Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sirion
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ŁÓDŹ
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Śro 10:21, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Sirion napisał: | Cosia, ten przepis tu jest ! Zajrzyj do spisu treści ! Ja go na kostke zwyczajnie przekleiłam. |
Patrzyłam pod "Chrust" i nie znalazłam, a nie mogłam sobie przypomnieć nazwy "faworki"
Ale dalej nie wiem co robić, żeby mi tak nie dymiło
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 10:27, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
coztego napisał: |
Ale dalej nie wiem co robić, żeby mi tak nie dymiło | Moja Ś.P. Ciocia (która robiłą doskonałe faworki) dodawała w tym celu do tłuszczu kawałek surowego ziemniaka. Ale prawdę mówiąc nie wiem, czy to coś pomagało. Moim zdaniem kluczowe jest nie dopuścić tłuszczu do temperatury, kiedy zaczyna dymić... U mnie nie dymiło.
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Śro 10:30, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
A na czym smażysz?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 10:34, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
coztego napisał: | A na czym smażysz? | Ciocia uznawała tylko smalec, więc ja też.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 10:35, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Jeśli smażysz na oleju, to warto wiedzieć, że różne oleje mają różne maksymalne temperatury, w których zaczynają dymić. Najwyższą ma olej archaidowy - polecam do smażenia w wysokiej temperaturze.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sirion
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ŁÓDŹ
|
Wysłany: Śro 10:51, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Flaire ma rację - nasze tradycyjne faworki, pączki i inne takie to tylko na smalcu ! Bardzo wazne jest aby się ani odrobina maki nie dostała. Wtedy dymi ! Dlatego ciasto na faworki musi być tak spiste a zarazem elastyczne, aby sie do niczego nie lepiło i można było wałkować całkiem bez podsypywania mąką. No i trzeba temperatury pilnować. Jak faworki przy wypływaniu od razu sie rumienią, to tłuszcz za gorący, trzeba zmniejszyć grzanie i trochę odczekać. Jak nie wypływają od razu to jest za chłodny.
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Śro 11:00, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Sirion napisał: | Dlatego ciasto na faworki musi być tak spiste |
Jakie?
Dbałam o to, żeby nie było mąki luźnej, myślę, że za gorący tłuszcz miałam... Może spróbuję z tym smalcem
Ostatnio zmieniony przez coztego dnia Śro 11:00, 07 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 11:17, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
coztego napisał: | Sirion napisał: | Dlatego ciasto na faworki musi być tak spiste |
Jakie? | Spoiste.
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Śro 11:49, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Flaire napisał: | coztego napisał: | Sirion napisał: | Dlatego ciasto na faworki musi być tak spiste |
Jakie? | Spoiste. |
Jaka Ty jesteś błyskotliwa i inteligentna Nie wpadłabym na to
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 12:03, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
A mozna je w normalnej frytkownicy smazyc? Z ustawiana temperatura byloby latwiej utrzymac standardy smazenia, nie No i lowienie bedzie proste i przyjemne
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 12:06, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | A mozna je w normalnej frytkownicy smazyc? Z ustawiana temperatura byloby latwiej utrzymac standardy smazenia, nie No i lowienie bedzie proste i przyjemne | Można! W Polsce nie mam frytkownicy, ale w USA miałam i tak właśnie smażyłam. Tylko faworki są spore, więc we frytkownicy to tylko po trzy na raz mi się mieściło.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 12:07, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
coztego napisał: |
Jaka Ty jesteś błyskotliwa i inteligentna Nie wpadłabym na to |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 12:07, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Taaak zerknelam do swojej. Tez nie jest gigantem, niestety ...
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Śro 12:43, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Flaire napisał: | coztego napisał: |
Jaka Ty jesteś błyskotliwa i inteligentna Nie wpadłabym na to | |
Ale ja zupełnie serio! Ani odrobiny złośliwości, gapiłam się w to słowo, przestawiałam literki, i za nic nei chciało mi się sensownie ułozyć
|
|
Powrót do góry |
|
|
|