Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ibolya
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3156
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Pruszków
|
Wysłany: Śro 13:35, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
coztego napisał: | Flaire napisał: | coztego napisał: |
Jaka Ty jesteś błyskotliwa i inteligentna Nie wpadłabym na to | |
Ale ja zupełnie serio! Ani odrobiny złośliwości, gapiłam się w to słowo, przestawiałam literki, i za nic nei chciało mi się sensownie ułozyć |
Ja też się nie domyśliłam o co chodzi.
Już się miałam pytać Sirion co to znaczy, dobrze, że nie spytałam, hihihi.
Ostatnio zmieniony przez ibolya dnia Śro 13:35, 07 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 14:03, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
No bo wiecie... Język polski to moja specjalność.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Czarna
Weteran
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 19:22, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Załączyłam instrukcję obrazkową do faworków/chrustów... z myślą o tych, co nigdy nie widzieli jak się robi, szacowne bardzo zdolne "kucharki" proszę o wybaczenie, hi hi hi
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Śro 19:26, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
ginger napisał: | Załączyłam instrukcję obrazkową do faworków/chrustów... z myślą o tych, co nigdy nie widzieli jak się robi, szacowne bardzo zdolne "kucharki" proszę o wybaczenie, hi hi hi | Ale nie widać na zdjeciach ile dymu towarzyszyło smażeniu
Jak Ty to ładnie wycinasz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Czarna
Weteran
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 19:34, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
coztego napisał: |
Ale nie widać na zdjeciach ile dymu towarzyszyło smażeniu
Jak Ty to ładnie wycinasz |
U mnie się wcale nie dymi
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sirion
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ŁÓDŹ
|
Wysłany: Śro 20:12, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Oj, pisałam szybko, nie sprawdziłam (własnę błędy słabo widzę).
Ja smaże w woku, bo dobrze trzyma temperaturę i ma dużą powierzchnię, więc sporo na raz można faworków zmieścić. Zresztą ja malutkie robię, bo takie lubię, a nie giganty, gdzie trzy się zje i dosyć.
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Śro 20:29, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
ginger napisał: |
U mnie się wcale nie dymi |
POdejrzewam, że za gorący tłuszcz miałam, muszę spróbować znowu usmażyć, moze tym razem będzie lepiej
|
|
Powrót do góry |
|
|
Borsaf
Gość
|
Wysłany: Śro 21:52, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Coztego mam pytanie. Ty chyba piekłas w takiej silikonowej foremce??? Czy taka foremkę się smaruje tłuszczem i prószy bułeczka?
Aga sobie taką foremkę miękka kupiła i nie wiemy jak piec? Chyba się nie natłuszcza...sama odchodzi?
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Śro 22:06, 07 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Borsaf napisał: | Coztego mam pytanie. Ty chyba piekłas w takiej silikonowej foremce??? Czy taka foremkę się smaruje tłuszczem i prószy bułeczka?
|
Na pewno z lekka ją natłuszczałam, ale nie sypałam mąką ani bułką.
Wstyd się przyznać, ale dotychczas tylko raz jej użyłam
|
|
Powrót do góry |
|
|
halcia211
Zaangażowany
Dołączył: 20 Lis 2007
Posty: 1650
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Brzeg Dolny
|
Wysłany: Czw 19:09, 08 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
to ja wstawię przepis na pączki ziemniaczane - są przepyszne, po upieczeniu można je nadziewać bitą śmietaną, powidłami, co kto lubi, mi smakują bez niczego. Robię zawsze podwójną porcję i pączki po usmażeniu porcjuję i zamrażam - po rozmrożeniu są jeszcze lepsze. Nie muszę mówić jak smakowicie pachną jak się smażą. A oto przepis:
Pączki ziemniaczane
70 dkg ugotowanych ziemniaków (przecisnąć gorące przez praskę i wystudzić)
10 dkg drożdży
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru (jak ktoś lubi bardzo słodkie pączki , to można wiecej cukru dodać)
2 łyżki spirytusu
4 jajka
zapach pomarańczowy (lub inny dowolny)
1 kg mąki
szczypta soli
skórka starta z 1 cytryny
1/3 szklanki mleka
Drożdże posypać cukrem, dodać trochę ciepłego mleka, wymieszać.
Jak drożdże zaczną rosnąć dodać resztę składników, wyrobić, odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Rozwałkować ciasto jak na normalne pączki i wycinać szklaneczką krążki, jak trochę podrosną smażyć w dużej ilości tłuszczu. Ja smażę na oleju, ale na smalcu też są pyszne, po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
Borsaf
Gość
|
Wysłany: Czw 20:19, 08 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Karnawał...pewnie bedzie trzeba wypróbowac nowy przepis
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw 20:42, 08 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Ciekawe czym się te pączki różnią w smaku od takich tradycyjnych...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ravena
Weteran
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Pią 10:39, 09 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Też je wypróbuję
Chwytam się każdego przepisu bezmięsnego, bo mam w domu wegetariańskiego małojada i staram się urozmaicać jadłospis. Ostatnio rolada serowa Kiry-Mili zrobiła w moim domu furorę. Zrobiłam podwójną porcję i załapałam się ledwo na kilka plasterków.
Wymyśliłam też, że cieniutko pokrojona rolada świetnie nadaje się na kanapki - np. do szkoły
|
|
Powrót do góry |
|
|
halcia211
Zaangażowany
Dołączył: 20 Lis 2007
Posty: 1650
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Brzeg Dolny
|
|
Powrót do góry |
|
|
halcia211
Zaangażowany
Dołączył: 20 Lis 2007
Posty: 1650
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Brzeg Dolny
|
Wysłany: Pią 19:45, 09 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
a teraz zapraszam na gołąbki dla zapracowanych - szybko się je robi i są przepyszne
Gołąbki
1 kg mięsa mielonego
1/2 średniej główki kapusty włoskiej (może być biała kapusta)
5 jaj
10 łyżek kaszy mannny surowej
lub
10 łyżek ryżu surowego
robiłam obie wersje i moim zdaniem z kaszą są zdecydowanie lepsze
2 cebule duże (usmażyć)
przecier pomidorowy, sól, pieprz
2 kostki rosołowe
można dać pokrojone w kostkę surowe pieczarki
Kapustę pokroić w kostkę, ugnieść z odrobiną soli, dodać mięso, jajka, kaszę , cebulę, sól i pieprz. Wymieszać, formować kotlety , obtoczyć w bułce tartej, obsmażyć lekko, ułożyć w brytfance. Kostki rosołowe rozpuścić w 1 i 1/2 litra wody , dodać słoiczek przecieru, zalać gołąbki . Dusić około 1 godz w temp. 200 stopni C w piekarniku lub na kuchence jak kto woli
Smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|