Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Wypiekacz do chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 32, 33, 34 ... 43, 44, 45  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 22:18, 12 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik napisał:
Wind napisał:
ekhmmm ... nie bedzie zadnych wypiekow??? Shocked Very Happy


Jak to nie będzie... Do jutra chyba napuchnie co? Very Happy


moj jest na tyle rozpasany, ze puchnie w ciagu 4 - 5 godzin Laughing
Tak sobie mysle, ze jutro bedzie u nas orzechowiec Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Nie 22:24, 12 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
Hanik napisał:
Wind napisał:
ekhmmm ... nie bedzie zadnych wypiekow??? Shocked Very Happy


Jak to nie będzie... Do jutra chyba napuchnie co? Very Happy


moj jest na tyle rozpasany, ze puchnie w ciagu 4 - 5 godzin Laughing
Tak sobie mysle, ze jutro bedzie u nas orzechowiec Very Happy


Z jakich mąk robisz orzechowca?
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 22:31, 12 Wrz 2010    Temat postu:

zawsze robie z mak "ciezkich". Wlasciwie zupelnie nie jadamy wegli prostych Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Nie 23:36, 12 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
zawsze robie z mak "ciezkich". Wlasciwie zupelnie nie jadamy wegli prostych Rolling Eyes


No dobrze. już to pisałaś kilka razy... Mąk ciężkich też masz różne rodzaje. Chciałam się zapytać o konkretne mąki jakie użyjesz do tego orzechowca...
A może inaczej jakie węgle złożone użyjesz do wypieku swojego orzechowca jutro Laughing Wink
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pon 3:14, 13 Wrz 2010    Temat postu:

Chciałam Wam przedstawić mój zakwasik



A to przed chwilą wyciągnęłam z maszyny (wyrób z gotowca, bo pierwsze próby na zakwasie nie za bardzo mi wyszły Embarassed )





Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 9:44, 13 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik napisał:

A może inaczej jakie węgle złożone użyjesz do wypieku swojego orzechowca jutro Laughing Wink


Laughing Laughing Laughing leze i kwicze Laughing

Po takim pytaniu, to trzeba odpowiedziec Very Happy

Bedzie standardzik Wink Czyli 250g pelnoziarnistej Lubelli i 150g razowej Melvitu i jakies 250-270g zakwasu. Do tego maslo orzechowe Sante i orzechy wloskie krojone w cwiartki Very Happy Myslalam tez aby wrzucic tam troche suszonej sliwki, albo daktyli Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
minio
Gość





PostWysłany: Pon 9:45, 13 Wrz 2010    Temat postu:

ale ładniutki wyszedł .

czy ktoś wie jak się robi maślaki w marchewce ?
Moja córka chodzi za mną i prosi ,żebym jej zrobiła a ja nie wiem o czym ona mówi Shocked
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 9:46, 13 Wrz 2010    Temat postu:

Ali, piekny zakwasik! Ale chleba z gotowca nie pochwale Rolling Eyes Sklad jak w chlebach z fabryki Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Pon 10:25, 13 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
Hanik napisał:

A może inaczej jakie węgle złożone użyjesz do wypieku swojego orzechowca jutro Laughing Wink


Laughing Laughing Laughing leze i kwicze Laughing

Po takim pytaniu, to trzeba odpowiedziec Very Happy

Bedzie standardzik Wink Czyli 250g pelnoziarnistej Lubelli i 150g razowej Melvitu i jakies 250-270g zakwasu. Do tego maslo orzechowe Sante i orzechy wloskie krojone w cwiartki Very Happy Myslalam tez aby wrzucic tam troche suszonej sliwki, albo daktyli Rolling Eyes

No dzięki wielkie Laughing Laughing Laughing

Daj znać jak smakuje z tymi dodatkami. To następny też upiekę orzechowy.
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 11:19, 13 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik pieklam juz i ze sliwkami i z daktylami. Z daktylami lepsiejszy Wink ale wiadomo, ze daktyle to samo ZLO Laughing wiec chyba wrzuce pare rozkrojonych sliwek Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
INA
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3855
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Chełmża k/ Torunia

PostWysłany: Wto 12:53, 14 Wrz 2010    Temat postu:

Ja zrobiłam 2 razowe gotowce, więc nie mam się czym chwalić.. Rolling Eyes

Mam 2 podstawowe, głupie pytania...

1. Jak intensywnie zmieszać zakwas ( zrobiłam z mąki żytniej razowej z super paprochami) ale nic się nie dzieje...czy czasem nie trzeba na początek zmieszać tego mikserem Rolling Eyes Ja zamieszałam ręcznie...nie za długo..

2. Jak podajecie te proporcje to na chlebki o jakiej wadze???? Surprised Hmmm
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 21:00, 14 Wrz 2010    Temat postu:

Dzisiaj drugi raz postanowiłam upiec chlebek na moim zakwasiku (pierwszy raz wcale nie wyrósł), też bez dodatku drożdży i właśnie zostało 15 minut do końca programu, zaglądam przez okienko a chlebek pięknie wyrośnięty Very Happy
Jestem mile zaskoczona Very Happy


Ostatnio zmieniony przez madziasto4 dnia Wto 21:01, 14 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Śro 7:52, 15 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
Ali, piekny zakwasik! Ale chleba z gotowca nie pochwale Rolling Eyes Sklad jak w chlebach z fabryki Cool

No dobra, wzięłam sobie do serca Twoją krytykę...

To mój pierwszy pszenny chleb na zakwasie (bez grama drożdży!), przed chwilunią wyjęty z maszyny. Nie wiem jaki jest w środku, jeszcze musi się studzić





Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Śro 8:18, 15 Wrz 2010    Temat postu:

Nie wytrzymałam! Śliczny jest w środku, ma chrupiącą skórkę i jest bardzo smaczny

Inspirowałam się przepisem Sirion.

Ależ jestem dumna z siebie i z mojego własnego, niemalże na własnej pierwsi wyhodowanego zakwasu Smile
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 8:45, 15 Wrz 2010    Temat postu:

Ali, przesliczny!!!! I cudnie zakwasowo popekany Very Happy Wyobrazam sobie jaki musi byc pyszniutki, chrupiacy i tak fajnie wilgotny w srodku Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 32, 33, 34 ... 43, 44, 45  Następny
Strona 33 z 45

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island