Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 58, 59, 60 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
asher
Gość





PostWysłany: Pon 11:18, 27 Paź 2008    Temat postu:

A ja nie zrobiłam, bo na jakiś czas stałam się jednoręczna... Sad I w weekend zamiast pysznego kurczaczk ajadłam zupki chińskie Confused
Powrót do góry
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 11:26, 27 Paź 2008    Temat postu:

Jedną ręką można też zamówić jedzonko do domu - sama to niedawno przerabiałam.
Asher - życzę szybkiego powrotu do zdrowia!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Czw 15:57, 06 Lis 2008    Temat postu:

W odpowiedzi na liczne zapytania wstawiam .....

Do sporządzenia nalewki " Cud, miód , cytryna " potrzeba :

1. Duży, litrowy słój miodu lipowego ( to chyba 1300 g miodu)
2. Sok z 5 dużych, soczystych cytryn, przecedzony przez perlonowe sitko
3. 1 litr spirytusu ( nasz był "z wysokiego komina" Wink )
4. 1/2 litra wody-może być przegotowana albo mineralna bez gazu


W wielkim garze podgrzewamy miód tak długo,aż stanie się płynny, potem mieszając dodajemy sok z cytryn, potem , dalej intensywnie mieszając, spirytus a na końcu wodę. Przelewamy do butelek, wrzucamy do smoły,obkładamy tłuczonym szkłem i gotowe ..(do spożycia podobno po 6-8 tygodniach, ale to nieprawda ) Wink Twisted Evil
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Pią 23:58, 07 Lis 2008    Temat postu:

FORSZMAK - jedna z miliona wersji.

Trzeba posiadać pieczonego kurczaka, którego rwiemy na strzępy. Strzępy te wrzucamy do rosołku (może być z kostki), dorzucamy sporo kiszonego ogórka pokrojonego w kostkę, podsmażoną cebulkę, doprawiamy wg własnego gustu pieprzem, solą, czosnkiem, papryką, zielem angielskim, listkiem, maggi. Dodajemy ketchup i zagęszczamy brązową zasmażką.
Można dodać pokrojone warzywa jak do zupy, ale wówczas trzeba je w tym rosołku ugotować, co wydłuża czas przygotowania forszmaku, ale za to podnosi walory smakowe Smile



Edit: dowiedziałam się niedawno, że prawdziwy forszmak nie zawiera kiszonego ogórka, a konserwowego Smile


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Wto 5:29, 01 Cze 2010, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
domi_nique



Dołączył: 14 Mar 2007
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Świętochłowice/Wrocław

PostWysłany: Wto 0:49, 18 Lis 2008    Temat postu:

ostatnio mnie wzielo na eksperymenty kulinarne. wczoraj zrobilam lasagne z kielkami fasoli mung zamiast miesa, a teraz wlasnie mysle nad zupa piwna. czy ktos z terierkowiczow ma jakis sprawdzony i pyszny przepis na taka zupke? najlepiej, zeby nie byla tak calkiem na slodko i zeby pasowaly do niej grzanki Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hana
Gość





PostWysłany: Wto 21:44, 18 Lis 2008    Temat postu:

Liker kawowy

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. spirytusu
1/2 szkl.cukru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej


mleko z cukrami zagotować,ostudzić;kawę rozpuścić w odrobinie mleka,zimne mleko wymieszać z kawą, dodawać powoli spirytus mieszając
g o t o w e (ja piję od razu, leśli postoi to lepiej:)))
Powrót do góry
nitencja
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 5596
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Livingston

PostWysłany: Wto 22:28, 18 Lis 2008    Temat postu:

Equiitana to przy tej nalewce to sie wszystkie procenty wygotują ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 22:38, 18 Lis 2008    Temat postu:

nitencja napisał:
Equiitana to przy tej nalewce to sie wszystkie procenty wygotują ?


pytanie wydaje sie zasadnicze Cool Bo jesli tak, to z gotowania rezygnujemy! Evil or Very Mad Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Wto 23:20, 18 Lis 2008    Temat postu:

Miód, zeby sie stał płynny nie potrzebuje sie zagotować Very Happy
Spoko, piłam naleweczkę i zaręczam BYŁY procenty! Wink Very Happy
Powrót do góry
Anisha
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Śro 0:04, 19 Lis 2008    Temat postu:

domi_nique napisał:
wlasnie mysle nad zupa piwna. (...) zeby nie byla tak calkiem na slodko i zeby pasowaly do niej grzanki Smile

domi_nique, nie wydziwiaj, tylko po prostu zrób sobie tosta i popij piwkiem - będziesz miała prawie to samo. Wink Very Happy

hana, mam nadzieję, że 13-ego stawisz się z likierkiem do degustacji... Wink Very Happy Przepis brzmi bardzo papuśnie! Cool Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Śro 21:07, 19 Lis 2008    Temat postu:

Wind napisał:
nitencja napisał:
Equiitana to przy tej nalewce to sie wszystkie procenty wygotują ?


pytanie wydaje sie zasadnicze Cool Bo jesli tak, to z gotowania rezygnujemy! Evil or Very Mad Very Happy



E, co Wy Shocked miód robi sie płynny juz przy 40-50 stopniach. Ostatnio podgrzałam, upłynniłam, poszłam z pasqdami na spacer a po powrocie robiłam dalej Twisted Evil i pyszna jest jak poprzednie Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 0:59, 20 Lis 2008    Temat postu:

Anisha napisał:

hana, mam nadzieję, że 13-ego stawisz się z likierkiem do degustacji... Wink Very Happy Przepis brzmi bardzo papuśnie! Cool Razz
Trzy-nas-tego, nawet w grudniu jest wiosna... Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
asher
Gość





PostWysłany: Czw 10:54, 20 Lis 2008    Temat postu:

Pilnie kupię miód lipowy.

Wink

A serio, Equitana, wielokwiat może być? Hmmm
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Czw 12:28, 20 Lis 2008    Temat postu:

asher myślę, że nie zaszkodzi spróbować Laughing Jeśli będzie niedobra to jakoś zmęczysz Cool
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 12:35, 20 Lis 2008    Temat postu:

coztego napisał:
Jeśli będzie niedobra to jakoś zmęczysz Cool


zawsze mozemy Ci pomoc Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 58, 59, 60 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 59 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island