Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 56, 57, 58 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kardusia
Gość





PostWysłany: Nie 11:57, 05 Paź 2008    Temat postu:

Ja też tak robię Smile . Jest to duże ułatwienie...
Powrót do góry
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 9:56, 06 Paź 2008    Temat postu:

Bardzo proszę - podzielcie się ze mną sposobami na wekowanie mięs. Mam 3 dni...
Czy konieczna jest znajomość sztuki tajemnej? Chodzi mi o takie wypróbowane i niezawodne sposoby. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Pon 13:24, 06 Paź 2008    Temat postu:

Kardusia napisał:
Coztego - cieszem siem Very Happy ...

Zapomniałam napisać,że "wędzonego" Wink

Domyśliłam się Cool Sprzedałam pomysł mamusi, bardzo się zapaliła do tych gołąbków na boczku Very Happy

Cytat:
Czy konieczna jest znajomość sztuki tajemnej?

Konieczna, jad kiełbasiany czyha Rolling Eyes

Ptysie, szukam wypróbowane i prostego przepisu na ciasto jogurtowe
Powrót do góry
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Śro 22:47, 08 Paź 2008    Temat postu:

Cosia na ptysie czy na ciasto jogurtowe ????
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 0:28, 09 Paź 2008    Temat postu:

Borsaf napisał:
Kaszę "normalnie" się dośc cięzko gotuje...baaardzo łatwo sie przypala.
Hmmm... Ja gotuję kaszę tak samo jak ryż, nigdy się nie przypala i zawsze wychodzi super. A robię to tak: DOKŁADNIE odmierzam na jedną miarkę kaszy dwie miarki wody. Garnek z kaszą i wodą (i solą jak kto lubi - ja czasem do gryczanej dodaję kostkę bulionu grzybowego zamiast soli) stawiam na wysokim ogniu tylko do zagotowania - potem zmniejszam ogień do najniżeszego możliwego (mam elektryczną kuchenkę) i jeszcze gotuję 20 minut. I koniec!

Można też po zagotowaniu zdjąć z ognia zupełnie i zawinąć żeby nie ostygła i tak robi moja babcia: najpierw zawija w grubą gazetę, potem w kilka ręczników, a na koniec wkłada pod poduszkę.

A na te torebki to jakoś nie mogę się skusić - bo ani to wygodne (producent odmierza, ile ma być kaszy, a nie ja), ani kasza lepsza od mojej mi nie wychodzi, mojej sztuczki z bulionem nie ma jak dobrze zastosować (a to fajna sztuczka Smile ), ale za to kasza w torebkach jest znacznie droższa od zwykłej kaszy Evil or Very Mad. Z ryżem - dokładnie tak samo i ryż też gotuję tak jak powyżej, tylko bulion jak dodaję, to zazwyczaj z kury Smile .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anisha
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Czw 6:49, 09 Paź 2008    Temat postu:

Flaire napisał:
tak robi moja babcia: najpierw zawija w grubą gazetę, potem w kilka ręczników, a na koniec wkłada pod poduszkę.

Mogę sobie z Twoją Babcią rękę podać Very Happy - też tak gotuję kaszę. Jest zawsze pięknie na sypko ugotowana, żadnego przypalania.
Jedna tylko różnica - moja kasza jest w stosunku do wody nie 1:2, tylko 1:1,5. No i kapka oliwy dolana do wody - to tyle. Cool

A numer z kostką zastosuję przy najbliższej okazji, bo wygląda mi na dobry pomysł. Smile

Ryż natomiast ja gotuję jak makaron - wrzucam na posolony wrzątek (sporej ilości wody) i po 17 minutach (na średnim gazie) wyrzucam na sitko. Też jest zawsze idealnie sypki. Oczywiście, w trakcie jeszcze kikla razy mieszam w garnku, bo ryż lubi przywierać do dna, ale poza tym zero stresu, że się nie uda.


Ostatnio zmieniony przez Anisha dnia Czw 6:52, 09 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 6:59, 09 Paź 2008    Temat postu:

Anisha napisał:

Jedna tylko różnica - moja kasza jest w stosunku do wody nie 1:2, tylko 1:1,5.
To jeden do dwóch to jest moja proporcja na gotowanie przez 20 m in. - proporcji Babci "pod poduszkę" nie jestem pewna, może też być 1:1,5... Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Czw 8:52, 09 Paź 2008    Temat postu:

Sirion napisał:
Cosia na ptysie czy na ciasto jogurtowe ????

