Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
asher
Gość
|
Wysłany: Pon 11:18, 27 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
A ja nie zrobiłam, bo na jakiś czas stałam się jednoręczna... I w weekend zamiast pysznego kurczaczk ajadłam zupki chińskie
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Ravena
Weteran
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Pon 11:26, 27 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Jedną ręką można też zamówić jedzonko do domu - sama to niedawno przerabiałam.
Asher - życzę szybkiego powrotu do zdrowia!
|
|
Powrót do góry |
|
|
equitana
Moderator
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań!
|
Wysłany: Czw 15:57, 06 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
W odpowiedzi na liczne zapytania wstawiam .....
Do sporządzenia nalewki " Cud, miód , cytryna " potrzeba :
1. Duży, litrowy słój miodu lipowego ( to chyba 1300 g miodu)
2. Sok z 5 dużych, soczystych cytryn, przecedzony przez perlonowe sitko
3. 1 litr spirytusu ( nasz był "z wysokiego komina" Wink )
4. 1/2 litra wody-może być przegotowana albo mineralna bez gazu
W wielkim garze podgrzewamy miód tak długo,aż stanie się płynny, potem mieszając dodajemy sok z cytryn, potem , dalej intensywnie mieszając, spirytus a na końcu wodę. Przelewamy do butelek, wrzucamy do smoły,obkładamy tłuczonym szkłem i gotowe ..(do spożycia podobno po 6-8 tygodniach, ale to nieprawda )
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią 23:58, 07 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
FORSZMAK - jedna z miliona wersji.
Trzeba posiadać pieczonego kurczaka, którego rwiemy na strzępy. Strzępy te wrzucamy do rosołku (może być z kostki), dorzucamy sporo kiszonego ogórka pokrojonego w kostkę, podsmażoną cebulkę, doprawiamy wg własnego gustu pieprzem, solą, czosnkiem, papryką, zielem angielskim, listkiem, maggi. Dodajemy ketchup i zagęszczamy brązową zasmażką.
Można dodać pokrojone warzywa jak do zupy, ale wówczas trzeba je w tym rosołku ugotować, co wydłuża czas przygotowania forszmaku, ale za to podnosi walory smakowe
Edit: dowiedziałam się niedawno, że prawdziwy forszmak nie zawiera kiszonego ogórka, a konserwowego
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Wto 5:29, 01 Cze 2010, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
domi_nique
Dołączył: 14 Mar 2007
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Świętochłowice/Wrocław
|
Wysłany: Wto 0:49, 18 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
ostatnio mnie wzielo na eksperymenty kulinarne. wczoraj zrobilam lasagne z kielkami fasoli mung zamiast miesa, a teraz wlasnie mysle nad zupa piwna. czy ktos z terierkowiczow ma jakis sprawdzony i pyszny przepis na taka zupke? najlepiej, zeby nie byla tak calkiem na slodko i zeby pasowaly do niej grzanki
|
|
Powrót do góry |
|
|
hana
Gość
|
Wysłany: Wto 21:44, 18 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Liker kawowy
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. spirytusu
1/2 szkl.cukru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
mleko z cukrami zagotować,ostudzić;kawę rozpuścić w odrobinie mleka,zimne mleko wymieszać z kawą, dodawać powoli spirytus mieszając
g o t o w e (ja piję od razu, leśli postoi to lepiej:)))
|
|
Powrót do góry |
|
|
nitencja
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 5596
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Livingston
|
Wysłany: Wto 22:28, 18 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Equiitana to przy tej nalewce to sie wszystkie procenty wygotują ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 22:38, 18 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
nitencja napisał: | Equiitana to przy tej nalewce to sie wszystkie procenty wygotują ? |
pytanie wydaje sie zasadnicze Bo jesli tak, to z gotowania rezygnujemy!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Borsaf
Gość
|
Wysłany: Wto 23:20, 18 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Miód, zeby sie stał płynny nie potrzebuje sie zagotować
Spoko, piłam naleweczkę i zaręczam BYŁY procenty!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Anisha
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Śro 0:04, 19 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
domi_nique napisał: | wlasnie mysle nad zupa piwna. (...) zeby nie byla tak calkiem na slodko i zeby pasowaly do niej grzanki |
domi_nique, nie wydziwiaj, tylko po prostu zrób sobie tosta i popij piwkiem - będziesz miała prawie to samo.
hana, mam nadzieję, że 13-ego stawisz się z likierkiem do degustacji... Przepis brzmi bardzo papuśnie!
|
|
Powrót do góry |
|
|
equitana
Moderator
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań!
|
Wysłany: Śro 21:07, 19 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | nitencja napisał: | Equiitana to przy tej nalewce to sie wszystkie procenty wygotują ? |
pytanie wydaje sie zasadnicze Bo jesli tak, to z gotowania rezygnujemy! |
E, co Wy miód robi sie płynny juz przy 40-50 stopniach. Ostatnio podgrzałam, upłynniłam, poszłam z pasqdami na spacer a po powrocie robiłam dalej i pyszna jest jak poprzednie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 0:59, 20 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Anisha napisał: |
hana, mam nadzieję, że 13-ego stawisz się z likierkiem do degustacji... Przepis brzmi bardzo papuśnie! | Trzy-nas-tego, nawet w grudniu jest wiosna...
|
|
Powrót do góry |
|
|
asher
Gość
|
Wysłany: Czw 10:54, 20 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Pilnie kupię miód lipowy.
A serio, Equitana, wielokwiat może być?
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Czw 12:28, 20 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
asher myślę, że nie zaszkodzi spróbować Jeśli będzie niedobra to jakoś zmęczysz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 12:35, 20 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
coztego napisał: | Jeśli będzie niedobra to jakoś zmęczysz |
zawsze mozemy Ci pomoc
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|