Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
alfiki
Weteran
Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Wto 12:14, 10 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | alfiki, przyznam ze nigdy go nie kupowalam ... moze dlatego, ze jest dosyc tlusty Ale gdzies w opiniach przeczytalam, ze bardzo gesty i doskonale zastepuje smietane Chyba sie skusze Dzieki za podpowiedz |
Jest tez w wersji LIGHT
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Ravena
Weteran
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Wto 18:02, 10 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Zrobiłam Kardusiną kapustkę z kluseczkami - i moja rodzina oszalała z rozkoszy!
Oczywiście trochę przesadzam. Początkowo, po przeczytaniu przepisu pomyślałam: To takie łazanki - dodam jeszcze pieczarek.
Ale nieee! Zrobiłam zgodnie z przepisem i jest pycha
Aby usprawnić prace kuchenne zastosowałam makaron.
potrawa kaloryczna z pewnością, ale przecież można zjeść mniejszą porcję
Polecam!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 22:47, 13 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
alfiki napisał: | Wind napisał: | alfiki, przyznam ze nigdy go nie kupowalam ... moze dlatego, ze jest dosyc tlusty Ale gdzies w opiniach przeczytalam, ze bardzo gesty i doskonale zastepuje smietane Chyba sie skusze Dzieki za podpowiedz |
Jest tez w wersji LIGHT |
Qrcze, dopiero teraz doczytalam Jutro poszukam
BTW a jest tak samo apetycznie gesty?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ravena
Weteran
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Sob 19:07, 14 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | BTW a jest tak samo apetycznie gesty? |
Gęściuteńki!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 0:38, 15 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj jakos nie udalo mi sie nabyc tej wersji LIGHT Moze wykupili ... tak samo jak mleko krowie bez laktozy W weekend w warszawskich sklepach czesto polki swieca pustkami
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 1:02, 15 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Mam jeszcze pytanie. Czy macie moze sprawdzone przepisy na tortille? Tylko taka, ktora nie jest tak krucha, ze przy zawijaniu farszu strasznie peka
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 4:35, 15 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | Mam jeszcze pytanie. Czy macie moze sprawdzone przepisy na tortille? Tylko taka, ktora nie jest tak krucha, ze przy zawijaniu farszu strasznie peka | Of course, ale mam dla Ciebie złą wiadomość: tortilla składa się z dwóch podstawowych składników: mąki i... smalcu.
Potrzebujesz z [link widoczny dla zalogowanych], czy [link widoczny dla zalogowanych]?
Kiedyś robiłam je często, ale teraz przynajmniej te z mąki pszennej są już w każdym markecie.
Ale specjalnie dla Ciebie, znalazłam [link widoczny dla zalogowanych]. Z góry zaznaczam, że przepis nie wypróbowany, bo to już nie jest tortilla...
Ostatnio zmieniony przez Flaire dnia Nie 4:35, 15 Lut 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 10:53, 15 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Flaire napisał: | Of course, ale mam dla Ciebie złą wiadomość: tortilla składa się z dwóch podstawowych składników: mąki i... smalcu.
|
ano wlasnie Te bez smalcu, ktore robie pekaja Robie je inaczej, niz w tym podanym przez Ciebie przepisie ... Wyprobuje kazdy, bez smalcu Moze ktorys bedzie "prawie tortilla", o smaku i strukturze tortilli , bez pekniec
Lubie na mace kukurydzianej i tego bede sie trzymac ...
BTW sprawy nie rozwiazuja gotowce tortilli ze sklepu ... oczywiscie sa na smaluszku
|
|
Powrót do góry |
|
|
KRETA
Weteran
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 315
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraków
|
Wysłany: Wto 14:40, 24 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
2łyżki smalcu na 12 tortili to nie tak żle A jak się nie dostarczy trochę cholesterolu to organizm sam sobie wyprodukuje - , ale wtedy ten złyyyyyy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ravena
Weteran
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Śro 11:20, 25 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Zakwas.
Wbrew moim wcześniejszym wyobrażeniom zrobienie zakwasu okazało się banalnie proste.
W nauce pieczenia pieczywa polecam stronkę
[link widoczny dla zalogowanych]
Pomiędzy przepisem 91 a 92 jest podany dokładny sposób na zrobienie zakwasu i sposób jego przechowywania.
Zrobiłam go w misce - takiej wysokiej od starego miksera, przykryłam telerzem i postawiłam obok kuchenki. Nie dogrzewałam pomieszczenia a w mieszkaniu mam ok 19 stopni. Wiem, że niektórzy stawiają na kaloryferze, gdzie panuje 35 stopni - i też dobrze.
Na zakwas trochę się czeka, ale potem tylko odkręca słoik
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 11:32, 25 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Ravena, dzieki! Przeczytalam i wydaje sie banalnie proste Jak juz dokonam tej czynnosci to zaraz sie pochwale
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ravena
Weteran
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Śro 11:36, 25 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Czekam za kilka dni na relację
Dodam tylko, że mój zakwas robiłam na mące żytniej 2000 i bąbelkował ze średnią aktywnością. Może faktycznie miał za chłodno?
Ale - dla kiszonki w misce nie chciałam podkręcać ogrzewania
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 11:48, 25 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Ravena, ja tez bede na zytniej 2000, ale temperature w domu to mam tak 24 st Licze wiec, ze zdrowo wybabelkuje
Tylko sloika mi brak, wiec musze nabyc
|
|
Powrót do góry |
|
|
Czarna
Weteran
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 11:53, 25 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Pochwalę... ale ze zdjęciem prosimy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 21:31, 25 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Ravena, hodowla zakwasu wlasnie sie zaczela Nie wiem tylko, czy nie jest za gesty Wszak gesta smietana dla kazdego moze znaczyc zupelnie cos innego Zobaczymy co wyhoduje
A jutro maszyna upiecze drozdzowke ... z rodzynkami i skorka z ekologicznej pomaranczy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|