Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 48, 49, 50 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KRETA
Weteran


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 315
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków

PostWysłany: Śro 20:24, 30 Sty 2008    Temat postu:

Teraz już wiemy wszystko o częściach kurczaka - można składać cv do masarni Wink --A tę ostatnią częsc nogi kurczaka ( z palcami ) u nas nazywają "pazurkami' ble nazwa nieciekawa , ale krupnik z "pazurków' bardzo smaczny Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nitencja
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 5596
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Livingston

PostWysłany: Nie 16:27, 03 Lut 2008    Temat postu: Polędwiczki wieprzowe po duńsku

mmmmmmmmmmmm leżę powalona polędwiczkami .... Polecam ten przepis :

Składniki Przepis
4 polędwiczki wieprzowe, 15 dag suszonych śliwek, 40 dag kwaśnych jabłek, 5 dag rodzynków, 200 ml śmietany, 2 łyżki mąki, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku.


Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry. Każdy plaster lekko rozbić. Posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać oliwę. Smażyć na nim mięso z obu stron do zrumienienia. Wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Śliwki umyć, namoczyć, wydrylować i pokroić w cienkie paseczki. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla w którym smażyło się mięso. Chwilę podsmażyć. Dodać śliwki, rodzynki i mięso. Podlać śmietaną. Dusić do miękkości mięsa. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42057
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pią 20:00, 08 Lut 2008    Temat postu:

U mnie przebojem jest ostatnio pieczenie własnego, domowego chleba Cool Very Happy. Mówię Wam - pyyyyyszności Tonqe. W dodatku jest równie smaczny na drugi i trzeci dzień .

Potrzebna jest jedynie mąka i drożdże. Najlepsza jest mąka z cebulą lub słonecznikiem. Spotkałem ją dotychczas w hipermarketach Real i Tesco. Torebka wygląda tak:



Dokładny przepis jest na opakowaniu Cool. Mało roboty, a efekt znakomity Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pią 20:04, 08 Lut 2008    Temat postu:

Daaawno temu domowo wypiekany chlebek był normą...
Chętnie wrócę do takiej tradycji.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42057
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pią 20:07, 08 Lut 2008    Temat postu:

Polecam gorąco Cool Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kira-Mila
Weteran


Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 717
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Śro 13:55, 05 Mar 2008    Temat postu:

Również polecam pyszny , pachnący, smakowity i zanim sie obejrzałam 5 kg w przód Embarassed
Powrót do góry
Zobacz profil autora
KRETA
Weteran


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 315
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią 23:23, 07 Mar 2008    Temat postu:

Ostatnio wyczytałam ( nie pamiętam gdzie) , że to co tuczy w chlebie , to gluten! Dlatego najlepiej jeść kukurydziany i z mąki orkiszowej Smile W
ogóle polecam orkisz- różne formy , a szcegoły można znalesc pod hasłem Hildegarda z Bingen
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Pon 13:31, 10 Mar 2008    Temat postu:

Idzie wielkanoc, trzeba pomyśleć o mazurkach... Czy ktoś może mi przypomnieć, jakim urządzeniem rozdrabniałam pomarańcze do mazurka pomarańczowego? Hmmm
Powrót do góry
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42057
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pon 13:55, 10 Mar 2008    Temat postu:

Czyżby już ten Niemiec Cię dopadł? Shocked Hmmm Niewiem
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pon 19:49, 10 Mar 2008    Temat postu:

coztego napisał:
Idzie wielkanoc, trzeba pomyśleć o mazurkach... Czy ktoś może mi przypomnieć, jakim urządzeniem rozdrabniałam pomarańcze do mazurka pomarańczowego? Hmmm


Może kreska Ci pomagała Wink Very Happy jeśli tak to w tym roku jeszcze szybciej pójdzie, Maciek zrobi za turbo Wink Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kira-Mila
Weteran


Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 717
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pon 21:33, 10 Mar 2008    Temat postu:

Piekłam wyłącznie z mąki orkiszowej z dodatkami również orkiszowych, ale był tak pyszny i jadłam i jadłam i ....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Wto 15:13, 18 Mar 2008    Temat postu:

Ja znalazłam na stronce [link widoczny dla zalogowanych] fajny przepis na białą kiełbasę pieczona na piwie!!! W Swieta wypróbuję Very Happy
Powrót do góry
Biedrona



Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 354
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 19:46, 21 Mar 2008
PRZENIESIONY
Pią 19:50, 21 Mar 2008    Temat postu:

Sałatka grecka przeniesiona z Kawiarenki Wink

Składniki:

-Sałata lodowa lub kapusta pekinska( aczkolwiek czesto sobie ją odpuszczam)
-pomidor (ze 2 sztuki)
-ogórek zielony
-kukurydza z puszki
-czerwona papryka
-cebula
-feta
-oliwki (uzywam przewaznie zielonych, czarne sa dla mnie zbyt hmm wytrawne w smaku)

Wszystko kroje i układam w misce warstwowo w wyżej wymienionej kolejności i nie mieszam. Do tego przyrządzam sos czosnkowy, który produkuję i spozywam w hurtowej ilości - na 400 gramowy kubek jogurtu naturalnego daję 3 spore łyżki majonezu, troche oliwy i głowke czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku.
Sosem można polać salatkę lub podac osobno. Jeżeli polewam to posypuję jeszcze prazona cebulką i przystrajam listkiem świeżej bazylii.

Smacznego!! Very Happy


Ostatnio zmieniony przez Biedrona dnia Pią 19:48, 21 Mar 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pią 19:53, 21 Mar 2008    Temat postu:

Sałatka grecka - wersja polska Wink / Ina wg życzenia/
Układam warstwami, według smaku lub koloru:
- sałata - sprawdza się lodowa, ale może być kapusta pekińska + trochę sosu
- pomidory + sos
- ogórek + sos
- papryka + sos
- krążki cebuli, może być czerwona albo szczypiorek
- ćwiartki jajek
- ser feta
- oliwki + sos
Wszystko grubo krojone, tylko papryka drobniej.
Nie mieszamy, odstawiamy do lodówki na chwilę, max kilka godzin.
Można posypać oregano.
Sos: domowy, typowy vinegrette lub proszkowy Knorra /śródziemnomorski albo grecki albo jakikolwiek Wink w ilości 2 paczek na duża miskę zrobiony wg przepisu na opakowaniu/.

Wszelkie wariacje są dopuszczalne: bez cebuli, bez jajek - wtedy jest mniej sycąca. Podstawa to pomidor, papryka, feta i oliwki.
Należy ją zrobić w dniu konsumpcji / warzywa się macerują, zwłaszcza te w wersji zimowej/.
Najsmaczniejsza jest w okresie koniec lata- jesień.
Smacznego!

A teraz poproszę O Biedronkową wersję Very Happy
O zobaczyłam wersję Biedronkową powyżej Very Happy


Ostatnio zmieniony przez Ravena dnia Pią 19:56, 21 Mar 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Biedrona



Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 354
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 20:13, 21 Mar 2008    Temat postu:

To prawda - na drugi dzień warzywa robią się "skapcaniałe" i to dotyczy wszystkich sałatek z surowych warzyw.

Generalnie nasze przepisy niewiele sie różnią Smile Kiedys spróbuję wersji jajecznej, ale wtedy to musi byc majonez, bo inaczej to jaja mi nie smakują(chyba,ze w formie jajecznicy) Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 48, 49, 50 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 49 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island