Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Czarna
Weteran
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 14:51, 10 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Halcia ile tej kapusty pokrojonej ma być w stosunku do mięsa (np. na oko tyle samo, czy połowa "górki" mięsa..) no i jak drobno musi być posiekana kapusta (mam włoską). Średnia główka to baaardzo szerokie pojęcie - dla mnie . Pisz szybciutko - bo robię
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
halcia211
Zaangażowany
Dołączył: 20 Lis 2007
Posty: 1650
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Brzeg Dolny
|
Wysłany: Sob 18:26, 10 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
ginger wybacz, ale nam robią konserwację internetu od 8.01-11.01 w różnych godzinach i nie mogłam Ci wcześniej odpisać w Kuchni. To ma być kostka jaka Ci pasuje np. 2cm na 2 cm. Ilość kapusty jest dowolna, jak lubisz więcej, to dajesz więcej.Piszę szybko bo nie wiem kiedy nam znów net rozłączą
|
|
Powrót do góry |
|
|
asher
Gość
|
Wysłany: Sob 19:53, 10 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Przepis wygląda bardzo smakowicie Cebulkę wgniata się do kotletów, czy do sosu ją?
|
|
Powrót do góry |
|
|
halcia211
Zaangażowany
Dołączył: 20 Lis 2007
Posty: 1650
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Brzeg Dolny
|
Wysłany: Sob 21:37, 10 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
asher do masy się ją dodaje
|
|
Powrót do góry |
|
|
halcia211
Zaangażowany
Dołączył: 20 Lis 2007
Posty: 1650
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Brzeg Dolny
|
Wysłany: Pon 19:44, 12 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
robiłam wczoraj sałatkę "zupkową" - jadł ktoś może taką sałatkę?
coś pysznego , zaraz dam przepis:
Sałatka z zupek
najlepsze są te zupki:
ostre - bo inaczej sałatka będzie jałowa
a teraz przepis:
1 średnia kapusta pekińska (około półtora kilograma) - poszatkować, trochę wygnieść rękami
1 puszka kukurydzy
1/2 puszki groszku
5 jajek - ugotować i pokroić w kostkę
1 słoik korniszonów (trzyćwiartkowy) - pokroić w półplasterki
1 duży por - pokroić w półplasterki
1 duży pomidor - usunąć środek z pestkami, pokroić w kostkę
1 duża podwójna pierś z kurczaka - pokroić w kostkę i umażyć na oleju nie rumieniąc za bardzo, wystudzić
4 zupki ostre kurczak curry razem z przyprawami - zalać 2-ma szklankami wrzątku, wymieszać i przykryć, aby makaron spęczniał, wystudzić
składniki wymieszać z majonezem ( ja używam majonezu sałatkowego firmy Frubex 800 gramowego, jest w smaku jak własnoręcznie robiony)
Smacznego
Broń Boże nie dawać żadnych przypraw - wystarczą te z zupek, piersi też nie solić przy smażeniu
Ostatnio zmieniony przez halcia211 dnia Pon 20:25, 12 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
halcia211
Zaangażowany
Dołączył: 20 Lis 2007
Posty: 1650
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Brzeg Dolny
|
Wysłany: Pon 19:48, 12 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
aha, zapomniałam napisać - tej sałatki wychodzą 4 salaterki dość ubite - takie jak na fotce
|
|
Powrót do góry |
|
|
Borsaf
Gość
|
Wysłany: Pon 20:12, 12 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Podoba mi sie baaardzo ten przepis
Przy najbliższej okazji wypróbuję
[b]Halciu[/b[ przeois na gołabki dla leniwych dałam koleżance...też chce wypróbować. Tylko ta kasza manna? jakos nam nie pasuje...ale jak piszesz, że lepiej z nią niż z ryżem, to Ci wierzę
|
|
Powrót do góry |
|
|
halcia211
Zaangażowany
Dołączył: 20 Lis 2007
Posty: 1650
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Brzeg Dolny
|
Wysłany: Pon 20:18, 12 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Borsaf to część zrób z ryżem, a część z kaszą i sama oceń które Ci bardziej smakują. Ta sałatka zupkowa jest taka dobra, że się nią obżeramy bez pamięci.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Czarna
Weteran
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 20:50, 13 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Ali ja tutaj do Ciebie z prośbą - czy nie można by było czegoś wegetariańskiego wydzielić, bo mnie moje rodzone dziecko wykończy ...
A ciężko tak zawsze zaglądać do każdego przepisu, czy tam aby mięsa nie ma??? Please!!! Ludzie pewnie mają talie wypróbowane przepisy (i takie dziwne niejadki w domu)
|
|
Powrót do góry |
|
|
hana
Gość
|
Wysłany: Wto 21:00, 13 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
to ja też nieśmiało przyłączam się do prośby Ginger
|
|
Powrót do góry |
|
|
Borsaf
Gość
|
Wysłany: Wto 22:47, 13 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny, ja nie wegetarianin ale w tym linku, który podała Wind jest po prawej stronie zakładka do kuchni wegetarianskiej. Zajrzyjcie sobie do niej...moze Wam cos podpasi?
Dla mnie najgorszy scenariusz to ten, że dla jednych jedno gotuje, a dla drugich inne. Pamietam, jak po operacji musiałam byc na diecie lekkiej to małżowina tez dostawał gotowane żarełko ...powiedziałam mu, ze to dla jego dobra hihihi.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 23:24, 13 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
ginger, w sieci jest cale mnostwo pysznych przepisow dla wegan. Zerknij moze tu [link widoczny dla zalogowanych]
A tak na marginesie udaje Wam sie dostarczyc ta dieta tyle bialka ile wynosi dobowe zapotrzebowanie (1,5 - 3,0 g na 1kg masy ciala)?
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Wto 23:34, 13 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Halcia sałatka z zupek jest fascynująca
A takie gołąbki kiedys jadłam, ale gdzieś zgubiłam przepis, fajnie, że znalazłam tutaj
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Śro 0:52, 14 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
ginger napisał: | Ali ja tutaj do Ciebie z prośbą - czy nie można by było czegoś wegetariańskiego wydzielić, bo mnie moje rodzone dziecko wykończy ...
A ciężko tak zawsze zaglądać do każdego przepisu, czy tam aby mięsa nie ma??? Please!!! Ludzie pewnie mają talie wypróbowane przepisy (i takie dziwne niejadki w domu) |
Kobieto, a czymże Ci zawiniłam, że każesz mi czytać teraz te wszystkie przepisy i oceniać co dla "zielskojadów" a co nie? Ruski rok by mi to zajęło...
Jeśli ktoś się podejmie posegregowania tego naszego skarbu narodowego jakim jest kuchenny temat, to ja oczywiście wydzielę podgrupę, ale sama nie podejmuję się tego zrobić
|
|
Powrót do góry |
|
|
Czarna
Weteran
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 1:01, 14 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Ali napisał: |
Kobieto, a czymże Ci zawiniłam, że każesz mi czytać teraz te wszystkie przepisy i oceniać co dla "zielskojadów" a co nie? Ruski rok by mi to zajęło...
Jeśli ktoś się podejmie posegregowania tego naszego skarbu narodowego jakim jest kuchenny temat, to ja oczywiście wydzielę podgrupę, ale sama nie podejmuję się tego zrobić |
Aż taka odważna nie jestem, żeby domagać się czytania wszystkiego, raczej gdyby można było "od początku" założyć taką"grupę" przepisów, nie chodzi o jakieś z netu, tylko takie nasze domowe=wypróbowane, moja córka jest zielskojadem i chętnie bym jej coś nowego od czasu do czasu podetknęła na talerzu
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|