Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 22:18, 12 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik napisał: | Wind napisał: | ekhmmm ... nie bedzie zadnych wypiekow??? |
Jak to nie będzie... Do jutra chyba napuchnie co? |
moj jest na tyle rozpasany, ze puchnie w ciagu 4 - 5 godzin
Tak sobie mysle, ze jutro bedzie u nas orzechowiec
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Nie 22:24, 12 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | Hanik napisał: | Wind napisał: | ekhmmm ... nie bedzie zadnych wypiekow??? |
Jak to nie będzie... Do jutra chyba napuchnie co? |
moj jest na tyle rozpasany, ze puchnie w ciagu 4 - 5 godzin
Tak sobie mysle, ze jutro bedzie u nas orzechowiec |
Z jakich mąk robisz orzechowca?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 22:31, 12 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
zawsze robie z mak "ciezkich". Wlasciwie zupelnie nie jadamy wegli prostych
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Nie 23:36, 12 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | zawsze robie z mak "ciezkich". Wlasciwie zupelnie nie jadamy wegli prostych |
No dobrze. już to pisałaś kilka razy... Mąk ciężkich też masz różne rodzaje. Chciałam się zapytać o konkretne mąki jakie użyjesz do tego orzechowca...
A może inaczej jakie węgle złożone użyjesz do wypieku swojego orzechowca jutro
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pon 3:14, 13 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Chciałam Wam przedstawić mój zakwasik
A to przed chwilą wyciągnęłam z maszyny (wyrób z gotowca, bo pierwsze próby na zakwasie nie za bardzo mi wyszły )
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 9:44, 13 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik napisał: |
A może inaczej jakie węgle złożone użyjesz do wypieku swojego orzechowca jutro |
leze i kwicze
Po takim pytaniu, to trzeba odpowiedziec
Bedzie standardzik Czyli 250g pelnoziarnistej Lubelli i 150g razowej Melvitu i jakies 250-270g zakwasu. Do tego maslo orzechowe Sante i orzechy wloskie krojone w cwiartki Myslalam tez aby wrzucic tam troche suszonej sliwki, albo daktyli
|
|
Powrót do góry |
|
|
minio
Gość
|
Wysłany: Pon 9:45, 13 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
ale ładniutki wyszedł .
czy ktoś wie jak się robi maślaki w marchewce ?
Moja córka chodzi za mną i prosi ,żebym jej zrobiła a ja nie wiem o czym ona mówi
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 9:46, 13 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Ali, piekny zakwasik! Ale chleba z gotowca nie pochwale Sklad jak w chlebach z fabryki
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Pon 10:25, 13 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | Hanik napisał: |
A może inaczej jakie węgle złożone użyjesz do wypieku swojego orzechowca jutro |
leze i kwicze
Po takim pytaniu, to trzeba odpowiedziec
Bedzie standardzik Czyli 250g pelnoziarnistej Lubelli i 150g razowej Melvitu i jakies 250-270g zakwasu. Do tego maslo orzechowe Sante i orzechy wloskie krojone w cwiartki Myslalam tez aby wrzucic tam troche suszonej sliwki, albo daktyli |
No dzięki wielkie
Daj znać jak smakuje z tymi dodatkami. To następny też upiekę orzechowy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 11:19, 13 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik pieklam juz i ze sliwkami i z daktylami. Z daktylami lepsiejszy ale wiadomo, ze daktyle to samo ZLO wiec chyba wrzuce pare rozkrojonych sliwek
|
|
Powrót do góry |
|
|
INA
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3855
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Chełmża k/ Torunia
|
Wysłany: Wto 12:53, 14 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Ja zrobiłam 2 razowe gotowce, więc nie mam się czym chwalić..
Mam 2 podstawowe, głupie pytania...
1. Jak intensywnie zmieszać zakwas ( zrobiłam z mąki żytniej razowej z super paprochami) ale nic się nie dzieje...czy czasem nie trzeba na początek zmieszać tego mikserem Ja zamieszałam ręcznie...nie za długo..
2. Jak podajecie te proporcje to na chlebki o jakiej wadze????
|
|
Powrót do góry |
|
|
madziasto4
Weteran
Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Wto 21:00, 14 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj drugi raz postanowiłam upiec chlebek na moim zakwasiku (pierwszy raz wcale nie wyrósł), też bez dodatku drożdży i właśnie zostało 15 minut do końca programu, zaglądam przez okienko a chlebek pięknie wyrośnięty
Jestem mile zaskoczona
Ostatnio zmieniony przez madziasto4 dnia Wto 21:01, 14 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Śro 7:52, 15 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | Ali, piekny zakwasik! Ale chleba z gotowca nie pochwale Sklad jak w chlebach z fabryki |
No dobra, wzięłam sobie do serca Twoją krytykę...
To mój pierwszy pszenny chleb na zakwasie (bez grama drożdży!), przed chwilunią wyjęty z maszyny. Nie wiem jaki jest w środku, jeszcze musi się studzić
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Śro 8:18, 15 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Nie wytrzymałam! Śliczny jest w środku, ma chrupiącą skórkę i jest bardzo smaczny
Inspirowałam się przepisem Sirion.
Ależ jestem dumna z siebie i z mojego własnego, niemalże na własnej pierwsi wyhodowanego zakwasu
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 8:45, 15 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Ali, przesliczny!!!! I cudnie zakwasowo popekany Wyobrazam sobie jaki musi byc pyszniutki, chrupiacy i tak fajnie wilgotny w srodku
|
|
Powrót do góry |
|
|
|