Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Czw 4:06, 15 Lut 2007    Temat postu: Flaire

borsaf napisał:
Flaire, dziekuję,czy maslanke mozna zastąpic jogurtem? O to łatwiej w mojej lodowce. Ja spróbuje na jogurcie, a jeszcze jak dostane bananowy
wezme taki pitny, zeby konsystencja przypominał maslankę.

Myślę, że z bananowym jogurtem powinno być ok, tylko musisz trochę mniej cukru dodac, bo taki jogurt jest słodzony, a to ciasto i tak już dosyć słodkie jest.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 4:07, 15 Lut 2007    Temat postu: Anisha

borsaf napisał:
a spróbuje na jogurcie, a jeszcze jak dostane bananowy
wezme taki pitny, zeby konsystencja przypominał maslankę.

borsaf, poszukaj takiego najrzadszego (tak się to pisze? ), bo maślanka to wlaściwie taka biała woda, więc żeby nie było za gęste...
Ale bardzo ciekawa jestem co by wyszło z jogurtem bananowym, więc zaczekam na Twoja relację - nie zapomnij się pochwalić rezultatami eksperymentu! Laughing
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 4:08, 15 Lut 2007    Temat postu: sirion

Flaire, ja wiem, bo ja przepis też sciągnęłam z książki o kuchni amerykańskiej i wiem, że to tam klasyka. A ja do przepisów ogólnie podchodzę twórczo i dla mnie najważniejsze jest w tym placku to, że składnikiem określającym całośc są banany.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 4:09, 15 Lut 2007    Temat postu: coztego

Jakoś mi umknęła ta temperatura Embarassed
To może jutro mój gość z Kolumbii dostanie bananowe ciasto na deser Smile
Właśnie mi się przypomniało, że kiedyś robiłam jakieś bananowe ciasto i dodawało się do niego cynamon musze pomyśleć skąd był ten przepis... Cool
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 4:09, 15 Lut 2007    Temat postu: borsaf

Coztego, a moze Ci sie jabłka z bananami pomieszały? Cynamon chyba przytlumi smak bananow.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 4:09, 15 Lut 2007    Temat postu: borsaf

Jak my tu tak tworczo do tych przepisów podejdziemy to...jak babcia Wind mawia...desery nas zaskoczą...oby pozytywnie Laughing
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 4:10, 15 Lut 2007    Temat postu: Flaire

borsaf napisał:
Coztego, a moze Ci sie jabłka z bananami pomieszały? Cynamon chyba przytlumi smak bananow.

Nie, nie pomieszało się - są też przepisy z cynamonem. Ale ja wolę bez, bo lubię banany.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 4:12, 15 Lut 2007    Temat postu: Anisha

borsaf napisał:
Jak my tu tak tworczo do tych przepisów podejdziemy to...jak babcia Wind mawia...desery nas zaskoczą...oby pozytywnie

Śmieszny jest język polski - zanim zrozumiałam, najpierw pomyślałam, że jakaś niemiła jesteś dla Wind... Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 4:12, 15 Lut 2007    Temat postu: Flaire

borsaf napisał:
Jak my tu tak tworczo do tych przepisów podejdziemy to...jak babcia Wind mawia...desery nas zaskoczą...oby pozytywnie Laughing

No więc właśnie... Ja mam taką zasadę, że jak robię coś pierwszy raz, to raczej dosyć dokładnie trzymam się przepisu (chyba że przepis ewidentnie kiepski - ale wtedy raczej w ogóle nie robię). Dopiero jak wiem już, co z tego wychodzi, to zaczynam eksperymenty. Oczywiście jeśli przepis bardzo prosty, to wiem, co z niego wyjdzie jeszcze zanim zrobię... ale i tak zazwyczaj pierwszy raz trzymam się przepisu.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 4:13, 15 Lut 2007    Temat postu: borsaf

Anisha, hihihi, jak to pisalam to sie tez zastanawiałam...bo Wind sie nie odmienia, a w polskim to bymusialo być babcia Windy hihihi, a jak do konca po polsku to wychodzi babcia wiatru Twisted Evil
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 4:16, 15 Lut 2007    Temat postu: Wind

