Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 54, 55, 56 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bodzia78



Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: WARSZAWA

PostWysłany: Czw 21:21, 28 Sie 2008    Temat postu:

Wrzucę kilka swoich przepisów Smile ... Założyąłm kulinarny temat na Forum Owczarka Szkockiego więc mam Wink gotowce Very Happy ...

Zaczynam Smile

Sałatka z kurczakiem, rodzynkami i ryżem

ryż (ugotowany), piersi z kurczaka (podsmażone lub ugotowane - jak kto woli- pokrojone w cieńkie paseczki) ,, rodzynki (namoczone w mleku i odsączone), kukurydza, ananas ( z puszki pokrojony w kostkę) , majonez, sól i pieprz do smaku.

Sałatka z kurczaka z winogronami

ryż, piersi z kurczaka, rodzynki, kukurydza, ananas, majonez, CZOSNEK, WINOGRONA Szczegóły j.w. MOŻNA DODAĆ KURCZAKA WĘDZONEGO.

Jeszcze mam na saltkę z krabów:
paluszki krabowe (surmi9), kukurydza, majonez, ananas, czosnek, cytryna

Proporcji nie podaję, za każdym razem mieszam w innych Very Happy


Wieprzowina pieczona a'la Ja

Kiedyś tam teściowa przyniosła mi kawał świni tzw. od szynki - wielkości spasionego kota (tak 2,5-3 kg). Z braku pomysłu i niektórych przypraw zrobiłam coś co świetnie smakuje. Poniżej przepis...

Minikosteczki Knorr majerankowe (ja zużyłam 2 - po 1 na każdą stronę)

majeranek suszony

Przyprawa 5 smaków

Śliwka Kalifornijska (suszona) do nadziewania

kilka łyżek oleju (może byc oliwa z oliwek)

cebula (razem z łupinką)

1 czerwona papryka

Do podlewania: kostka Mięsna Winiar eozpuszczona w 500 ml wody - gorącej.


Mięso umyłam i osuszyłam. Nadziubałam nożem z obu stron - w miarę symetrycznie - w otwory powciskałam śliwkę suszoną. Palcami zasklepiałam otworki aby nie było widać że coś jest tam schowane Wink .

Posmarowałam olejem i posypałam rozkruszonymi minikosteczkami. Zostawiłam na trochę ( ideałem byłaby godzina-dwie).

Następnie posypałam przyprawą 5 smaków
a na to dodałam majeranek.

Mięso położyłam do brytfanki (mam taka z siatkowanym podwójnym dnem) podlałam wrzątkiem.

Na mięsie poukładałam grube plastry cebuli (razem ze skórka) i paprykę pokrojona na duże kawałki. Dzięki temu mięso się nie przypala, "łapie" aromat warzyw a sos ma niepowtarzalny kolor - można użyć innych jak się ma Wink np. marchewki, pietruszki i poobkładać dookoła).

Mięso wstawiłam do piekarnika z TERMOOBIEGIEM 175 st. C na 2,5 godzinki.

Mam zasadę - piekę tyle czasu ile waży mięcho - zamieniam tylko kg na h.

Podczas pieczenia podlewałam bulionem z Kostki Mięsnej. W połowie pieczenia odwróciłam brytfankę - przodem do tyłu (żeby się równomiernie piekł od strony nawiewu).

Dziugam pieczeń przed wyjęciem - jak wypływa jasny sos z wnętrza - może przypominać blady rosół - tzn. że mięso upiekło się w środku.
Jak wypływa różowy płyn - trzeba jeszcze poczekać.

Sos z dna brytfanki zlewam - mogę go podać jeżeli mięso ma być do obiadu lub zostawić. Osobiście zamrażam i mam aromat do zupy grochowej lub fasolowej Wink
SMACZNEGO Wink

Wstyd przyznać -ale zanim dotarłam do pieczeni z aparatem - ktoś Twisted Evil zjadł zdecydowana większość. Tak więc pokroiłam w plastry i przedstawiam w postaci gotowej do położenia na kanapkach...

zdjęcie wstawię za 24 h Very Happy - ochrona przed spamem

SMACZNEGO Very Happy

... jak "zjecie " wstawię inne przepisy Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Sob 13:15, 30 Sie 2008    Temat postu:

bodzia78 napisał:

Dziugam pieczeń przed wyjęciem

Poproszę o dokładny instruktaż dziugania. Mam niejasne przeczucie, że to znacząca czynność przy Twojej pieczeni Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bodzia78



Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: WARSZAWA

PostWysłany: Sob 16:23, 30 Sie 2008    Temat postu:

pewnie że tak Smile namaczam patyczek do szaszłyków przez 10 min w wodzie. Następnie wycieram ręcznikiem kuchennym i takowym patykiem dźgam Smile gdzie popwdfnie myśląc np o szwagierce Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Sob 13:47, 06 Wrz 2008    Temat postu:

Halo, Halo!!!

