki
Weteran
Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Śro 11:52, 21 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Jeszcze szybkie ciasto,można dodawać do niego na wierzch przed pieczeniem co się chce, lub traktować jak bazę do nakładania na nie już po ostygnięciu.
Sprawdziłam ,że źle wychodzi na mąkach kupowanych w BIEDRONCE.
1 szkl. maki pszennej /przesianej /
1/2 szkl. maki ziemniaczanej
4 duże jajka
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kropla olejku migdał.
WSZYSTKO razem zmixsować i dodać do tego
250 dag stopionego ciepłego tłuszczu /masło ,margaryna /
jeszcze mixsować do gładkości.
WYLAĆ na blaszkę i cienko rozsmarować. /duża blaszka /
I wariant - poukładać od razu owoce PIEC 170 st. do zrumienienia.
II wariant - piec samo ciasto / 170st. / wystudzić po upieczeniu i
poukładać na spodzie owoce ,zalać galaretką.
Robi się to szybko , jest niedrogie i najważniejsze w rodzinie nazywają to - Placek Ulubiony.
|
|
Powrót do góry |
|
|
magnitudo
Moderator
Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Śro 14:31, 21 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Kochani Święta zbliżają się wielkimi krokami Moja mama w tym okresie zawsze piekła piernik, który na Święta, jak został to na Sylwestra rozpływał się w ustach Te Święta nie będą już takie same więc chciałabym coś zrobić nowego. Od equitany mam przepis na keks, który im dłużej leży jest pyszniejszy. Może wy też macie przepisy na smakołyki świątecznr, które można, albo powinno, zrobić sięwcześniej
DAWAJCIE
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sirion
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ŁÓDŹ
|
Wysłany: Śro 15:03, 21 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Niemieckie drożdżowe świateczne - Stollen
Może tak - jak się robi drożdżowe na babki zakładam, że każda wie. Nie podam przepisu dokładnego, bo zawsze to robię na oko. Musi być tylko uczciwie na samych żółtkach i prawdziwym maśle.
Robimy więc ciasto drożdżowe, dając troche wiecej mąki niż normalnie, bo piecze się nie w formie i nie moze sie rozlewać. Do ciasta dodajemy jako przyprawę odrobine zmielonego cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej. To trzeba z wyczuciem, bo ma pachnieć korzeniami, ale nie tak intensywnie jak piernik. Do ciasta dodajemy na koniec po drugim wyrośnieciu po ok 10 dkg rodzynek namoczony, skórki pomarańczowe i obranych posiekanych migdałów. Ciasto rozciągamy na stole w możliwie prostokątny placek o grubości tak ze 2 cm. Mniej więcej na 1/3 szerości wzduż układamy wałek z marcepanu długości tego prostokąta. Zaginamy ciasto wzdłuż tego wałka. To ma tak wyglądać, aby dolny brzeg był wysuniety przed górny na kilka centymetrów. Według niemieckiej tradycji to ciasto ma przypominac złożne pieluszki. Układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy gdzieś 160 stopniach. Gdy ciasto się upiecze, po wyjęciu z pieca natychmiast oblewamy rozpuszczonym masłem i bardzo obficie obsypujemy cukrem pudrem. Sypiemy tak długo, aż nie będzie widać, że cukier podsiąka tłuszczem. Zostawiamy do ostygnięcia. Letnie owijamy szczelnie w folie aluminiową lub plastikową spożywczą. Zaczynamy jeść gdzieś po tygodniu. Jeśli po ukrojeniu części, będzie zawsze szczelnie pakowane, to i po trzech tygodniach jest dobre.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Śro 16:18, 21 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
coztego napisał: | Wyjęłam dzisiaj z zamrażalnika ciasto francuskie, bo już się mrozi od kilku tygodni , przejrzałam francuskie przepisy i zwycięzcą na najłatwiejsze ciasteczka francuskie został przepis Hanik, tylko powidła śliwkowe będą kupne |
Jakieś podróby mialaś chyba . Ja te ciasteczka piekę ok 25 min i nic nie zdąźy się przypalić. Moźe następnym razem weź blachę niżej. Nie mam pojęcia co w tych powidłach było
A ja mam pytanie o przepis
Zbliźają się święta a ja chciałam zrobić pełno ciasteczek i pierniczków takich co się wycina foremkami. Zakupiłam pełno fajnych foremek przeróżniastych. Mam teź foremki w kaształcie figurek do szopki. W tym roku będę robić szopkę z piernika. W tamtym robiłam domek. Miał dachówki, śnieg na parapetach, w środku mebelki. Siedziały tam sobie aniołki . Jeśli znacie jakiś fajny przepis na pyszne pierniczki i ciasteczka to bardzo proszę
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Śro 16:24, 21 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Taki był ten domek
W nocy
[link widoczny dla zalogowanych]
I w dzień
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|