Na ciasto jogurtowe, Ptysiu Very Happy
Powrót do góry
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 9:53, 09 Paź 2008    Temat postu:

Nalewka na pigwie!

Miłe koleżanki, musicie jeszcze trochę poczekać, bo...pigwę zbiera się po przymrozkach ( my najczęściej zbieramy pod koniec listopada), no i jeszcze jedno, akurat tę książeczkę z nalewkami mamy podobno na Kaszubach, bo sąsiad też chciał, będę tam w przyszłym tygodniu - to przywiozę i wtedy tutaj umieszczę przepis Very Happy Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Pią 23:07, 10 Paź 2008    Temat postu:

Robiłam nalewkę na pigwie zbieranej pod koniec września i wszystko było OK. Pdobnie mówią, że tarniówkę trzeba robić z przemrożonej tarniny. Tarnina opada z krzaków po przymrozku !!!! Zawsze zbieramy tarninę na poczatku października i nalewka jest OK !
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jola
Zaangażowany


Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 1072
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Józefów

PostWysłany: Sob 19:56, 11 Paź 2008    Temat postu:

fajny kacik, będę korzystać bo przyzmam się mięsko piekę, jakieś sosy pitraszę najczęściej mojego pomysłu bo stojąc w korkach głodna po pracy o jedzeniu myślę, za to w ciastach, plackach i td ... to ze mnie zupełna noga Embarassed
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 22:56, 11 Paź 2008    Temat postu:

Kącik bardzo fajny - wszystkie przepisy, które z niego próbowałam były super! Smile Na pierwszym jednak miejscu wśród moich ulubionych uplasował się bezkonkurencyjny likier mleczno-czekoladowy nitencji, a na drugim, ex equo, rewelacyjne i trywialnie proste w przyżądzaniu różane ciastka francuskie sirion oraz niesłychanie podatne na eksperymenty i urozmaicenia placuszki z kurczaka Wojtka. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Nie 8:38, 12 Paź 2008    Temat postu:

Flaire, różane ciastka sa tak proste, bo bazuja na gotowcach. Trzeba tylko wybrać je dobrej jakości. Gdyby robic wszystko od poczatku ..... Tartą różę i owszem przez lata robiłam sama (miałam dostęp do centyfolii), w sklepach jej nie było. Ciasto francuskie w domu - dzień roboty ! Raz próbowałam zrobić sama i nie powiem, co mi wyszło, bo się wyrażać nie będę Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Nie 8:43, 12 Paź 2008    Temat postu:

Flaire, albo mam omamy albo co. Czy tu juz był przepis na klasyczne pancakes ? Ty chyba znasz go najlepiej ? Najbardziej zależałoby mi na tej wersji, jak jest w Holandii ....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Nie 9:55, 12 Paź 2008    Temat postu:

Piersi kurczaka w jabłkach

Ten przepis to na bardzo szybki obiadek...

Ugotowac odpowiednia ilośc ryżu i odstawić gdzieś w ciepłe, żeby zachował ciepło.
Piersi kurczaka posolić, popieprzyć, poprzekrawac na 2lub 3 kawałki (żeby sie później łatwiej nakładało). Naczynie żaroodporne wymarowac masłem połozyc piersi kurczaka na dno, na to ze trzy warstwy jabłek. Jabłka w ósemkach, bez gniazd nasiennych ale ze skórką. Pomazic to wszystko keczupem i do piecyka. Przez ok 15 - 20 min bez przykrycia, a potem przykryć, w piekarniku od pół do godziny siedzą. Sprawdzać patykim, widelcem, czy już sa miekkie, przepieczone. Na 180 stopni.
Jabłka muszą duzo soku puścić, wtedy piersi są pychotka.
Podawać z ryżem.

Tak to wygląda przed zapieczeniem


Ostatnio zmieniony przez Borsaf dnia Nie 9:59, 12 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 56, 57, 58 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 57 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island