Czy Ktos ma przepis na pyszny, gęsty sos waniliowy do polania nalesników?

Najchętniej na smietanie, bez jajek ale jak muszą być już jajka to też ok.
Powrót do góry
nitencja
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 5596
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Livingston

PostWysłany: Sob 13:51, 06 Wrz 2008    Temat postu:

Wątróbki drobiowe w pomidorach

Przepis na 4 porcje

Przygotowanie: ok. 35 minut

Porcja: ok. 420 kcal

Składniki:

- 60 dag wątróbek kurzych
- cebula
- 2 papryki
- 4 pomidory
- ostra papryczka chili
- pół szklanki bulionu warzywnego (z kostki)

Dodatki: kieliszek czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżki keczupu, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej bazylii, 1-2 listki laurowe, 4 łyżki oleju, sól, mielony pieprz


Wątróbki opłukać, oczyścić z żyłek, obsmażyć na połowie oleju, przełożyć do rondla. Papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Podsmażoną wątróbkę oprószyć solą oraz pieprzem. Ułożyć na niej paprykę, cebulę oraz pomidory. Dodać listek laurowy. Doprawić keczupem, posiekanym chili oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalać bulionem i czerwonym winem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Posypać posiekaną bazylią i podawać z pieczywem lub ryżem na sypko.

PYCHOTA !!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Śro 22:01, 10 Wrz 2008    Temat postu:

[b]Borsaf[/b], ja znam tylko taki.

1/2 litra mleka
3-4 żółtka (w zalezności od wielkości jaj)
cukier (możliwie drobny) 5-6 czubatych łyżek
cukier waniliowy (taki sztuczny wanilinowy lub taki firmy Kotyani z prawdziwą wanilią - tylko wtedy czarne drobne paproszki będą)

Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć jak na kogiel mogiel, aż do białośći. To bardzo ważne - im lepiej utarte tym krem lepszy.
W sporym rondelkulub garnuszku podgrzać mleko prawie do wrzenia. Jak się zacznie podnosić połowe dolac do utartych żółtek, dobrze wymieszać i wlac do rondelka. W tym momencie zmniejszyc ogien pod rondelkiem do minimum. Mieszać przy dalszym podgrzewaniu. Nie wolno dopuscic do zagotowania się, bo się zważy. Jak zacznie "puchnąć" w rondelku dość wyraźnie zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia. Powinien miec konsystencje gęstej, puszystej śmietany.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Śro 10:30, 17 Wrz 2008    Temat postu:

Własnie robie przeciery pomidorowe na zupkę w zimie Very Happy Pomyslałam, że podziele się z Wami pomysłem racjonalizatorskim mojej Ewy:

Pomidory myje dokładnie, przekarajam na ćwiertki, ósemki, odkrawam doopki i...do maszynki do mielenia mięsa!!!
Wychodzi paparyda, którą gotuję, dosalam i do słoików wkładam. Oczywiście przecier jest z pestkami ale łatwiej mi potem słoiczek w zimie jeden przecedzić niz teraz 10 kg ucierać Very Happy Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Czw 9:20, 02 Paź 2008    Temat postu:

Chcialam poprosić tutaj o pomysły na dania jednogarnkowe, które można mrozić... Poniważ całymi dniami nie będzie mnie w domu więc pewnie będę robić gotowanko na cały tydzień i póżniej to porcjować... Rolling Eyes
Powrót do góry
Borsaf
Gość





PostWysłany: Czw 10:23, 02 Paź 2008    Temat postu:

Poproszę przepisy na robienie gołąbków z kapusty, przeróznej

Przepisi prosze lopatologicznie od A do Z Very Happy
Powrót do góry
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Czw 10:45, 02 Paź 2008    Temat postu:

Gołąbki.

Duża głowa kapusty.