Anisha napisał:
Śmieszny jest język polski - zanim zrozumiałam, najpierw pomyślałam, że jakaś niemiła jesteś dla Wind... Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

I ja sie nocnie obsmialam Laughing Laughing Laughing

coztego napisał:
To może jutro mój gość z Kolumbii dostanie bananowe ciasto na deser

Nie ujmujac nic Twojemu gosciowi, to jak z Kolumbii przybywa to moze zaskocz go makowcem, drozdzowkami z makiem, albo jakims innym makowym przysmakiem Wink Bedzie jakas odmiana dla ichniejszych upraw Wink Twisted Evil

BTW moja Babcia twierdzi, ze ciasta na oleju to profanacja Ciasta maja byc na maselku, najlepiej tez na drozdzach Wink i recznie wyrabiane. Ehhhh ... te stare nawyki

W.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 4:16, 15 Lut 2007    Temat postu: coztego

Ale masło masłem, a olej olejem. Wink
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 4:18, 15 Lut 2007    Temat postu: zadziorny

Wind napisał:
Ciasta maja byc na maselku, najlepiej tez na drozdzach Wink i recznie wyrabiane. Ehhhh ... te stare nawyki

Dokładnie Laughing
To pisałem ja - wyrabiacz ciastowy
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 4:18, 15 Lut 2007    Temat postu: Wojtek

Napiszę tu o moich plackach. Brdzo smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Można jeśc na ciepło lub zimno.
* pierś z kurczaka pokroic drobno w kostkę,
* dodac drobno posiekaną cebulę,
* dodac jajco,
* dodac 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
* dodac 4 łyżki majonezu,
* doprawic solą, pieprzem.
Wymięszac, usmażyc, zjeśc. Pychota!
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 4:20, 15 Lut 2007    Temat postu: Wind

Hmmm ... gotuje raczej nie za czesto, lecz jesli mam czas i dla szczegolnie milych memu sercu gosci zawsze cos dobrego - i nie z okolicznej pierogarni - serwuje.
Najwazniejsze, aby bylo zjadliwe i malo kaloryczne.

No to jedziemy:

Spaghetti z wolowina - porcja na 4 osoby

350 g mielonej wolowiny (najlepiej pierwsza krzyzowa bez tluszczu oczywiscie Smile )
4 male cebule
2 - 3 lyzki oliwy z oliwek
3 lub wiecej zabkow czosnku
1 opakowanie sosu pomidorowego w kartonie
przyprawy do smaku
spaghetti
ser zolty, o dobrych wlasciwosciach "roztapiania" Wink

Cebule drobno kroimy. Na patelni podgrzewamy 2 lyzki oliwki, wrzucamy cebule, mieszajac doprowadzmy do "zeszklenia". Cebule dokladnie usuwamy z patelni, odkladamy na spodeczek. Na tej samej patelni smazymy wolowine. Na poczatku wiadomo na ostrym ogniu Gdy troszke odparuje dodajemy cebule. Wszystko mieszamy, dusimy pod przykryciem. Podczas duszenia mozna dolac troszke wody. Gdy wolowina bedzie juz miekka, dodajemy sos pomidorowy, rozgnieciony w prasce czosnek (ja dodaje dosc duzo ok. 5 - 6 zabkow ), ostra papryke lub chili, oregano, sol, czarny pieprz.
Odparowuje sos (lubie geste a nie wodniste potrawy Wink ). W miedzy czasie gotuje spaghetti lub inny makaron, jesli wiem ze blakajace sie nitki beda klopotliwe podczas jakiejs intrygujacej, wieczornej rozmowy , scieram ser na grubych oczkach i chlodze do pozadanej temperatury dobre wino.

Makaron w ilosciach adekwatnych do rozmiarow zoladkow klade na polmiski, delikatnie posypuje tartym serem, polewam wolowina z sosem pomidorowym, na wierzchu ponownie posypuje serem, oraz drobno siekana bazylia. Podaje z blaskiem swiec, wytrwanym winem i zajmujaca rozmowa

W.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 6 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island