1 kg mięsa mielonego (wieprzowe czyste lub mieszane wieprzowo-wołowe).
1 szklanka ryżu
2 jajka
sól, pieprz, mielona papryka ostra i słodka

opcjonalnie cebula

1 karton przecieru pomidorowego (jest taki w kartonikach 1/2 litra lekko zagęszczony, bardzo dobry zagranicznych firm, nasze są dla mnie za kwaśne)

Kapustę włożyć do dużego gara, zalać wodą i zagotować do wrzenia. Ona ma się tylko oparzyć, aby liście zmiękły, ale nie ugotowały się całkiem. W trakcie tego oparzania dobrze ją raz przewrócić do góry nogami, bo wypływa na wierzch i dół się gotuje, a góra całkiem surowa.

Ryż ugogować na półmiękko. Do dużej miski włożyć obgotowany i przestudzony ryż, dodać mięso, jaja, przyprawy (ilość wg gustu, czy kto lubi na ostro czy nie) i ewentualnie drobno posiekana cebulka. Wyrobić na jednolitą masę łapkami.
Głowkę kapusty przestudzić na tyle po wyjęciu z wody, aby nie parzyła w łapki. Obierać kolejno liscie, tak aby zostały całe. Jak mają bardzo gruby nerw to go trochę skroić nożem, bo będzie trudno zwijać. Na liściu układać kupkę farszu (mniej więcej, ile się w dłoń zmieści) i elegancko zwinąć liść wokół. Układać ciasno w szerokim garnku. Zalać wodą, tak aby przykryła gołąbki. Po zawrzeniu dodać przecier pomidorowy, sprawdzić na smak, czy nie trzeba tego płynu dosolić. Gotować około godziny.
Identycznie można robić faszerowaną paprykę. To znaczy farsz jest identyczny. Na tę ilość farszu trzeba około 10 dużych strąków lub więcej mniejszych. Trudno podać na wagę, bo zależy, czy papryka mocno mięsista czy też nie. Ze strąka trzeba wyrbrać gniazdo nasienne, umyć starannie i napychać farszem. Papryka lubi farsz bardziej pikantny.
Do papryki można z farszem poeksperymentować i dodawać więcej cebulki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, a nawet troszkę rodzynek i posiekanych migdałow (to na sposób włoski).


Ostatnio zmieniony przez Sirion dnia Czw 10:50, 02 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Czw 11:43, 02 Paź 2008    Temat postu:

Sirion jestes niezawodna Very Happy Very Happy Very Happy
Ja słyszałam, ze kapustę lepiej brać włoską, ta pomarszczoną, ze jest miększa i smaczniejsza Very Happy
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Czw 12:00, 02 Paź 2008    Temat postu:

Sirion, po co się daje te jajka? U mnie w domu się nie daje, dlatego pytam Smile
A i my robimy ewentualny sos pomidorowy, pieczarkowy albo grzybowy osobno, gołąbki duszą się w sosie własnym.
Powrót do góry
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Czw 14:49, 02 Paź 2008    Temat postu:

U mnie się robiło zawsze z jajkami - masa jest bardziej ścisła po ugotowaniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 17:04, 02 Paź 2008    Temat postu:

U mnie w domu (rodzinnym a teraz także osobistym) daje się jajka - no w sumie jak do każdego mielonego,a ryżu daję ok. 4 łyżek (suchego do tej masy do środka) gołąbki się duszą we własnym sosie, znaczy na gorącą oliwę wkładam gołąbki i odrobinę obrumieniam, potem trochę podlewam wodą ew. rosołkiem i duszę wolniutko, a na koniec dodaję koncentrat i przyprawy wg. smaku - POWODZENIA HANIK Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 17:06, 02 Paź 2008    Temat postu:

O matko kochana, jak mi się chce gołąbków!!! no i po co ja tu zaglądałam Crying or Very sad jutro tłum gości i menu ustalone, ale po niedzieli gołąbki będą na obiad - na bank Very Happy

Sirion jak Ty to pięknie wszystko opisałaś, nawet z przewracaniem kapusty w garnku, jestem pod wrażeniem, ajk jesteś taka zdolna ipracowita, to może podeślesz mi gotowego gołąbka, bo mi się normalnie chce jeść


Ostatnio zmieniony przez Czarna dnia Czw 17:10, 02 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 54, 55, 56 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 55 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island